Van de ruim negen miljoen gelovigen in Nederland gaat slechts 20 procent wekelijks naar de kerk, de moskee of andere godsdienstige bijeenkomsten. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Van de drie grootste groepen gelovigen, rooms-katholieken, protestanten en islamieten, zijn de protestanten de trouwste kerkgangers. Bijna een derde van hen bezoekt minstens een keer in de week de kerk.
Van de islamieten brengt 27 procent minstens wekelijks een bezoek aan de moskee. Rooms-katholieken zijn de minst trouwe kerkbezoekers; slechts 7 procent gaat elk weekeinde naar de mis. 57 procent van hen gaat zelden of nooit.
In 2005 en 2006 rekende 58 procent van de Nederlanders, ruim negen miljoen mensen, zich tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering. De rooms-katholieken vormen met 29 procent de grootste groep. Bijna 20 procent van de bevolking is protestants en 5 procent is islamiet. Andere gelovigen als joden en hindoes vormen 5 procent. Ongeveer 42 procent van de bevolking zegt geen geloof aan te hangen.
In het onderzoek komt verder naar voren dat het moskeebezoek een uitgesproken mannenaangelegenheid is. Van de islamitische mannen bezoekt 36 procent wekelijks of vaker de moskee, tegen slechts 16 procent vrouwen. Onder de katholieken en protestanten zijn er nauwelijks verschillen in kerkgang tussen mannen en vrouwen.
Laat eens horen hoe het met jouw kerkgang zit? Ga je vaak? Ga je gemotiveerd en waarom ga je eigenlijk?