Oké, ik heb genoeg te doen met andere dingen. Maar ik wou dan toch even antwoord geven aan Bart Klink, die niet zal rusten tot hij ons allemaal tot het evolutionisme bekeerd heeft.
Bart Klink schreef:Boekenlezer schreef:Is een evolutionistisch boek dan wetenschapperlijker...?
Ja, de evolutie is gebaseerd op waarneembare feiten, creatie niet. De evolutietheorie geeft een wetenschappelijke verklaring voor die feiten en doet voorspellingen die empirisch getoetst kunnen worden. Dat is de reden waarom creatie nooit voorkomt in bijvoorbeeld top wetenschapsbladen als
Nature of
Science of gedoceerd wordt in de biologie, het is simpelweg geen wetenschap.
Niemand heeft de macroevolutie zien plaatsvinden. Dat is dus nooit waargenomen. Dus hoezo waarneembare feiten...??
Wat jij zegt over waarneembare feiten gaat slechts over microevolutie. Daarom kom je wederom hier weer niet overtuigend op mij over. (Waarom denk je dat ik het over het probleem van het begin had...?) Noem mij eens één stevig argument om in macroevolutie te geloven, in plaats van mij steeds naar breien tekst te verwijzen...
(Ik wil namelijk discussiëren, en niet steeds voor een paar dagen huiswerk opkrijgen. Als je veel te vertellen hebt, doe dat dan in de loop van de discussie, door geleidelijke ontvouwing. Die opzet kies ik zelf ook.)
En de verdenking van denktrends, die ten diepste subjectief gefundeerd zijn heb je ook niet weggenomen. (Ik doel nu op wat je zei over de wetenschappelijke wereld.) Ik kan er wel eens van onder de indruk komen hoe het menselijke denken immers bepaald is door omgevingsfactoren. Vanavond las ik over de bevrijdingstheologie: ontstaan in Amerika onder de negers. Een verband met discriminatie en zo. Of bijvoorbeeld de ineenstorting van de 'moderne' zekerheden van de 19de eeuw als gevolg van de wereldoorlogen. Wat voor gevolgen dat wel heeft op het denken van mensen! (En nee, ik ga je nu
niet opzadelen met grote websites en zo!

)
Jouw denken komt op mij over als te 'modern': te veel vanuit de illusie van het onafhankelijk geachte menselijke verstand.
Bart Klink schreef:Boekenlezer schreef:Het grote verschil is dat die theorie van Einstein empirisch te bewijzen valt. Ik snap best dat intuïtie niet alles zegt, maar ik denk dat hier nog iets meer speelt dan intuïtie.
Dit geldt ook voor de evolutietheorie. Als je die link die ik je had gegeven (29+ evidences for macroevolution) gelezen zou hebben, had je dat geweten.
't Zal wel. Als jij mij vertelt waar ik dan beginnen moet in die brei... ('k Ben afgelopen dagen druk geweest met andere dingen. Sorry.)
Bart Klink schreef:Boekenlezer schreef:Oké, dus zie ik geen enkel argument om in de evolutietheorie te geloven.
Misschien moet je je dan eens in de materie verdiepen? Lees bijvoorbeeld die link eens door!
Maybe, if I have some more time and energy...
Bart Klink schreef:Boekenlezer schreef:Het is nog altijd heel wat gemakkelijker te geloven in een God die alles geschapen heeft, dan in de evolutietheorie. Het eerste wat je je afvraagt als je iets ingewikkelds aantreft, is: wie heeft dat gemaakt? Daar zie ik bij evolutionisten geen spoor van. Nee, die hebben gewoon geen zin om in God te geloven,
dus bestaat 'ie niet. Vooral in de 20ste eeuw was dat in.
Ik merk aan evolutionisten nooit dat ze zoiets hebben van: 'Tja, 't is eigenlijk te gek om waar te zijn, maar ja, om die en die argumenten
moet ik er wel in geloven.' Nee, ze lijken geen oog te hebben voor het wonderlijke van het bestaan. Vooral die insteek, als ze een andere planeet willen onderzoeken: 'er zal daar ook wel evolutie zijn geweest en leven zijn'. Net alsof dat normaal gesproken wel verwacht kan worden...
Het is
makkelijker om in een god die alles geschapen heeft te geloven ja, maar daar gaat het niet om. Wetenschap is op zoek naar verklaringen, niet naar wat het makkelijkste is om te geloven. De evolutietheorie geeft juist een verklaring hoe mooie, complexe dingen kunnen ontstaan! Lees bijvoorbeeld eens wat van bioloog Richard Dawkins. Ik verwonder met net zoveel over de mooie natuur als jij, daar heb ik geen god voor nodig.
