Koken, bakken, etc.

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

Lalage
Generaal
Generaal
Berichten: 8286
Lid geworden op: 13 sep 2002 15:39
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Berichtdoor Lalage » 18 jul 2007 05:55

Voor 2 of 3 keer koken en invriezen, is dat geen optie? Ik vond dat niet zo geweldig, dus kookte meestal wel voor mezelf alleen (gelukkig was ik in het weekend nooit alleen). Dat ging prima. Van pakjes saus kan je de helft gebruiken. Veel dingen kan je invriezen (vlees, vegadingen) of lang bewaren (pasta, rijst).

Gebruikersavatar
Funlover
Majoor
Majoor
Berichten: 1881
Lid geworden op: 16 sep 2003 15:48
Locatie: Veenendaal

Berichtdoor Funlover » 20 jul 2007 18:58

Hehe waarom kijk ik nooit in algemene zaken topics :roll:

Maar koken dat vind ik super. Het is ontspannend en erg leuk om te doen! :D
Kheb wat favorecepten.

En vrijdagavond is het altijd bakavond :wink:
Alles komt goed, hoe dan ook. Zo niet, dan toch!

Gebruikersavatar
JialiKelly
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1484
Lid geworden op: 04 okt 2002 13:52
Locatie: dordrecht =)
Contacteer:

Berichtdoor JialiKelly » 22 jul 2007 21:26

Woei, m'n vriend en ik hebben net muntthee gemaakt :)
Lekker!

Er stond een mooie muntplant in de tuin waar we niks mee deden. Ehm.. wat deden we ook alweer in de theepot..

* ongeveer 5 grote muntbladeren
* 3 theelepels honing
* halve citroen uitgeknepen
* 2 scheppen suiker

Daar heet water opgieten, even laten trekken en klaar :)
Praise the One who left you
Broken down and paralyzed
Never taste of the fruit..

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 15 aug 2007 12:38

Hey Funlover, wat zijn je favo recepten?

Klinkt lekker, JialiKelly! :jaknikken:

Evelien
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11376
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:36

Berichtdoor Evelien » 20 aug 2007 14:38

ik probeer ook weleens recepten/dranken uit de libelle/magriet of een ander tijdschrift. (of die bladeren van de Super/AH).

kga vandaag een lekker drankje proberen met mango, banaan en wat sinaasappelsap achtig iets.

En er stonden in de magriet ook wat lekkere gerechten voor de bbq (op en erbij).

Gebruikersavatar
Funlover
Majoor
Majoor
Berichten: 1881
Lid geworden op: 16 sep 2003 15:48
Locatie: Veenendaal

Berichtdoor Funlover » 22 aug 2007 16:12

Uhm m'n favoriete recepten....!!

UIt het '' dinsdag' kookboek van de AH. Spitskool potje met pittig gehakt.
Ik hou ook erg van eierkoekjes zelf maken, en havermoutmuffins met rozijnen en appel. Verder houdt ik erg van detail int eten. Kruidje dit, tomaatje zo....Gewoon dat net ff iets extra's :D
Alles komt goed, hoe dan ook. Zo niet, dan toch!

Gebruikersavatar
kwebbel
Generaal
Generaal
Berichten: 5152
Lid geworden op: 17 feb 2007 12:47
Contacteer:

Berichtdoor kwebbel » 23 aug 2007 13:08

ik heb net kruidcake gemaakt!! Jummm!!!! :mrgreen:
¯`v´¯)
`•.¸.•´
¸.•´¸.•´*)
(¸.•´ (¸.•´*..¸¸.•´¯`• Groetjes...

Gebruikersavatar
JialiKelly
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1484
Lid geworden op: 04 okt 2002 13:52
Locatie: dordrecht =)
Contacteer:

Berichtdoor JialiKelly » 23 aug 2007 14:30

Van t weekend hebben Vin en ik vlierbessensap en vlierbessen/bramenjam gemaakt en komkommers ingemaakt. Erg leuk! :)

Vlierbessen hangen nu overal in de wijken rijp te zijn, dus we hadden zo een emmer vol. Tis nog wel een werk om de groene en uitgedroogde bessen te scheiden van de goede..

