Maja de Bij schreef:naomi schreef:dus mi gaat het absoluut niet om het soort muziek, maar om het hart.
Inderdaad. Ik heb psalm 150 altijd gelezen als gezongen in de oudtestamentische tempel. Waarbij de offers en muziekinstrumenten niet anders doen dan naar Christus verwijzen. Na pinksteren is de Heilige Geest nu ons muziekinstrument dat ons begeleidt en op toonhoogte houdt. Weg dus met de instrumenten en de offers in de eredienst, het is slechts schaduwdienst.
Emigreer naar Schotland of sluit je aan bij Strict Baptists in Amerika of Australië: daar huldigt men ook het standpunt dat instrumenten niet in de eredienst thuishoren. Waarom niet? Omdat God nergens geboden heeft dat er instrumenten moeten worden gebruikt in de eredienst.
Het leidt tot verkrampte praktijken. Zo bezocht ik een dienst van zo'n kerkverband in de USA waar nota bene een orgel én een mooie vleugel voorin de kerk stonden. Blijkbaar werden die in het kerkelijk verenigingswerk wel gebruikt, intensief zelfs. Maar tijdens de kerkdiensten zongen we a capella...
Nog even over dat primaat van het orgel. Ik denk dat je 't zo moet zien: geen enkel ander instrument is in staat om grote ruimtes met zeer veel kerkgangers adequaat te begeleiden: dat lukt met een goed orgel wél, heel goed zelfs. Zet de Sint Jan in Gouda of de Martinikerk in Groningen maar eens vol met mensen en probeer ze te begeleiden met een piano of met een strijkorkest: dat lukt je niet. Zo'n éénmansorkest (want dat is een orgel) doet dat perfekt.
In een modern wijkkerkje waar tweehonderd mensen (of minder) bij elkaar zijn, kan het best met een goeie piano. Voor het kerklied zoals dat in het Liedboek voor de kerken is vastgelegd, voldoet een orgel echter het best: dat instrument hoort bij de cultuur waaruit die liederen voortkomen. Zing je echter opwekkingsliederen in de aula van een middelbare school (Jongerenavond!), dan zou een orgel wat verdwaald overkomen. Het liedrepertoire dat daar wordt gezongen, stamt uit een cultuur waarin het orgel niet tot het instrumentarium behoort. Daar past een keyboard of synthesizer beter.
In die setting, en met die begeleiding, kun je God loven, zeker wel. Maar vanuit onze traditie is 't geen
kerkmuziek. En roep nou niet te hard "traditie, dank je de koekoek met je traditie", want op de kerkmuzikale traditie die door Calvijn is ingezet, mogen we best zuinig zijn. En laten we Luther maar niet vergeten, die nog veel meer hechtte aan muziek, maar daar ook kwaliteitseisen aan stelde!
Anderhalve week geleden verscheen "Tussentijds", een aanvullend liedboek bij het Liedboek voor de kerken, met 217 gezangen. Daar staan prachtige melodieën in! En echte kerkmuziek! Hebben we daar al kennis van genomen?