Mortlach schreef:
Thyssen komt in The Rise and Fall inderdaad een aantal keer voor als donateur aan de Nazi's en Hitler persoonlijk. Thyssen noemde dat later trouwens wel 'de grootste vergissing van zijn leven'. Ford wordt ook een paar keer genoemd. Maar je moet je wel beseffen dat het dan nog deels gaat over een periode waarin nog helemaal niet zo duidelijk was hoe Hitler zich zou ontwikkelen. Een beetje als nu zakendoen met Trump. Misschien ontwikkelt hij zich tot dictator en dan is terugkijken altijd gemakkelijk. Hoewel er natuurlijk ook wel zaken werden gedaan nadat dat eigenlijk niet meer kon (Krupp, IG Farben).
Oké, dus zelfs in 1938 was het nog behoorlijk onduidelijk hoe de Duitse politiek zich ging ontwikkelen? Lees trouwens op wiki het volgende over IG Farben: In 1941, an investigation exposed a "marriage" cartel between John D. Rockefeller's United States-based Standard Oil Co. and I.G. Farben. De Rockefellers waren nauw verbonden met het clubje van Harriman.
Toch al vrij bizar allemaal, ook als deze mensen slechts van de situatie gebruik maakten.
[quote]
Ze waren door het verdrag van Versailles behoorlijk uitgekleed. (een van de redenen dat Hitler aan de macht kwam, was zijn verkiezingsbelofte dat verdrag de prullenbak in te verwijzen). En toen ze eenmaal aan de macht waren, waren de Nazi's bijzonder creatief in geld verdienen. Zo werden alle arbeiders verplicht deel te nemen in het Volkswagen-project. Je levert een percentage van je loon in, en aan het einde van de rit krijg je een gloednieuwe auto. Er is nooit ook maar één auto uitgekeerd, maar de schatkist van de Nazi's vaarde er uiteraard wel bij.
Een vroege miltaire actie van de Nazi's was de bezetting van het Ruhrgebied, een economisch powerhouse waar heel veel militair materieel kon worden geproduceerd (ook weer tegen het verdrag van Versailles, maar dat lapte Hitler dus aan zijn laars).quote]
Oké, dus zou je kunnen stellen dat Duitsland geen investeerders nodig had om te bereiken wat ze hebben bereikt?