Koken, bakken, etc. (4)

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

Gebruikersavatar
MissF
Generaal
Generaal
Berichten: 8484
Lid geworden op: 16 nov 2004 22:25

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor MissF » 16 okt 2012 16:42

Lekker he, de stamppotten tijd :) Wij hebben de preistamppot en zuurkoolstamppot alweer op. Binnenkort de boerenkool maar weer eens maken, en erwtensoep, hmm :D

Sinds zondag heb ik een broodbakmachine. Een pak van Koopmand gebruikt, maar dat is mislukt. Dus vandaag naar de Welkoop om meel te kopen waar alleen water bij moet, heb ik natuurlijk het verkeerde pak gehaald, dus moet er ook gist enzo bij, en dat heb ik niet in huis, en een nauwkeurige weegschaal ook niet, dus binnenkort maar een goed pak halen. Ben benieuwd of het wat wordt!
Uw Woord is een Lamp voor mijn voet, en een Licht op mijn pad...

schelpje3
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11410
Lid geworden op: 23 apr 2010 13:57

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor schelpje3 » 16 okt 2012 16:46

MissF schreef:Lekker he, de stamppotten tijd :) Wij hebben de preistamppot en zuurkoolstamppot alweer op. Binnenkort de boerenkool maar weer eens maken, en erwtensoep, hmm :D

Sinds zondag heb ik een broodbakmachine. Een pak van Koopmand gebruikt, maar dat is mislukt. Dus vandaag naar de Welkoop om meel te kopen waar alleen water bij moet, heb ik natuurlijk het verkeerde pak gehaald, dus moet er ook gist enzo bij, en dat heb ik niet in huis, en een nauwkeurige weegschaal ook niet, dus binnenkort maar een goed pak halen. Ben benieuwd of het wat wordt!

Ja heerlijk MissF :D
In deze tijd maak ik bijv. weinig salades. Dat vind ik meer iets voor de zomer. Ik heb al tweemaal stoofperen gekookt, wij eten die als "bijgroenten".
Zuurkool is hier niet favoriet, dus dan zorg ik dat er stoofperen bij zijn.
Hebben jullie wel eens wittebonensoep gemaakt?

ajl
Generaal
Generaal
Berichten: 6368
Lid geworden op: 28 mei 2007 16:12

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor ajl » 16 okt 2012 18:50

ja, maar witte bonensoep eet ik vaak in de zomer. Lekker met allemaal verschillende soorten tomaten en paprika's erdoorheen.

Gebruikersavatar
jeepeecee
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1286
Lid geworden op: 14 sep 2004 19:38
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor jeepeecee » 17 okt 2012 09:21

Als je zelf alle ingrediënten er in moet doen (zoals gist) kan je wel makkelijk zelf variëren. Ik zal mijn broodbakmachine ook maar weer eens voor de dag halen en afstoffen ;)
Afbeelding

Gebruikersavatar
vpk
Majoor
Majoor
Berichten: 2070
Lid geworden op: 05 jun 2007 12:54
Locatie: onder de ijssel

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor vpk » 17 okt 2012 09:48

cornelia77 schreef:Appel-haver-crumble

Ingrediënten:
- 75 gram bloem
- 75 gram havermout
- 150 gram (riet)suiker
- 1 theelepel kaneel
- 100 gram roomboter
Voor de vulling:
- 6 stevige appels, geschild en in schijfjes gesneden
- 50 gram (riet)suiker
- 1 eetlepel gesmolten roomboter
- sap van een halve citroen
- 1 theelepel kaneel

Verwarm de oven voor op 175 graden. Smeer een ovenvaste schaal in met boter. Doe de bloem, havermout, suiker, en kaneel in een kom. Kneed met de hand de boter door het mengsel tot het kruimelig wordt. Meng in een andere kom de appels met de suiker, boter citroensap en kaneel. Doe het appelmengsel in de overnschaal en verdeel het kruimelige deegmengsel gelijkmatig over de ovenschaal. Bak het geheel in de oven af gedurende 35-40 minuten. De appels moeten gaar zijn en de toplaag goudbruin.
Lekker met vanille-ijs.

Bron: Superfood (van Quaker)


voor hoeveel personen reken je deze hoeveelheid? en wat zijn lekkere appels om hiervoor te gebruiken?
tarwe-bloem, kun je dat net zo goed gebruiken als 'gewone' bloem?
Zijn handen, jouw handen
jouw zorg, Zijn zorg!

cornelia77
Luitenant
Luitenant
Berichten: 580
Lid geworden op: 20 sep 2010 20:29

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor cornelia77 » 17 okt 2012 22:18

Tarwe-bloem is hetzelfde als gewone bloem. Ik vind het met goudreinetten lekker. Of met elstar. Wij eten dit met z'n zessen...

Gebruikersavatar
-Judith-
Luitenant
Luitenant
Berichten: 609
Lid geworden op: 15 apr 2010 22:31

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor -Judith- » 18 okt 2012 08:15

Heerlijk dat prei weer in de aanbieding is! Dat word zaterdag een preitaart! Dat is toch wel bijna m'n favoriet!
En voor zondag erwtensoep uit 'n pakkie...Ben benieuwd of dat ook een beetje smaakt!

schelpje3
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11410
Lid geworden op: 23 apr 2010 13:57

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor schelpje3 » 18 okt 2012 10:53

cornelia77 schreef:Tarwe-bloem is hetzelfde als gewone bloem. Ik vind het met goudreinetten lekker. Of met elstar. Wij eten dit met z'n zessen...

Niet helemaal waar. Ik heb het Rudolf van Veen wel eens horen uitleggen.
Zeeuwsche bloem is de allerbeste. Banketbakkers gebruiken altijd patentbloem en dan liefst de zeeuwsche (zoals de echte pasta van durum = harde tarwe, wordt gemaakt)
Pannenkoeken, brood, het grovere werk, kun je rustig hele goedkope bloem (onderste schap) voor gebruiken, maar als je een goed resultaat voor het fijnere bakwerk, zoals cake en taart, kun je beter de goede kwaliteit, dus patentbloem gebruiken. Ach, per kilo is dat maar een paar dubbeltjes.
Voor appeltaart geeft Elstar een goed resultaat, vind je die te zoet, kun je bijv half Granny's / half elstar of jonagold gebruiken.
Goudreinetten bevatten meer water, dus wordt de bodem snel zompig.

Lalage
Generaal
Generaal
Berichten: 8294
Lid geworden op: 13 sep 2002 15:39
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Lalage » 18 okt 2012 17:35

Wij eten straks ook zuurkool, lekker :) met aardappels, koolrabi, een rode paprika, zongedroogde tomaatjes, gebakken ui, mosterd, komijnzaad, paprikapoeder, tijm en een beetje plantaardige room.

Evelien
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11376
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:36

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Evelien » 18 okt 2012 20:25

Klinkt heerlijk =P~

Wij aten vanavond dit (alleen zonder kaas en spek):
http://www.ah.nl/allerhande/recepten/85 ... ype=recipe

Lalage
Generaal
Generaal
Berichten: 8294
Lid geworden op: 13 sep 2002 15:39
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Lalage » 18 okt 2012 21:14

Lekker, pastinaak is leuk om af te wisselen met winterpeen :)

Evelien
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11376
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:36

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Evelien » 19 okt 2012 06:37

Wij krijgen elke week zo'n krat met groenten/fruit/vlees/sap/eieren.
Maar volgens mij is er iets verkeerds gegaan. We krijgen het gewoon niet op (en dat voor twee personen met z'n drieën).

Lalage
Generaal
Generaal
Berichten: 8294
Lid geworden op: 13 sep 2002 15:39
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Lalage » 19 okt 2012 10:00

Evelien schreef:Wij krijgen elke week zo'n krat met groenten/fruit/vlees/sap/eieren.
Maar volgens mij is er iets verkeerds gegaan. We krijgen het gewoon niet op (en dat voor twee personen met z'n drieën).

Ook niet als je bij de lunch wat groenten eet en allebei twee keer per dag fruit?

Gebruikersavatar
LeChat
Generaal
Generaal
Berichten: 4857
Lid geworden op: 27 jun 2005 22:18
Locatie: Zeeland
Contacteer:

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor LeChat » 19 okt 2012 12:28

Is dat elke week dan zo, Evelien, dat jullie het niet op krijgen?
Gelijk hebben is wat anders dan gelijk krijgen

Evelien
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11376
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:36

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Evelien » 19 okt 2012 12:48

Nou we hebben gisteren net onze tweede krat gekregen.


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 34 gasten