Berichtdoor try » 01 okt 2005 16:47
Naar aanleiding van de twee onderstaande citaten op de AFSCHEIDS-page van Om Sions Wil is mijns inziens een interessante conclusie te trekken. Het gaat allereerst om een citaat uit de aankondiging van de Admin van OSW Citaat:
"(...) Hierdoor is het voor ons niet langer mogelijk om een forum als OSW open te houden. (...)"
Het volgende citaat komt uit het post-scriptum, dat op dezelfde page is geplaatst en dat ondertekend is door een aantal andere mensen:
citaat:
"Nu het forum van Om Sions Wil gesloten is zou er geen forum meer zijn voor de gereformeerde gezindte. Toch denken we dat daaraan wel behoefte is. Daarom willen we de gesprekken voortzetten. Dat gaan we D.V. binnen heel korte tijd doen op een andere plaats op internet, geheel los van Om Sions Wil. Op ---knip--- komt -vandaag- een forum beschikbaar waarop we de gesprekken willen voortzetten en uiteraard weer nieuwe gesprekken willen starten. Een forum dat zich richt op en bedoeld is voor de gereformeerde gezindte. We hopen dat we daar weer heel veel leden uit onze doelgroep welkom mogen heten. Tot ziens op ---knip--- ! (...) "
Het opvallende is, dat er kennelijk verscheiden gedacht wordt over de vraag of het voor iemand mogelijk is om een forum voor de bedoelde doelgroep te handhaven. De Admin kan dat niet meer (...voor ons niet langer mogelijk...), de anderen denken het wel te kunnen.
Waarin zit het verschil? Mijn analyse is eigenlijk heel simpel. Het verschil zit 'm er in, dat een forum, waarin redelijk vrij(postig) over de eigen geloofscultuur en het eigen geloof wordt gesproken, wel wordt gewaardeerd door alle forum-medewerkers en forum-leden (anders houden zoveel mensen het geen 4,5 jaar uit), maar dat de binding aan een min of meer autoritatieve groep (lees: Om Sions Wil en enige predikanten) zo'n forum onvermijdelijk beperkingen oplegt. Anders gezegd: iedereen vindt het forum een prima idee, iedereen kan mijns inziens ook prima omgaan met wat dissidentere geluiden op zo'n forum, maar men wordt behoorlijk op de vingers gekeken. En wanneer dat gebeurt, wordt er al snel censuur toegepast.
Wat nu gebeurt is het volgende: Men zal zich, vanuit de eigen overtuiging dat een forum een must is, noodgedwongen gaan verwijderen van het gezag, dat meende zich direct of indirect tegen het forum te keren. Dat is jammer, maar onvermijdelijk. Voor velen in een betrekkelijk geisoleerde groep in een sterke informatie-maatschappij, is het hebben van een ontmoetingsplaats evident. Men kan niet zonder! Daarbij is men heel goed in staat om enkele tegenvallers of valse geluiden voor lief te nemen en zich er afdoende tegen te wapenen. De kracht van een forum is juist de voortdurende correctie die plaatvindt. Enerzijds komt er van alles ter sprake, rijp en groen, anderzijds krijgt dit alles direct en soms massaal tegengas. Wie zich met een sterke overtuiging inzet om zo'n boeiend gesprek in goede banan te leiden verdient bewondering en vertrouwen. Dit vertrouwen wordt de forum-beheerders niet gegund
Kortom, een gemiste kans van de geheimzinnige 'enige predikanten'. Maar wel een gemiste kans, die direct tot gevolg heeft, dat dergelijke fora gewoon gaan doorstarten op een lossere kerkelijke basis. De een zal het een zinken in individualisme en ontkerkelijking noemen, de ander een emancipatie van de gereformeerde gezindte (eindelijk durven individuele gelovigen buiten het controlerende gezag cab kerkelijke autoriteiten over hun persoonljike geloof te spreken), hoe het ook zij, de gereformeerde gezindte heeft een nieuwe gespreks-techniek ontdekt. En daarin is zoveel te communiceren, dat geen enkele dominee daar nog welk willekeurig stokje voor kan steken. Het is daarmee verlies voor de geïsoleerde kerk-opvatting en een winst voor het open en eerlijk gesprek onder gelovigen.
try