hoe word ik dominee ;-)

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

Gebruikersavatar
Brion
Sergeant
Sergeant
Berichten: 445
Lid geworden op: 06 mei 2003 19:39

hoe word ik dominee ;-)

Berichtdoor Brion » 06 mei 2003 20:15

Al bladerend door dit forum, heb ik het idee dat er hier veel mensen
rondlopen, die antwoord zouden kunnen geven op de volgende vragen.
Mijn vragen zijn niet echt dringend, het is puur interesse, en komen
voort uit een discussie die ik laatst met iemand had.
Op enkele vragen weet ik zelf het antwoord, maar wil het voor alle
zekerheid even checken.

1. Is het juist dat iedere predikant of dominee in de SOW kerken,
verplicht een universitaire opleiding theologie genoten moet hebben?
En dat de studie theologie alleen niet genoeg is, maar dat men na
de studie theologie, de richting pastoraat, kerkelijk werk of hoe
je die richting ook noemt, moet hebben afgesloten?

2. Moet een afgestudeerd dominee zoals hierboven omschreven, net zoals
b.v. een arts, een ambtseed afleggen?

3. Als een predikant wordt beroepen in een nieuwe gemeente, of zijn/
haar eerste gemeente, dan volgt er een speciale dienst waar
de betreffende dominee wordt "bevestigd" door een andere predikant.
Is "bevestigd" hier het juiste woord? Indien het woord "bevestiging"
juist is, hoort het dan thuis in het rijtje, doop, avondmaal, huwelijk?

4. Zijn de woorden predikant en dominee synoniemen of zijn er
verschillen?

5. Is het beroep dominee of predikant een 'beschermd" beroep?
D.w.z. als ik morgen een bord aan mijn deur timmer met Jan Jansen,
predikant, is dat geoorloofd? Ik dacht dat niet iedereen (volgens
de wet) zich b.v. arts, advocaat, accountant of notaris mag noemen.
Hoe zit dat met dominee of predikant?

6. Op de website, http://www.vpe.nl/ (Broederschap van Pinkstergemeenten en de Volle Evangeliegemeenten Nederland) lees ik in het gedeelte:
Voorgangers en pastorale medewerkers in gemeenten:

"(......)In sommige gevallen wordt gevraagd dat u relevante ervaring
hebt in de bediening in een plaatselijke gemeente of andere relevante
werkervaring, en dat u een opleiding hebt genoten, hoewel dat lang
niet altijd het geval is. Een praktische kennis van het Woord van God
en een duidelijke roeping en zalving op uw leven om het evangelie te
verkondigen (.....)"

Is mijn interpretatie juist, dat hier nadrukkelijk wordt gesteld, dat
een universitaire, of andere opleiding, om voorganger te worden NIET
verplicht is? Ik weet wat "roeping" betekent, maar wat betekent
"zalving" in dit verband?

Ik stel het zeer op prijs, wanneer iemand op een of meerdere vragen
wil ingaan. Alvast hartelijk dank!
Brion

Gebruikersavatar
BJ
Moderator
Berichten: 1951
Lid geworden op: 29 okt 2002 11:25
Locatie: Delfzijl

Berichtdoor BJ » 06 mei 2003 20:54

Dat zijn inderdaad wel vragen waarop ik ook niet direct alle antwoorden weet.

Maar ik weet wel, om bij vraag 1 te beginnen dat meestal een universitaire opleiding noodzakelijk is. Echter weet ik dat er binnen de CGK, dus SoW weet ik niet zeker, een artikel is waardoor iemand die niet de opleiding heeft gedaan wel predikant kan worden. Zo'n predikant wordt dan predikant volgens artikel ... Er zijn daarvoor wel een heel aantal richtlijnen geloof ik. Maar hoe het precies zit weet ik nu even niet.

Bij vraag 3, binnen de CGK moet een kandidaat eerst een classis examen afleggen. Dan volgt er inderdaad een bevestigingsdienst. Of het in dat rijtje past weet ik niet. Want het zijn heel verschillende dingen. Het komt er op neer dat de nieuwe dominee in het ambt wordt bevestigd. Hij mag dan bijvoorbeeld ook de zegen uitspreken. Wat een student niet mag, terwijl die wel mag preken.

