heintje schreef:
Maar ik vrees dat je mijn standpunt niet begrijpt. Atheisme is consistent omdat het altijd het bestaan van goden blijft ontkennen.
Ja de definitie is consistent, de definitie van theïsme ook. Definities zijn over het algemeen vrij consistent.
Geloof/faith daarentegen moet nogal eens denkbeelden m.b.t. die God bijstellen. En dat is dus alles behalve consistent.
Nee, je maakt een denkfout. Het atheïstisch wereldbeeld verandert net zo goed, alleen de definitie van atheïsme niet. Maar de atheïst van nu is echt niet dezelfde atheïst van pakweg 500 jaar geleden. En de definitie van theïsme is net zo min veranderd als die van atheïsme. Je vergelijkt appels met peren.
.Je 2e vraag begrijp ik zeker niet goed. Wat is er geordend aan de wereld? En wat bedoel je met random ontstaan? Atheïsme zelf zegt hier nl. niets over. En als je mijn wereldbeeld bedoelt moet je je vraag nader toelichten
Wat ik bedoel met random ontstaan is dat het universum intentieloos is ontstaan. Want dat is wat atheïsme leert: dat niet bewustzijn maar materie de oorsprong is van alles. Jij gebruikt orde (succes van wetenschap) als argument tegen theïsme en dus suggereer je dat orde logischer is als het universum niet intentioneel is gemaakt. Ik beweer juist het tegenovergestelde: namelijk dat orde en intentionaliteit sterk gerelateerd zijn. Het vereist bijvoorbeeld intellect om je kledingkast te ordenen, of een stad, of de boekhouding van een bedrijf.
Ik zou van jou graag horen welke argumenten je hebt om te suggereren dat orde juist een indicatie is van randomness of niet intentionaliteit. Want je doet dus continu alsof het succes van wetenschap een argument is voor atheïsme, dus leg eens uit waarom in plaats van het als waarheid te poneren.
Het was slechts 1 van de zeer vele argumenten (dat jij wel de gaten blindelings in alle (bij)geloven kunt schieten behalve in je eigen geloof).
Oké dus je gebruikt standpunten van andere religies om mijn religie te bekritiseren als argument dat ik wel kritisch ben op andere geloven en niet op de mijne? Heb je zelf niet door hoe je van de hak op de tak springt en hoe ongerelateerd je opmerkingen af en toe zijn?
Heintje:
Rationeel begrijp ik alle geloven en overtuigingen wel en dus kan ik ze op 1 hoop gooien met al het andere bijgeloof dat er in de wereld (geweest) is.
Af en toe lees ik dingen van je Heintje en denk ik echt wat zeg je nu eigenlijk? Ik begrijp rationeel ook de standpunten van de VVD en de PVDA, vind je dat een sterk argument om ze dan allemaal op een hoop te gooien?
Maar hoe haal je het in je hoofd om politieke standpunten te gaan vergelijken met onbuigzame religieuze overtuigingen? En overigens bedoelde ik er mee te zeggen (als je dan toch de vergelijking wilt maken) dat Rutte overtuigd is van zijn rechtse visie en Thieme van haar linkse. Maar er is 1 groot verschil. Ik denk niet dat Rutte als kind geïndoctrineerd is met het VVD-geloof.
Ik vergeleek conflicterende denkbeelden, want daar ging het om. Je opmerking over Mark Rutte is irrelevant.
Religie an sich (want dat bedoelde ik echt) begrijp ik als fenomeen. Dus ook de angst voor de dondergod Thor met Zijn Hamer. De mens heeft altijd het hogere erbij betrokken om "antwoorden" en verklaringen te krijgen voor onbegrepen fenomenen. Tevens zorgde deze bijgeloven (o.a. in geesten van overleden voorouderen) voor een hechte groepsband. En dat laatste werkt nog steeds.
Ja, maar ik leg je dus 10 keer uit dat dit niet voor alle religies geldt en dat het dus in het christendom verboden was. Je kan ook kritiek leveren op de VVD door te zeggen dat socialisme niet werkt, maar dat zou ook niemand serieus nemen. Er is een essentieel verschil tussen de stelling: bewustzijn is de oorsprong van alles en de stelling achter elk natuurlijk fenomeen zit een god. Zolang jij doet alsof die dingen gelijk zijn blijf ik lachen.