Borkdude schreef:Komende zondag vier ik weer het Heilig Avondmaal in mijn kerk.
Mijn vriendin kan niet mee doen, omdat ze geen lid is van een gereformeerd vrijgemaakte kerk, terwijl ik het avondmaal in haar kerk (een SoW kerk) wel mee kan vieren.
Ik ben op zoek naar een bijbelgedeelte wat gaat over het avondmaal en waar mijn kerk het toezicht op het avondmaal op baseert. Volgens mij wordt er namelijk ergens genoemt dat het niet alleen de verantwoordelijkheid is van degene die deelneemt, maar dat je ook verantwoordelijkheid voor elkaar draagt (oid).
Weet iemand waar ik dit kan vinden?
Wat zijn jullie meningen over deelname aan het Heilig Avondmaal?
joepie schreef:Volgens mij heeft het alleen maar te maken met een praktisch bezwaar. Om het avondmaal heilig te houden is er opzicht en tucht in de kerk.
Iemand die geen lid is van de kerk staat ook niet onder opzicht en tucht van de desbetreffende kerkenraad. Dus kunnen zij daarover ook niet de tucht uitvoeren.
Er is ook een afspraak over gemaakt die in de kerkorde voorkomt. Artikel 60.
Wat is artikel 60, en vooral op welke Bijbelteksten is die gebaseerd ...
Night schreef:Ik denk dat Joepie gelijk heeft, al kan ik niet spreken over de ger. vrijgemaakte kerk.
In veal (andere) reformatorische kerken werkt het op dezelfde wijze.
Men verstaat het uitdrukkelijk geschrevene dat een ieder die onwaardig het avondmaal gebruikt zichzelf een oordeel aandoet, met andere woorden, dat het heilig is en niet zomaar voor iedereen.
Bij mij in de kerk heet dat persoonlijke verantwoordelijkheid ...
Night schreef:Daarnaast ligt dan de tucht zoals Joepie zegt, die de kerk moet handhaven. Daarin ligt begrepen het heilig houden van het Avondmaal. Vandaar ook dat in de reformatorische gemeenten alleen leden van die gemeente aan kunnen gaan.
Night schreef:Wanneer er bijzondere omstandigheden zijn kan het wel gebeuren dat er van de "normale" gemeente van die persoon een "getuigschrift" wordt afgegeven, wat dan vooraf bij die gemeente waar dan het avondmaal wordt bediend kan worden ingeleverd. Ik praat dan wel over twee gemeenten van dezelfde kerk.
En wat is de bedoeling van het heilighouden van het avondmaal.
1 - dat het avondmaal voldoende respect verdient?
2 - dat het avondmaal is voor de leden van de eigen club?
Wat zegt de Bijbel hierover? Is het Christendom een verzameling van kerkjes met ieder hun eigen dominee, of is het in wezen 1 Kerk met Christus aan het hoofd ...
Night schreef:Een ieder kan zo in zijn eigen gemeente het Avondmaal vieren op de normale tijden. Dit ook om te voorkomen dat een ieder her en der gaat shoppen en het avondmaal gaat gebruiken op momenten dathij het wil en behoefte aan heeft. De vraag is of dat wel juist is tov de normale gang van zaken, en aantal malen per kerkelijk jaar.
Stel je voor dat iemand vaker of op andere tijden de behoefte heeft om het sterven van Christus te herdenken ...

RieBo schreef:Censura Morum wordt alleen als kerkenraad onder elkaar gehouden, zij vragen dan aan elkaar of er iemand is die met een ander kerkenraadslid of gemeente(doop)lid in onvrede (ruzie o.i.d.) leeft. censura morum is dus voornamelijk voor de kerkenraad bedoeld. Verder kunnen personen die niet tot de kerkelijke gemeente behoren zich dan aanmelden om deel te nemen aan het HA.
Dus de kerkenraad beslist of iemand voldoende Christen is om te mogen herdenken dat Jezus voor zijn zonde gestorven is ...

Kan iemand een of meer van deze vragen beantwoorden?
Gelukkig waren er ook andere bijdragen:
Inspector Morse schreef:In mijn kerk is er een "open" avondmaal, ik vind dat een heel goede zaak. Wie zich geroepen voelt moet de gelegenheid krijgen vind ik. Mijn moeder die RK is neemt ook soms deel aan de avondmaalsviering in mijn (protestantse) kerk. Dit vind ik een verrijking voor het Christendom. Sektarisme is nooit goed te keuren.
Mee eens.
Marnix schreef:ik vind dat we niet moeten kijken naar het feit of iemand lid is van een bepaalde kerk maar of hij/zij lid is van de Ware Kerk. Dat is niet met een pasje te controleren, dat weet ik, maar je moet ze daarom niet weigeren.
Mee eens
Renee schreef:een onderwerp in beweging......zij het langzaam! Helaas........
Mijn mening hierover (als rechtgeaard vrijgemaakte) is dat iedereen die kan instemmen met wat er staat in het avondmaalsformulier, dus dat van harte gelooft en dat belijdt, gewoon aan zou mogen gaan.
Controleren is bijv. in een grote kerk niet meer te doen, maar t is toch ook ieders eigen verantwoordelijkheid? Ik denk dat er ook mensen zijn die wel trouw aangaan, maar die t eigenlijk niks meer zegt, het hoort er bij........en dat vind ik persoonlijk veel erger. Maar wie kan een ander in zn hart kijken? Gelukkig is er Eén die dat kan.
Ik vind t in ieder geval heel jammer dat t allemaal zo volgens regeltjes moet gaan en dat daardoor soms ook te veel de nadruk komt te liggen op het uiterlijke van het avondmaal vieren, terwijl het een zaak van je HART is. Ik hoop voor Michiel en Lalage dat t zo in beweging is dat zij t nog mogen meemaken om samen in de vrijgemaakte kerk avondmaal te kunnen en mogen vieren. Tot gedachtenis aan Jezus' dood voor ons en tot versterking van ons geloof!
mee eens
Ik wil in het avondmaal gaan in de Kerk van Christus. In mijn gemeente, PGM/EGM (Pinkstergemeente / evangeliegemeente), mag iedereen aan het avondmaal die gelooft in Jezus Christus en dus de Bijbelteksten met betrekking tot het avondmaal als herdenking van Zijn Offer voor onze zonden onderschrijft.
John