Dag allemaal,
Elders heb ik dit stuk ook al eens geplaatst, maar hier zou het ook een bijdrage kunnen zijn. Vandaar...
Interessante draad, deze draad. Maar ik heb zo de indruk dat er wat niet onderkende angeltjes onder het gras zitten, die van deze ‘discussie’ een uitzichtloze onderneming maken.
1. Een aantal inzenders ‘geloven’ dat de verzameling geschriften die wij ‘bijbel’ noemen door God is
‘geïnspireerd’. Ik betwijfel daarbij of de betekenis van ’geïnspireerd’ voor allen dezelfde is. Maar zij noemen allen de bijbel
‘Het boek/woord VAN God’.
Anderen wekken de indruk dat voor hen de bijbel
‘Het boek VAN mensen OVER God is’. En dat mag ik toch wel een beduidend verschil noemen.
Als beide partijen aan hun ‘geloof’ vasthouden, is de uitkomst van de ‘discussie’ te voorspellen. Het zal wel weer op ruzie uitdraaien, zoals het er al eeuwenlang op is uitgedraaid.
Om je de waarheid te zeggen: ik behoor tot de tweede groep. In het evangelie
‘volgens’ b.v. Matteüs (zó heet het toch officiëel?) lees
ik het ‘geloof’ van Matteüs en dat is
mij voldoende.
Ik vind het überhaupt al iets twijfelachtigs hebben dat de Joden al hun ‘wijsheden’ baseren op:
‘God sprak tot ons’ en dus dient iedereen zijn mond te houden. Dus is de ene God 'hun' God, zijn zíj het Volk, Uitverkoren boven alle volkeren en is Israël hún land omdat God Zelf hun dat heeft aangewezen. Dat zij dat ‘geloven’, alla, maar moet iedereen dat nu ‘geloven’?
En dan lees ik (niet in de bijbel natuurlijk) dat de (ook zéér godsdienstige) Egyptenaren - duizenden jaren vóór Jezus’ verschijnen - het nieuwe jaar begonnen op het moment dat Cirius (de helderste ster van het sterrenbeeld Hond) tegelijk met de zon boven de horizon verscheen.
Het was dan vijf dagen één groot feest en… op de eerste dag stond Osiris, wellicht de grootste god omdat hij de god van de Nijl was, de
levensader van Egypte en zijn bewoners, in het middelpunt. De tweede dag was voor Horeb, zijn zoon. De derde dag voor Isis, zijn zus en tegelijkertijd echtgenote. En… Horeb is wonderbaarlijk geboren. (Sic!)
Als je een beeldje ziet, dat Isis voorstelt met de kleine Horeb op schoot moet je als christen uitkijken, anders zie je Maria met het kindeke Jezus!
Drie verschillende personen dus en alle drie waren ze god(in), hadden ze een goddelijke natuur. Zou je kunnen denken en misschien zelfs zeggen. Maar… dat is niet geopenbaard, dat is door de Egyptenaren verzonnen!
2. En over Paulus gesproken: hij was ongeveer tien jaar ouder dan Jezus. Hij leefde in Galilea in de tijd dat Jezus daar rondtrok, wonderen deed en predikte. En duizenden mensen trokken achter Jezus aan en de verhalen over Hem ‘gingen door het hele land’.
Paulus laat nergens blijken dat hij levende Jezus persoonlijk ooit heeft gezien, ooit persoonlijk heeft gehoord. Hij lijkt zelfs geen weet te hebben van alle verhalen over Jezus. En vreemd genoeg: na zijn bezoek aan de apostelen in Jeruzalem lijkt daar niets in veranderd te zijn.
Paulus kent alleen de ‘verrezen’ Jezus uit een visioen (of enige visioenen). En op grond van die ‘kennis’ heeft hij zijn theologie ontwikkeld. En volgens mij is theologie een ‘wetenschap’ en dus een menselijk product. Maar… anderen denken daar anders over.
3. Volgens nogal wat ‘bijbelgeleerden’, van die ‘tekstcritici’, zijn niet alle brieven, ondertekend met ‘Paulus’, werkelijk door Paulus geschreven. Van de 14 ‘Paulusbrieven’ zouden er maar 7 werkelijk van hem zijn.
Wij vinden dat tegenwoordig wat onwaarschijnlijk. Maar destijds – toen er nog geen copyright was – was het de gewoonste zaak van de wereld om een tekst, die je zelf belangrijk vond, wat meer autoriteit te geven door hem op naam van een erkende autoriteit uit te geven.
M.a.w. ik denk dat er veel meer ‘onzeker’ is dan menige ‘overtuigde gelovige’ wil toegeven. En dan kun je de ene ‘gelovige overtuiging’ wel tegen de andere ‘gelovige overtuiging’ in de ‘rationele boksring’ tegen elkaar laten uitkomen, maar ik vraag me dan af hoe ’zinvol’ dat is.
Ik denk wel eens dat we de werkelijkheid van God en de goddelijke dingen onder een massa menselijke-al-té-menselijke
‘eigen’wijsheid of
‘waan’wijsheid hebben begraven. Maar… wie ben ik?
Groeten.
Fons.