Beleid en Regels forum RefoWeb

Op- en aanmerkingen over (onderdelen van) RefoWeb kun je hier plaatsen.

Suggesties zijn altijd welkom.

Moderators: henkie, Moderafo's

Gebruikersavatar
henkie
Beheerder
Berichten: 3482
Lid geworden op: 10 sep 2002 15:05

Beleid en Regels forum RefoWeb

Berichtdoor henkie » 26 jul 2004 16:04

Laatst gewijzigd door henkie op 21 apr 2008 16:52, 5 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
henkie
Beheerder
Berichten: 3482
Lid geworden op: 10 sep 2002 15:05

Berichtdoor henkie » 26 jul 2004 16:07

Bij het modereren van dit forum staan de uitgangspunten van Refoweb centraal. Onze site baseert zich op de bijbel als Gods Woord en de drie Formulieren van Enigheid.


Het forum van RefoWeb is in eerste instantie bedoeld voor jongeren vanuit de gereformeerde gezindte. Zij kunnen er met elkaar discussiëren of in gesprek gaan over o.a. geloof, liefde, politiek of gewoon een minder serieus onderwerp. Verder is iedereen in principe van harte welkom. Men is natuurlijk wel te gast en hoort zich als zodanig te gedragen. Dus met respect voor elkaar en met inachtneming van de regels. Het actief promoten van een niet-bijbelse leer is verboden.

Aangezien iedereen welkom is op Refoweb, heeft dat als consequentie dat er soms ook minder reformatorische geluiden te horen zijn. Wat dat betreft is er dus geen verschil tussen de virtuele wereld van dit forum en het dagelijks leven. Evenals we in het dagelijks leven andersdenkenden tegenkomen, gebeurt dat dus hier ook. Dat doen we bewust:

1) Jongeren worden gedwongen om over hun eigen geloof en principes na te denken, dit onder woorden te brengen en te verdedigen.

2) Jongeren krijgen zo een uitgelezen mogelijkheid om hun geloof uit te dragen aan andersdenkenden.

De forumleden zelf dragen dus ook een grote verantwoordelijkheid. Zij hebben, naast de moderatoren, ook een taak om het reformatorische karakter van dit forum op een acceptabel niveau te houden.

Iedere forumgebruiker dient zich wel aan te passen aan de regels van dit forum. Dat wil onder meer zeggen dat een onderwerp niet off topic (buiten het onderwerp) mag zijn. Stelt iemand bijvoorbeeld het bestaan van God ter discussie in een topic over zondagsrust (bv. "Een rustdag is niet nodig, want God bestaat niet"), dan draagt deze opmerking niet bij aan de discussie en wordt het verwijderd.

In het verleden is er een aantal onderwerpen geweest met kritiek op het beleid van Refoweb. In deze topics kun je nog eens nalezen wat onze overwegingen zijn:

http://forum.refoweb.nl/viewtopic.php?t=6555
http://forum.refoweb.nl/viewtopic.php?t=2505
Laatst gewijzigd door henkie op 20 jul 2005 19:53, 3 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
henkie
Beheerder
Berichten: 3482
Lid geworden op: 10 sep 2002 15:05

Berichtdoor henkie » 26 jul 2004 16:11

Deelnemers aan het forum van Refoweb verklaren hierbij zich aan de regels van goed fatsoen te houden en geen kwetsende, obscene/vunzige, godslasterlijke, haatdragende of intimiderende berichten te plaatsen. RefoWeb aanvaardt dienaangaande geen enkele aansprakelijkheid. Postings die in strijd zijn met bovenstaande zullen z.s.m. verwijderd worden. Berichten die geplaatst zijn op dit forum, zijn de meningen en gezichtspunten van de gebruikers en niet van RefoWeb.

Moderators behouden zich het recht voor om, indien nodig berichten te verwijderen, te bewerken, te verplaatsen of af te sluiten.

