Collateral schreef:elbert schreef:Allicht dat de Bijbelschrijver in menselijke beelden iets over God zegt, dat is ook de enig mogelijke manier voor ons mensen om er iets van te begrijpen nietwaar? Gods Woord is in menselijke taal opgeschreven, maar daarom nog niet minder waar.
Het is gewoon
niet waar dat God berouw kent. Misschien was het voor de bijbelschrijver - met zijn beperkte blik - 'waar', maar dat betekent nog niet dat het objectief gezien ook waar is. Hoe wil je beweren dat een soevereine God berouw en verdriet kent? Berouw komt voort uit fouten en verdriet uit onmacht.
Als God een onbewogen Beweger zou zijn (wat je min of meer lijkt te zeggen), dan zou je stelling kloppen. Maar de Bijbel vertelt ons iets anders over God: nl. dat Hij persoonlijk is, dat Hij liefde is, dat Hij toornt, dat Hij berouw toont. Enz. Enz. Dit heeft niets te maken met zwakte van Zijn kant of met fouten van Zijn kant (Hij heeft geen van beiden), maar met bewogenheid met ons mensen. Het zijn onze fouten en onze zwakheden waar het over gaat. Dus aan de ene kant ben ik het met je eens dat het menselijke beelden zijn die gebruikt worden om iets over God te zeggen, aan de andere kant duiden die menselijke beelden blijkbaar in de goede richting, nl. dat het om een persoonlijke God gaat.
Collateral schreef:Ja, logisch. En toch is de functie voorspelbaar, hoe complex ook. Zo lijkt het me dat onze wil voor God ook voorspelbaar is (en was), hoe complex onze wil ook is. Als God onze wil niet kan verklaren getuigt dat van onwetendheid van Zijn kant.
We hadden het over de vraag of God de mens met een vrije wil heeft geschapen, toch? Welnu, jij stelt dat God de mens zo gemaakt heeft dat de mens wel
moest vallen, m.a.w. er was geen andere optie voor de mens dan te zondigen. Dat ontken ik ten stelligste. Want de mens kon de verleiding van de duivel weerstaan, maar heeft dat niet gedaan. God heeft hooguit de mens de vrijheid gelaten om te zondigen, maar heeft de mens niet zo gemaakt dat het de enige mogelijkheid was.
Collateral schreef:Collateral schreef:Want de mens is naar Gods beeld geschapen. Dit betekent dat het programma lijkt op de Programmeur. Daarom klopt jouw vooronderstelling van het robotische van de mens niet. Want dat zou betekenen dat God ook robotisch is. En robots hebben zo hun beperkingen en die heeft God weer niet.
Laten we er eens vanuit gaan dat God boven Zich ook een God heeft. Dat is nog bijbels ook (zie Psalmen 45:8).
Het gaat hier over de Vader en de Zoon als beschrijving van Hun onderlinge verhoudingen in de Drieeenheid.
Oei, dat is een wel heel gekleurde interpretatie. Het woord 'Zoon' komt in de hele psalm niet voor. 'Dochter' wel, maar ik neem aan dat Jezus een man was?
Je vergeet Schrift met Schrift te vergelijken. Want de verklaring staat in Hebr. 1:8-9 waar dit gedeelte uit Psalm 45 direkt wordt geciteerd:
8 Maar tot den Zoon zegt Hij: Uw troon, o God, is in alle eeuwigheid; de schepter Uws koninkrijks is een rechte schepter.
9 Gij hebt rechtvaardigheid liefgehad, en ongerechtigheid gehaat; daarom heeft U, o God! Uw God gezalfd met olie der vreugde boven Uw medegenoten.
Dus als mijn interpretatie gekleurd is, dan is die van de schrijver van de Hebreeenbrief dat ook.

Collateral schreef:Collateral schreef:Dan kan je best stellen dat God vanuit het gezichtspunt van Zijn God Zich gedraagt als een robot. Overigens, alleen al in het geval van een mens klinkt 'robot' een beetje denigrerend; we zijn niet zomaar robots, maar goddelijke robots...
Dat is een adjectief dat volgens mij alleen maar betekenis heeft als je uit kunt leggen wat goddelijk in dit geval inhoudt, anders kun je het ook gewoon weglaten.
Check de Van Dale:
god·de·lijk (bn.)
1 van, m.b.t. God of een godheid
2 [inf.] ongelofelijk mooi, lekker, fijn enz. => heerlijk
Duidelijk dus. Zowel 1 en 2 lijken me van toepassing. Wat ik bedoelde is dat men bij een robot al gauw denkt aan een blikken monster zonder al te veel intelligentie. Echter, dan hebben we het over een menselijke creatie. Als God een robot maakt, is dat geen gewone robot, maar een goddelijke robot. Geen gewone robot, maar een ongelofelijk mooie, lekkere, fijne enz.