Inspector Morse
Sergeant
Sergeant
Berichten: 316
Lid geworden op: 26 okt 2002 19:30
Locatie: België
Contacteer:

Berichtdoor Inspector Morse » 06 mei 2003 21:40

Artikel 4. De verkiezing van predikanten
1. Voor de verkiezing tot predikant van een gemeente komen in aanmerking zij die in de Protestantse Kerk in Nederland tot het ambt van predikant beroepbaar zijn.
2. Predikanten voor gewone werkzaamheden zijn pas beroepbaar wanneer zij ten minste vier jaar de gemeente waaraan zij verbonden zijn, hebben gediend.
Afwijking hiervan is slechts mogelijk met instemming van het breed moderamen van de classicale vergadering van de classis waartoe de gemeente behoort waaraan de betrokken predikant verbonden is.
3. Een predikant kan niet binnen twee jaar voor de tweede maal worden beroepen in dezelfde vacature.
4. De kandidaatstelling met het oog op de verkiezing geschiedt door de kerkenraad. De kerkenraad van een wijkgemeente verricht de kandidaatstelling tezamen met de algemene kerkenraad in een gezamenlijke vergadering, waarbij elke van beide kerkenraden met de kandidatuur dient in te stemmen.
5. De verkiezing van een predikant vindt plaats in een door de kerkenraad belegde vergadering van de stemgerechtigde leden van de gemeente.
Gaat het om de verkiezing van een predikant die als predikant voor gewone werkzaamheden verbonden zal worden aan een wijkgemeente, dan geschiedt de verkiezing door de stemgerechtigde leden van de wijkgemeente.
6. Voor het geval dat de kerkenraad één kandidaat ter verkiezing aan de gemeente voorstelt, is een meerderheid van twee derde van de uitgebrachte geldige stemmen vereist om deze gekozen te kunnen verklaren.
7. In een gemeente met meer dan 200 stemgerechtigde leden kan - met medewerking en goedvinden van het breed moderamen van de classicale vergadering - in de in artikel 2-1 bedoelde regeling worden bepaald dat in afwijking van het in lid 5 voorgeschrevene de verkiezing van de predikant geschiedt door de kerkenraad.
8. In afwijking van het bepaalde in dit artikel geschiedt in een gemeente met wijkgemeenten de verkiezing van een predikant met een bepaalde opdracht ten behoeve van de gemeente in haar geheel die niet tevens aan een wijkgemeente verbonden wordt, door de algemene kerkenraad. Deze predikant maakt als boventallig lid deel uit van de algemene kerkenraad.
9 De kerkenraad maakt de naam van de gekozene aan de gemeente bekend om haar goedkeuring te verkrijgen met het oog op de beroeping.
10. Bezwaren tegen de gevolgde verkiezingsprocedure kunnen worden ingebracht door stemgerechtigde leden van de gemeente en dienen uiterlijk één week na deze bekendmaking schriftelijk en ondertekend bij de kerkenraad te worden ingediend.
11. De kerkenraad zendt het bezwaarschrift binnen veertien dagen - onverminderd zijn verantwoordelijkheid te proberen zelf het bezwaar weg te nemen - door naar het regionale college voor de behandeling van bezwaren en geschillen, dat terzake een einduitspraak doet.