Voor het registreren heb je een geldig emailadres nodig. Forumleden met een vals emailadres kunnen worden verwijderd.

Door deelname aan het forum krijgt men met enige regelmaat een mailing van een van onze adverteerders. Sponsoring d.m.v. advertenties is de enige mogelijkheid om Refoweb gratis te houden voor bezoekers. De mailadressen blijven alleen in het bezit van RefoWeb en worden niet doorverkocht of doorgegeven.

Wil je deze mailing niet ontvangen dan kun je dat aangeven via forum@refoweb.nl. We zullen je gebruikersnaam en - gegevens dan verwijderen.
Laatst gewijzigd door henkie op 31 jul 2004 21:23, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
henkie
Beheerder
Berichten: 3482
Lid geworden op: 10 sep 2002 15:05

Off Topic en Niet-serieuze posts

Berichtdoor henkie » 26 jul 2004 16:15

Voor een goede discussie is het nodig dat we bij het onderwerp blijven en niet tussendoor zwetsen (off topic). Voor dat laatste hebben we een apart forum [slowchat] en natuurlijk het 3D-plein.

Onder een aantal serieuze discussiefora staat “off topic en niet-serieuze post worden verwijderd” Alles wat niets met het oorspronkelijke onderwerp te maken heeft, wordt dus verwijderd. Je kunt een nieuw onderwerp openen als je je reactie kwijt wilt. Niet serieuze opmerkingen (zoals bijvoorbeeld smiley's, geintjes of gebabbel) worden ook gewist. Een bericht met alleen een grappige opmerking tussendoor leidt af van de discussie en geeft het vaak een andere wending.

De moderators zullen dit zonder mededeling verwijderen. Het is geen doen om de poster daarover iedere keer in te lichten. Bovendien weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Bij klachten kun je een persoonlijk berichtje (pb) sturen naar een van de moderators. Geen apart topic openen graag. Bij herhaling zullen we je via pb benaderen/waarschuwen. Vanzelfsprekend gaan we er vanuit dat dat niet nodig is.
Laatst gewijzigd door henkie op 22 sep 2004 19:53, 4 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
henkie
Beheerder
Berichten: 3482
Lid geworden op: 10 sep 2002 15:05

Reclame en Spam

Berichtdoor henkie » 26 jul 2004 16:17

Reclame maken voor een andere site of product is verboden. Neem contact op via info@refoweb.nl over de advertentiemogelijkheden.

Voor het onder de aandacht brengen van een andere website kun je terecht in de topics in Computer, Internet, Telecom & Elektronica.
Gaat het om een speciale website (bijvoorbeeld voor een goed doel) vraag dan even toestemming voor een aparte topic: info@refoweb.nl

Wil je een website van je laten zien, let er dan op dat er geen foute banners of links op staan (bijvoorbeeld 18+ banners).
Laatst gewijzigd door henkie op 12 mar 2008 10:31, 4 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
henkie
Beheerder
Berichten: 3482
Lid geworden op: 10 sep 2002 15:05

Afbeeldingen en Onderschriften

Berichtdoor henkie » 26 jul 2004 16:18

Aanstootgevende/kwetsende/shockerende afbeeldingen zijn niet gewenst en worden verwijderd.

Datzelfde geldt voor het onderschrift (handtekening) onder je bericht. Let er ook op dat je avatar (plaatje in je profiel) en onderschrift ook bij serieuze postings komt te staan. Een raar onderschrift kan voor vervelende misverstanden zorgen.

De afmetingen van de avatar en handtekening zijn niet onbeperkt. Een te grote afbeelding zorgt er voor dat het forum uit z'n verband wordt gehaald. Probeer dit dus te voorkomen. De richtlijn is maximaal 120x120 pixels voor een avatar en maximaal 4 regels voor een handtekening.
We zullen dit niet al te nauw nemen maar overdrijf het niet.