Dat zegt mij nog steeds niks. Want het woord robot is ons in de Bijbel niet geopenbaard. Het is een al te simplistische kijk op de mens en op de God naar wiens beeld hij/zij is geschapen. De Bijbel steekt echt wel wat dieper dan het mechanische.
Trouwens, de vanDale geeft de volgende uitleg bij robot:
ro·bot (de ~ (m.), ~s)
1 mechanisme dat al of niet de gedaante van een mens heeft en verrichtingen of arbeid kan uitvoeren
De robot is dus van de mens afgeleid (dat is historisch aantoonbaar) en niet andersom.
Collateral schreef:Zo zou je (zoals ik al zei) ook kunnen stellen dat God - vanuit een boven-goddelijk niveau gezien - Zich ook gedraagt als een (oneindig gecompliceerde?) robot.
Verder zou je met jouw logica kunnen concluderen dat ook God als primaire eigenschap heeft dat Hij een onvoorspelbare vrije wil heeft waarmee Hij opeens kan besluiten om het slechte te gaan doen. Dat betekent dat we wel erg veel geluk hebben gehad tot nu toe en dat we moeten vrezen voor het moment dat Hij in de zonde valt...
Nee, want dat is spekulatie buiten de openbaring van God om. Hij openbaart Zich als de Almachtige (er is dus niets boven Hem), volstrekt Betrouwbare, Heilige, Rechtvaardige enz., dus heb ik geen reden om aan te nemen dat wat je stelt ook maar enige grond heeft.
Collateral schreef:Collateral schreef:Collateral schreef:God heeft niet voor de zonde gekozen, maar heeft wel de mogelijkheid voor de mens tot zondigen opengelaten. En dat was niet omdat Hij de zonde wilde, maar omdat Hij een relatie in liefde met de mens wilde.
Alleen jammer dat Hij niet kon voorzien dat dat een ijdele wens was?
Wie zegt dat dit een ijdele wens was? De boodschap van de Bijbel is immers dat God het in Christus met de mens weer goedmaakt? De geschiedenis is na de val in het paradijs gelukkig niet opgehouden, hoewel God dat wel had kunnen doen.
Tja, maar het heeft dus eigenlijk allemaal sneller en beter gekund. God had bijvoorbeeld Jezus in het paradijs kunnen zetten i.p.v. Adam. Jezus deed namelijk om onverklaarbare redenen wel wat goed is, ondanks zijn vermeende vrije wil die zo vrij is dat God hem niet begrijpt?
Jezus deed wel wat goed is, omdat Hij naast echt mens ook God Zelf is.
O, en zo had Jezus dus geen vrije wil (volgens jouw begrip van de vrije wil)?
Dat had Hij juist wel, want Hij is juist de Enige die effektief weerstand kon bieden aan de zonde, in tegenstelling tot ons. Hij werd immers verzocht door de satan (Matth. 4), maar koos ervoor om de duivel niet te gehoorzamen. Jezus zou ook van het kruis af kunnen komen toen de Farizeeen en schrifgeleerden dat spottend aan Hem vroegen, maar Hij wilde dat niet.
Collateral schreef:Verder blijft staan dat het allemaal sneller en beter had gekund. God had Jezus in het paradijs kunnen zetten i.p.v. Adam.
Tja, je weet het blijkbaar beter dan God.
Collateral schreef:Collateral schreef:Collateral schreef:Dat de mens anders koos, is een gevolg van de gevallen wil van de mens en niet van de wil van God.
God heeft dus geen grip op de wil van de mens? Is de menselijke wil voor Hem abracadabra? Wie heeft de menselijke wil dan ontworpen? Kennelijk niet God, want een ontwerper snapt hoe iets werkt...
Het is geen kwestie van geen grip hebben, ...
God heeft dus wel grip op de wil van de mens? Dat druist tegen jouw begrip van vrije wil in. Misschien zou je dus toch moeten concluderen dat mensen op het niveau van God géén vrije wil hebben?
Je vergeet dat ik stelde dat de mens sinds de zondeval in het paradijs geen vrije wil meer heeft.
Hmm, is onze vrije wil met de zondeval veranderd van 'volstrekt onvoorspelbaar' tot 'volstrekt voorspelbaar'?
Je slaat de spijker op zijn kop. Want bij het woord vrije moeten we wel bedenken "vrij waarvan?". En het onvrije zit hem in het feit dat we van nature geneigd zijn om te zondigen en dat we daar geen weerstand aan kunnen bieden, behalve als God ons daar de kracht toe geeft.