Als iets ingewikkelds een verklaring nodig heeft, wat is dan de verklaring voor het toppunt van ingewikkeldheid, God himself?
Ik bedoel 'makkelijker om te geloven' niet zo zeer emotioneel. Als ik dat zeg, bedoel ik ook: beter verklaarbaar.
Zo zou jij dan zeggen: het is gemakkelijker om in evolutie te geloven. Immers: dat is volgens jou beter verklaarbaar.
Je probeerde hier om 'makkelijker te geloven' te scheiden van het wetenschappelijke verklaren, maar daar trap ik niet in. Zo bedoelde ik dat immers niet.
En wat jouw laatste vraag betreft: daar gaat de vraag aan vooraf of alles wel te verklaren valt.
Het moderne denken, waarvan ik jou een treffende representant vind, denkt van wel. Maar het post-moderne denken ontkent dat. ('Het' is overigens te generaliserend. Post-modern denken is veelsoortig.)
Zelf ben ik in dat opzicht wat post-moderner dan jij, om dat zo eens te zeggen. Ik geloof er niet in dat alles te verklaren valt. Alleen al de enorme verdeeldheid van stromingen die het moderne denken opgeleverd heeft... 't Viel blijkbaar niet erg mee om het eens te worden met elkaar. De filosofie van tegenwoordig gedraagt zich als een rivierdelta.
Al wil ik mezelf ook weer niet een echte post-modernist noemen... (Christelijk geloof en post-modernisme staan immers ook op gespannen voet met elkaar. Het post-modernisme ontkent het bestaan van waarheid, terwijl je als christen niet om het begrip waarheid heen kunt.)
Maar goed, laat ik eens een beetje 'modern' te werk gaan.
In ons denken is altijd alles binnen beperkte kaders. Wij denken uitsluitend in eindige getallen. Echter, steeds is er weer een groter getal denkbaar dan dat getal wat wij in gedachten hebben. En daarmee kunnen we eindeloos doorgaan. Niemand kan immers aangeven waar dat stopt. Sterker nog: dat is onmogelijk, want steeds kun je weer verder gaan dan dat punt. Conclusie: oneindigheid bestaat!
Eindigheid komt blijkbaar uit de oneindigheid voort.
God is de benaming voor de oneindige oorzaak achter alle eindigheid die wij kennen, om het eens filosofisch te zeggen. (Filosofisch bedoel ik in de sfeer van: beoordeel dit niet theologisch! Immers, als je filosofisch over God gaat spreken, loopt bij menige theoloog de rillingen over de rug. Maar ik ben nu niet in debat met een theoloog, dus permiteer ik mij deze vrijheid.) Roept dus de vraag op: in hoeverre is Hij dan te verklaren? Immers, het wordt wel knap lastig als allerlei voor ons noodzakelijke kaders wegvallen, zoals natuurwetten en zo.
Bart Klink schreef:Boekenlezer schreef:Je demonstreert hiermee je blinde vlek.
Macro-evolutie is dus veel meer dan de opeenstapeling van vele stapjes micro-evolutie. Want daarmee heb je het begin nog buiten beschouwing gehouden! En zonder begin kan er toch nooit een macro-evolutie op gang gekomen zijn?
Wat is dat “veel meer” dan? Over welk begin hebt u het?
Je mag 'jij' zeggen, hoor.
Dat veel meer is natuurlijk het begin.
Welk begin? Dat ligt nogal voor de hand: het begin van het leven. Als je eerst een stel dode moleculen hebt, die samen een verband moeten gaan vormen, om leven mogelijk te maken - en daar komt wat bij kijken! - dan moeten die dus op een bepaalde manier samenkomen. Dat is wel èrg lastig zonder sturende oorzaak!
Bart Klink schreef:Boekenlezer schreef:Leuk, maar over de zg. 'missing link' heb ik jou nog nooit gehoord.
‘De’ missing link bestaat alleen nog in het hoofd van creationisten, wetenschappers werken hier al decennia niet meer mee. Evolutie is niet een rechte lijn, maar een warrige bos van afsplitsingen en overgangsvormen. Om een idee te krijgen hoe de verschillende soorten en geslachten mensachtigen zich tot elkaar verhouden kun je eens naar dit plaatje kijken.
[image]
H. sapiens zijn wij, de rest zijn allemaal overgangsvormen.
Dus tussenvormen tussen mens en aap zijn nog steeds niet gevonden...?
Maar nou ga ik toch echt ff slapen als je het niet erg vind... 