Wat is een depressie?

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

Gebruikersavatar
Roodkapje
Sergeant
Sergeant
Berichten: 258
Lid geworden op: 23 mar 2006 23:46
Locatie: Groningen
Contacteer:

Berichtdoor Roodkapje » 09 jan 2007 15:56

André schreef:
MissJames schreef:Ik begin langzaam aan richting een depressie te gaan, als er niet snel wat veranderd. Ik begin echt tegen de muren van mezelf op te lopen. Ik wil het wel anders doen maar het lukt me niet.
Onder tussen heb ik hulp in geroepen van een maatschappelijk werker.

Maar ik heb ook een relatie. Het legt een behoorlijke druk op een relatie. Ik heb het idee dat we beide eigenlijk niet goed weten wat nu echt het beste is om te doen. We doen beide het geen wat we denken wat goed is, maar beide manieren komen ook niet met elkaar overeen. Vandaar dat ik benieuwd ben of hier ook mensen zijn die ook een relatie hebben en hij zij er samen mee omgaan.
Misschien een redelijk radicaal advies, sla de maatschappelijk werker over en begin (het liefst samen) bij een 1ste lijns psycholoog. Mijn ervaring is dat je bij m.werk gezellig koffie kunt drinken, maar daar houdt het ongeveer ook wel mee op.


Maatschappelijk werkers worden niet opgeleid om (psycho)therapieën te geven, daar hebben we (psycho)therapeuten voor. Als iedereen die zich een beetje rot voelt gelijk zelf naar de eerstelijnspsycholoog rent, dan komen ze om in het werk. Een maatschappelijk werker praat met je en probeert uit te vinden wat voor jou de beste oplossing is. Dat kan een eerstelijnspsycholoog zijn als hij/zij een psychologische stoornis vermoedt, maar meestal hoeft dat helemaal niet. Een psycholoog is ervoor om mensen te behandelen of door te verwijzen met een psychologische stoornis. Misschien is het het handigst om dat soort adviezen over te laten aan de mensen die daarin gespecialiseerd zijn. 'De maatschappelijk werker gewoon overslaan' lijkt me een bijzonder slecht advies.

De meeste mensen die een beetje aan het vastlopen zijn hebben geen psychologische stoornis, die zitten hooguit een tijdje niet lekker in hun vel. En daar hebben we maatschappelijk werkers voor.

Ik ben geen psycholoog, ik studeer alleen maar psychologie... Wat je hier neerschrijft lijkt me niet direct 'afstevenen op een depressie'.

DSM-IV-TR criteria gebruikt door professionals om te bepalen of je depressief bent:

DSM-IV-TR criteria depressieve episode
A.
Vijf (of meer) van de volgende symptomen zijn binnen dezelfde periode van twee weken aanwezig geweest en wijzen op een verandering ten opzichte van het eerdere functioneren; ten minste een van de symptomen is ofwel depressieve stemming, ofwel verlies van interesse of plezier.
  • depressieve stemming gedurende het grootste deel van de dag, bijna elke dag, zoals blijkt uit subjectieve mededelingen (bijvoorbeeld voelt zich verdrietig of leeg) ofwel observatie door anderen (bijvoorbeeld lijkt betraand)
    N.B.: Kan bij kinderen of adolescenten ook prikkelbare stemming zijn
  • duidelijke vermindering van interesse of plezier in alle of bijna alle activiteiten gedurende het grootste deel van de dag, bijna elke dag (zoals blijkt uit subjectieve mededelingen of uit observatie door anderen)
  • duidelijke gewichtsvermindering zonder dat dieet gehouden wordt of gewichtstoename (bijvoorbeeld meer dan vijf procent van het lichaamsgewicht in één maand), of bijna elke dag afgenomen of toegenomen eetlust
    N.B.: Kan bij kinderen moet gedacht worden aan het niet bereiken van de te verwachten gewichtstoename
  • insomnia (slapeloosheid) of hypersomnia (overmatige slaap en slaperigheid) bijna elke dag
  • psychomotorische agitatie of remming (waarneembaar door anderen en niet alleen maar een subjectief gevoel van rusteloosheid of vertraagdheid), bijna elke dag
  • moeheid of verlies van energie, bijna elke dag
  • gevoelens (die waanachtig kunnen zijn) van waardeloosheid of buitensporige of onterechte schuldgevoelens (niet alleen maar zelfverwijten of schuldgevoel over het ziek zijn), bijna elke dag
  • verminderd vermogen tot nadenken of concentratie of besluiteloosheid (ofwel subjectief vermeld ofwel geobserveerd door anderen), bijna elke dag
  • terugkerende gedachten aan de dood (niet alleen de vrees dood te gaan), terugkerende suïcide-gedachten zonder dat er specifieke plannen gemaakt zijn, of een suïcidepoging of een specifiek plan om suïcide te plegen.