Collateral schreef:Collateral schreef:... maar een relationeel wezen scheppen, dat naar Gods beeld geschapen is. Dat is, nogmaals, iets anders dan een stuk speelgoed.
Sinds wanneer is een relationeel wezen (dnGbgi) per definitie iets anders dan een stuk speelgoed? Let wel: goddelijk speelgoed.
Leg eens uit wat goddelijk is in dit verband, want dat zegt iets over de eigenschappen van God. En hoe je dit rijmt met de stelling dat God liefde is. En hoe het kan dat liefde relatie veronderstelt.
Zie de Van Dale voor de definitie van goddelijk. Ik zie totaal geen problemen met het feit dat God liefde is. Waarom zou je geen liefde/relatie kunnen hebben voor/met een perfect 'stuk' speelgoed? Mensen zijn zelfs al in staat om een relatie te hebben met uiterst eenvoudige objecten.
De Van Dale is voor mij niet de kenbron voor wat goddelijk is en wat niet. (tja, die hebben het ook weer ergens anders (nl. van horen zeggen) vandaan). Ik hou me liever bij de echte kenbron: de Bijbel.
Collateral schreef:Collateral schreef:Collateral schreef:Als de mens een stuk speelgoed was geweest, dan was je stelling opgegaan dat God de zonde gewild heeft, maar niet nu het om persoonlijke schepselen met een persoonlijke verantwoordelijkheid en wil gaat.
De mens is het allebei. God heeft een prachtig stuk speelgoed gemaakt dat een eigen bewustzijn heeft, en
op dat niveau ook eigen verantwoordelijkheid.
Een stuk speelgoed heeft geen eigen verantwoordelijkheid en kan niet tot de verantwoording worden geroepen. Een stuk speelgoed kun je niets kwalijk nemen, want het doet automatisch waartoe het ontworpen is.
Dat is wat de mens betreft wel anders, want de mens wordt door God ter verantwoording geroepen: "Adam, waar zijt gij?". (Gen. 3:9)
Een stuk speelgoed met een eigen bewustzijn kan best tot verantwoording geroepen worden. Overigens geloof ik niet dat God de mens dingen kwalijk neemt, en dat wél om de reden dat de mens precies doet wat God wil.
Dus de hele Bijbelse notie van zonde en genade kan de prullebak in.
Kijk, zoals jij je bij Psalmen 45:8 (en andere bijbelteksten) de nodige interpreteervrijheid veroorlooft, doe ik dat ook in een bepaalde mate.
Bij Psalm 45:8 hanteer ik geen interpreteervrijheid buiten de Bijbel (nl. Hebr. 1) om.
Collateral schreef:Ik spreek liever over een notie van schuldgevoel en bevrijding. Ik geloof dat God oneindig groot is in Zijn eigenschappen, en een daarvan is dat Hij genadig is. Zijn oneindige genade betekent dat Hij iedereen vergeeft, en dus eigenlijk niemand iets toerekent. Ik denk dat dat de boodschap is van het evangelie (ja, een goede boodschap).
Nee, dat is niet goed, maar onverschillig. In die zin is jouw opvatting van goedheid te vergelijken met de Nederlandse opvatting over tolerantie: we prijzen onszelf omdat we zo tolerant zijn, terwijl dit een dekmantel is voor het feit dat veel dingen ons niks kunnen schelen, totdat dingen in ons eigen straatje misgaan. En dan zijn we opeens niet meer zo tolerant. De goede boodschap die je zegt te hebben is in mijn ogen een onverschillige boodschap die daarnaast gevaarlijk is.
Collateral schreef:Dan had de Bijbel niet geschreven hoeven worden nietwaar?
Want wat je hier verkondigt is Deisme, wat volstrekt niets heeft uit te staan met de Bijbelse boodschap, ...
Dat is geen deïsme. Ik geloof bijvoorbeeld best dat God zich openbaart aan mensen. Alleen ik geloof niet dat Hij ingrijpt, want een ingreep impliceert een (toekomstige) foute toestand. En God maakt geen fouten.
Dat is nog steeds deïsme: het idee dat God een klok heeft gemaakt, die Hij eenmaal aangezwengeld heeft en er zich verder niet meer mee hoeft te bemoeien. Dat idee komt van Descartes, maar is bij nader inzien door de latere filosofen weer wat verscherpt, want blijkbaar kan de klok ook wel zonder klokkenmaker. Als je eenmaal op dit pad van het minimaliseren van Gods regering begonnen bent, dan kom je uiteindelijk uit bij het atheisme.