Beschrijving vlierbessensap:

Kook de bessen op een zacht vuurtje in wat water, wanneer ze zacht en opengebarsten komt het sap vrij en kun je de bessen uitpersen en zeven door een neteldoek of fijne zeef.

Kook het gezeefde vlierbessap vervolgens samen met de toegevoegde suiker en de kruidnagels, kaneelstokjes of vanillestokje tot de massa een geleiachtig geheel vormt (verhouding : 1 liter sap op 1 kg suiker). Giet het sap over in voorverwarmde, steriele flessen, sluit ze daarna onmiddellijk af. Bewaren op een donkere en koele plaats.
Praise the One who left you

Broken down and paralyzed

Never taste of the fruit..

Evelien
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11376
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:36

Berichtdoor Evelien » 23 aug 2007 15:37

klinkt lekker.

pas kwamen we tijdens het kanooen langs een bramenstruik, als we een emmer bij ons hadden gehad konden we zo een emmer vol mee nemen.

Haai
Kolonel
Kolonel
Berichten: 2718
Lid geworden op: 31 mar 2003 20:22
Contacteer:

Berichtdoor Haai » 23 aug 2007 16:45

Nog een tip om zelfgemaakt sap of jam beter te kunnen bewaren: zet de potten na het vullen op z'n kop, dan trekken ze vacuum (je hoort het deksel tikken)

Gebruikersavatar
JialiKelly
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1484
Lid geworden op: 04 okt 2002 13:52
Locatie: dordrecht =)
Contacteer:

Berichtdoor JialiKelly » 24 aug 2007 11:03

Ohja, dat hebben we ook nog gedaan idd ;/
Praise the One who left you

Broken down and paralyzed

Never taste of the fruit..

Gebruikersavatar
goshen
Luitenant
Luitenant
Berichten: 563
Lid geworden op: 18 jul 2007 10:20
Locatie: Westland

Berichtdoor goshen » 29 aug 2007 10:11

Haai schreef:Nog een tip om zelfgemaakt sap of jam beter te kunnen bewaren: zet de potten na het vullen op z'n kop, dan trekken ze vacuum (je hoort het deksel tikken)
Ik laatst zelf ook bramenjam gemaakt. Is echt lekker geworden :P Na het vullen van de potjes (werd echt gigantisch heeeeeeeeet). Had wel nog een paar puntjes voor mezelf:
- ik heb de bramen geplukt bij een fietspad naast de A4, hoop wel dat e.e.a. een beetje gezond is en dat ik bij het eten van de jam geen loodvergiftiging oploop :mrgreen:
- Heb de potjes netjes geschud na het afvullen (heet) en ondersteboven gezet. Ben benieuwd of er bacteriën/schimmelsporen zijn bijgekomen en hoelang ik de jam kan bewaren
- Tijdens het koken al het schuim eraf gelepeld, vies boeltje geworden blerk
- Wist niet dat er zoveel suiker in jam ging, dacht altijd dat het heel gezond fruit was :|

Gebruikersavatar
spacy
Kapitein
Kapitein
Berichten: 823
Lid geworden op: 19 jan 2005 18:23
Locatie: Assen
Contacteer:

Berichtdoor spacy » 29 aug 2007 10:42

goshen schreef:- Wist niet dat er zoveel suiker in jam ging, dacht altijd dat het heel gezond fruit was :|


niet alleen jam, heel erg veel verpakt/bereid/etc voedsel in de supermarkt zit vol met suiker en/of zout
en het meest irritante, als er op staat suikervrij, zit het weer vol met chemische suikervervangers....
When I kneel before You, them I'm defying gravity

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 03 sep 2007 19:22

Leuk om dit allemaal te lezen!

De afgelopen weken was ik in Tsjechië en ik realiseerde me weer eens hoeveel keus wij hebben in onze supermarkten, slagerijen, groentewinkels etc! Daar heb je echt amper wat te kiezen, lijkt me vrij eentonig worden als ik dat altijd zou hebben.

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 21 sep 2007 12:43

Het schijnt te 'horen' dat je potjes met zelfgemaakte jam net na het vullen even op z'n kop moet zetten. Zodat het vacuum trekt. Maar bij mij gebeurt dat ook zonder dat ik de potjes op z'n kop zet. Heeft dat op z'n kop zetten dan wellicht een andere functie? Weet iemand dat?


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 39 gasten