Mortlach schreef:Oké, maar waarom is uiterlijk relevant? Er zijn dieren die ontzettend op elkaar lijken, maar genetisch toch totaal niet verwant zijn. Sterker nog, het is een overlevingstechniek van sommige dieren om op andere, gevaarlijke dieren te lijken.
Dat klopt, dat ben ik met je eens. Volgens mij werd deze discussie gestart over het punt van de Maker. Vervolgens liepen er wat zaken door elkaar, deels genetica, deel scheikunde. Ik denk dat we het voor de duidelijkheid beter kunnen laten rusten, of heropenen, maar dan even opnieuw de zaken helder hebben wat we beiden bedoelden.
Het vlak waar het thuishoort, bedoel je?

Wetenschap doet nu eenmaal geen uitspraken over het bovennatuurlijke, en het bovennatuurlijke is bijzonder slecht in het uitspraken doen over de wetenschap.
Nee, dit is de tactiek die iedere keer gekozen wordt en daar gaat de discussie niet over. We zoeken naar een verklaring van de werkelijkheid en we zijn nu onder andere bezig om te kijken in hoeverre wetenschap daar de beste papieren voor heeft. En ik vind altijd dat dat teveel vanuit de wetenschap beredeneerd wordt en dus heb je in principe een cirkelredenering. Want dat je vanuit de wetenschap gelijk hebt, dat geloof ik graag.
Dan begrijp ik nog steeds niet welk deel van de ET je overeind zou willen houden.
Nou, bijvoorbeeld de aanpassing van soorten aan hun omgeving.
Blij dat ik je toch een beetje aan het denken heb kunnen zetten. Andersom ook hoor, trouwens, dus steken we er hopelijk allemaal wat van op.
Daar is dit forum ook voor, anders kwam ik er ook niet.
Kijk, het probleem is dat het scheppingsmodel inherent bovennatuurlijk is. En dat gaat dus nooit of te nimmer samen met de wetenschap, die enkel het natuurlijke behandelt. Sterker nog: zelfs als bovennatuurlijke schepping ex nihilo waar is, dan zal de wetenschap alsnog een natuurlijk model proberen te vinden om de feiten te verklaren. Het feit dat het huidige model (ET) zo goed werkt, doet vermoeden dat het ook echt klopt met de historische situatie.
Ik denk dat ik hierin gewoon een heel eind mee kan gaan. Wetenschappelijk gezien is dat vermoeden heel correct.
Hij kwam dan ook uit de losse pols na een dag van 15 uur arbeid. Maar goed, onderzoeken die ET bevestigen worden ondertussen al lang niet meer gepubliceerd, zo algemeen geaccepteerd is het. Maar ook wetenschappers zijn ijdele mensen die willen opvallen. Door dingen te onderzoeken die ET ondersteunen, doe je dat echter totaal niet meer.
Tja, ik zei al, we kunnen denk ik deze discussie beter niet starten, want dan krijg je een psychologiediscussie.
Tja, de vergelijking wordt natuurlijk nog wat gekker omdat het eigenlijk gaat over gras en voetbal, en een onzichtbaar, onmeetbaar honkbalveld dat toch ook echt wel bestaat maar dat we alleen niet kunnen zien maar als je er maar in gelooft, krijg je een eeuwige seizoenskaart

Nee, maar er zijn wel mensen die dat onzichtbare honkbalveld soms waarnemen. Dus tja...
Joh, ik ben ook leek hoor, als je mij een extract van een paper over genetica voorzet, kan ik daar ook geen chocola van maken. Maar ik ben wel geïnteresseerd (jij vast ook!) en gelukkig zijn er zeer goede populair-wetenschappelijke schrijvers die alles zeer boeiend en goed leesbaar kunnen vertalen naar gewone-mensentaal. Jouw vlak is, als je me toestaat "het bovennatuurlijke heeft merkbare invloed op het natuurlijke" en mijn vlak is "het bovennatuurlijke heeft géén merkbare invloed op het natuurlijke". Dus zelfs als je met een voorbeeld zou aankomen van een opmerkbaar gegeven waarvan jij claimt dat het bovennatuurlijke oorsprong heeft, dan zal ik nog steeds een natuurlijke oorzaak zoeken.
En daardoor blijft er in deze discussie altijd een kloof en dat heeft ermee te maken dat we beiden van onze principes overtuigd zijn.
Je gaat niet in op de kern van mijn bezwaar. Omdat we niet weten wat voor weer het volgende week zal zijn, betekent niet dat we niet weten hoe het weer VORIGE week was.
Je gebruikt gegevens uit het verleden om het weer in de toekomst te voorspellen. Dus zo zwart-wit is het ook allemaal weer niet.
Ik heb ooit eens uitgerekend hoeveel water er nodig is om de mount everest onder water te zetten (volumeverschil van 2 bollen met verschil in straal van 6km.) Die hoeveelheid is duizelingwekkend. Je maakt mij echt niet wijs dat we zo weinig van weer afweten dat die hoeveelheid water zich ergens kan 'verstoppen' zonder dat we dat weten.
Heb je ook ooit weleens uitgerekend hoeveel water de dampkring kan bevatten? Ook dat is duizelingwekkend.
Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat er een persoonlijk openbarings-event nodig is om mij te overtuigen van het bestaan van God, dat klopt. Wat zou voor jou voldoende zijn om je te overtuigen dat het bovennatuurlijke geen merkbare invloed uitoefent op het natuurlijke?
Als voor alles waarover ik vragen heb die te maken hebben met het bovennatuurlijke een natuurlijke verklaring gevonden is. Ik geloof namelijk dat dat nooit gaat gebeuren.