Kijk maar eens naar hoe en waar in Genesis de dag eindigt en begint en hoe dat beschreven wordt.
Zo was het avond geweest en morgen geweest: de vierde dag.
Zo was het avond geweest en morgen geweest: de vijfde dag.
Zo was het avond geweest en morgen geweest: de zesde dag.
Vanaf de 4de dag is er zonlicht. Toch is de dagaanduiding in Genesis nog steeds hetzelfde als bij de eerste dag....!
Er staat overigens van avond [niet nacht dus!] tot morgen. En kennelijk begint de volgende dag weer bij de avond waarnaar de morgen ophoudt.
We weten gelukkig ook van de Joden dat de Sabbat gevierd wordt van zonsondergang tot zonsondergang. Of simpelweg van avond tot avond.
Als het licht ophoudt, begint de bijbelse avond en daarmee dus de nieuwe dag.
De geschiedenis vertelt ons trouwens zeer duidelijk dat we de 24-uurs dag met einde om 24.00 uur te danken hebben aan de Romeinse Keizers en een paus!
URL:
In 45 voor Christus besliste Julius Caesar, op het advies van de Griekse astronoom Sosigenes, om een zon kalender te gebruiken. Deze kalender, bekend als de Juliaanse kalender, zette het normale jaar op 365 dagen en om de vier jaar een schrikkeljaar van 366 dagen. Deze kalender zette ook de volgorde van de maanden en de dagen van de week vast, zoals ze in onze huidige kalenders voorkomen. In 44 voor Christus veranderde Julius Caesar de naam van de maand Quintilis in Julius (Juli), naar hemzelf. De maand Sextilis werd vernoemd naar Augustus om de Romeinse keizer Caesar Augustus, die Julius Caesar opvolgde te eren.
De Gregoriaanse kalender
Het Juliaanse jaar was 11 minuten en 14 seconden langer dan het solaire jaar. Dit verschil cumuleerde, in 1582 kwam de Lente zonnewende 10 dagen eerder en kerkelijke dagen zaten niet meer in het goede seizoen. Om de lente zonnewende toch op 21 Maart te laten plaatsvinden, vaardigde paus Gregorius XIII een decreet uit, om 10 dagen van de kalender af te halen en om nu verdere problemen te voorkomen vestigde hij een kalender, bekend als de Gregoriaanse kalender, die er voor zorgde dat elke eeuw die gedeeld kon worden door 400 een schrikkeljaar zou zijn en alle andere eeuwen gewone jaren, dus 1600 was een schrikkeljaar, 1700, 1800 en 1900 waren gewone jaren. We horen het wel in het jaar 2000.
Deze Gregoriaanse kalender of Nieuwe Stijl kalender, werd langzaam door heel Europa ingevoerd. Hij wordt nu in de meeste westerse landen en in een deel van Azië gebruikt.
Zowel de Bijbel als de Joden beginnen de dag bij zonsondergang... En daarom begint de Sabbat ook bij vrijdagavond zonsondergang... Zullen we dat dan maar aannemen?!
Josh