parsifal schreef:De meeste refo's stellen scheiding van Kerk en staat en democratie niet als hoogste goed. Dat maakt het verschil.
Else16 schreef:Nederland heeft een christelijke achtergrond waar jammergenoeg tegenwoordig maar weinig van te merken is. De Nederlandse overheid dient rekening te houden met God en Zijn dienst. Dat betekent dat de zondag als rustdag moet zijn in ons land. God heeft dat Zelf geboden. Religeuze argumenten gaan wel op. Wij moeten inderdaad kijken naar de mensen om ons, dat is onze plicht: de naastenliefde. Maar dat wil niet zeggen dat wij af moeten doen aan God. Hij is onze Schepper en Formeerder. Wij hebben zorg te dragen voor onze samenleving, want dat heeft God ons geboden bij de zondeval. Als wij als refo's over onze plichten aan God spreken tegenover onze naasten, dan doen wij dat niet negatief, maar positief. Wij willen onze medemens ook iets van de liefde van God laten voelen. En wij willen graag dat zij ook eenmaal mogen jubelen voor Zijn troon. Het ware geloof kunnen zij alleen verkrijgen als zij door de Heilige Geest gelijd worden, maar God heeft ons gezegd dat dat ware geloof alleen te vinden is als je onder het ware Woord verkeerd! De opdracht die God na de zondenval ons gegeven heeft is niet alleen voor refo's maar ook voor mensen die nog nooit van Zijn Naam gehoord hebben. En ook zij zullen eenmaal rekenschap moeten afleggen voor hun daden op deze aarde.
Dat is natuurlijk blind staren op iets wat totaal niet meer relevant is. De eenheid van kerk en staat. Als er op dit moment nog een verbintenis zou bestaan tussen de kerk (met kleine letter K) en de staat dan zou de staat heel veel kunnen zijn, behalve christelijk, omdat de meerderheid van de Nederlanders niet meer christelijk is.
Als christenen mogen we bovendien blij zijn, de scheiding van kerk en staat zorgt er immers voor dat wij rustig ons geloof kunnen blijven uitoefenen. Een eenheid van kerk en staat zou ons geloof anders kunnen beinvloeden, net als koning Willem I wilde in 1834.