Artikel 5. De beroeping van predikanten
1. Indien geen bezwaren zijn ingebracht of de ingebrachte bezwaren ongegrond zijn bevonden, wordt de gekozen kandidaat door de kerkenraad beroepen tot predikant van de gemeente.
Gaat het om de beroeping van een predikant die als predikant voor gewone werkzaamheden verbonden zal worden aan een wijkgemeente, dan wordt deze beroepen door de wijkkerkenraad.
Gaat het om de beroeping van een predikant die als predikant voor gewone werkzaamheden verbonden zal worden aan een streekgemeente, dan wordt deze beroepen door de streekkerkenraad.
In geval van een combinatie van gemeenten geschiedt de beroeping van een predikant voor gewone werkzaamheden door de betrokken kerkenraden gezamenlijk.
2. De kerkenraad stelt degene die beroepen is tot predikant van de gemeente een beroepsbrief ter hand, waarin omschreven staat wat de gemeente en de predikant elkaar verschuldigd zijn en wat de taak van de predikant in de gemeente is. De beroepsbrief wordt ondertekend door de preses en de scriba van de kerkenraad.
Bij het opstellen van de beroepsbrief wordt rekening gehouden met de vrijheid van het ambt van predikant als dienaar des Woords. De inhoud en de strekking van de beroepsbrief kunnen er dus niet toe leiden dat de predikant aan de kerkenraad of aan de gemeente ondergeschikt is.
3. Bij de beroepsbrief behoort een aanhangsel met de schriftelijke opgave van de toegezegde inkomsten en rechten. Dit aanhangsel wordt ondertekend door de preses en de scriba van de (algemene) kerkenraad en door de voorzitter en de secretaris van het college van kerkrentmeesters.
4. De beroepene doet binnen drie weken na de datum van de overhandiging van de beroepsbrief schriftelijk mededeling aan de kerkenraad of betrokkene het uitgebrachte beroep aanvaardt.
5. De beroepen predikant die voor gewone werkzaamheden aan een gemeente verbonden is, vraagt na aanvaarding van het beroep aan de kerkenraad van deze gemeente een akte van losmaking, welke akte mede ondertekend dient te worden namens het breed moderamen van de classicale vergadering van de classis waartoe die gemeente behoort.
De predikant in algemene dienst vraagt na aanvaarding van het beroep een akte van losmaking aan de ambtelijke vergadering die de predikant beroepen had tot algemene dienst.
6. De bevestiging vindt plaats nadat approbatie is verleend door het breed moderamen van de classicale vergadering van de classis waartoe de gemeente waaraan de predikant verbonden zal worden, behoort.
Deze approbatie geschiedt wanneer is voldaan aan het in de orde van de kerk terzake van het beroepen en de bevestiging van een predikant bepaalde.
Indien approbatie is verleend, vinden de bevestiging en intrede plaats binnen drie maanden nadat het beroep is aangenomen, tenzij de kerkenraden en de beroepen predikant een later tijdstip overeenkomen.
7. De bevestiging vindt plaats in een kerkdienst met gebruikmaking van een daarvoor bestemde orde.
Indien de beroepene niet eerder het ambt van predikant bekleed heeft, geschiedt de bevestiging onder handoplegging.
8. Indien buitengewone omstandigheden achteraf een ernstig beletsel voor de beroepene vormen om tot opvolging van het beroep over te gaan, kan de kerkenraad van de gemeente die het beroep uitbracht het door de beroepene gegeven woord teruggeven, mits de kerkenraad van de gemeente die door de beroepene wordt gediend, daarmee instemt.
Afbeelding

joris

Berichtdoor joris » 06 mei 2003 21:45

dominee is het enige ambt wat niet voorkomt in de bijbel.

God werkt door zijn Geest en niet door allerlei kwaliteitskenmerken. Kennis van de bijbel is belangrijk. maar dat kan beter geen universitair niveau zijn want dan leer je alleen muggeziften. De functie van een oudste (met de gave om te profeteren) is dienend en praktisch leidinggevend. En niet abstraherend en verklarend.

Kennis van grieks, hebreeuws is prettig. Ma arik heb liever dat iemand die een gave bij zich merkt zich in de bijbel en theologie en pastoraat gaat verdiepen dan dat iemand gewoon na vwo 6 een beroepskeuze gaat maken.

Gebruikersavatar
Maranatha
Sergeant
Sergeant
Berichten: 264
Lid geworden op: 17 feb 2003 17:22
Locatie: Papendrecht
Contacteer:

Berichtdoor Maranatha » 06 mei 2003 22:35

joris schreef:dominee is het enige ambt wat niet voorkomt in de bijbel.