B.
De symptomen voldoen niet aan de criteria voor een gemende episode

C.
De symptomen veroorzaken in significante mate lijden of beperkingen in het sociaal of beroepsmatig functioneren of het functioneren op andere belangrijke terreinen

D.
De symptomen zijn niet het gevolg van de directe fysiologische effecten van een middel (bijvoorbeeld drug, geneesmiddel) of een somatische aandoening (bijvoorbeeld hypothyroïdie = verlaagde schildklierwerking)

E.
De symptomen zijn niet eerder toe te schrijven aan een rouwproces, dat wil zeggen na het verlies van een dierbaar persoon zijn de symptomen langer dan twee maanden aanwezig geweest of zijn zij gekarakteriseerd door duidelijke functionele beperkingen, ziekelijke preoccupatie met gevoelens van waardeloosheid, suïcide-gedachten, psychotische symptomen of psychomotorische remming.


Je hoeft niet aan alle kenmerken te voldoen.

Als ik jouw berichtje lees lijkt het erop dat je het idee hebt dat je niet het maximale uit jezelf kan halen. Daar kun je misschien wel uiteindelijk depressief van worden, maar de oorzaak is niet depressie maar misschien dat je niet effectief functioneert.

Een voorbeeld van zo'n training (wat het inhoudt) vind je hier:

http://www.dedriehoek.nl/page/57

MissJames
Verkenner
Verkenner
Berichten: 3
Lid geworden op: 09 jan 2007 11:17

Berichtdoor MissJames » 09 jan 2007 22:56

Wat jij post klopt Roodkapje.
Ik ben er niet, maar ik kan soms wel een aantal dagen hebben dat ik bij mezelf denk: hoever ben ik er nog vandaan. Daarna komen eigenlijk altijd wel weer een aantal dagen dat ik me echt goed voel. Daar geniet ik dan maar van.

Bij maatschappelijk werk drink je echt niet alleen koffie (ik drink er trouwens thee :mrgreen: ). Je moet er zo enrom veel praten dat de tijd omvliegt!

Gebruikersavatar
Optimatus
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11377
Lid geworden op: 28 feb 2004 02:07
Locatie: Berkenwoude
Contacteer:

Berichtdoor Optimatus » 09 jan 2007 23:23

Stenikoli...

Overigens, depressie is erg lang onderschat. Ik ken diverse mensen (en ik kenDE er één meer) die er aan lijden. Als buitenstaander is het een ramp om te accepteren dat je er niets aan kunt doen dan hoogstens er te zijn voor de ander - en da's ook zwaar. Mantelzorg noemen ze dat.

(en nee, ik probeer mijn ervaringen niet op de voorgrond te duwen, maar het mag wel gezegd worden, toch?)
Ceterum censeo imperium putinis delendum esse.

Gebruikersavatar
Maara
Mineur
Mineur
Berichten: 163
Lid geworden op: 05 aug 2005 19:11

Berichtdoor Maara » 10 jan 2007 00:04

Tuurlijk mag het gezegd worden.
En van mensen die er van buitenaf tegenaan hebben gekeken of kijken kunnen we ook leren.
Maar om te accepteren dat je niks kan doen blijkt iid erg moeilijk te zijn.
Waarom wil iedereen altijd direct een oplossing en als zij die niet kunnen geven moet er maar een prof bij komen, maar er moet gewoon een oplossing zijn waarmee het zo opgelost kan worden. Abracadabra...
Tijdens jouw dagen van beproeving en lijden, zag je maar een paar voetafdrukken omdat Ik het was die je dan gedragen heeft.

Gebruikersavatar
Roodkapje
Sergeant
Sergeant
Berichten: 258
Lid geworden op: 23 mar 2006 23:46
Locatie: Groningen
Contacteer:

Berichtdoor Roodkapje » 11 jan 2007 00:22

MissJames schreef:Wat jij post klopt Roodkapje.
Ik ben er niet, maar ik kan soms wel een aantal dagen hebben dat ik bij mezelf denk: hoever ben ik er nog vandaan. Daarna komen eigenlijk altijd wel weer een aantal dagen dat ik me echt goed voel. Daar geniet ik dan maar van.

