elbert schreef:Carl schreef:Jesus heeft geen van onze ziekten gedragen, althans: daar wordt ons door de bijbel geen verslag van gedaan. Dat hij wonderen heeft gedaan wil niet zeggen dat hij de ziekten zelf ook gedragen heeft. Écht zélf de ziekten heeft ondergaan dus. Zie ook verderop.
Hmm, volgens Matth. 8:17 heeft Jezus de ziekten op zich genomen door mensen te genezen. Dat is een iets andere uitleg dan je hier geeft. Dus volgens de Bijbel is deze profetie dus wel in vervulling gegaan. Bovendien zit er een dubbele boodschap in deze profetie. Niet alleen de lichamelijke ziekten heeft Hij gedragen (genezingen), maar vooral ook onze geestelijke ziekten (zonde).
Als iemand volgens bijbelse termen iets "op zich neemt", betekent dit dat Hij zich ermee ver-
1-zelvigt. Iemand die het koningsschap "op zich neemt", ver-
1-zelvigt zich daarmee. Iemand die dus het ziek-zijn (want dat ís ziekte) op zich neemt, ver-
1-zelvigt zich met dit ziek-zijn. Ik weet, Elbert, dat je geleerd hebt om dit niet zo te zien, maar heb nu de moed eens om het ánders te zien dan dat je geleerd is. Anders kom je nl. niet verder.
Ook bijbelschrijvers waren slechts mensen en zaten er wel eens naast bij het "benutten" van profetiën. Een goed voorbeeld daarvan is Jesaja 7:14, een profetie waarvan Mattheus ten onrechte claimde dat hij in vervulling was gegaan.
Wat deed Jesus dan wél met de ziekten?
Je hebt gelijk: ziekten zijn het gevolg van de zonde. "Bedorven" gedeeltes
van ons bewustzijn vertalen zich dus ook "bedorven" naar ons lichaam. Allereerst kun je dit zien aan onze sterk teruggelopen levensjaren in vergelijking met die van Adam en zijn 'zonen'. Je kunt het zien aan de manier waarop tegenwoordig de welvaart zich "vertaalt" naar ons lichaam.
Jesus deed niet aan symptoombestrijding. Hij keek niet naar het uiterlijk, hij richtte zich op het innerlijk van de mens, en heel vaak gaat de genezing dan ook gepaard met het veel belangrijker: 'ga heen en zondig niet meer.' Daarmee richtte hij zich dus op het innerlijk, het bewust-zijn van de mens. Als logisch gevolg daarvan trad de genezing dus in.
Jesus nam de zonden dus niet op zich; hij nam ze weg, en -als de troep demonen bij de bezetene- smeet ze in een geestelijk ravijn.
Over wat Jesaja m.i. dan wel bedoelde met deze profetie heb ik eerder al een hint gegeven.
Carl schreef:Ook zag men Jesus in zijn tijd bepaald niet als een verstoteling. Men heeft hem zelfs koning willen maken.
Ook vond men in zijn tijd niet dat God hem vernederde.
Toen Jezus aan het kruis hing, was dat in elk geval wel zo. En daar draait deze profetie om.
Nee, daar draait hij niet om. Dit is nu een fraai staaltje van 'hineininterpretieren'. Een hele gevaarlijke val als je profetiën juist, onafhankelijk en onbevooroordeeld wilt interpreteren.
Konkreet: wáár in het passiegedeelte van de ev.'n - of voor mijn part het gehele leven van Jesus - blijkt dat ook maar één mens vond dat hij veracht was en door God verstoten?
Een andere mogelijke interpretatie die gangbaar is bij de eigenaars van het OT, het jodendom, is dat met de hij-figuur in deze profetie het volk Israël wordt bedoeld. Ik weet dat dit ook niet helemaal opgaat, maar wat betreft dit tekstgedeelte is het aannemelijker dat het op het volk I. slaat dan op Jesus.
Carl schreef:
zoveel missers al in één profetie.... zo iemand kan de messias niet zijn.

Het zou ook kunnen zijn dat je uitleg zoveel missers bevat, dat je onmogelijk de juiste kijk op de messias kunt hebben.
Carl schreef: 5 Om onze zonden werd hij doorboord,
om onze wandaden gebroken.
Voor ons welzijn werd hij getuchtigd,
zijn striemen brachten ons genezing.
Jezus handen werder doorboord. De zweepslagen op zijn rug brachten ons genezing.
