Riska schreef:Loezje schreef:Paulus schreef idd ook geen wetten zoals de Tien Geboden voor, maar de Bijbel is wel Gods Woord. Betekent dat dat we alles terzijde kunnen schuiven als het geen wet is? De overheid is Gods dienares zegt Paulus ook. Kun je die dienares zijn als je andere passages niet meer respecteert? Waarom zouden juist díé passages tijdgebonden zijn en andere niet? Daar heb ik erg veel moeite mee... Wij willen nogal snel bepalen dat bepaalde teksten (op allerlei gebied) in zíjn tijd en niet in de onze thuishoren.
In de PKN is Spreuken aan de orde. Vanmorgen was dat Spreuken 31: 10 en verder (loflied op de sterke vrouw!). Daarin komt o.a. voor dat zij de slaven opdrachten geeft.
Is er nu nog slavernij dan? In de boeken van de wetgeving (Deuteronomium, Leviticus) komt steniging voor bij overspel, bij het misbruiken van Gods naam. Waarom handhaven we dat dan niet?
Kortom: niet alles gaat op en er zijn dingen die wel degelijk tijdgebonden waren. We hebben de mond vol van de Sjaria bij de moslims, maar als wij de Bijbel zeer letterlijk nemen, verschillen die praktijken niet zoveel. Alleen zeggen wij dat wij geciviliseerder, meer ontwikkeld zijn en het 'dus' niet meer zo doen.
Dus: waarom schaffen wij het ene af - of volgen die opdrachten niet meer - en waarom moet alles wat Paulus over de vrouw gezegd heeft (een kind van
zijn tijd!) wel voor eeuwig vastliggen?
Ik vind dat niet consequent...
Het gaat om het moeilijke punt welke wetten gelden nog wel voor ons en welke niet. Het is best lastig dat uit elkaar te halen. Overspel en misbruik van Gods naam zijn nog steeds erge zonden daar is de bijbel (naar mijn overtuiging) stellig over. Alleen dat stenigen doen we niet meer. Slavernij trouwens was in die tijd gewoon en geen criminele daad, God is wel weer duidelijk dat de slaven rechtvaardig behandeld moesten worden en dat ze bij het "huis" hoorden. Ik heb niet het idee dat God opriep om allemaal slaven te gaan houden.
Op het punt wat Paulus zegt denk ik wel dat dat nog steeds geld, alleen ben ik van mening dat dat voor de kerkelijke gemeente geld en niet voor de politiek. Tuurlijk was Paulus een kind van zijn tijd maar daarmee kun je zijn woorden/regels nog niet afdoen als tijdgebonden. Het is altijd dat spanningsveld wat nog wel voor ons geld en wat niet. Van heel veel joodse reinigingswetten zijn wij niet meer gebonden.
Maar toch vind ik Loezje wel een punt hebben, om wille van de tijdgeest sommige passages maar tijdgebonden verklaren omdat ze ons niet meer uitkomen. Ik zie overigens wel de inconsequentie in sommige zaken dat is wel een discussiepunt maar om dat op te heffen ga ik niet dingen zomaar tijdgebonden verklaren.
Overigens hadden wij het niet over spreuken vandaag, terwijl onze gemeente wel als paraplu de PKN heeft. Dus niet de hele PKN heeft het over spreuken gehad, maar dat terzijde.
Om terug te komen op het onderwerp. Ik vind dat de commotie rondom de SGP teveel opgeblazen word, ik begrijp ook niet waarom men zich idd druk maakt om zo'n klein clubje. "Ze" willen dus graag iets in de SGP veranderen, maar is dat niet een zaak van de SGP zelf? Laat men in de SGP zelf daar intern over discussieren of vrouwen lid mogen worden of niet. Blijkbaar maken SGP vrouwen daar zelf zich niet zo druk om, ook omdat het Clare Wichman instituut geen vrouw kon vinden binnen de SGP om een proces aan te spannen. Men wil dus enkel het vrouwenstandpunt veranderen, maar is dat wel een zaak van die anderen? Er zijn toch partijen genoeg in Nederland waar vrouwen wel lid kunnen worden? En als je het niet met dat standpunt van de SGP eens bent stem je er toch niet op? Bovendien zie ik in de toekomst het vrouwenstandpunt binnen de SGP wel anders worden. Ik las zelfs ergens dat het om onderdrukking ging, dat is natuurlijk een lachertje, je wilt toch niet beweren dat SGP vrouwen onderdrukt worden. Ook SGP vrouwen zijn mondig genoeg lijkt me
Kortom we moeten ons er niet zo druk om maken, het zegt genoeg dat juist de mensen die de SGP sowieso niks vinden zich hier zo druk om maken.