andre1980 schreef:Beste mensen,
Sinds een paar jaar ga ik naar een gereformeerde kerk (daarvoor naar pinkstergemeente en evangelische gemeente). Nu hebben mijn vrouw en ik een paar weken geleden een dochtertje mogen ontvangen van de Heer. De vraag die we natuurlijk krijgen is: laat je je baby dopen en wanneer?
Zelf vind ik dit een lastig onderwerp: ik heb de formulieren doorgelezen, een boekje gelezen, wat op internet gekeken, maar ik vind het lastig om de kinderdoop in de Bijbel te zien. De volwassendoop is duidelijk te vinden: geloof en laat je dopen. Gereformeerden zeggen: kinderen horen ook gedoopt te worden. Hier ben ik dus bewijsteksten voor aan het zoeken.
Bewijsteksten klinkt enigszins beperkt. Er zijn ook zaken als 'grote lijnen' in de bijbel. Deze lijken me minstens zo belangrijk als 1 precieze bewijstekst.
Ik lees vaak (en corrigeer me maar als ik het verkeerd begrepen heb) dat de doop in plaats van de besnijdenis is gekomen.
1. Waar staat dat in de Bijbel?
Ik denk zelf dat de doop niet 1-op-1 in plaats van de besnijdenis is gekomen. Als je een bewijstekst zoekt, zou je kunnen wijzen op Kol 2:11-12. Deze bevat nogal wat bijzinnen. Als ik deze weglaat staat er: "In Hem zijt gij ook met een besnijdenis besneden daar gij met Hem begraven zijt in de doop." De doop geldt dus als een besnijdenis en daarom hoeven de Kolossenzen zich niet ook te laten dopen.
Verder heb ik nog wat vragen:
2. Waarom worden kinderen dan niet op de achtste dag gedoopt? Kinderen werden ook op de achtste dag besneden.
Ik zou dus zeggen omdat de relatie niet 1-op-1 is. Het is aardig dat er in de vroege kerk nooit discussie is over de vraag of kinderen van gelovige ouders wel of niet gedoopt mogen worden. Waar wel over gediscussieerd is, is of kinderen voor de 8e dag gedoopt mochten worden. In het jaar 253 is er een synode waar gesteld wordt dat dit zeker mag. Juist omdat God in de doop zijn genade geeft aan het kind, mag het aan niemand onthouden worden.
3. In het Oude Testament worden alleen jongetjes besneden, waarom dopen we dan niet alleen de jongetjes?
Ik zou dus weer zeggen omdat de relatie niet 1-op-1 is. Wellicht kun je zeggen dat het Nieuwe Verbond breder is dan het Oude Verbond (jood en heiden) en dat dit mooi tot uitdrukking komt door ook breder te dopen (jongens en meisjes)
4. Gaat een baby verloren als het niet gedoopt wordt?
Dat weten we niet. De bijbel lijkt te stellen dat de doop noodzakelijk is (Joh 3:5, Tit 3:5, Mk 16:16). Toch lezen we ook over de rijke genade van God. Wellicht dat we daarom hoop mogen hebben dat ze toch gered zullen worden. Maar dat de bijbel de doop zeer belangrijk acht wordt vers na vers gesteld.
5. Er wordt gezegd: de doop is een teken en zegel: waar staat dit in de Bijbel?
Je komt het teken en zegel tegen in Rom 4:11 mbt de besnijdenis. Ik zou hier de verschillende vertalingen even naast elkaar leggen.
6. Als argument voor de kinderdoop wordt gebruikt de Bijbeltekst dat Jezus de kinderen bij Zich laat komen. Er staat dat Jezus de kinderen de handen oplegt en bidt, Hij had ze toch ook kunnen besprenkelen met water? Er was toch vast wel iemand met een kruik water bij zich? Deze tekst zou ik een goed argument vinden voor een kinderzegen, maar ik lees hier geen kinderdoop in.