Bij maatschappelijk werk drink je echt niet alleen koffie (ik drink er trouwens thee :mrgreen: ). Je moet er zo enrom veel praten dat de tijd omvliegt!


Misschien moet je dat niet steeds denken? Weet je wat de Here Jezus zegt in de Bijbel?

Mattheüs 6 schreef:25 Daarom zeg ik jullie: maak je geen zorgen over jezelf en over wat je zult eten of drinken, noch over je lichaam en over wat je zult aantrekken. Is het leven niet meer dan voedsel en het lichaam niet meer dan kleding? 26 Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, het is jullie hemelse Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard dan zij? 27 Wie van jullie kan door zich zorgen te maken ook maar één el aan zijn levensduur toevoegen? 28 En wat maken jullie je zorgen over kleding? Kijk eens naar de lelies, kijk hoe ze groeien in het veld. Ze werken niet en weven niet. 29 Ik zeg jullie: zelfs Salomo ging in al zijn luister niet gekleed als een van hen. 30 Als God het groen dat vandaag nog op het veld staat en morgen in de oven gegooid wordt al met zo veel zorg kleedt, met hoeveel meer zorg zal hij jullie dan niet kleden, kleingelovigen? 31 Vraag je dus niet bezorgd af: “Wat zullen we eten?” of: “Wat zullen we drinken?” of: “Waarmee zullen we ons kleden?” 32 – dat zijn allemaal dingen die de heidenen najagen. Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben. 33 Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. 34 Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.


Wel een waar woord: heel veel mensen maken zich zorgen over dingen die nog niet eens gebeurd zijn, waarvan ze niet eens weten of ze gebeuren. Elke dag heeft genoeg aan z'n eigen kwaad, leef bij de dag. Problemen worden niet kleiner of gaan niet weg door erover na te denken, kans is dat je ze alleen maar groter, ingewikkelder maakt. Wat er later gebeurt, dat zie je dan toch wel? Als je het probleem nu niet kunt oplossen, heeft erover piekeren/nadenken niet zoveel zin, denk ik.

Leestip (engels): http://www.westegg.com/unmaintained/car ... worry.html

Gebruikersavatar
Nels
Verkenner
Verkenner
Berichten: 75
Lid geworden op: 21 jun 2004 11:21

Berichtdoor Nels » 11 jan 2007 15:02

Optimatus schreef:Stenikoli...

Overigens, depressie is erg lang onderschat. Ik ken diverse mensen (en ik kenDE er één meer) die er aan lijden. Als buitenstaander is het een ramp om te accepteren dat je er niets aan kunt doen dan hoogstens er te zijn voor de ander - en da's ook zwaar. Mantelzorg noemen ze dat.

(en nee, ik probeer mijn ervaringen niet op de voorgrond te duwen, maar het mag wel gezegd worden, toch?)

Ik vind het wel goed, dat je dit zegt, want het is naar mijn mening wel de waarheid. Ik zou er aan toe willen voegen, dat als je depressief bent, je er uiteindelijk zelf uit moet komen. Veel mensen (hulpverleners, psychiaters, familie, vrienden) kunnen je iets aanbieden (steun, begrip, gesprekken, therapiën, medicijnen) maar uiteindelijk zul je het toch helemaal zelf moeten doen!
Verder wil ik als tip tegen MissJames zeggen: kies voor jezelf! Ook al is dat vaak wel erg moeilijk, voor je partner, vrienden, familie of jezelf, maar als je echt depressief bent, is dat uiteindelijk toch het beste en belangrijkste!

Gebruikersavatar
Roodkapje
Sergeant
Sergeant
Berichten: 258
Lid geworden op: 23 mar 2006 23:46
Locatie: Groningen
Contacteer:

Berichtdoor Roodkapje » 12 jan 2007 14:05

Volgens mij (en haarzelf) is MissJames niet depressief... ;)

MissJames
Verkenner
Verkenner
Berichten: 3
Lid geworden op: 09 jan 2007 11:17

Berichtdoor MissJames » 12 jan 2007 14:14

nee, al heb ik soms wel het gevoel als ik weer helemaal down ben. De laatste dagen gaat het goed, maar de afgelopen maanden ben ik behoorlijk down geweest. Daarom geniet ik nu maar extra van deze dagen dat het gewoon weer lekker gaat.