Hmmmmm.... volgens de sanhedrinuitspraak werd hij niet om onze zonden doorboord, maar omdat hij Zich de Zoon van God noemde en zich daarmee inherent gelijk stelde aan God.
Ook mbt de reden van kruisiging kun je deze profetie dus niet aanhalen. Daarmee zeg ik overigens niets van de (on)waarheid van Jesus' Zoonsschap; het gaat mij erom te achterhalen wat sec de reden tot kruisiging was om te zien of de profetie is uitgekomen. Ook hier een 'neen' dus.
Het gaat in dit vers niet om de vraag wat het Sanhedrin van Jezus vond, maar wat het doel van Jezus' lijden en sterven was.
Okay, op het scherp van de snede.
'
om' onze zonden werd hij doorboord....(etc.)
Het woordje 'om' geeft hier een causaliteit aan.
Het passieverhaal geeft die causaliteit heel duidelijk. Nergens in het passieverhaal blijkt da causaliteit duidelijk, zelfs Jesus geeft dit voor en na nergens aan. De causaliteit die gegeven wordt, is het handelen van Sanhedrin en Pilatus.
De boodschap die de Bijbel op dit punt geeft, is dat het Sanhedrin dusdanig verblind was, dat ze ondanks hun eigen blindheid en haat tegen Jezus, toch een schakel waren in het plan van Gods verlossing. (........)
Je bent weer aan het interpreteren, Elbert
Carl schreef:7 Hij werd mishandeld, maar verzette zich niet
en deed zijn mond niet open.
Als een schaap dat naar de slacht wordt geleid,
als een ooi die stil is bij haar scheerders
deed hij zijn mond niet open.
Jezus deed zijn mond niet open, toen hij gemarteld werdt. Hij zweeg in alle talen, tenzij er door gevraagd werdt.. Het was net een schaap (zoals bij de offerdienst het geval is) dat ter slachting werdt geleid.
Tenzij er door gevraagd werd. Daarmee schond hij de profetie. We weten dat volgens de joodse traditie een profetie echt letterlijk, tot in alle details uit hoort te komen, voor hij als vervuld kan worden gezien.
ook hiervoor moet helaas gelden: niet uitgekomen bij Jesus.
Ook hier weer een exegese waarbij je mond bijna openvalt van verbazing. Wat staat er precies in Jes. 53?
Als dezelve geeist werd, toen werd Hij verdrukt; doch Hij deed Zijn mond niet open;
Ik heb de Naardense, de Nieuwe Vertaling, de Willibrord, en de NBG in huis, maar kan het 'als dezelve geëist werd nergens terugvinden. Ook in vers 6 niet. Kun je me helpen?
Wat is dat "dezelve" dat geeist werd? Dat slaat op vers 6 waar ons aller ongerechtigheid wordt aangeduid. Het duidt bovendien op een zaak van strikt juridisch belang. In de rechtzaak tegen Jezus die zowel door de kerkelijke (sanhedrin) als wereldlijke rechters (Pilatus en Herodus) gevoerd werd, antwoordde Jezus met geen woord op de beschuldigingen die tegen Hem werden ingebracht (Matth. 26:63, Matth. 27:12, 14Mark. 14:61, Mark. 15:3, Luk. 23:9).
Je misleidt hier Elbert.
Ik neem het je niet kwalijk, want alle christelijke exegeten doen dat. Maar als je nu gewoon leest wat er staat dan zie je dat Matth. 26:63 gevolgd wordt door vers 64 waarin Jesus
aan het woord komt. Met maar liefst 2 zinnen waarvan de 2e een prachtige volzin is. Hij deed zijn mond dus open.
Houd op met dingen te stellen die objectief onjuist zijn, Elbert. Over interpretaties en zienswijzen kunnen we verschillen, maar niet over het benoemen van feiten!
Carl schreef:8 Door een onrechtvaardig vonnis werd hij weggenomen.
Wie van zijn tijdgenoten heeft er oog voor gehad?
Hij werd verbannen uit het land der levenden,
om de zonden van mijn volk werd hij geslagen.
Jezus werdt onrechtvaardig te vosnnis gebracht. (ik zie geen schuld in deze mens!)
Dat was een uitspraak van Pilatus. Maar we weten dat Jesus ogv een godsdienstig verschil van mening ter dood werd gebracht, en er waren momenten dat men, zoals men toen dacht en geloofde, hem al eerder had kunnen stenigen omdat Jesus duidelijk maakte dat wie Hem gezien had, de Vader had gezien. Men had echter het romeinse fiat nodig om dit uit te kunnen voeren. De profetie was dus accurater geweest als er had gestaan: 'de vreemdeling velde zijn vonnis, en de brute overheerser nam hem weg uit het land der levenden'. Maar Jesaja....had kennelijk een ander op 't oog.
