hettys schreef:Dat lijkt soms doordat de media ergens heel hectisch over schrijft.
Zie ook de webcomic waar ik een paar berichten eerder naar linkte...
Vrijwel elk wetenschappelijk artikel is op internet leesbaar. Onzekere factoren worden gewoon benoemd. Je zou je erin moeten verdiepen alvorens één kant te kiezen.
Het is natuurlijk een illusie te denken dat wij als geïnteresseerde leken die artikelen ook kunnen bevatten, zeker niet als er ook nog eens een paar pagina's hoogstgespecialiseerde wiskunde bij komt kijken. Dat geeft niks, we doen het wel met de vertalingen voor de gewone mens, zoals aangeleverd door de wetenschapsjournalisten en populair-wetenschappelijke schrijvers. Maar erken dan wel dat er in die vertaalslag een hoop verloren gaat.
Een alternatieve wetenschappelijke verklaring bestaat niet. je kunt de natuur niet verklaren met genesis zonder bovennatuurlijke krachten aan te spreken. en daarmee is het niet niet meer wetenschappelijk.
Wat net het hele punt is... wetenschap heeft een hele goede reden om als grondbeginsel agnostisch te zijn jegens het bovennatuurlijke. Als je het daar al niet mee eens bent, dan kun je nooit van je leven wetenschap (in de moderne zin van het woord) bedrijven.
Er is wel eens gezegd dat de biologie zonder evolutietheorie niets meer is dan postzegels verzamelen. Je kunt kasten vol op naalden gestoken vlinders verzamelen, en planken vol monsters op sterk water zonder enig verband tussen die specimens aan te kunnen tonen. Je kunt ineens niet meer verklaren waarom zoogdieren wel eens de hik krijgen. Het enige wat je nog kunt doen is de rijkheid van de natuur verzamelen en dan "oeh" en "ah" en "wat schitterend toch" zeggen, zonder dat je de simpelste dingen nog kunt verklaren.
In alle creationistische sites staan pertinente leugens.
Die men ook prompt allemaal van elkaar overneemt, waarvan de site hier in kwestie ook weer een voorbeeld is.
Het mooiste vind ik nog de logische fouten die je soms tegenkomt in crea-literatuur (-lectuur eigenlijk). Hobrink heeft in zijn boek een klassiek voorbeeld, pagina 232. Hij heeft het over de instroom van allerlei stoffen door rivieren in zee. (ook op de site wordt er naar verwezen). Als je naar zout kijkt, is de aarde maximaal 260 miljoen jaar oud, kijk je naar nikkel 18.000 jaar, en zo zijn er een aantal stoffen. Kijk je naar de aluminium-instroom, dan is de aarde
maximaal 100 jaar oud. Maar dat geeft niks, want gemiddeld komt meneer Hobrink op 9000 jaar uit, dus dan is het goed. Hij vertelt uiteraard niet hoe hij aan dat gemiddelde komt. Je kan mij niet vertellen dat ik de enige ben die wat moeite heeft met deze redenering.