Berichtdoor Zareb » 27 feb 2005 09:55
Dieren zijn evenveel schepsels van God als de mens. Als God na de zondvloed Zijn boog aan de hemel laat verschijnen is dat een teken van het verbond dat Hij niet alleen met Noach en de zijnen maar met alle levende schepsels in de ark afsluit. Dieren hebben dus ook Gods aandacht.
Zelfs zoveel dat hij de mens de dankbare taak gaf er als een goed rentmeester voor te zorgen. Dat er na de zondeval ook dood en verderf is gekomen in het dierenrijk is niet de schuld van de dieren maar van de mens. Hetgeen onze verantwoordelijkheid alleen maar vergroot.
Ze mogen er zijn naar hun geschapen aard. En ik denk dat God plezier in ze heeft. Loopt eens op een mooie lentedag door het bos en hoor dan al die vogels Gods lof zingen. Dan zingen wij veels te weinig. Alleen denk ik dat we Gods plezier behoorlijk vergallen als we dieren in een situatie brengen waarin ze niet meer naar hun aard kunnen leven. Ik denk dan aan de bio-industrie. Als iets indruist tegen Gods eis om als goed rentmeester te heersen is het dat wel. De dieren blijven er geen dier bij - en hoe blijven christenen er dan christen bij, wanneer ze zich er niet radikaal van distancieren?
Echter de dieren zijn ons ook tot voedsel gegeven. Dus ik eet met veel plezier een stuk vlees maar zorg er dan voor dat dit van een boerderij komt waar dieren naar hun aard zijn opgegroeid.
De zeer overtrokken vormen van het houden van huisdieren is eigenlijk precies hetzelfde als de bio-industrie. Allerlei gelegenheidsfokkers die zonodig een nestje hondjes willen fokken, "want het is zo leuk". Onzorgvuldig handelen waardoor er bijnageen enkel ras meer is dat geen erfelijke afwijkingen of verminkingen kent.
Je mag er van mij tegen zijn dat dieren "een spuitje" krijgen. Maar dan moet je ook tegen die overdreven vormen van zg dierenliefde zijn. Het is toch je reinste waanzin om koste wat het kost een dier dat letterlijk en figuurlijk "zo ziek is als een hond" in leven te willen houden, alleen maar voor je eigen plezier.
Wij werken in ons bedrijf met waak en verdedigingshonden, zoals Mechelaars, Presa Canaria en Duitse Herders. Wij kopen vrijwel geen dieren aan maar alles word in ons kennel gefokt. De dieren werken, na een training van 2 jaar, gemiddeld zo'n 8 jaar. Daarna gaan ze op non-actief en komen afhankelijk van het soort werk dat ze gedaan hebben in een herplaatsingsprogramma. Dit geldt alleen voor de honden die "zachte" taken gedaan hebben. Honden die in het zware en scherpe werk gezeten hebben krijgen, tenzij ze bij de vaste begeleiders geplaats worden, allemaal een spuitje omdat het risico van bijtongevallen, al dan niet met opzet, veels te groot is.
Hetzelfde geldt voor het fokbeleid. Bij ieder nest worden de pups direct gecontroleerd en pups met eventuele gebreken direct gedood. Best lastig maar het beter voor het ras en voorkomt dat het overschot van neurotische en geflipte dieren nog groter wordt. Gelukkig komt het niet zoveel voor.
Je mag van mij tegen het geven van een spuitje zijn, maar dan mag je ook je kater niet buiten los laten lopen, zodat hij driftig kan meekateren om het poezenoverschot groter te maken. Tenzij het een gecastreerde kater is.
Goed rentmeesterschap geldt ook voor huisdieren. Iemand die met een Deense Dog, 10-hoog in een flat woont en fel tegen de bio-industrie is voor mij dus even ongeloofwaardig als een christen die een stal met legbatterijen achter z'n huis heeft.