Arco schreef:Nu komen we richting de kern van het houden van de rustdag. Het gaat om de rust die we van God krijgen in deze onrustige wereld. Dat gaat voorbij aan alle regels, principes en discussies. Natuurlijk blijf ik het wel belangrijk vinden om de juiste dag te handhaven, de dag die door God zelf uitgekozen is. Maar daarin moeten we de invulling niet al te dogmatisch invullen. We moeten anderen jaloers maken zodat zij gaan verlangen naar een rustdag.
Beste Arco,
Dank voor je uitgebreide en vriendelijke reactie.
Allereerst het volgende:
Johan100 opende dit topic en zei het volgende:
Ik weet dat de zondag (de eerste dag van de week) de opstandingsdag is van de Heere Jezus en dat de discipelen die dag bijeenkwamen (des morgens vroeg)om het brood te breken, maar dat er in de middag toen gewerkt werd (ook volgens de overleveringen van F.Josephus dacht ik) Later is dit door Constantijn de Grote verboden om op zondag te werken.
De sabbat (zaterdag) is de laatste dag van de week, dat is de rustdag. God schiep in zes dagen de aarde en de zevende dag rustte Hij van Zijn werk. Gedenk den sabbatdag dat gij dien heiligt (afzondert),
een dag om te rusten en misschien ook bedoelt om over de schepping en vooral de Schepper na te denken.
Eigenlijk heeft dit topic dus een verkeerde naam.
RUSTdag zou beter geweest zijn, achteraf bezien.
Een ander (buitenkerkelijke?) maak je niet jaloers door precies dezelfde dingen als zij te doen. De wereld kijkt naar de christenen en zien dat zij "anders "zijn en hun vermaak in geestelijke zaken zoeken.
Arco schreef:Het kan natuurlijk niet zo zijn dat als jij stelt dat jij je fundeert op de Bijbel, je die teksten niet wil benoemen omdat dit al vele malen besproken is. Je kan de norm van dit forum niet als excuus gebruiken.
Ik heb de norm van het forum niet als excuus gebruikt, maat om aan te tonen dat het
niet mijn claim was. Ik heb geen percentage, maar ik weet wel zeker dat het overgrote merendeel van de christenen een rustdag op de zondag houdt.
Dan kan ik als CGKse toch niet ineens naar voren komen: mensen, jullie doen het allemaal verkeerd, we hadden gisteren naar de kerk moeten komen.
Het is in mijn omgeving nimmer een discussiepunt geweest. Ook niet op catechisatie, jeugdvereniging, bijbelstudieclub... nooit.
Tuurlijk wisten we dat er andere kerkelijke groeperingen op zaterdag bij elkaar kwamen, zoals de R.K. kerk een mis op de zaterdagavond had.
Maar de reformatorische en protestantse kerken zijn alle op zondag open.
Zou ik dan in 2016 het wiel opnieuw moeten uitvinden?
Arco schreef:Als jij vind dat je op basis van jouw overtuiging er goed aan doet om iets te doen of juist niet te doen, dan mag dat bevraagd worden. Dan mag dat beproefd worden. Natuurlijk, de reacties zijn soms (en soms meer dan soms) denigrerend en onchristelijk. Maar laat je daardoor niet uit het veld slaan.
Ik hoef die overtuiging niet aan mijn kant te hebben. Ik geef jou en anderen, de ruimte om hun rustdag op zaterdag te houden, dat doen de joden eveneens. Hun winkel is op zaterdag dicht!
Er lopen 2 discussielijnen door elkaar. Die van het al dan strikt houden van de rustdag en is die rustdag nu op zaterdag of op zondag?
Ik attendeerde een forummer op het feit dat je iemand in geestelijke nood kunt brengen als je een pakje wilt laten bezorgen of je bezoekt een winkel.
De Bijbel roept ons op om rekening te houden met de zwakkere in het geloof.
Als ik zou weten dat ik een 7edags adventist in moeilijkheden zou brengen door persé mijn pakje op zaterdag te willen, zou ik dat dus niet doen.
DAT was het punt dat ik wilde aanstippen Arco.
Ik heb toch gisteren in de prediking heel duidelijk gehoord dat, met name in de laatste dagen, we als christen steeds vaker een duidelijke keuze zullen moeten maken.
En goed moeten leren onderscheiden wat nu van de wereld is en wat we moeten doen als we Jezus willen volgen.
Dan worden we een uitgestotene, zo ging het met Hem immers ook.
Daar moeten we niet bang voor zijn, maar dat is voorzegd.
En daar hoort de zondagsrust toch echt bij. Wij heiligen de zondag, jij de zaterdag? Ik denk dat het beide kan, als je in de werkelijke overtuiging bent dat je op de 7e dag je rustdag moet houden, in bijbels opzicht.
Ik ben niet zo dogmatisch als verondersteld wordt. Je komt soms tot andere inzichten.
Er zijn predikanten die de zondag in laten gaan bij zonsondergang. Die vrijheid mag iemand hebben. Een ander zal vinden dat het om 12 uur s'avonds is. Moet je dat tegenover elkaar dan verdedigen?
Elkaar met teksten bestoken heeft geen toegevoegde waarde denk ik.
Arco schreef:Dominees die ik hoor krijgen van mij regelmatig mail of spreek ik aan. Juist om het gesprek aan te gaan over de Bijbel. Sommige kunnen daar niet tegen, ze antwoorden niet op de mail, of wuiven de kritiek weg met een flut-argument
Zou het altijd onwil zijn?