Collateral schreef:... zie ook het volgende citaat van Pascal:
'Allen die God buiten Jezus Christus zoeken en die bij de natuur blijven staan, vinden geen enkel licht dat bevrediging geeft, of zij komen ertoe een middel te bedenken om God te kennen en Hem zonder middelaar te dienen en daardoor vervallen zij tot atheïsme of tot deïsme, beide zaken die de christelijk godsdienst haast evenzeer verafschuwt'.
Laat ik er ook eens een citaat tegenaan knikkeren:
Neale Donald Walsch schreef:Gods rechtstreekse openbaringen zijn lang geleden opgedroogd, dát zijn jullie religies wel overeengekomen. Alleen oude, gewijde boeken kunnen goddelijke openbaringen bevatten. De meeste mensen kunnen accepteren dat Gods grote waarheden door mensen tot de mensen gekomen zijn. Maar ze kunnen gewoon niet accepteren dat dit ook zou kunnen gelden voor mensen die vandaag de dag nog leven.
En de relevantie ten opzichte van het citaat van Pascal is ...???
Collateral schreef:elbert schreef:God krijgt alles wat Hij verlangt hoor.
Zeker, maar jij ontkent dat. God verlangt namelijk dat iedereen zalig wordt, en jij leert dat dat niet zo is.
Nee hoor, God verkondigt dat er redding voor iedereen is door het geloof in Zijn Zoon Jezus Christus. Maar de mensen die dit niet aanvaarden, op die blijft de toorn van God (Joh. 3:36).
Collateral schreef:Alleen sluit dat Zijn bestuur niet uit. Het is wat dat betreft precies andersom dan wat jij stelt.
Want je stelt dat iedereen zalig wordt en je baseert dat op een aantal bijbelteksten die een nodigend karakter hebben tot alle mensen.
Door 1 Tim. 2:4 te ontkennen maak je het hooguit tot een nodigende leugen. Het zal best nodigend zijn, maar dat doet er niet toe. Er staat dat God wil dat alle mensen zalig worden. Punt.
Die punt staat er niet, er volgen nog heel wat verzen na 1 Tim. 2:4 en er staan ook de nodige verzen voor. Duidelijk is dat alleen degenen die door een waar geloof aan Christus verbonden zijn gered worden.
Daarom is het ook een nodigende waarheid: iedereen die door Hem tot God gaat, is gered.
Collateral schreef:Collateral schreef:Rom. 11:33 O diepte des rijkdoms, beide der wijsheid en der kennis Gods, hoe ondoorzoekelijk zijn Zijn oordelen, en onnaspeurlijk Zijn wegen!
Daar zit wat in, maar er staat gelukkig niet "hoe onlogisch zijn Zijn wegen..."
Wie zich bewust niet aan de logica houdt verloochent zijn verstand.
Wie of wat is de logica?
De wetten van het geldig redeneren.
Jezus is de Logos toch?
Wie zich niet aan Hem houdt, verloochent zijn verstand.
'Logos' is wat anders dan logica. De statenvertalers hebben het vertaald met 'woord'.
Logica is een afgeleide van Logos. Dus als we ware logica willen kennen, dan moeten we die uit de Bron putten die Logos heet. Buiten Christus om geen objectieve logica.
Collateral schreef:Maar je pretendeert te weten met je eigen logica God te kunnen doorgronden, wat me een beetje aanmatigend lijkt, want als je dat kunt, is Jezus God niet, maar jij.
Hier zie ik de logica niet echt van in. In ieder geval pretendeer ik geen eigen logica te hebben, maar probeer ik me te houden aan de
objectieve logica. Verder pretendeer ik niet God te doorgronden, maar verschaf ik mezelf wel de vrijheid om onlogische gods
beelden te verwerpen omdat ze zichzelf tegenspreken. Misschien is voor jou je
eigen godsbeeld zo heilig dat je niets anders durft te geloven, ook al zou dat logischer zijn. In dat geval lijkt me dat een beetje twijfelachtig, want wie zo denkt maakt zijn eigen godsbeeld tot God.
Zoals ik hiervoor al stelde is de enige objectieve logica afgeleid van God en van Zijn Zoon. Al het andere is niet objectief. Want je koppelt nu de logica los van God en je stelt dat er buiten Hem zoiets als objectieve logica kan bestaan. We zullen het met de openbaring van God, zoals opgetekend in de Bijbel moeten doen om iets van die logica mee te krijgen. Een tittel of jota afwijken hiervan betekent afwijken in de logica.
Ik besef dat dit een geloofsuitspraak is, maar ik geloof dan ook in de God van Abraham, Izaak en Jakob en niet in de God van de filosofen (om Pascal maar weer eens te citeren).
Laat de woorden van mijn mond en de overdenking van mijn hart welgevallig zijn voor Uw aangezicht, HEERE, mijn rots en mijn Verlosser! (Ps. 19:15)