Misschien heb je wel gelijk met je opmerking over emotioneel reageren, maar dit conflict heeft nu eenmaal mijn speciale aandacht. V.w.b. de berichtgeving over andere conflicten heb je helemaal gelijk. Joris Luijendijk merkte dit op radio 1 ook al op n.a.v. zijn boek "Het zijn net mensen". En dat is zeker triest te noemen.Optimatus schreef:Het zou ook beter zijn dat er eens wat minder emotioneel wordt gereageerd als het gaat over Israel - op een forum is het geen probleem. In de wereld zijn talloze conflicten waarbij per dag meer mensen omkomen door geweld (Congo, Darfoer, Tibet) dan in Israel in een heel jaar, maar daar hoor je nauwelijks iemand over.
Dat is het stuitende van dit geheel. Noem je Congo, dan haalt iedereen z'n schouders op, noem je Israel, dan schreeuwt iedereen moord en brand (pro-Israel of pro-Palestina).
Ik vraag me af waarom dit zo is. Wat is er nu zo bijzonder aan het conflict in het Midden-Oosten, dat het eigenlijk gewoon een zoveelste territoriumruzie is?
Je vraagt je daarna af waarom dit zo is. Ik denk dat je met de conclusie "dat het eigenlijk gewoon een zoveelste territoriumruzie is" je eigen vraag op een onbevredigende manier "beantwoord".
Zelf denk ik dat het in diepste zin een religieus conflict is. Ik denk daarbij dan wel metahistorisch. Ik zal dit proberen heel in het kort uit te leggen:
Het is mijn persoonlijke overtuiging, dat Jezus bij Zijn wederkomst weer in Jeruzalem zal regeren tijdens de periode van het z.g. duizendjarig vrederijk. Ik denk dat ik dit kan concluderen a.d.h.v. wat de bijbel, de basis van mijn geloof, mij hierin aanreikt. Jezus zal dan weer gaan regeren als Koning van Israel vanuit Jeruzalem.
De andere kant van de zaak is, dat Gods grote tegenstander, de satan, alles op alles zet om dit te voorkomen.
In dit metahistorische gebeuren speelt Israel met Jeruzalem een, laat ik het maar eens een tikkeltje profaan zeggen in dit verband, cruciale rol.
Kijkend naar de gebeurtenissen in het M.O. en bestudering van het M.O.-dossier raak ik steeds meer overtuigd van mijn visie hierop.
Vandaar ook de felheid (in z'n algemeenheid gezien) hierop. Zou het misschien zo kunnen zijn dat (de visie op) juist dit conflict zowel de ene als de andere partij raakt in zijn existentie.
Natuurlijk, voor iemand die de bijbel niet als basis van zijn geloof heeft, zullen mijn overtuigingen irrelevant zijn (terwijl dit conflict toch ook bij hen zulke emoties oproept). Zo iemand ben jij volgens mij niet, vandaar ook dat ik tegenover jou met die bijbel aan durf te komen.
Een voorbeeld: Tijdens een bijeenkomst van een pro-Israel organisatie, werd er gedemonstreerd door een anti-Israel groepje. Op de gewoon fatsaoenlijk gestelde vraag aan een van die personen "waarom hij hier stond" was zijn enige (niet onderbouwde) antwoord: "Gewoon, omdat ik Israel haat." Dan vraag ik me af: Waar komt dit vandaan: Gewoon (zonder een specifieke reden te geven) Israel haten?