Ook de afmeting van een afbeelding in een bericht willen we beperkt houden. Ook hier is de reden dat het uiterlijk van het forum anders misvormt en bovendien duurt het lang voordat mensen met een trage internetverbinding de foto's kunnen bekijken.
De maximale breedte is 800 pixels. Als een foto groter is dan zal een moderator de foto in een link veranderen. Zo is deze nog wel te bekijken alleen via een URL.
Als je een foto wil quoten, haal dan de [img] tags weg.

Afwijkingen van de bovenstaande regels kunnen zonder mededeling worden verwijderd.
Laatst gewijzigd door henkie op 16 nov 2004 15:24, 5 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
henkie
Beheerder
Berichten: 3482
Lid geworden op: 10 sep 2002 15:05

Modereren

Berichtdoor henkie » 26 jul 2004 16:23

Per forum hebben minimaal twee moderators volledige verantwoording (de namen staan onder de titel van iedere apart forum). Dat voorkomt dat een forum even niet onderhouden wordt i.v.m. tijdgebrek of iets dergelijks. Alle moderators kunnen in principe snel ingrijpen doordat de zogenoemde gebruikersgroep “Moderators” in ieder forum bevoegdheden heeft om te modereren. Onderling is er bovendien dagelijks overleg.


*Onder een aantal fora wordt aangegeven dat off topic en niet-serieuze posts worden verwijderd. Smileys, geintjes of gebabbel wordt gewist.

* Dubbele/soortgelijke onderwerpen worden gesloten met verwijzing naar het eerdere topic.

* Verplaatsen van onderwerpen gebeurd met de tekst “verplaatst” voor de titel. Dit bericht wordt een paar dagen later verwijderd.

* Scheldwoorden of vloeken worden verwijderd met p(ersoonlijk)b(ericht) als waarschuwing naar de betreffende poster.

* Onderwerpen worden alleen gesloten als er geen andere oplossing is. De moderator maakt die afweging. In principe is veel, maar niet alles bespreekbaar op het forum. Banale/platte onderwerpen worden verwijderd, dit ter beoordeling aan de moderators.


RefoWeb ontzegt een lid toegang tot het forum wanneer sprake is van het misbruiken van Gods naam, het moedwillig verzieken van het forum of het ondanks waarschuwingen herhaaldelijk overtreden van de regels. Hierover wordt alleen met de betreffende persoon overlegd. Buitenstaanders weten immers niet wat er zich allemaal heeft afgespeeld.

Moderators zijn vrijwilligers die zonder enige vergoeding veel tijd in Refoweb steken. Zonder hen is het onderhouden van het forum niet mogelijk. We vragen iedereen om daar dan ook rekening mee te houden. Accepteer een beslissing gewoon en ga daar niet over lopen mekkeren.

We hebben er voor gekozen om de moderators ook onder hun eigen naam aan de discussies deel te laten nemen. Gezichtspunten van de moderators zijn dus niet noodzakelijk dezelfde als van refoweb.

Via de report-knop kun je een topic onder de aandacht van een moderator brengen. Het gaat om het uitroepteken rechtsboven ieder bericht. Zo help je mee om het forum op een fatsoenlijk niveau te houden. Eventuele opmerkingen over een ingreep van een moderator kun je hier ook rapporteren.
Laatst gewijzigd door henkie op 14 feb 2005 16:08, 3 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
henkie
Beheerder
Berichten: 3482
Lid geworden op: 10 sep 2002 15:05

Privacy

Berichtdoor henkie » 02 aug 2004 13:16

Bij gebruik van dit forum wordt een aantal zaken geregistreerd.
Allereerst heb je een geldig emailadres nodig. Naar dit adres worden o.a. de bevestigingsmail van je gebruikersnaam op het forum en de mededelingen van RefoWeb gestuurd. De mailadressen blijven alleen in het bezit van RefoWeb en worden niet aan derden verkocht of gegeven.

Je wachtwoord wordt versleuteld (gecodeerd) opgeslagen en is voor ons niet in te zien. Bij ieder bericht dat je post wordt, zoals gebruikelijk, het IP-nummer (computernummer) van je pc opgeslagen.

