Mortlach schreef:In je eigen quotes staat de oplossing: de uitdijing van de ruimte. De ruimte is als het waren uitgerekt, en daardoor lijkt een afstand groter. Ik zie verder geen probleem.
Die uitdijing kun je net zo snel maken als je maar wilt. Dat heb ik ook nog erachter gezet. Die 13,7 is geen bewezen feit daar gaat het me om.
Ja, natuurlijk kan je als je natuurconstanten gaat aanpassen op elk antwoord komen wat je wilt hebben, maar dat gaat natuurlijk nergens meer over. "Nee meneer de rechter, ik reed dan wel 300 km/u, de boete is ongeldig omdat ik zowel km als uur zo instel dat ik de max snelheid niet overschreedt.
Onzin Morlach, je gaat het verleden toepassen op het heden.
Het hele punt is dat het veranderen van die constanten, zoals lichtsnelheid, allerlei gevolgen heeft, bijvoorbeeld voor E=mC^2. Maar dat wordt voor het gemak maar even "vergeten".
Welke gevolgen heb je het over? Licht gedraagt zich toch anders in de ruimte dan op de aarde. Ik ben niet natuurkundig, dus leg me het uit?
Gezien de samenstelling van het universum is dat nauwelijks een aanname te noemen.
Het is een aanname
10 miljard dan, dan zat ik er blijkbaar naast, alhoewel me dat wel erg lang lijkt. Misschien heeft wiki het hier gewoon mis.
Wiki heeft het niet mis, maar een vergissing kun je maken:
"So, if the Sun is 4.5 billion years old, that makes it about 20 galactic years old. If the Sun has a total lifetime of around 10 billion years, then it has a total galactic age of around 42 galactic years." Bron: http://scienceblogs.com/startswithabang ... -years.php
Zucht, we zien het ontstaan niet omdat A) het te lang duurt om live waar te nemen; en B) we een ster pas kunnen waarnemen als ie voldoende energie uitzendt. Verder werken de astrofysische modellen. Zoals natuurkunde-professoren nogal eens zeggen: laat maar zien waar de wiskunde niet klopt...
Ik snap je punt hoor, sorry dat ik daarover zo onduidelijk deed. Maar als het nooit waargenomen is ben ik niet zo goedgelovig om aan te nemen dat het gebeurd is. En als sterren niet ontstaan is het argument van Paul Smith ongeldig dat dit de sterrenstelsels draaiende houden. En kan het zijn dat Humphrey's gelijk heeft.
Dat is hardstikke leuk. We wéten echter waarom de trein langzamer gaat rijden (wrijving). Natuurconstanten hebben geen last van wrijving. Kijk, het punt is dat je een geleidelijk afname niet zou kunnen missen in de wiskundige onderbouwingen van die natuurconstanten. Maar tóch is die er niet: ergo: de constanten zijn daadwerkelijk constant. De aanname van de creationisten is dus niet net zo plausibel want: de wiskunde spreekt het tegen; er is geen enkel proces bekend dat natuurconstanten permanent beïnvloedt; sinds de meetmethoden gevoelig genoeg zijn, zien we géén afnames (waarom is die afname ineens gestopt?) en zo kan ik nog wel even doorgaan.
De trein was slechts een analogie voor de afname van vervalsnelheid en lichtsnelheid en de andere constanten. Het is niet dat het hetzelfde werkt als de trein. Maar het is een voorbeeldje om het woord variabele constanten duidelijk te maken. De waarnemingen bevestigen het dat de lichtsnelheid in het verleden hoger lagen. Vergelijk bijvoorbeeld de snelheid van het licht in vroegere jaren eens met de snelheid van het licht vandaag. Barry Setterfield heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Het gaat me boven de pet om dat goed te snappen.
Nee. Zwaartekracht sluit dat uit.
Maar als je het genoeg tijd en toeval geeft dan kan het

