pindas83 schreef:
Die kon ik nog niet! Speciaaltje is met kabeljauwfilet en lekkerbek vaak gewoon heekfilet las ik. Toch maar een speciaaltje dan!
Niet helemaal:
Vroeger werd wijting voor lekkerbekjes gebruikt. In Nederland was wijting altijd 'vis voor de poes', een goedkope vissoort. Men heeft daarom gezocht naar een lekkere wijze om dit vetarme visje een nieuw imago te geven. Zo is het lekkerbekje ontstaan. De lekkerbek is een hele toepasselijke naam voor deze vis die zich voedt met garnalen, een delicatesse uit de zee.
Tegenwoordig wordt er voor lekkerbekjes gebruikgemaakt van verschillende vissoorten zoals heek, pollak, schelvis en gul omdat wijting en volwassen kabeljauw schaars zijn geworden door overbevissing. Een aantal jaren geleden werd daarom voor een lekkerbekje de gekweekte zoetwater vissoort Pangasius gebruikt, die door veel liefhebbers van het lekkerbekje wordt bekritiseerd. Tegenwoordig wordt vaker gekozen voor de eerder genoemde vissoorten. Steeds meer vishandelaren geven aan welke vissoort ze gebruiken voor lekkerbekjes, speciaaltjes of kibbeling.
Bij de nieuwe Vischwinkel wordt de visfilet gebruikt die op dat moment op de afslag wordt aangeboden. Veelal gebruiken we gul (jonge kabeljauw) of schelvis.
Drie keer per week is er verse aanbod.
bron: de nieuwevischwinkel.nl