Moderators: henkie, elbert, Moderafo's
JohannesHermanus schreef:En zeide: Voorwaar zeg Ik u: Indien gij u niet verandert, en wordt gelijk de kinderkens, zo zult gij in het Koninkrijk der hemelen geenszins ingaan. (Mat.18:3)
heintje schreef:Maar je hebt gelijk. heel veel mensen geloven in iets. We zijn dan ook nog maar een klein stukje van de overige dieren verwijderd.
Harmonica2 schreef:
Haha wat is dat nou voor houding? Je hebt überhaupt geen argumenten tegen atheïsme gehoord had je gezegd! Voor iemand die zich irriteert aan een gesloten dogmatische houding kom je eerlijk gezegd niet heel open over.
Arrogantie ten top. Gelovigen staan dichter bij de dieren.
Het tegengestelde is waar. De mens onderscheid zich met de aanwezigheid van een godsbeeld van de dierenwereld.
heintje schreef:Dit lijkt in eerste opzicht een prima uitleg, alleen heb ik moeite met deze zin: In mijn optiek ligt de tweede vorm van waarheid besloten in de absolute variant van de eerste, de ultieme waarheidsbeleving, die eigenlijk geen persoonlijke beleving meer genoemd kan worden, maar die het persoonlijke overstijgt.
Dan is het niet een persoonlijke waarheid meer, maar een foute gedachte die berust op foutieve persoonlijke opvattingen.
heintje schreef:Hier zie ik al een ander getal. Maar ga eens bij de hoogopgeleiden kijken...bij de academici, de wetenschappers, de evolutiebiologen...Dan liggen de percentages ineens heel anders.
vreemdeling schreef:De atheistische manier van denken kent alleen maar een beperkte waarheid, namelijk de objectieve waarheid van de natuurwetten binnen de beperkingen van het meetbare universum.
heintje schreef:Graag zie ik wel goede argumenten tegen atheïsme. Ik weerleg ze allemaal, omdat ik denk dat ze er niet zijn omdat het de meest rationeel eerlijke optie is.
Je stuk (en specifiek dit gedeelte) roept bij mij wel vragen op. Wordt het op deze manier niet heel relatief? Ik bedoel, op deze manier schept de mens God - en ik weet dat jij daarop zou reageren met God schept ook de mens: zij scheppen elkaar voortdurend - en dan heeft een christen geenszins meer de grond om te kunnen stellen dat hij het bij het rechte eind heeft en een moslim, jood, bahá'ís, hindoeïst, boeddhist, zoroastrianist, sikh en animist niet. Ik heb het idee dat volgens jou op deze manier elke mens zoekt en vindt, maar dat er geen sprake meer is en kan zijn van een gerechtvaardigde waarheidsclaim van een bepaalde religie of religieuze (sub)stroming. Of komt Gods veelzijdigheid juist tot uiting in de grote verscheidenheid aan religies en hun inhoud (symbolen, rituelen, enz.) en zou God wellicht iedere zoekende mens een ogenschijnlijk andere waarheid laten vinden (volgens pulsate et aperietur vobis) en dat al die ogenschijnlijk tegenstrijdige waarheden eigenlijk van dezelfde God afkomstig zijn?gravo schreef:En als het moet, vindt de religie daarvoor hemelse gewesten uit, engelen, liturgieën, symbolen, rituelen...het maakt eigenlijk niet uit...als het de mensen maar helpt, troost, toekomst geeft, perspectief en hoop.
heintje schreef:https://en.wikipedia.org/wiki/Level_of_support_for_evolution
Hier kun je het nog eens rustig nalezen.
En hier: http://www.pewforum.org/2009/11/05/scie ... nd-belief/
En dan is dit nog America. Feit is, hoe slimmer de mensen
En hier een correlatie met IQ
Maar troost je. Het zegt niets over het wel of niet bestaan van goden.
de passant schreef:Integendeel , het bestaan van intelligente mensen pleit juist voor het bestaan van een oneindige intelligente God!
gravo schreef:]Eén van de argumenten tegen atheïsme is mijns inziens het fenomeen dat je als mens nooit alles kunt weten.