Daar valt over te twisten. De taken en kenmerken van een dominee komen wel in de bijbel voor. Met 1 kantteking en dat is dat deze taken in de eerste gemeenten over meerdere personen was verdeelt en niet op de schouders van 1 man rusten.

joris schreef:Kennis van grieks, hebreeuws is prettig. Ma arik heb liever dat iemand die een gave bij zich merkt zich in de bijbel en theologie en pastoraat gaat verdiepen dan dat iemand gewoon na vwo 6 een beroepskeuze gaat maken.
Paulus bleef ook tentenmaker en verdiende daarmee zijn eigen kost. Het is zelfs beter, want de meeste dominees zijn van die wereldvreemde mensen. Een opleiding die ik veel mis is de opleiding in de kern van het geloof en dat is: hoe heb ik mijn naaste lief. Dit kom je nergens in de theologie boekjes tegen, kan ook niet anders want dat kun je alleen leren als je in de maatschappij actief bent en niet op een vergulde troon gaat zitten.

Ja de beste opleiding tot predikant is eerst een x-aantal jaren in de maatschappij actief te zijn geweest. Dan weet je hoe de mensen in elkaar steken en kun je veel beter inspringen op situatie binnen het ambt.
Deuteronomium 6:4
Hoor, Israel: de HERE is onze God; de HERE is een!

joepie

Berichtdoor joepie » 07 mei 2003 07:08

Hoe weet je dat het niet in theorieboekjes ook over de naaste liefde gaat?
Heb je zelf gestudeerd?
Natuurlijk gaat het op de universiteit ook over hoe je met mensen omgaat, en over naasteliefde zal het zeker ook gaan, want dat is toch een gebod uit de Bijbel.
Ik moet er niet aan denken dat een predikant naast het predikant zijn ook nog andere arbeid zou moeten verrichten om in zijn eigen onderhoud te voorzien. In de tijd dat paulus rondreisde werd er wel degelijk door de gemeente waar hij was in zijn onderhoud voorzien. Hij had geen tijd over om ook nog tenten te gaan maken.
Hetzelfde geld voor de vissers b.v. Jezus zei zelf: Ik zal u vissers van mensen maken dus zij moesten hun werk achter zich laten. En ja zij gingen nog wel eens vissen, maar konden dat niet meer voor hun brood doen.
Maar een predikant moet ook de naasteliefde kunnen uitvoeren , hoe wil hij daar de tijd voor vinden als hij eerst gewoon zijn andere werk moet doen.
Ik vind dat het tamelijk goed geregeld is in de gereformeerde kerken.
Als je gaven hebt en de roeping om predikant de kunnen worden dan ga je daar je eerst in verdiepen en voor leren.
Zodat je ook met het juiste gereedschap bent toegerust.
Ik had al als klein meisje de gave om kraamverzorgster te worden, maar moest er toch echt nog wel voor leren. Zo is het eigenlijk met elk vak.
En ja er zijn natuurlijk dominee,s die op een buitengewonen manier predikant worden, maar dat zijn toch uitzonderingen.

joris

Berichtdoor joris » 07 mei 2003 07:28

Joepie zei
Maar een predikant moet ook de naasteliefde kunnen uitvoeren , hoe wil hij daar de tijd voor vinden als hij eerst gewoon zijn andere werk moet doen.


als je voor een predikant kiest moet hij net als de oudelringen de gemeente coachen en stimuleren liefdedienst te bewijzen. Hij hoeft niet alles zelf te doen.

mijn ervaring is dat dominees zo intelligent zijn (vwo, wo) dat ze helemaal niet een goed pastoraal gesprek kunnen voeren. Vaak zijn het studiepikkies die als kind gepest zijn om hun intelligentie en daar pluk je als gemeente dan de wrange vruchten van.

