Bharat schreef:Elbert schreef:In de eerste plaats is heb je de illusie dat onze achtergrond hetzelfde is, maar dit is niet zo. Dat klinkt misschien flauw, maar het duidt op een wezenlijk verschillend fundament voor ons geloof.
In de tweede plaats lezen we de Bijbel zo letterlijk mogelijk, maar we moeten uiteraard wel weten wat letterlijk is in dit geval. Daarvoor moet je weten wat er bedoeld wordt in dit hoofdstuk. Want christenen houden niet zo van biblicismen (en jouw aanhaling uit Joh. 10:34 is daar zo'n voorbeeld van). In de context van Joh. 10:34 betekent het precies zoals dit in het oude testament bedoeld wordt: als mensen goden genoemd worden, dan is dat vanwege hun door God gegeven ambt. Het heeft niets te maken met het zelf God zijn.
Waar zijn we dan verschillend in? Zijn deze lichamen niet gemaakt uir dezelfde elementen en is het de ene levensadem die het doet leven?
Ons geloofsfundament is verschillend, met name op het punt van de visie op de mens en de visie op God.
Visie op de mens:
christelijke visie: zondig
hindoeistische visie: goed.
christelijke visie: gevallen
hindoeistische visie: ongevallen
christelijke visie: schepsel
hindoeistische visie: goddelijk
Visie op God:
christelijke visie: transcedent
hindoeistische visie: immanent
enz.
Bharat schreef:Toch ben ik ervan overtuigd dat Jezus dit verspreidde maar dat de kerkelijke macht alles heeft geprobeerd om dat weg te moffelen. Het is daarom ook dat nu na en tijdens de leegloping van de kerken dat dit naar meer en meer naar voren komt.
Dat is een fabeltje. Er is geen enkel onderbouwd bewijs dat Jezus dit ooit verkondigd heeft. Er zijn geschriften in omloop gekomen die dit suggereren, maar onderzoek toont aan dat die geschriften niet in Israel of de christelijke gemeenten hun oorsprong hebben.
Bharat schreef:Ook is het iets typisch westers want wanneer je een gemiddelde Indiaase christelijke dit vraagstuk voorlegd zal je te horen krijgen wat ik zeg. Het is echt niet zo moeilijk om het te combineren!
Ik moet de eerste Indiase christen hierover nog horen die dit beweert. Kijk op deze link om de visie van Indiase christenen over de situatie in hun eigen land te lezen.
„Hindoe te rijk voor het eenvoudige Evangelie”
K. van der Zwaag
MADRAS - De intellectuelen onder de hindoes bereiken met het Evangelie is niet gemakkelijk, zeggen twee vertegenwoordigers van een christelijk apologetisch centrum in Madras. „De intellectuele hindoe heeft veel barrières te overwinnen voordat hij het Evangelie van Christus kan waarderen. Hij is trots op zijn rijke beschaving, op zijn oude filosofische cultuur. Daarom is hij des te meer afkerig van het Evangelie, dat volgens hem alleen relevant is voor de armen en de mensen die niet nadenken.”
.
Neil Vimalkumar en Ajoy Varghese zijn verbonden aan de RZIM Life Focus Society, onderdeel van Ravi Zacharias International Ministries (RZIM). Deze organisatie werd in 1987 opgericht door dr. Ravi Zacharias met als doel „de denker te bereiken met het Evangelie van Jezus Christus en het Evangelie op een geloofwaardige wijze te presenteren.” Het hoofdkantoor is gevestigd in het Indiase Madras.
.
De kernthema’s van RZIM zijn: het Woord van God, de heerschappij van Christus, de afhankelijkheid van de Heilige Geest, betrokkenheid op de kerk en visies op de wereld. Om tegenover „de claims van valse filosofieën” het Evangelie van Christus te presenteren, worden in grote steden regelmatig evangelisatiecampagnes gehouden. De organisatie heeft een netwerk van professionals opgebouwd die zich met nazorg bezighouden en literatuur uitgeven. Ook belegt RZIM open fora in universiteiten en hotels om het vraagstuk van de religie in een open debat aan de orde te stellen. Daarbij komen onder meer vragen over het bestaan van God, de opstanding van Christus, de pluraliteit van de waarheid, het atheïsme en het probleem van het kwaad aan de orde.
.
RZIM maakt zich sterk voor apologetiek en beroept zich daarbij op de traditie van de Oude Kerk, waar de eerste kerkvaders het christelijk geloof verdedigden tegenover de Griekse wijsgeren. Apologetiek heeft bij RZIM vooral de betekenis van het formuleren van antwoorden op de vragen van de zin van het leven. Neil Vimalkumar, onderzoeksmedewerker van RZIM, constateert dat er in India veel vragen leven over de zin van het leven, waarbij velen het gevoel hebben dat het antwoord van het hindoeïsme tekortschiet. „Hindoes zijn niet tevreden over hun religie en leren van het christendom de waarde van een persoonlijk God. De gemiddelde hindoe heeft een erg negatief beeld van het christendom. Hij heeft slechts iets gehoord over de kruistochten, net zoals de moslim in India weet dat de levensstijl van het Westen niet deugt. Wij willen in onze benadering van de hindoes vooral misverstanden wegnemen om zicht te krijgen op de boodschap van Christus.”
