ahuibers schreef:ontstaan van de evolutie: De oerknal
Tegenwoordig wordt aangenomen dat het heelal ontstaan is met de oerknal. De omstandigheden van minder dan een milliseconde na de oerknal kunnen in de huidige deeltjesversnellers nagebootst worden, en men heeft nu een redelijk idee van de processen die toen plaatsvonden. een klein overzicht:
10-43seconde: het heelal heeft een temperatuur van 1032graden. Het heelal is gevuld met een exotisch mengsel van deeltjes. Eerst bestond er één enkele krachtwerking, maar de zwaartekracht splitst zich nu af. Het heelal is amper 10-32cm groot.
10-35seconde: de sterke kernkracht of wisselwerking splitst zich nu af en er ontstaan bellen in het vacuüm die zich hierdoor sneller dan het licht opblazen tot de grote van een tennisbal. Het heelal was ondertussen tot 1017graden afgekoeld, maar door deze snelle inflatie stijgt de temperatuur terug tot 1027graden.
10-11seconde: de elektromagnetische en zwakke wisselwerking splitsen zich nu ook af.
10-6seconde: het heelal is afgekoeld tot 1013graden. Voorheen werden paren quarks en antiquarks gevormd. Nu is daar niet genoeg energie meer voor, en ze beginnen elkaar te vernietigen.
10-4seconde: het heelal heeft nu zo ongeveer de omvang van het zonnestelsel. Door de dalende temperatuur kunnen de quarks zich verbinden tot ondermeer protonen en neutronen.
100 seconden: het heelal koelt verder af en er kunnen zich heliumkernen vormen.
300000 jaar: het heelal is zó ver afgekoeld dat de elektronen aan atomen worden gebonden. Licht kan nu dus ongehinderd door de atomen heen beginnen bewegen. Voorheen was alles donker.
1 miljard jaar: rond deze periode moeten de eerste melkwegstelsels zijn ontstaan uit kleine foutjes in het heelal. Deze fouten kunnen bijvoorbeeld kleine temperatuursverschillen zijn, of minuscule zwarte gaten die ontstaan zijn bij de oerknal.
13,7 miljard jaar: hier leven wij nu. Er is lang discussie geweest over hoe oud het heelal nu eigenlijk is. Schattingen liepen ruwweg tussen de 10 en 20 miljard jaar. Onlangs is met nauwkeurige microgolfmetingen van de WMAP satelliet de leeftijd op 13,7 miljard jaar vastgesteld. Dit resultaat zou op 0,2 miljard jaar nauwkeurig moeten zijn.
Dit heeft allemaal niets met Darwin te maken, noch met onderstaande ...
ahuibers schreef:tegen de evolutie
Nog nooit vond men het fossiel van een overgangsvorm die niet op ernstige kritiek van vele wetenschappers stuitte. (Een overgangsvorm is bijvoorbeeld een hagedis die door evolutie toevallig in een vogel verandert. Tussen de hagedis en de vogel zouden dan vele duizenden overgangsvormen zijn.)
Overgangsvormen leiden tot discussie omdat niet duidelijk is welke stap tussen bv hagedis en vogel ze zijn. De discussie en de kritiek is niet gericht op het feit dat het een overgangsvorm is ....
ahuibers schreef:Van half-aap half-mens is geen sprake
Heel wat ervaren specialisten zeggen dat alle fossielen die wijzen op de afstamming van de mens, ofwel afkomstig zijn van pure apen, ofwel van gewone mensen. Van wezens die half-aap half-mens waren is eigenlijk geen sprake.
Niet alle mensaapachtige fossielen zijn 100% mens of 100% aap, maar zoals bij alle overgangsvormen is ook hier een discussie over de juiste plaatsing ...
ahuibers schreef:Mutaties brengen nooit nieuwe genetische informatie voort
Volgens de evolutietheorie zijn ontelbare positieve mutaties de hoofdoorzaak van de evolutie. (Een mutatie is een toevallige verandering van de genen.) Sinds mensenheugenis is zoiets nog nooit waargenomen. In realiteit zijn mutaties altijd wijzigingen van bestaande informatie. Nooit wordt nieuwe informatie toegevoegd.
Hier weet ik duidelijk wat meer van. Ik ben hierover een stukje aan het schrijven voor kennislink.
Mutaties worden gebruikt om dingen te maken die je niet zonder mutaties kunt maken, bv
- door ons afweersysteem voor het maken van specifieke antistoffen tegen virussen/bacterien. Hierdoor kan de mens meer verschillende nuttige antistoffen maken dan waarvoor ons gehele genoom (DNA) kan coderen
- door onderzoekers voor het maken van nieuwe medicijnen. Onderzoekers zijn erachter dat evolutionaire mechanismen beter kunnen ontwerpen dan de knapste koppen achter de computer.
In beide gevallen blijkt dat mutaties heel goed kunnen ontwerpen!
Overigens gaat het ontwerpen nog beter als je recombinatie gebruikt, iets wat alleen gebeurd bij seksuele voortplanting....
ahuibers schreef:Informatie ontstaat nooit uit niet-informatie
In een levende cel is net zoveel informatie opgeslagen als in duizend boeken (!) van elk vijfhonderd pagina’s. In de moderne informatica weet men allang dat informatie nooit ontstaat uit niet-informatie.
In de moderne informatica begrijpt men nog steeds niets van de meest eenvoudige bacterie
Welk een groot God die dit allemaal functioneel ontworpen heeft