Wat heeft dat met atheïsme te maken? Wel, het is een typerend voorbeeld voor wat zich eigenlijk temidden van allerlei specifieke culturen, gemeenschappen en levensovertuigingen afspeelt: wat weten we weinig van de overkant. Wie niet als boeddhist is opgegroeid en de achtergrond, de cultuur, het volk, de gemeenschap of het individu niet kent, die met deze religie vertrouwd is, hoe zou hij ooit een echt begrip en een echte toegang kunnen krijgen tot het hart van een dergelijk oud en fundamenteel gegeven? Wie zijn hele leven in een christelijke gemeenschap leeft of wie al decennia lang een overtuigde moslim is, die is toch eigenlijk ook een specialist? Hij heeft toch ook alle hoeken van zijn religie gezien? Hij heeft toch ook alle emoties doorlopen van troost, twijfel, angst, hoop, vertrouwen en teleurstelling in deze religies? Langzamerhand heeft hij of zij zich toch een eigen positie verworven in het grote geheel van zo'n religie? En een eigen omgangsvorm of relatie opgebouwd met zijn afkomst en traditie? Soms zeer conservatief en behoudend, soms ook zeer vernieuwend of zelfs dissident.
Welk kennisgebrek kunnen gelovigen niet hebben over de inhoudelijke, maar ook emotionele kant van een dergelijke visie. Uiteraard wordt er binnen het atheïsme altijd gewezen op de objectieve en puur feitelijke argumentatie voor deze visie, maar dat is evenzeer een blinde vlek als die van de gelovige, die altijd maar uitgaat van de zekerheden die hij gelooft. Ook een atheïst is dat om emotionele redenen. De visie die je ontwikkelt hoort bij je. Je raakt er aan verknocht en er ontstaat en vertrouwdheid met deze visie die verder gaat dan puur rationele logica. Je ontleent er een deel van je identiteit aan.
Gelovigen kan zeker verweten worden dat zij irrationeel zijn, subjectief, niet feitelijk. Maar de religie is niet alleen bedoeld als een emotionele en vage onbewijsbare geloofsvoorstelling, zij zet die visie ook om in een soms zeer strikt ethisch gedrag, waarmee samenlevingen gestalte kunnen krijgen en er een hechte, sterke, duurzame cultuur mee kunnen ontwikkelen. Voor hoeveel rechtspraak, sociale cohesie, economische systemen, wetten, normen, cultuurschatten, kunsten, ontwikkelingen en beschavingen is religie al niet de drijvende en onderhoudende kracht geweest? Religie heeft wel degelijk een zeer praktische, en rationele offspring, zo leert de geschiedenis.
.Wanneer atheïsten zich beroepen op hun heldere en feitelijke argumentatie, waar geen speld tussen te krijgen is, moet daar toch tegenin worden gebracht, dat men eigenlijk vrij weinig maatschappelijke impact heeft. Het blijft toch vaak een reactie-beweging, die afhankelijk is van de leenwoorden "God" en "geloof". Men is vooral erg tegen de inhoudelijke argumentatie van gelovigen (die in hun ogen geloven in iets dat niet aantoonbaar is, waarmee het een vrij bizarre en willekeurige zaak lijkt te zijn, die daarom niet veel betekenis kan hebben). Het hoogste doel van het atheïsme lijkt wel het afschaffen van iets te zijn. Dat is een mager doel. Daarbij blijft het atheïsme toch veelal een elitaire stroming die haar schoonheid alleen kan laten zien in zeer intellectuele kring. Daarmee wil men vaak ook wegpoetsen dat het echt niet allemaal ratio is, dat de klok slaat. Juist de reactieve houding geeft blijk van een zeer emotionele betrokkenheid. Dat is vaak boosheid, minachting jegens mensen die hun leven bouwen op het vertrouwen in onzichtbare werkelijkheden, zoals God. Juist dat emotionele aspect zorgt voor de geringe aantrekkingskracht van het atheïsme. Men keert zich tegen gelovigen en hun instituten en komt alleen opdagen als er een debat is, of een discussie of een forum zoals Refoweb
Kortom, de vragen en argumenten die gelovigen en atheïsten in het debat op elkaar afvuren beperken zich niet tot kwesties van de kennisleer, empirische waarnemingen en de wetenschappelijke bewijslast die men aan kan dragen. Een veel fundamenteler vraag ligt voor: waar leidt de levensvisie toe? Welke opbouwende krachten zijn te verwachten op grond van onze levensvisies. Als de enige opbrengst van het gelijk van het atheïsme is dat er geen God is, wat hebben we dan gewonnen? Welke toekomst hebben wij daarmee geopend?