Dat zijn ze niet. Je probeert de rammelende creationistische aannames op hetzelfde niveau te krijgen als de gedegen wetenschappelijke aannames. Dat doe je door de wetenschappelijke aannames naar beneden te halen. Wat zegt dat over het niveau van de creationistische aannames?
Ik heb de aannames verteld. Alles heeft een begin. Alles heeft een oorzaak. In het verleden lagen de natuurconstanten anders dan nu.
Met de aanname van een Designer (laat ik die gewoon even God noemen) kun je ALLES verklaren, inclusief vierkante planeten en een maan van kaas. Dit is alleen al om die reden dus een hele slechte aanname. Het is niet falsificeerbaar. Er is NIETS wat je ertoe zou dwingen te concluderen dat er géén God is. Dat wil niet zeggen dat het niet waar is, maar als het niet falsificieerbaar is, is het wetenschappelijk gezien waardeloos.
Dat is geldt hetzelfde met tijd en toeval, daarmee kun je alles verklaren. Dan is het geen God-did-it, maar Time-did-it. Zelfde verklaring.
Jij zegt sterrenstof; ik zeg nucleair afval. En het is geen aanname, het is een conclusie.
Dat is niet bewezen dus een conclusie van het bewezene kan het niet zijn. Het is een conclusie uit een vooronderstelling.
Nee. Dat begrijp je verkeerd. Natuurlijk moet je kritisch blijven; maar ik heb vertrouwen in het proces; in het systeem dat haar eigen fouten ontdekt en verbeterd; met al haar beperkingen. Ik ben gelukkig niet belast met het allesverlammende skeptisisme van creationisten.
Dan maar het skeptisisme van de creationisten maar ik heb het gevoel dat jij te slaafs achter de wetenschap aan loopt. Be the rebel.
Omdat als een student wil aantonen dat de maan eigenlijk van kaas gemaakt heeft, hij door zijn professoren ook wordt aangeraden iets nuttigs te gaan doen.
De maan van kaas gemaakt is natuurlijk een vreemde analogie. Een creationist zou nooit iets van dergelijke nonsense beweren. Maar goed waarschijnlijk moet onze tijd nog komen, we moeten net zoveel geduld hebben als Gregor Mendel. Die werd eerst veracht maar later verheerlijkt. Hetzelfde zal er gebeuren met het lange-tijdsperk-denken. Verschillende geologen beginnen er al op terug te komen. En catastrofisme wordt helemaal hot. Nog even wachten en dan zal er erkend worden dat het creationistische model nog zo gek niet is. Behalve natuurlijk die designer dat zullen ze nooit erkennen. Elke keer als ik een populair wetenschappelijk tijdschrift open sla dan wordt ik blij want het komt steeds dichterbij.
Wat een kul. Niet zo zitten pruilen hoor, omdat je geen gelijk krijgt. Dat staat zo kinderachtig.
Ik pruil niet, want ik weet dat het zo is. Zeg je dat je creationist bent dan is het exit baan. Droevig maar waar. Loop je in het straatje mee dan mag je blijven. Dat staat kinderachtig, tijd voor volwassenheid en vrijheid van paradigma in de wetenschap. Misschien komt dat ooit, maar misschien ook niet.
Wat een bijzondere vergelijking. Je zegt nu eigenlijk dat creationistisch onderzoek porno is. Nou ja, daar kan ik wel inkomen; het verkracht namelijk alle wetenschappelijke principes.
Dat zeg ik niet. Ik zeg dat de peer-review een filter is die precies verkiest wat in zijn straatje past. Het mag niet al te revolutionair zijn en de hele boel op de kop gooien. Dat noem ik verkrachten van de wetenschap

Dat voorval was niet helemaal handig. Anderszins heeft Maria van de Hoeven hier ook ooit een balletje proberen op te gooien voor Intelligent Design tot een paar mensen haar blijkbaar een lesje biologie kwamen geven.
Niet handig? In wiens ogen? Hij vertelde alleen dat creationisten ook wel de waarheid konden verkondigen. Hij wilde namelijk de echte wetenschap. Niet blijven steken in het paradigma maar vernieuwingen. Nu dat is verboden zoals je weet. Geeft niet, dan moeten we het maar alleen doen

Ja, met een erg hoog Boehoehoe gehalte. Als creationistisch onderzoek resultaten zou opleveren, zou het vanzelf geld krijgen. Zo werkt dat. Je moet wat presteren, dan krijg je de beloning. Als je dat niet doet, moet je niet gaan lopen janken en de schuld bij iedereen zoeken behalve jezelf.
Maar voor dat onderzoek heb je eerst geld nodig. Dan kun je jezelf presenteren. Maar helaas, de staat spekt alleen maar de universiteiten waar je niets anders hoort dan het oude-aarde-paradigma. Tijd voor vernieuwing in Nederland. Tijd voor objectieve wetenschap die uitspraken doet over het verleden. Je bent dan wel agnost maar je houdt je wel bezig met wetenschap.