Mullog schreef:
Ik geef een fysica voorbeeld. In de kwantummechanica is men tot de conclusie gekomen dat men een elementair deeltje kan beschouwen als een deeltje of als een golf. Als men een experiment met een elektron inricht met het elektron beschouwt als een deeltje gedraagt het zich als een deeltje. Als men een experiment met een elektron inricht met het elektron beschouwt als een golf gedraagt het zich als een golf. Men heeft daaruit de conclusie getrokken dat men niet kan zeggen of het elektron een deeltje of een golf is. Hooguit kan men zeggen dat het elektron een elementair deeltje is.
Klinkt wel interessant, maar in wezen zeg je zoiets als: Als je een hond in een kippenhok stopt vreet die hond de kip op en zet je de hond in een asiel gedraagt die zich anders. Dus het zijn twee verschillende honden.
Om nu met één voorbeeldje te komen uit de kwantummechanica en dat één op één over te zetten op de waarheid gaat wel erg ver.
Over god zou men dan misschien een uitspraak kunnen doen in de vorm van "er is een entiteit die god heet". Maar men kan geen uitspraak over eigenschappen doen omdat die afhankelijk zijn van de wijze van beschouwen. Misschien is er een "elementaire god" die voor de Joden, moslims en christenen een andere manifestatie heeft omdat ze hem anders beschouwen. Misschien zijn Brahma, Vishnu, Shiva en de andere goddelijke aspecten uit het Hindoeïsme daar onderkende eigenschappen van dezelfde "elementaire god". Maar er is geen absolute god die voor iedereen gelijk gedefinieerd is.
Nu denk je verkeerd. Je gaat van de mens uit. In jouw redenering bepalen de kleine mensjes hoe een God zonder begin en zonder eind zou zijn.
Nee, die God was er al en is de Oorsprong van alle dingen, de Waarheid en wij moeten Hem kennen zoals Hij is.
Hij is ook de morele Wetgever en bij God komen de objectieve morele waarden vandaan, zodat er voor ons verschil is (gelukkig) tussen de daden van bijvoorbeeld een Hitler en een Nelson Mandela. Als er geen absolute waarheid zou zijn zou het er niet toe doen of iemand een Hitler is of een Mandela. (Alle goede daden komen voort uit algemene genade.)
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/re ... r-god.htmlMaar zoals jij redeneert lijk je op een relativist. Dat vind je ook (is m.i. een dwaling) binnen de oecumenische godsdienst. ''Ieder maakt er het zijne van en bepaalt zelf hoe God er uit ziet en we gooien alle godsdiensten en stromingen op een hoop''.
In de filosofie wordt in het algemeen met moreel relativisme of ethisch relativisme het standpunt bedoeld waarbij geen absolute, voor iedereen geldige morele of ethische waarden aanvaard worden, omdat die gezien worden als bijvoorbeeld cultureel bepaald, historisch relatief en/of persoonsgebonden. Moreel relativisten stellen dat er geen sprake kan zijn van zoiets als universele morele waarheden, zoals verdedigd door de aanhangers van het moreel objectivisme.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Moreel_relativismeDus het recht van de sterkste geldt voor jou? Net als binnen de evolutietheorie.
Dan maakt het inderdaad niet uit dat er mensen lijden en er abortussen uitgevoerd worden.
Wat een hel op aarde zou het worden als er geen algemene genade was en de mens aan zichzelf overgelaten zou worden. Er zou geen leven mogelijk zijn.
Je ziet, als je er verder over nadenkt moet het wel waar zijn dat er maar één waarheid kan zijn.
Het is wel mogelijk een absolute waarheid aan te geven vanuit het beschouwingsgebied waar men zich in bevindt. De drie-eenheid is absoluut vanuit een deel van de christelijke stromingen. Voor een ander deel van deze stromingen is de drie-eenheid absoluut niet bestaand. Beiden hebben vanuit hun standpunt gelijk.
God blijft dezelfde, hoe we Hem ook definiëren. Hij heeft zichzelf bekend gemaakt als één God bestaande uit de Vader, de Zoon en de Heilige Geest met Ieder een andere 'taak' (binnen het heilsplan). Het kan nooit zo zijn dat er verschillende dingen verkondigd worden en het allemaal waar is.
Nogmaals, jij gaat van de mens uit.
(..)Namelijk de rechtvaardigheid Gods door het geloof van Jezus Christus, tot allen, en over allen, die geloven; want er is geen onderscheid.(..)Rom.3.