Lalage schreef:Experimenteer ook 's met van die flesjes met soepspul, die zijn ook
erg lekker.
Blokjes, flesjes
Tomatensoep
Nodig:
voor de bouillon: gehakt, soepvlees, mergpijpen, soepbenen, zout, peper, saffraan
Maakt het gehakt aan met een ei en wat broodkruim, kruiden met zout, peper, knoflook en nootmuskaat.
Bak het soepvlees, de mergpijpen, soepbenen e.d in een flinke scheut olijfolie aan tot het lekker bruin is. Koud water erover, aan de kook brengen, schuim afscheppen, en op een zacht vuurtje een paar uur laten sudderen.
Draai van het gehaktmengsel flinke ballen en bak deze even aan in olijfolie. Voeg ze daarna bij de bouillon.
Verder: tomaten, tomatenpasta van zongedroogde tomaten, prij, selderij, paprika, uien, spek, cerano-ham, aardappels, olijfolie, eieren, oregano, tijm, spaanse pepertjes, peterselie, geraspte parmazaanse kaas.
Maak de paprika schoon, snij de tomaten in stukken, de prei in ringen, en selderij in stukjes, de aardappel in blokjes, de uien in ringen, de ham en het spek in reepjes.
Fruit de ui, de paprika en ham, het spek en de aardappelblokjes in de hete olijfolie. Minuutje of 5 bakken en dan de tomaten erbij en een paar flinke scheppen tomatenpasta. Even laten pruttelen tot de tomaten uit elkaar vallen.
Dan de bouillon erbij en een flinke scheut zoete witte wijn. De kruiden erbij en een half uurtje zachtjes laten doorkoken. Vlak voor het opdienen een paar eieren in een schaal loskloppen met wat warme bouillon en dit bij de soep doen.
Uiteindelijk de soep in een diep bord scheppen, een flinke hand kaas en peterselie erover en je hebt een heerlijke maaltijdsoep. Wat vers stokbrood erbij en aanvallen!
Voorzichtig zijn met zout, want het spek, de cerano-ham en de kaas zijn al zout genoeg.
Dit is een catalaans recept dat mijn schoonmoeder vaak op zaterdag maakt. Dat staat dan zo'n beetje de hele dag te pruttelen. 's Avonds valt zo beetje iedereen daar binnen en dan met z'n allen aan de soep. Vraag me niet naar hoeveelheden, want ze doet dit op gevoel en uit de losse hand. Steeds even proeven en je merkt vanzelf wat er nog bij moet.