kees61 schreef:martien schreef:Geloven bestaat dus in twee betekenissen:
1. Ik geloof dat Jezus op aarde kwam voor onze verlossng.
2. Ik geloof dat de steen naar beneden valt als ik em loslaat.
Ik heb hier een bijzondere steen die niet naar beneden valt als ik hem loslaat.
Dat kan. Dan gaan we die onderzoeken en dan blijkt wellicht dat de theorie over de zwaartekracht op de schop moet. Helemaal prima. Die theorie moet toch al op de schop, omdat de verste sterrestelsels SNELLER van ons vandaan vliegen dan de zwaartekrachttheorie voorspelt. Er zit zus een fout in. Spannend!
En zo zal het steeds gaan. de kennis en inzichten zijn altijd een momentopname. Vandaar het begrip "geloof" of "uitgangspunt". We zien het zo tot nader orde. Niks mis mee.
Ik begrijp wel wat je wilt zeggen, maar jij weet zeker dat die steen naar beneden valt omdat de ervaring dat geleerd heeft. Je zou wel kunnen zeggen dat ik zou kunnen geloven dat de steen die jij loslaat, naar beneden valt.
Nee, dat zie ik anders. Mn ervaring vertelt me dat het een goed uitgangspunt is om te veronderstellen, "geloven" zo je wilt, dat de steen naar beneden valt. "For good reasons" dus. Maar ik heb t niet over "zekerheid" gehad, JUIST niet. Het voorbeeld wil nu juist aangeven dat er een veronderstelling in zit.
Jij kunt het experiment herhalen en iedere keer zal jouw steen vallen. Geloof houdt op bij de werkelijkheid.
Maar dat is een grove versimpeling van het wetenschappelijke proces. We gooien niet eindeloos stenen naar beneden om te "bewijzen" dat de zwaartekrachttheorie klopt. Je probeert een voorspelling uit een theorie te halen en kijkt dan of DAT klopt. Dan probeer je ook nog te kijken of je de theorie kan falsificeren.
Ik zie nog steeds niemand bewijzen dat evolutie bestaat en daarom blijft het voor mij een geloof.
Nogmaals, als dat woord "geloven" de inhoud heeft dat het een uitgangspunt is totdat het tegendeel bewezen wordt, dan heb ik daar geen enkele moeite mee. het is ook een typisch creationistische insteek om dat experimentele bewijs steeds te eisen. Waarom moet dat?
Er is heel veel materiaal dat aangeeft dat de evolutietheorie klopt. Maar eisen dat je in een petrischaaltje een vogelvleugel ziet veranderen in een pinguinflipper is wat overdreven. En waarom wordt die eis gesteld? Omdat t anders niet experimenteel bewezen is? Moet dat dan? Anders is het "geloof"? prima, maar hou dan wel die twee betekenissen uit elkaar.
kees61 schreef:Nou ja je hoeft helemaal niks Martien. Maar als je het niet kunt bewijzen dan kan je toch ook niet roepen dat het bewezen is?
Dat doet toch ook niemand? Hou wel het begrip evolutie en soortvorming uit elkaar. Evolutie zelf is bewezen, zelfs experimenteel. Ik zei dat "de evolutietheorie 1 van de best ONDERBOUWDE theorieen" is. Dus is het een prima uitgangspunt. Heb je een alternatief dat even goed onderbouwd is? Zo niet, dan blijven we evolutietheorie nog even als uitgangspunt hanteren, net als de zwaartekrachttheorie.
kees61 schreef:Mogelijk zou zijn. Ja dat noemde je toch filosoferen?martien schreef:Er werd gesteld dat de evolutie van vogels naar pinguins een hele onvoorstelbare was. Dat heb ik bestreden en gaf een evolutionair pad waarlangs dat mogelijk zou zijn.
??? Ik heb t woord "filosoferen" niet in de mond genomen, dacht ik. Ik probeerde alleen aan te geven dat t prima voor te stellen is hoe dat gegaan kan zijn. En vervolgens halen we de paleontologie er bij om te zien of we die veronderstelling ook aannemelijk kunnen maken. ok toch?
kees61 schreef:Ja ik heb vaak futen zien jagen. Voor mij zijn ze zo geschapen met hun kunsten.martien schreef:Bedenk hoe een vogelsoort door het kunnen bereiken van garnaaltjes en visjes in diepere waterlagen en voordeel heeftv tegenover vogels die dat niet kunnen. Je ziet overigens bij een hoop vogels aanpassingen aan hun vleugels om beter in het water en ook daaronder uit de voeten te kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de aalscholver of fuut. Heb je die wel es onder water zien jagen?
Voor mij is het een kwestie van evolutie. Het ging hier om de vleugelvorm. Je ziet dat die beesten hun vleugels onder water gebruiken om te zwemmen. Bij allerlei andere dieren zie je dat ook, denk aan zeehonden en zeeleeuwen. Als je een dergelijke forse aanpassing ziet en je ziet die aanpassing bij meerdere diersoorten, dan zou het kunnen dat daar een gemeenschappelijk mechanisme aan ten grondslag ligt. Voor jou waarschijnlijk "schepping". Voor mij evolutie. Voor mijn veronderstelling heb ik een hoop argumenten.
Hoewel ik denk dat ze oorspronkelijk alleen plantaardig voedsel aten. Misschien wel bodemplanten.
Dan is hun leefwijze, snavel, spijsverteringssysteem, gedrag heel snel heel erg veranderd.
Er zijn zat vogels die in ondiep water hun voedsel vinden en vogels die hun voedsel op het land vinden. Dus welk voordeel heeft een vogel die diep kan duiken.
Als je vissen kan vangen en verteren, dan heb je een voordeel omdat, zoals je zei, er zat vogels zijn die het plantaardige voedselaanbod tot zich nemen. Er zijn een hoop voorbeelden van van dit soort voedselconcurrentie dat leidt tot evolutie.
Je kunt net zo goed zeggen: bedenk hoe een vogelsoort door het kunnen eten van zaadjes een voordeel heeft tegenover vogels die dat niet kunnen.
Natuurlijk. Vandaar dat je EN vogels hebt die zaadjes eten EN vogels die vis eten EN vogels die andere vogels eten EN vogels die wormen eten EN vogels die insecten eten...
De vraag is natuurlijk of er een mechanisme is te vinden die kan verklaren hoe het kan dat er ZO veel verschillende vogels zijn met IEDER hun eigen specialisatie. Dat mechanisme is er. Sterker nog, we kunnen terugvinden hoe al die verschillende vogelsoorten waarschijnlijk ontstaan zijn.
Ik heb geen enkele moeite met het woord "waarschijnlijk". T is voor mij net zo waarschijnlijk als het naar beneden vallen van een steen.
Het punt is, Kees, dat er gewoon heel veel materiaal is dat de evolutietheorie ondersteund. ALLES wat we vinden in DNA onderzoek klopt tot op het allerhoogste detail met deze theorie. ALLES wat we vinen in de fossielen klopt met deze theorie. Ik ken denk ik ondertussen alle tegenwerpingen van de creationistische gemeenschap op dit punt ken, maar dat is toch samengevat "je weet t niet zeker" of "er ontbreekt van alles". En dat is prima. De hiaten worden steeds meer ingevuld. Bedenk hoeveel er de afgelopen 100 jaar is gebeurd op dat terrein. Als laatste kunnen we de vogels koppelen aan de dinosauriërs.