Vito schreef: Het is waarschijnlijker dat er meer Goden zijn dan dat ze een zijn, omdat in Genesis 1:1 letterlijk in de grondtekst: "in den beginne schiepen de Goden de hemel en de aarde". Als er in de bijbel staat dat deze Goden een zijn, betekent dat waarschijnlijk dat ze het zelfde doel/streven hebben....
Maar dan hang je eigenlijk polytheisme aan. De bijbel spreekt duidelijk uit dat er maar één echte God is. Of je moet geloven dat die goden ook weer door een enige God zijn geschapen. En dan ben je weer monotheïstisch. Maar dan zit je nog steeds met een probleem: wie is Jezus Christus en wie is de Geest. Uit de bijbel kunnen we leren dat Hij niet geschapen is (Johannes 1, Kolossenzen 1, Spreuken

. En dat Hij aanspraak maakt op de titel God (komt drie keer in het NT voor Johannes 1, de belijdenis van Thomas en in Hebreeen 1).
We zitten met een probleem -> God zegt dat Hij één is -> God verschijnt in meerdere entiteiten aan ons. Hoe zit dat? Vooralsnog past m. i. drie-eenheidsleer (hoe beperkt ook) het beste in deze redenering. De minst onvolmaakte lering over God.
Vito schreef: Je baseert je bewijs op het gebruik van het woord ons?
Dit kan makkelijk:
(a) een bepaalde spreekvorm zijn (veel schrijvers van brieven o.i.d. gebruiken uit beleefdheid i.p.v. "ik" het woord "wij",
(b) een overschrijffout van een monnik zijn (klein woordje),
(a) Is dat ook het geval met het Hebreeuws? Dwz. is dergelijke spreekvorm ook gebruikelijk in het Hebreeuws? Kent iemand hier het Hebreeuws?
(b) Kan mijns inziens worden uitgesloten.
Allereerst, het is het OT en daar zijn tekstfragmenten van voordat er enig RK-monnik op deze aardbol rondliep.
Ten tweede, moet dit voor Joodse mensen (die zeer secuur de bijbel overschreven) ook iets heel vreemd geweest zijn. Zij geloofden in een enig God. Die tekst was dus lastig te verklaren voor hen. Op zo'n fundamenteel punt zal er heus geen fout gemaakt worden.
Ten derde, moeten er veel meer overschrijvers dezelfde fout gemaakt hebben. Er zijn volgens mij geen tekstfragmenten die iets anders dan Ons in dat tekstgedeelte hebben staan. We kunnen er dus vanuit gaan dat het goed is overgeschreven.