Gebruikersavatar
Roodkapje
Sergeant
Sergeant
Berichten: 258
Lid geworden op: 23 mar 2006 23:46
Locatie: Groningen
Contacteer:

Berichtdoor Roodkapje » 12 jan 2007 14:18

MissJames schreef:nee, al heb ik soms wel het gevoel als ik weer helemaal down ben. De laatste dagen gaat het goed, maar de afgelopen maanden ben ik behoorlijk down geweest. Daarom geniet ik nu maar extra van deze dagen dat het gewoon weer lekker gaat.

tipje voor je vooral in combinatie met deze donkere dagen: St. Janskruid proberen (verkrijgbaar bij de drogist). Wel even opletten met de combinatie met andere medicijnen. Even navraag doen bij je arts of bij de apotheek als je niet zeker van je zaak bent. St. Janskruid werkt goed als je regelmatig een beetje down bent, maar niet depressief. Je moet een bepaalde 'plasma-spiegel' opbouwen van de werkzame stof, het werkt dus niet als paracetamol: depressief, pilletje erin, klaar. Als je in de winter makkelijker down bent, begin je gewoon eind oktober met St. Janskruid tot en met eind februari ofzo. Je moet het dus wel elke dag nemen.

Wat ook helpt, vooral in deze tijd van het jaar is even sporten. Daarmee maak je endorfinen aan die het systeem van emotie-regulatie een boost geven, waardoor de neurotransmitters die voor je stemming zorgen beter in balans blijven. Gewoon een half uurtje per dag wandelen ofzo is al genoeg. (Matige inspanning).

André

Berichtdoor André » 12 jan 2007 15:49

Roodkapje schreef:...tipje voor je vooral in combinatie met deze donkere dagen: St. Janskruid proberen (verkrijgbaar bij de drogist). Wel even opletten met de combinatie met andere medicijnen. Even navraag doen bij je arts of bij de apotheek als je niet zeker van je zaak bent. St. Janskruid werkt goed als je regelmatig een beetje down bent, maar niet depressief. Je moet een bepaalde 'plasma-spiegel' opbouwen van de werkzame stof, het werkt dus niet als paracetamol: depressief, pilletje erin, klaar. Als je in de winter makkelijker down bent, begin je gewoon eind oktober met St. Janskruid tot en met eind februari ofzo. Je moet het dus wel elke dag nemen.
In een ander topic schreef je:
Het probleem met alternatieve geneeswijzen is dat niet altijd duidelijk is welke heer ze dienen. Vandaar dat ik liever als christen naar de reguliere arts ga omdat ik dan weet dat die geen dingen met bovennatuurlijke krachten of theorieën doet (zoals bijvoorbeeld pantheïsme bij homeopathie).
Ik heb altijd niet beter geweten dat St. Janskruid ook een homeopathies middel is...
Of dat het iig geen regulier middel is dat door huisartsen wordt beschouwd als dat het zijn werking heeft bewezen.
Maargoed ik vond het wat tegenstrijdig was, wat je schreef.

Juliah
Mineur
Mineur
Berichten: 212
Lid geworden op: 18 sep 2002 19:03
Contacteer:

Berichtdoor Juliah » 12 jan 2007 17:52

André schreef:Ik heb altijd niet beter geweten dat St. Janskruid ook een homeopathies middel is...
Of dat het iig geen regulier middel is dat door huisartsen wordt beschouwd als dat het zijn werking heeft bewezen.
Maargoed ik vond het wat tegenstrijdig was, wat je schreef.


Het is vaak nogal verwarrend wat er nu precies met homeopathie bedoeld wordt. In de drogist of apotheek is er vaak een schap met homeopathische middelen. Dat is zgn. kruidengeneeskunde. In dat schap staat ook St-Janskruid. Met kruidengeneeskunde is in principe niets mis.
Homeopathie wordt ook wel eens aangeduid als 'de erfenis van Hahnemann'. Dat is denk ik de homeopathie die Roodkapje bedoelt. Hierachter gaat een theorie over levenskracht schuil. Onbewerkte middelen hebben volgens deze theorie nauwelijks of geen genezend vermogen; door ze echter al schuddend te verdunnen wordt uit de stof een spirituele geneeskracht losgemaakt, en wel groter naar mate de stof vaker geschud en sterker verdund is. Aangezien er in de geneeskunde geen aanwijzingen bestaan dat de uitgangspunten van de homeopathie geldig zijn en er evenmin reden is om aan te nemen dat eindeloze verdunningen een sterkere biologische werking zouden hebben dat de oorspronkelijke stof, is er van homeopathie geen heil te verwachten.

Nog even over St-Janskruid. Dit is geen geregistreerd geneesmiddel, maar het wordt als voedingssupplement of alternatieve therapie beschouwd. St-Janskruid wordt verkregen uit de bloemtoppen van Hypericum perforatum L. Het is beschikbaar in capsules van 250 mg, olie en gedroogde plant. De werkzaamheid wordt toegeschreven aan verschillende componenten: o.a. naftodianthronen zoals hypericine, flavonoiden zoals hyperine, biflavonoiden en phloroglucinolen. St-Janskruid is werkzaam tegen depressie. Het zou een MAO-remmer zijn. MAO is monoamineoxidase, een enzym dat betrokken is bij de omzetting van neurotransmitters in de mens. Ook zou de heropneming van serotonine worden geremd. St-Janskruid wordt bij vele aandoeningen toegepast. De bekendste is wel depressie. Weliswaar kleven er bezwaren aan vele klinische studies, maar toch lijkt St-Janskruid enige antidepressieve activiteit te bezitten. Een veelgenoemde dosering is 300 mg extract tweemaal daags. Enkele gemelde bijwerkingen zijn: duizeligheid, rusteloosheid, droge mond, onaangenaam gevoel in de buik, lichtgevoeligheid van de huid en allergie. Er moet worden gewaarschuwd voor interactie van St-Janskruid met geneesmiddelen.
~Get out and do what we were meant to do~

André

Berichtdoor André » 12 jan 2007 18:53

Het zou een MAO-remmer zijn. MAO is monoamineoxidase, een enzym dat betrokken is bij de omzetting van neurotransmitters in de mens.
Best wel verrassend, temeer omdat als je MAO remmers van je huisarts krijgt, je daar een soort 'dieet' bij krijgt gepresenteerd.
Maar bedankt voor je toelichting.

Gebruikersavatar
Maara
Mineur
Mineur
Berichten: 163
Lid geworden op: 05 aug 2005 19:11

Berichtdoor Maara » 13 jan 2007 15:53

Er bestaat ook SintJanskruidthee.
Mijn broer kreeg dat toen hij depressief was ook aangeraden van de dokter.
Verder niks van een dieet ofzo erbij...
Tijdens jouw dagen van beproeving en lijden, zag je maar een paar voetafdrukken omdat Ik het was die je dan gedragen heeft.

Gebruikersavatar
Harm-J
Majoor
Majoor
Berichten: 1689
Lid geworden op: 27 dec 2006 14:43
Locatie: Lugdunum

Berichtdoor Harm-J » 13 jan 2007 16:36

Roodkapje schreef: Wel even opletten met de combinatie met andere medicijnen. Even navraag doen bij je arts of bij de apotheek als je niet zeker van je zaak bent.


Een hele goede tip van Roodkapje.!!

Sint-Jans kruid (hoe onschuldig ook) kan de werking van sommige medicatie verminderen, dan wel te niet doen.
Het is ons maar geleend, de vele mooie dingen.
Ons onbetwistbaar eigendom, zijn de herinneringen.

André

Berichtdoor André » 13 jan 2007 16:40

Maara schreef:Er bestaat ook SintJanskruidthee.
Mijn broer kreeg dat toen hij depressief was ook aangeraden van de dokter.
Verder niks van een dieet ofzo erbij...
Juliah schreef:Het zou een MAO-remmer zijn.
Vandaar ook mijn 'cynische' reactie, ik vermoed dat dit soort dingen niet aantoonbaar werkzaam zijn.
Trouwens het is wsl ook niet voor niets dat homeopatie met ernstig hoge alcohol % wordt verdund, je mocht eens iets oplopen van de 'werkzame' stof. Die is inmiddels door de alcohol wel zo'n beetje geneutraliseerd.
Wel is aangetoond dat mensen ook gebaat kunnen zijn met placebo's en dat is dan een énorm gat in de markt, schijnt.


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google Adsense [Bot] en 52 gasten