De Persoonlijke Berichten (PB) worden automatisch opgeslagen in de database. Deze berichten blijven privé, tenzij er sprake is van een ernstige verdenking van een strafbare feit of ernstige overtreding van de forumregels (bijvoorbeeld seksuele intimidatie).

Gebruikersavatar
henkie
Beheerder
Berichten: 3482
Lid geworden op: 10 sep 2002 15:05

Toevoeging 17-08-05

Berichtdoor henkie » 16 aug 2005 23:24

De laatste tijd hebben we nogal wat opmerkingen gehad over het beleid op ons discussieforum. Omdat we als Refoweb van mening zijn dat we een bijzondere boodschap hebben voor al onze bezoekers, hebben we altijd een ruimhartig toelatingsbeleid gehanteerd op ons forum. Immers, wij schamen ons het evangelie van onze Heere Jezus Christus niet. Dat betekende dat ook niet-gelovigen en anders-gelovigen ruimhartig toegang kregen tot alle discussies. We moeten echter constateren dat het reformatorische cq christelijke geluid tijdens de debatten nogal eens ondersneeuwt. Met als gevolg dat onze doelgroep zich steeds minder herkent in de discussies. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Zeker ook niet omdat zo'n 70 procent van onze bezoekers behoort tot de reformatorische kerken, zo blijkt uit een onlangs uitgevoerde peiling.

Daarom hebben we in overleg met onze moderators besloten de voorwaarden wat aan te scherpen. Natuurlijk is het zo dat niet-gelovigen en anders-gelovigen nog steeds van harte welkom zijn. De plaatsen waar zij kunnen posten worden echter wat beperkter.

In de Religie-fora ‘Bijbel’, ‘Dogmatiek/Kerkleer’,’Geloof&Leven’ en
‘Kerken&Godsdiensten’ hanteren we vanaf heden strengere voorwaarden:

-De bijbel dient erkend te worden als onfeilbaar woord van God.

-Respect voor de reformatorische belijdenis.

-Instemming met de apostolische geloofsbelijdenis.


Apostolische Geloofsbelijdenis:

Ik geloof in God den Vader, den Almachtige, Schepper des hemels en der aarde.
En in Jezus Christus, Zijn eniggeboren Zoon, onzen Heere;
Die ontvangen is van den Heiligen Geest, geboren uit de maagd Maria;
Die geleden heeft onder Pontius Pilatus, is gekruisigd, gestorven en begraven, nedergedaald ter helle;
ten derden dage wederom opgestaan van de doden;
opgevaren ten hemel, zittende ter rechterhand Gods des almachtigen Vaders;
vanwaar Hij komen zal om te oordelen de levenden en de doden.
Ik geloof in den Heilige Geest.
Ik geloof een heilige, algemene Christelijke Kerk, de gemeenschap der heiligen;
vergeving der zonden;
wederopstanding des vleses;
en een eeuwig leven.


Bovendien is er een nieuw forum in het leven geroepen met als speciaal doel geloofsopbouw en geloofsgroei. Dit gelijknamige forum is niet zozeer een discussieforum, maar meer bedoeld voor een geestelijk gesprek, ter bemoediging van elkaar om standvastig te blijven in het geloof. Maar ook ter beproeving van jezelf, zoals Paulus dat zo mooi schrijft in 2. Kor. 13:5a: "Onderzoekt uzelven, of gij in het geloof zijt, beproeft uzelven".

Om te kunnen posten in de bovenstaande fora is lidmaatschap van een gebruikersgroep( leden Religie-fora) nodig. Als je instemt met de voorwaarden krijg je zo snel mogelijk toegang.