Als je van bewijsteksten houdt, is dit wel een aardig voorbeeld. Jezus zegt in de evangeliën de volgende twee zaken:
1. ‘Laat de kinderen bij me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. (Mk 10:13)
2. niemand kan het koninkrijk van God binnengaan, tenzij hij geboren wordt uit water en geest. (Joh 3:5)
Als je deze twee combineert kun je eigenlijk niet om de doop ('uit water en geest geboren worden') van kinderen heen. Overigens wordt direct na de doop in gereformeerde kerken ook de handen opgelegd en de zegen uitgesproken. Het is dus niet of/of in gereformeerde kerk. Het is doop en zegen.
7. Waar staat de doop precies voor? Er wordt gezegd: een teken en zegel, maar ik lees in één van de brieven van Petrus: een vraag van God van een goed geweten. Volgens mij kun je ook vertalen: een vraag van God om een goed geweten. Dit vind ik logisch: je ziet vaak in de Bijbel dat bekering, geloof en doop samengaan. Iemand komt tot bekering, neemt Jezus aan als zijn Verlosser en laat zich dan dopen onder het belijden van zijn zonden. Bij deze belijdenis van zonden kan ik me goed voorstellen dat iemand God ook om vergeving vraagt en zo dus vraagt om een goed geweten. Je zal dan waarschijnlijk zeggen dat deze tekst om volwassen mensen gaat. Maar, zou je me vanuit de Bijbel kunnen laten zien waar de doop voor staat en hoe dit betrekking heeft op kinderen?
De doop lijkt me inderdaad meer dan een teken en zegel. De doop is afwassing van zonden. De doop is de inlijving in het Lichaam van Christus (=Kerk). De doop is de wedergeboorte. Het is aardig dat je de tekst uit 1 Petrus 3 aanhaalt over Noach en de doop. Zoals Noach wordt gered van de vloed, zo worden wij gered in de doop. Werd Noach alleen gered? Nee, zijn gezin ook. Terwijl Noach de enige was die rechtvaardig was (Gen 6:8 en 7:1).
Het is inderdaad duidelijk dat waar geloof is, gedoopt wordt. De vraag is alleen of je dat individualistisch bekijkt, of in gezinsverband. Ik denk dat het gezinsverband de bijbelse kijk is. Ik vind zelf
deze pagina wel verhelderend.
kinderdoop kun je niet één-op-één uit uit de Bijbel halen. Als God dit wil, dan had Hij dit toch wel duidelijk in de Bijbel gezet, net zoals de besnijdenis, om er maar zeker van de zijn dat hier geen misverstand over is?
Er staat heel veel niet in de bijbel. Bijvoorbeeld of vrouwen aan het avondmaal mogen. In de bijbel zien we alleen mannen aangaan en Paulus heeft het in 1 Kor 11 over 'broeders'. Toch laat iedereen vrouwen toe.
Wellicht heb je nog wat aan het volgende, waarom ik denk dat kinderen gedoopt mogen worden:
1) In dat Stucom stukje stond het ook al: de joden in de tijd van Jezus kenden al een kinderdoop: als een Griek zich bekeerde tot het jodendom, dan werd hij met zijn hele gezin gedoopt.
2) De bijbel kijkt niet individualistisch naar mensen. We zijn met elkaar verbonden. De familie is een steeds terugkerend iets. Denk aan Noach die met zijn gezin gered wordt. Abraham wiens hele familie besneden moest worden. In Num 16:27 worden zelfs hele gezinnen gestraft om wat enkele mannen deden. Als we dan in het NT lezen over mensen die met 'hun huis' werden gedoopt is de logische conclusie dat gewoon doorgaat wat we al in het OT lazen en wat in die tijd ook al gold (zie punt 1)
3) Nooit voor de periode van de Reformatie betwijfeld iemand of kinderen van gelovige ouders gedoopt mogen worden. En we hebben informatie over heel veel discussies in het vroege christendom. De kinderdoop is simpelweg altijd al uitgevoerd. Het is niet expliciet te lezen. Net zomin als je ergens leest over een kind van gelovige ouders die volwassen genoeg was geworden om zich te laten dopen. In het NT lees je over de periode dat het evangelie net verkondigd begon te worden en dan is de volwassendoop de doop die het meeste voorkomt. (en die volwassendoop kennen gereformeerden net zo goed)