Optimatus schreef:elbert schreef:Duitsland, slecht voorbeeld.![]()
En hoe zit het dan met het Habsburgse Oostenrijk-Hongarije? Zijn die nu ook zo blij?
En wat verder terug: de aanhanging van de Nederlanden bij het Spanje van Karel V?
De Oostenrijkers? Die hebben het prima naar hun zin in Oostenrijk, met een permanent politiek theater: Haider.
Ik heb het niet over het landje Oostenrijk, maar het grote rijk waar ze eerst deel van uitmaakten. En waarom zijn ze nu blijer dan toen ze deel uitmaakten van Oostenrijk-Hongarije? Alweer een argument tegen centralisatie.

Een aantal argumenten om tegen te stemmen:
Nederlandse stem gesmoord
- Nederland krijgt minder invloed. Stemmen van kleine landen wegen minder zwaar..
- Teveel macht gaat naar Brussel. Nederland raakt weer meer controle kwijt over binnenlandse zaken.
- Lidstaten raken op allerlei terreinen hun vetorecht kwijt. Als een meerderheid van Europese vergadering voor is, kan een lidstaat met een afwijkend standpunt een besluit niet tegenhouden. Bovendien, als nationale parlementen bezwaren indienen is de Europese Commissie niet eens verplicht voorstellen te wijzigen. De subsidiariteitstoets, bedoeld als ‘noodrem’, remt de Europese trein dus niet af.
Controle kwijt
- Veel vergaderingen blijven achter gesloten deuren. Het is moeilijk om zo onze regeringsvertegenwoordigers te controleren.
- Een nieuwe eigen Europese minister van Buitenlandse zaken suggereert eenheid die er niet is. De EU is te verdeeld over het buitenlands beleid. Dit leidt tot verwarring, conflicten én het inleveren van eigen buitenlands beleid.
- De EU heeft met de nieuwe grondwet geen roulerende voorzitter meer, maar krijgt een voorzitter die mogelijk vijf jaar blijft. Hij of zij krijgt bijna de status van een EU-president.
Vaagheid troef
- Verwijzingen naar de christelijke identiteit van Europa missen
- De lijst met grondrechten zorgt voor meer onduidelijkheid. Ze staan naast het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de Mens (EVRM) en de eigen grondwetten van de lidstaten.
- Omdat binnen de Unie verschillende samenwerkingsverbanden (kopgroepen) mogelijk worden, ontstaan eerste en tweederangs lidstaten
- De politieke doelen zijn veel te vaag.
Grondwet gaat te ver
Samenvattend: de Nederlandse stem wordt gesmoord, we raken de controle kwijt en vaagheid is troef. Daarom zegt de ChristenUnie duidelijk ‘Nee’ tegen de Grondwet voor Europa.
Bron:ChristenUnie