Beste Hettys, je legt Janneke onder vuur met allerlei veronderstellingen die ik duidelijk heb toegelicht waar de evangeliën zo verschillend hun verhaal belichten, je negeert zelfs de tekst uit de Bijbel waarvan je vindt dat ik dat verzin, hoe betrouwbaar ben je in je discussies?
Citaat van jou Hettys "Niets over een afgebroken olijfblad, die verzin je er gewoon bij"
En ik antwoord met de tekst waar dat letterlijk staat.
Genesis 8 vers 11:
"En de duif kwam tot hem tegen de avondtijd; en ziet een afgebroken olijfblad was in haar bek, zo merkte Noach, dat de wateren van boven de aarde gelicht waren.
Dan zeg je het volgende tegen Janneke, Hettys! :
"-Nee, in Marcus 16 zijn het drie vrouwen die een engel spreken. (of in elk geval iemand in het wit)
-In Mattheus zijn er twee vrouwen die een engel spreken.
-In Lucas waren er minstens vijf vrouwen en twee mannen in schitterende gewaden.
-In Johannes was er één vrouw, die eerst wat mannen ging halen voordat ze twee engelen in het graf zag en vervolgens Jezus zelf, die verder niets over Galilea zegt.
In Marcus 16 zijn het ook 2 vrouwen, n.l. de moeder van Jakobus en Salomé , zij heet Maria en dan was er Maria Magdalena>
Hoe kom je bij drie vrouwen?
Ook in Lukas zijn het geen 5 vrouwen, want er staan dezelfde namen n.l. Maria Magdalena en Johanna en Maria de moeder van Jacobus en Salomé en zij heet dus Maria zoals uitgelegd in Marcus 16.
Ik wil nog even uitzoeken of Johanna een derde vrouw was ofdat haar naam ook is voor Maria Magdelena de zus van Lazarus, dan kun je zeggen dat het een hendiadys is.
In ieder geval verzin jij dat er 5 vrouwen zijn, je maakt je eigen verhaal en dat is bezijden de Waarheid omdat je ook de typologie niet kent.
De 2 mannen in schitterende kleding zijn twee engelen en m.i. Mozes en Elia, en deze worden niet afgeschilderd in een ander evangelie, maar zoals gezegd en uitgelegd spreken de evangeliën ook over de situatie die er zal zijn bij Zijn wederkomst.
Dan staat het Johannes evangelie er helemaal los van in die zin dat hier Petrus genoemd wordt die Maria van Magdalena tegenkwam en ook Johannes was daarbij, dus 2 discipelen al uitgelegd dat deze typologisch voor de 2 en de 10 stammen staan.
Dat Petrus erbij was verklaart Lucas 24 vers 12.
Daar wordt Johannes niet genoemd, en de reden heb ik eerder uitgelegd met het oog op Zijn wederkomst en de belichting en kern van het Johannes evangelie.
Het is uiteraard buitengewoon opmerkelijk dat de naam van Johannes niet genoemd wordt, maar wel zijn omschrijving als "de discipel die de Here Jezus liefhad". ( Joh, 13 vers 23).
In dit evangelie lezen we opmerkelijk dat de zweetdoek apart lag in een andere plaats.
Johannes was het eerst bij het graf en van hem werd gezegd dat hij geloofde in vers 8 nadat hij gezien had.
Simon is de horende en Johannes beeldt uit dat hij gezien had.
Dat bevestigt de typologie en profetie van deze uitleg.
De discipelen gingen weer naar huis. Ook heel opmerkelijk. Want waar was hun huis?
En dan verschijnen alsnog die 2 mannen, Elia en Mozes die wezen op de opgestane Heiland in vers 14.
Profetisch een prachtig beeld dat deze 2 getuigen straks in de toekomst het evangelie zullen prediken in de straten van Jeruzalem nà de opname van de Gemeente. En deze 2 prediken dusdanig dat er 144.000 Israëlieten uit alle 12 stammen tot geloof komen en dit leidt weer tot wereldevangelisatie aan alle volkeren.
