Nu ik toch Tim Keller aan het citeren ben, geef ik ook een stukje mee over seks en huwelijk (uit hetzelfde boek, blz. 246-249):
Seks is puur een privéaangelegenheid; nee, dat is het niet
Maar heeft seks primair te maken met individueel geluk en genot? Nee, wat overigens niet wil zeggen dat seks alleen maar te maken heeft met plicht en niet met plezier. De christelijke leer is dat seks primair bedoeld is om God te kennen en gemeenschap te vormen, en dat het meer genot geeft dan je ooit kunt dromen als je het meer voor deze dingen gebruikt dan voor je eigen plezier.3 De eerste keer dat er in de Bijbel expliciet over seks gesproken wordt, is in het beroemde gedeelte van Genesis 2:24, dat ook door Paulus geciteerd wordt in Efeziërs 5. Man en vrouw 'hechten' zich aan elkaar om 'één van lichaam [lett.: één vlees] te worden. Wanneer je deze zin voor het eerst in het Nederlands leest, lijkt het alleen om fysieke, seksuele eenheid te gaan. Dat is zeker de bedoeling, maar het betekent nog veel meer. Wanneer in de Bijbel gezegd wordt dat 'alle vlees' door en door slecht was (Gen. 6:12, HSV 2010) of dat God zijn Geest zal uitstorten op 'alle vlees' (Joel 2:28, HSV 2010), dan betekent dat niet dat alleen zondige lichamen tegen God zondigden of dat God zijn Geest aan alle lichamen geeft. Hij geeft zijn Geest aan alle mensen. 'Vlees' is een pars pro toto, een stijlfiguur waarin een deel van het geheel gebruikt wordt om het geheel aan te duiden (zoals in onze uitdrukking 'neuzen tellen').
Met andere woorden: het huwelijk is een eenheid tussen twee mensen die zo diep gaat, dat ze nagenoeg een nieuw, enkelvoudig iemand worden. Het woord 'hechten' (in oudere vertalingen: 'aankleven') is een woord dat wijst op het sluiten van een verbond of een bindend contract. Dit verbond brengt ieder aspect uit het leven van twee personen bij elkaar. Zij smelten samen in een enkelvoudige wettelijke, maatschappelijke en economische eenheid. Ze raken veel van hun onafhankelijkheid kwijt. In liefde schenken ze zichzelf helemaal aan de ander.
Dat het huwelijk 'één vlees' genoemd wordt, houdt in dat seks wordt gezien als een kenmerk van die persoonlijke, wettelijke eenheid, maar ook als een middel om die eenheid te verwezenlijken. De Bijbel roept je op om niet lichamelijk één te worden met een ander, tenzij je ook emotioneel, persoonlijk, maatschappelijk, economisch en wettelijk één wilt worden met diegene. Geef je niet lichamelijk bloot aan die ander zonder je in ieder ander opzicht bloot te geven, wanneer je je vrijheid hebt opgegeven en jezelf gebonden hebt in het huwelijk.
Wanneer je jezelf eenmaal gegeven hebt in het huwelijk, is seks een middel om die eenheid te handhaven en door de jaren heen te verdiepen. In het Oude Testament vonden er geregeld 'verbondsvernieuwingen' plaats. Toen God een verbondsrelatie aanging met zijn volk, heeft hij bepaald dat er van tijd tot tijd gelegenheid moest zijn om de bepalingen van het verbond in herinnering te roepen door ze eerst met elkaar te lezen en zich er vervolgens opnieuw aan te verbinden. Dat was cruciaal voor de trouw van het volk aan God.
Zo werkt het ook met het huwelijksverbond. Wanneer twee mensen met elkaar trouwen, sluiten ze een plechtig verbond met elkaar - de Bijbel noemt je man of vrouw je verbondspartner (Spr. 2:17). Je trouwdag is een grote dag, waarop je vol bent van elkaar. Maar bij het verstrijken van de tijd is het nodig om je liefde opnieuw aan te wakkeren en je band weer te versterken. Er moet gelegenheid zijn om in herinnering te roepen hoeveel de ander voor je betekent en om jezelf opnieuw te geven. Seks is voor man en vrouw een unieke manier om dat te doen.
Seks is misschien zelfs wel het meest krachtige hulpmiddel dat God gegeven heeft om jezelf helemaal te geven aan een ander. Seks is het middel dat God bedoeld heeft voor twee mensen die elk voor zich tegen elkaar zeggen: 'Ik ben helemaal, voorgoed, exclusief van jou.' Gebruik seks niet voor minder dan dat.
In de Bijbel kan seks niet zonder verbond. Een verbond schept ruimte en zekerheid met het oog op kwetsbaarheid en intimiteit. Seks kan niet zonder een huwelijksverbond, maar een huwelijksverbond kan ook niet zonder seks. Dat is het middel bij uitstek om je verbond te vernieuwen.
Seks als daad van eenwording
Het is een populaire opvatting dat Paulus een Bijbelschrijver is met een negatieve opvatting over seks. Maar bij nadere beschouwing van wat Paulus precies zegt, blijkt dat moeilijk vol te hou-den.
In 1 Korintiërs 6:15-20 verbiedt Paulus christenen om seksuele omgang te hebben met een hoer. Maar de argumentatie die hij geeft is opmerkelijk.
Weet u niet dat wie zich met een hoer verenigt samen met haar
één lichaam wordt? Want de Schrift zegt: 'Zij zullen één lichaam
zijn.'(...) Ga ontucht uit de weg! (...) Weet u niet dat u niet van
uzelf bent? U bent gekocht en betaald, dus bewijs God eer met uw
lichaam.
(l Kor. 6:16 en 18-20)
Wat houdt dit in? Het is duidelijk dat 'één lichaam' (lett.: 'één vlees') voor Paulus meer inhoudt dan seksuele eenheid, want anders is zijn opmerking niet meer dan een tautologie - 'Weet je niet dat als je een lichamelijke eenheid vormt met een hoer je een lichamelijke eenheid vormt met een hoer?' Het is duidelijk dat Paulus hier met 'één lichaam' bedoelt dat je één persoon wordt. Eén lichaam verwijst naar de persoonlijke eenheid van man en vrouw in alle onderdelen van hun leven. Paulus spreekt dus zijn afkeuring uit over de gruwel van lichamelijke eenheid zonder enige andere vorm van eenheid die in een seksuele daad dient te worden weerspiegeld.
Laat de woorden van mijn mond en de overdenking van mijn hart welgevallig zijn voor Uw aangezicht, HEERE, mijn rots en mijn Verlosser! (Ps. 19:15)