Moderators: henkie, elbert, Moderafo's
jaapo schreef:Eerst mijn mening: De brief is niet van de hand van Paulus, maar wellicht heeft hij er wel weet van gehad. De stijl is totaal anders dan die van Paulus en in dit schrijven staat het Hogepriesterschap van Christus centraal, bij Paulus veel meer de Verrezene. De doelgroep is ook niet duidelijk. Het is ook eigenlijk geen brief, maar meer een preek, die rondgezonden werd (kon worden). De ordening van Melchizedek: Wie was dat eigenlijk? Hij wordt genoemd op één plaats in de bijbel, maar op een onverwachte: Genesis. Verder ligt er veel nadruk op de tempel en de wet. De schrijver zal wel uit priesterkringen komen en niet uit de groep der Schriftgeleerden, zoals Paulus. Wat kunnen wij in onze tijd nog met dit boek? De allerlaatste verzen van dit boek zouden wel van Paulus kunnen zijn; een soort aanbevelend schrijven, om dit vooral goed te bestuderen. Maar wie werpt er een geheel ander licht op? Mij is nog veel onduidelijk.
De Hebreeënbrief is geschreven aan (vooral joodse) christenen die het moeilijk hadden en die het christelijk geloof vaarwel dreigden te zeggen. Een aansporing dus om te volharden in het geloof. Het lijkt me dat in deze tijd dat ons genoeg te zeggen zal hebben.jaapo schreef:Wat kunnen wij in onze tijd nog met dit boek?
jaapo schreef:Dan zitten we nog met de figuur Melchizedek. Echt bestaan, of een symbolische figuur? Vreemd, hij trad op in de tijd van Abraham, die toen zelf nog niet zo lang de God van Israël kende en dan zien we hier ineens een godvrezende figuur naar voren treden, die daarna weer in het niets verdwijnt.
rotterdam schreef:De Hebreeën brief kan onmogelijk door Paulus geschreven zijn.
Hebr. 9 Want de tabernakel was toebereid, namelijk de eerste, in welken was de kandelaar, en de tafel, en de toonbroden, welke genaamd wordt het heilige; 3 Maar achter het tweede voorhangsel was de tabernakel, genaamd het heilige der heiligen;
4 Hebbende een gouden wierookvat, en de ark des verbonds
Een gouden wierookvat in het heilige der heiligen ?
Zo'n foutje zou hij die aan de voeten van Gamaliël onderwezen was naar de bescheidenste wijze der vaderlijke wet, nooit gemaakt hebben.
mohamed schreef:Hoe bent u er zo zeker van dat dat fout is?
Dus de kanttekenaren gaan er vanuit dat het hier niet direct om het reukofferaltaar gaat uit Ex. 30, maar om een wierookvat uit Lev. 16:12. Maar ik geef toe dat daartegen wel in te brengen is, dat het reukofferaltaar in Hebr. 9:2 niet genoemd wordt, terwijl je dat misschien wel zou verwachten. Aan de andere kant ligt de focus van de schrijver van de Hebreeën brief op het heilige der heiligen (of eerder: het heiligdom in de hemel, waar Jezus is), dus misschien dat hij dan ook de nadruk wil leggen op wat daar aanwezig was en gebeurde.Grieks thymiaterion; waardoor sommigen verstaan het reuk-altaar zelf, dat in het heilige stond, waar de priesters alle dagen ingingen om daarop te roken, gelijk Hebr. 9:6 ook wordt aangewezen, en Exod. 30:6 te zien is. Welk, gelijk het dicht aan het heilige der heiligen stond, zo menen zij dat hier gezegd wordt, dat het heilige der heiligen hem had. Doch deze manier van spreken zou zeer ongewoon zijn, dewijl hier uitdrukkelijk staat, dat het heilige der heiligen, hetwelk achter het tweede voorhangsel was, dit thymiaterion had, gelijk ook de ark des verbonds. Daarom wordt het bekwamer genomen voor het wierookvat, waarmede de hogepriester eenmaal des jaars in het heilige der heiligen ging, om te roken; hetwelk daarom ook in het heilige der heiligen bewaard werd, gelijk Josefus getuigt, lib. 2, tegen Appion. En hoewel Mozes daarvan geen uitdrukkelijk gewag maakt, zo kan nochtans hetzelve uit Lev. 16:12 ook genomen worden.
Terug naar “[Religie] - Open forum”
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 gasten