En dan zal de Heer zeggen: "Maria"en dan zullen zij zeggen; " Rabbouni".
Dan gebeurt er iets heel belangrijks want ze mag Hem niet aanraken zoals men de Hogepriester niet mocht aanraken omdat Hij nog het Heilige der Heilige moest binnengaan.
Terugkomend in de avond vanuit de troon der genade dus van Zijn Vader kon Hij de deuren dwars doorgaan en kon Hij de Heilige Geest op hen blazen. En nog steeds was er geen Thomas bij.
ER breken dus nog 7 perioden aan voordat Thomas als ongelovig Israël in beeld komt.
Dus beste Hettys als je de Bijbel zwart wilt maken, ga je gang.
Maar je redenering klopt van geen kant.
Je probeert Janneke te intimideren, maar het snijdt geen hout. En zeker geen kruishout.
De Here Jezus ging hen voor in Gallië omdat Handelingen leert en ontvouwt dat de Heer aan de heidenen Zich zal openbaren en dat staat in de door jouw gehanteerde tekst waar staat dat Hij hen voorging.
Waarom ging Hij hun voor?
De bedoeling is overdrachtelijk en profetisch dat de discipelen de opdracht zouden begrijpen om buiten Jeruzalem en in Gallië het evangelie te prediken aan alle volkeren. Dat wordt hier geillustreerd.
Daarom de verwijstekst uit Marcus 16 vers 15.
Dat Thomas er niet bij was en pas na 7 dagen heb ik eerder uitgelegd omdat Thomas als ongelovige voor Israël staat als ongelovige staat.
Daarna openbaart de Heer Zich aan het meer van Tiberias, maar dat zal volgens jou ook wel onmogelijk zijn, welke truc heb je hiervoor bedacht? Die 153 vissen hebben niet voor niets een aantal van 153.
Nee. Ze gingen terug naar Jeruzalem waar ze voortdurend in de tempel waren.
Dat verzin je erbij, want ze waren in de opperkamer. En ik ben daar zelf geweest een paar jaren terug en dat is geen tempel. Toen niet en nu nog niet.
Luc 24
50 Hij nam hen mee de stad uit, tot bij Betanië. Daar hief hij zijn handen op en zegende hen. 51 Terwijl hij hen zegende, ging hij van hen heen en werd opgenomen in de hemel. 52 Ze brachten hem hulde en keerden in grote vreugde terug naar Jeruzalem, 53 waar ze voortdurend in de tempel waren en God loofden
Hoe kun je nu voortdurend in de tempel zijn als je een reis maakt naar Galilea en weer terug. Daar ben je werkelijk dagen mee bezig. Oh. en ze gingen terug naar Jeruzalem? Ze gingen toch alsnog naar Galilea?
De Here Jezus zou naar de hemel gaan 40 dagen na Zijn opstanding hetzelfde getal wat een rol speelde bij de regen ten tijde van Noach. Dus er ligt een flinke periode tussen de opdracht om in Jeruzalem te blijven waarvandaan men zou prediken, althans dat was de bedoeling, maar op de dag van Zijn hemelvaart leidde Hij hen buiten Jeruzalem bij de Olijfberg omdat Hij daar ook zal terugkomen. Hij voer op en weer waren Mozes en Elia erbij.
Hij komt niet terug in de toekomst in Jeruzalem maar op de Olijfberg. En ook dan zullen Mozes en Elia erbij zijn.
En de gehele goe Gemeente.
En toen keerden zij pas terug naar Jeruzalem en moesten daar blijven, zie Handelingen 1 vers 4.
Want toen volgde de doop met de Heilige Geest die op de dag van de opstanding op hen geblazen was, maar die zich nu zou manifesteren.
10 dagen hierna krijgen we de dag van het pinksterfeest. En vervulling met de Heilige Geest en dat staat model voor de huidige bedeling waar in andere talen het evangelie verkondigd wordt.
Janneke legt heel goed uit dat ze daarom in Jeruzalem moesten wachten.
We hebben het over een termijn van 10 dagen.