Ok, alle feiten zijn gecheckt, ik heb de neiging om jullie gelijk te geven...er zijn geen aanwijzingen voor het bestaan van God...er zijn geen valide argumenten voor geloof in God. Het heelal houdt zich stil. We gaan nog steeds dood. Mythen, legenden, we ontrafelen ze allemaal. het is uiteindelijk allemaal niks, onwaar, flauwekul, collectieve zinsbegoocheling, maak je maar geen illusies.
Maar,... tot welke conclusie moet dan dan leiden? Dat ik het verkeerd heb gezien? dat ik iets moet veranderen? dat ik het woord "God" niet meer in de mond mag nemen? Dat ik moet stoppen met bidden, verlangen, dromen, uitzien naar een hoopvolle toekomst. Moet ik me in het nihilistische zwart gaan kleden? En moet dat me gelukkig maken? Moet ik gaan "genieten" van moderne literatuur en Sartre op mijn nachtkastje leggen? "Les Mouches", "de hel, dat zijn de anderen". Dat werk. Want, o wat heeft hij gelijk?
Kijk, ouders die een kind verliezen staren 's nachts met eindeloos verdriet naar de sterrenhemel en zeggen tegen elkaar: "ons jongetje bevindt zich nu ergens als een lichtpunt tussen de sterren". Dat geeft troost. Maar is dat rationeel? Nee. Moet je die mensen in een debat lokken om hen daarvan te doordringen? Nee. Iedereen begrijpt dit. Hier is meer aan de hand dan het winnen van een argumentenstrijd. Dit is een kwestie van leven en dood. Daarvoor moet alles wijken. Hier wordt de harde waarheid overigens wel degelijk erkend, gevoeld en gekend. Atheïsten hebben de neiging om iedereen dergelijke harde waarheden ook hardop te laten uitspreken: "Er is geen God", "Er is geen leven na de dood", "Er is geen Schepper, geen goddelijk doel met de werkelijkheid". Maar toch doen die ouders dat in dit geval niet. Ze kennen de harde waarheid, maar zeggen iets anders. Ze zoeken als remedie tegen die waarheid een wijsheid om die waarheid te kunnen overleven. En daarom grijpen zij naar deze symboliek. En wij erkennen de heiligheid van deze keuze. Dat maakt deze wending naar het irrationele tot een religieuze wending. Dat is de blinde vlek van de atheïsten. Zij denken dat gelovigen de waarheid niet kennen en dat ze daarom over God spreken. Maar het is precies andersom: mensen kennen de waarheid en daarom zoeken zij verlossing en wenden zij zich tot symbolen van barmhartigheid, goedheid, genade en liefde, tot God. Zij zoeken en zij vinden. pulsate et aperietur vobis.
Maar ik als atheïst wil dan weer weten: Wat weet jij over een hiernamaals? Welke bewijzen heb je ervoor? Dat mensen zich met die gedachte goed voelen vind ik prima en dan zal ik ze nooit aanvallen, maar als ze gaan zeggen: "Ik zou Jezus maar als verlosser gaan aannemen, want.." dan ga ik daar tegenin.Zo zie ik het. In de grond van de zaak gaat religie ook over leven en dood. Omdat die waarheid ons bestaan bepaalt.
Als je het mij vraagt weet iedereen die een kaarsje aansteekt voor een overleden vader, moeder of kind heus wel dat dit een symbolische daad is die geen enkel direct feitelijk, materieel of fysiek effect heeft. Maar daar gaat het kennelijk niet om. In dat kaarsje wordt alle herinnering, lijden en liefde aanschouwelijk gemaakt. Religie brengt de zaken van het hart naar boven. En dat kun je van het atheïsme niet zeggen. Dat is eigenlijk een specialisme dat in kleine kring kan opbloeien, maar daardoor heel veel wezenlijke dingen over het hoofd ziet.
Het gaat niet om het hoofd, dierbare atheïsten, maar om het hart.
En ten diepste nog niet eens om geloof (waar zoveel kritiek op te leveren is), of om hoop (die je zo sceptisch zou kunnen bekijken), maar om de liefde.
Terug naar “[Religie] - Open forum”
Gebruikers op dit forum: Google Adsense [Bot] en 13 gasten