Pilatus was degene die het vonnis velde en niet de overpriesters, want die hadden geen jurisdictie. Het rechtspreken en uitvoeren van de straffen was dus uitsluitend aan deze Romeinse rechter voorbehouden. Het vonnis van Pilatus was dus het uitspreken van de doodstraf voor Jezus, terwijl Pilatus tegelijkertijd toegaf dat Hij onschuldig was. En dit is de vervulling van deze profetie.
Bij nader inzien vind ik dat je op dit punt wel gelijk hebt; het vonnis van Pilatus was onrechtvaardig.
Carl schreef:9 Hij kreeg een graf bij misdadigers,
zijn laatste rustplaats was bij de rijken;
toch had hij nooit enig onrecht begaan,
nooit bedrieglijke taal gesproken.
Hij is begraven in het graf van jozef van arimatea (rijke man).
en zo zijn er enorm veel gedeeltes in het oudetestament die zo heenwijzen naar Jezus de Messias!
huh??
Dat Jozef een rijk man was maakt hem toch nog niet tot een misdadiger? Van hem is overigens bekend dat ook hij lid was van 'de grote vergadering' (het sanhedrin).
Het graf van Jezus werd gesteld met de misdadigers (Hij werd gekruisigd tussen twee misdadigers, zodat Zijn graf als een graf van een misdadiger werd gezien) en bovendien werd Hij begraven in de tuin van de rijke Jozef van Arimathea. De termen rijke en misdadigers slaaan hier niet op dezelfde persoon, maar op onderscheiden personen.
Tja.......je moet natuurlijk wat, als je dit nog recht wil breien.
Vind je nu zelf niet dat je hier uit alle macht iets recht wilt trekken wat gewoon krom is?
Carl schreef:De hele joodse eredienst wijst heen naar het plaatsvervangend leiden van Jezus voor zijn volk! (in de eerste plaats voor de joden, maar ook daarna voor de heidenen (wij))
hmmmmm..... Weet je die tekst uit Jeremia nog waar HaSjem duidelijk maakt helemaal geen offers te willen?
Hmm, je bedoelt Jer. 7:22? Een beetje exegeet kan je duidelijk maken dat hier wel wat anders bedoeld wordt dan je suggereert. Er staat dat God in de eerste plaats gehoorzaamheid eiste (vers 23!) en pas in de tweede plaats offeranden.
Lees wat er stáát, en misleid niet, Elbert.
Jer. 7:23
22 want Ik heb tot uw vaderen, toen Ik hen uit het land Egypte leidde, niet gesproken noch hun een gebod gegeven ter zake van brandoffer en slachtoffer, 23 maar dit gebod heb Ik hun gegeven: Hoort naar mijn stem, dan zal Ik u tot een God en zult gij Mij tot een volk zijn, en wandelt op de ganse weg die Ik u gebied, opdat het u welga.
Carl schreef:Wat hier van zij: je kunt moeilijk volhouden dat de profetie op Jesus slaat.
Op wie dan wel?
Ik vermoed dat dit gedicht eigenlijk bedoeld is tot troost voor iedere gelovige, toenmalig joods, die zich ziek, vernederd, en ellendig voelt.
Ieder mens is in wezen een verheven Dienstknecht van God, al was het alleen al omdat Hij de Weg, de Waarheid en het Leven vorm geeft.
Dat kunnen we heel makkelijk volhouden, want ik heb nog geen steekhoudende argumenten gezien die zeggen dat deze profetie niet op Jezus kan slaan. Bovendien kan wat in deze profetie staat onmogelijk op een ander mens slaan (ziekten op zich nemen, zwakheden dragen, ongerechtigheid van anderen op je nemen, enz. enz.). Het gaat bovendien in deze profetie om Hij en wij en niet om wij en wij.
Ben jij nooit ziek geweest, Elbert?
Ja? Toch? Nou, dan hen jij dus een ziekte op je genomen.
Die kwestie van 'wij' en 'hij': wel vaker wordt dit in het OT in dichterlijk verband door elkaar gebruikt.
je broer
Carl
1 Joh.4:7,8 ...en een ieder, die liefheeft, is uit God geboren en kent God. Wie niet liefheeft, kent God niet, want God is liefde.