joepie

Berichtdoor joepie » 07 mei 2003 07:47

Ik vind dat je wel erg generaliserend bezig bent. Slaat werkelijk nergens op. Studiepikkies die vroeger gepest werden!
Belachelijk!
Ik vind dat je zo ook niet over predikanten mag spreken. Het zijn dienaren van God. Hij heeft ze aangesteld!
En als je geen gesprek met een prediaknt kunt voeren dan is dat duidelijk niet zijn sterkste kant, maar dat kun je heel gewoon kenbaar maken. En er zijn wat dat betrefd ook nog bijscholingen die op de minpunten van een predikant betrekking hebben, zodat hij daarin kan groeien.
Maar ik zal zeker mijn zwagers en vriend geen mislukte studiepikkies noemen, en gepest zijn ze vroeger ook niet. Ze voelden de roeping en hadden het verlangen om een dienstknecht van Christus te worden.
En ja, daar hebben ze gewoon de opleiding voor gevolgt.

joris

Berichtdoor joris » 07 mei 2003 08:24

ik heb het ook niet over je vriend en niet over je zwagers, want ik zou niet weten wie het zijn.

joepie

Berichtdoor joepie » 07 mei 2003 09:10

Dan moet je ook niet zeggen dat het zo en zo IS!
Want daarmee generaliseer je.

Gebruikersavatar
Ikke21
Majoor
Majoor
Berichten: 1644
Lid geworden op: 28 mar 2003 12:00

Berichtdoor Ikke21 » 07 mei 2003 09:18

Dominee worden is een roeping.......ze kunnen zo uit de wereld geplukt worden......ik ken een dominee die absoluut geen dominee wilde worden, maar toch moest dat van God en uiteindelijk is hij het ook geworden en daar gaat echt geen universiteit aan vooraf!!

joepie

Berichtdoor joepie » 07 mei 2003 09:25

Ik zeg ook niet dat het zo niet zou kunnen gaan.
Maar voor je met je studie begint heb je wel degelijk de roeping om het te worden, dat je je daarna wil specialiseren is niks mis mee.
Ik ken ook wel een dominee die het geworden is op grond van artikel ... dus zonder daar specifiek ook nog eens voor te studeren. Maar dat zijn dus uitzonderingen.

Gebruikersavatar
Ikke21
Majoor
Majoor
Berichten: 1644
Lid geworden op: 28 mar 2003 12:00

Berichtdoor Ikke21 » 07 mei 2003 09:33

alle dominee's uit de kerk waar ik gedoopt ben......hebben geen universiteit gevolgd.....!!

Inspector Morse
Sergeant
Sergeant
Berichten: 316
Lid geworden op: 26 okt 2002 19:30
Locatie: België
Contacteer:

Berichtdoor Inspector Morse » 07 mei 2003 12:38

Over het algemeen kun je stellen dat binnen SOW en de Belgische Verenigde Protestantse Kerk universitair onderwijs een verplichting is om dominee te worden. Ik meen zelfs dat dit door de Belgische wet een verplichting is. Mijn kerkgenootschap heeft dan ook een eigen protestantse faculteit te Brussel waar ook heel wat SOW dominees hebben gestudeerd.

Ik heb wel weet van een uitzondering binnen SOW, iemand die bijzondere gaven kan voorleggen kan alsnog dominee worden zonder de universitaire studies. Dit komt echter heel zelden voor. Ook kerkelijk werkers (leken) kunnen een preekaanstelling krijgen in een bepaald gebied.

mvg,

http://www.caenen.tk
Afbeelding

Lalage
Generaal
Generaal
Berichten: 8284
Lid geworden op: 13 sep 2002 15:39
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Berichtdoor Lalage » 07 mei 2003 13:12

joris schreef:mijn ervaring is dat dominees zo intelligent zijn (vwo, wo) dat ze helemaal niet een goed pastoraal gesprek kunnen voeren. Vaak zijn het studiepikkies die als kind gepest zijn om hun intelligentie en daar pluk je als gemeente dan de wrange vruchten van.


Ow, dus ik kan ook geen goed gesprek met iemand voeren? Fijn dat je me dat even vertelt.


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 33 gasten