Ga naar je gebruikerspaneel en klik op 'gebruikersgroepen'. (vergeet niet eerst in te loggen!) om je aan te melden.
Selecteer vervolgens 'leden religie-fora' en 'aansluiten bij geselecteerde' (onderaan. Klik daarna op de bevestig-knop. De beheerder voegt je zo snel mogelijk toe.
Lukt het niet, mail dan gerust naar info@refoweb.nl.

Het forum Religie ‘Open forum’ zal open blijven voor alle meningen. Vanzelfsprekend zijn hier de normale regels nog steeds van kracht.

Gebruikersavatar
henkie
Beheerder
Berichten: 3482
Lid geworden op: 10 sep 2002 15:05

regels KCM

Berichtdoor henkie » 03 jan 2007 17:21

Hieronder vind je de regels (mede n.a.v. deze discussie) die we hebben opgesteld m.b.t. kunstuitingen, in het bijzonder voor het forum Kunst, cultuur en muziek.


De muziek, films, boeken en andere kunstuitingen die je op dit forum aantreft, hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat Refoweb hier ook achter staat. We laten iedereen hier zelf een afweging in maken.
Mocht je desondanks vinden dat er geen plaats is voor dergelijke postings, laat dat dan in een report weten voorzien van de reden waarom je dat vindt.Muziek)Concerten:
Het is niet de bedoeling dat je seculiere concerten onder de aandacht brengt. Deze topics gaan vaak samen met een vorm van promotie van deze festivals en daar kunnen we onmogelijk achterstaan. Mede gezien het karakter van dit soort bijeenkomsten met behoorlijk wat drank-, drugs- en sexconsumptie. Alleen concerten van christelijke bands, christelijke artiesten en/of christelijke muziek zijn derhalve toegestaan.
Zie bijvoorbeeld: http://forum.refoweb.nl/viewtopic.php?t=16172

Artiesten:
Artiesten die bekend staan om hun uitgesproken anti-christelijke houding zien we liever niet. (bijvoorbeeld Black Sabbath, Eminem, Marilyn Manson e.a.)


Muziekstijlen:
Muziekstijlen die flirten met dood en verderf (dat tot uiting komt in kleding, uiterlijk, podiumacts, platenhoezen, zang e.d.) zoals diverse metal-stijlen zijn niet gewenst op Refoweb.
De zogenoemde christelijke varianten daarvan kunnen we niet combineren met het brengen van het heilig evangelie. Deze worden dan ook geweerd van het forum.


Songtekst:
teksten met vloeken, schuttingtaal en/of een verheerlijking/promotie van niet-bijbelse levenswijzen zijn niet welkom.


Films)


Besprekingen van seculiere films zijn toegestaan als de inhoud ook ter sprake komt. We stellen hiermee films op een lijn met boeken. Het enkel aanprijzen (zoals de topics met filmtips en top10’s uit het verleden) valt daar niet onder.
Uit onderzoek blijkt dat 90% naar films kijkt. (zie http://refdag.nl/dossier/698/Jongeren+%26+media.html) Daarom kiezen we er voor om een inhoudelijke discussie toe te staan en het niet te verbieden.


Boeken en gedichten)

Mogen allemaal besproken worden. Het gaat hier vrijwel altijd om een inhoudelijke discussie.

Overige kunstuitingen)

Mogen geen shockerend materiaal bevatten.


Bijzondere situaties:

Het posten van feitelijkheden, zoals:

http://forum.refoweb.nl/viewtopic.php?t=5764

zijn toegestaan. Hiermee wordt ook aangegeven wat er onder de refo-jongeren leeft en hier is (en mág) geen sprake van enige vorm van promotie.


Sport

Gelieve op zondag niet de sportuitslagen te vermelden. Refoweb is geen voorstander van professionele sport op zondag en wil geen platform zijn waar de wedstrijden semi-live te volgen zijn. Hiermee willen we tevens aangeven dat de rustdag bij uitstek een dag is om met geestelijke zaken bezig te zijn. We bevelen de Religie-fora van harte aan ;-)

Zie ook deze en deze discussie.


Terug naar “RefoWeb”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast