Floppie schreef:Het gaat me dan natuurlijk het meest om de tijdsbepaling... En die is ook bij de bepaling van de zondvloed in de Bijbel niet onomstreden. Dus hoe zeker kun je stellen dat het door elkaar gelopen heeft?
Ik ben geen geschiedkundige, maar wat ik door gewoon rond lezen en vragen heb geleerd is dat je niet alleen naar de Egyptische cultuur kijkt maar alle culturen van dat tijdperk. Egypte stond niet alleen, het voerde handel met enorm veel andere culturen van dat moment. Al deze geschiedenissen vertellen over deze relaties, de handel, de oorlogen, etc.
Hier een klein overzicht van de 20e eeuw voor Christus; http://nl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... edirect=no
Er is enorm veel informatie overgebleven deze tijdperken, vooral in Egypte. Als de Farao een scheet liet is dat vast wel ergens in een hiëroglief getikt. Daarnaast hielden ze ook goed de tijd bij;
http://nl.wikipedia.org/wiki/Egyptische_kalender
Verschuiving
Doordat er geen schrikkeldagen waren liep deze kalender al snel uit de pas met de seizoenen. De Egyptenaren hebben daar vele eeuwen van geweten, want er was ook nog een andere tijdrekening. Die was gebaseerd op de opkomst van Sirius genaamd (Sopdet, wat volgens Plutarchus zwangere vrouw betekende en in het Grieks als Sothis werd overgenomen). Er is in de Egyptische geschiedenis een aantal vermeldingen van de burgerlijke datum waarop het Sothisfeest viel. Dat is voor historici een heel prettige zaak, aangezien dat een ijkpunt is voor de chronologie van het Oude Egypte. Zonder schrikkeldagen keerde het Sothisfeest namelijk eens in de 1460 jaar (een Sothisperiode) op dezelfde dag terug. Pas onder de regering van Ptolemeüs III werd er een schrikkeldag toegevoegd aan de kalender.