.
Volgens Ajoy Varghese, directeur van de trainingsprogramma’s van RZIM, is het belangrijkste doel van zijn organisatie de levensvragen bij de Indiërs onder de aandacht te brengen. „Veel mensen in India zijn niet ontwikkeld, maar dat wil niet zeggen dat ze geen vragen hebben. Integendeel, de meeste mensen hebben vragen als je hun maar de kans geeft zich van die vragen bewust te laten worden.
.
Indiërs willen de religieuze gevoelens van anderen niet kwetsen. Als je hun vraagt: „Mag ik voor je bidden?” dan zullen ze dat nooit weigeren, hoewel ze niet in de inhoud van je gebed geloven. India is een religieus land, er zijn talloze goden. Ook Jezus is voor hen een god, die zij via hun eigen hindoeïstische wereld kennen. Er is dus geen ingang nodig om met hen over Jezus te spreken. Maar het probleem is dat mensen zich ergeren zodra je spreekt over de exclusiviteit van Jezus Christus als dé enige Weg.”
.
De spits van de apologetische organisatie is gericht op het aanvoeren van redelijke argumenten om misverstanden over de christelijke religie weg te nemen. Varghese: „Ik geloof in de rede, maar ik geloof evenzeer in de beperkingen ervan. Het rationalisme is een dood geloof. Ons geloof hangt niet af van de rede, maar de rede speelt bij ons wel een belangrijke rol in de overtuiging van anderen. In onze organisatie beoefenen wij de apologetiek en daarom besteden we veel aandacht aan filosofie, logica, kennisleer. We gebruiken materiaal uit uiteenlopende christelijke tradities, zoals evangelische en lutherse. Je zou ons eclectisch kunnen noemen, bijvoorbeeld in ons gebruik van denkbeelden van Lewis en McGrath. We moeten hun gedachtegoed wel toepassen op het denkklimaat van India, dat, in tegenstelling tot het Westen, een land is van vele religies en wereldbeschouwingen.”
.
Vimalkumar constateert dat er veel openheid onder hindoes is. „In India kun je in de bus en de trein openlijk over geloof en het Evangelie spreken. Indiërs zien de ander niet als een bedreiging, omdat hun filosofie allesomvattend is. Het leven is voor hen één. Christendom en islam hebben beide een plaats binnen dit systeem van het religieus pluralisme. Het probleem is echter dat zodra een hindoe een christen wordt, hij te maken krijgt met bedreiging van sociale netwerken. Het christendom wordt dan gezien als een aanval op de lange traditie van de familie en de voorvaders.” Toch constateert Vimalkumar dat het radicale hindoeïsme op zijn retour is. „De fundamentalistische BJP vertegenwoordigt weliswaar de stem van een exclusieve hindoenatie, maar ze is vooral een politieke macht, die weinig aanhang meer heeft onder de ontwikkelde hindoes.”
.
Varghese noemt het apologetisch werk van RZIM „zwaar.” „Het grote probleem is dat hindoes het christendom vereenzelvigen met een ontaarde westerse cultuur. Door de eeuwen heen zijn er heel wat westerse culturele symbolen en praktijken met het Evangelie de kerk in geslopen. Daardoor is de hindoe het christendom gaan zien als een vorm van cultureel imperialisme. Zij associëren christenen met rundvleesetende, wijndrinkende mensen, die oneerbaar gekleed zijn en als resultaat lage waarden aanhangen. Hoe we ook dit beeld bestrijden, en of hun oordeel nu terecht is of niet, de grote invloed van deze visie kan in ons land niet ontkend worden.” De uitdaging van het werk van RZIM bestaat hierin, aldus Vimalkumar, „dat we de culturele vooroordelen die met de presentatie van het Evangelie door de jaren heen zijn meegekomen, kwijt moeten zien te raken. Het betekent dat we de tijd moeten nemen om de context te bestuderen waarbinnen het Evangelie in deze tijd gecommuniceerd kan worden. Concreet houdt dat in dat Indiase christenen zonder reserve datgene omhelzen in de Indiase cultuur wat goed is, en verwerpen wat kwaad is. We maken ons geen illusies. We verwachten geen massabekeringen, maar zien in de persoonlijke benadering van mensen het meeste effect. En dan merken we dat er veel vragen leven, vragen naar iets wat in het leven van alledag echt een rol speelt. Dat zijn de werkelijke behoeften en daar willen we graag op inspelen. Er is in India veel respect voor de persoon van Christus, maar er is veel wantrouwen bij de christen. We hopen dat het eerste blijft. En dat het tweede niet lang meer zal bestaan.”
Bharat schreef:Elbert schreef:Jezus heeft de verlichting niet bereikt, Hij is het Licht der wereld en Hij was dat altijd al. Dat is heel wat anders en ook heel wat meer dan verlicht worden. Wij worden verlicht door Hem (Joh. 1:9).
Toch wel, hoe verklaar je anders zijn twijfeling aan het kruis. Tuurlijk was de grote vlam al in hem (die bij in het klein aanwezig is) maar Hij moest wel eerst tot realisatie komen.
Die realisatie had Hij al voordat Hij aan het kruis hing, om de reden dat Hij al van eeuwigheid af God was. Zijn uitroep aan het kruis kan verklaard worden vanuit Zijn menselijke natuur, hoewel Hij daarin niet zondigde. In elk geval heeft het niets met de visie van oosterse religies op verlicht zijn te maken, dat is eerder een zaak van projectie door die religies.
Bharat schreef:Hoe verklaar je anders het gat in zijn leven dat niet beschreven wordt, enkel in de geschriften van de Boeddhisten uit het Himalaya gebergte.
Tja, die verhalen lees ik ook (dat Jezus in India zou zijn geweest), maar dat lijken me fabeltjes. De enige informatie die we hebben, is dat Hij timmerman was in Nazareth voordat Hij op ging treden (Mark. 6:3). Dus geen reizen naar India. Overigens had een vrome Jood daar ook niet zoveel te zoeken in die dagen.
Bharat schreef:Elbert schreef:Goed, en Matthew Henry spit de hele Bijbel door om vast te stellen wat deze woorden betekenen. Dat je daarna afhaakt, is volgens mij een gevolg van de teleurstelling die je hebt bij het horen van die betekenis, maar dat doet aan de nauwkeurigheid van de exegese niets af.
Nee hoor, het probleem met de bijbel is dat je bijna een googelaar moet zijn om de juiste stukjes aan elkaar te plakken zodat het overeenkomt met dat waar je vanuit gaat. Wanneer dit gebeurt haak ik af.
O, dus je hebt moeite met een grondige exegese? Oke, dat kan, maar noem het geen goochelkunst.
Bharat schreef:Elbert schreef:Sorry, maar met deze bewoordingen kom je niet verder dan: "ik weet het beter dan jullie, ook al heb ik geen argumenten". Daar kan ik moeilijk van onder de indruk raken. En ja, ik ben scherp wat betreft mijn opvattingen hierover, simpelweg omdat ik me aan de Bijbel wil houden. Dat je dat een begrenzing vindt, snap ik, maar het is de beste begrenzing die er is.
Het is wel wat gebeurt, het afwijzen, veroordelen en bespotten van andere gedachten is christelijk eigen. Ik zou zeggen neem een voorbeeld aan de Hindoestaan die alle religies respecteerd en zelfs onderzoekt omdat zij de illusie van het ego kent.
Gedachten mogen bestreden worden als het verkeerde gedachten zijn. Ik probeer dat wel op een respectvolle manier te doen, maar ik ga niet iets goed noemen wat naar mijn diepste overtuiging fout is.
Bovendien, lees onderstaande links eens (en er zijn nog veel meer) en ik kom tot de conclusie dat Hindoestanen ook niet altijd volgens hun eigen principes leven:
http://www.refdag.nl/website/artikel.php?id=1217442
http://www.refdag.nl/website/artikel.php?id=1216354
http://www.refdag.nl/website/artikel.php?id=1214290
http://www.refdag.nl/website/artikel.php?id=1203650
Bharat schreef:Elbert schreef:Quote:
Ez. 28:2 Mensenkind! zeg tot den vorst van Tyrus: Zo zegt de Heere HEERE: Omdat uw hart zich verheft en zegt: Ik ben God, ik zit in Godes stoel, in het hart der zeeën! daar gij een mens en geen God zijt, stelt gij nochtans uw hart, als Gods hart.
Een mens is niet God.
Dit gaat om het ego van de mens, zij die denkt macht te hebben en denkt voor God te kunnen spelen.
Nee de goddelijke vlam brandt in ieder wezen, het is aan dat wezen om deze te realiseren of te denken dat hij is wat hij met zijn zintuigen waarneemt en zo te dwalen in duisternis.
Leef In Liefde.
Dat staat eenvoudigweg niet zo in de Bijbel. De Bijbel verkondigt dat de mens door God goed geschapen is, dat de mens door eigen schuld gevallen is in de zonde, dat er daardoor tussen God en mens een kloof is ontstaan en dat die kloof overbrugd is door Christus. Iedereen die in Hem gelooft, is een kind van God. Diegene die niet in Hem gelooft, op die persoon blijft de toorn van God. (Joh. 3:36).