Mortlach schreef:
De term 'waarom' is in het Nederlands helaas dubbelzinnig. Je kunt vragen "waarom regent het" en dan antwoorden met de verklaring van wolken en condensatie en dergelijke. Maar wat je dan impliciet hebt gedaan is de vraag herformuleren als "Hoe ontstaat regen?" Je kunt ook zeggen "om ervoor te zorgen dat de planten genoeg water hebben" en wat je dan doet is de vraag formuleren als "Tot welk doel regent het".
In mijn opinie is er geen antwoord op "Tot welk doel bestaat de mens" en wel op "Hoe is de mens ontstaan". Maar het is dus wel belangrijk onderscheid te maken tussen deze twee betekenissen van waarom.
En daar zit de crux. Waarom alles een doel heeft is nergens uit op te maken. Dat gaf ik eerder ook al ergens aan in andere woorden.
Want men gaat er van uit dat alles een doel heeft, maar daar loopt ook de God theorie mank. Want dan verplaatst men enkel het "doel".
God mag dan een doel zijn voor de mens, maar dan blijf je nog steeds zitten met een "doelloze" God. God kan geen doel hebben, want er gaat niks boven hem. Dus ook de Godtheorie erkent dat er dus wel degelijk "doelloosheid" is. Zeggen dat dat bij God ophoudt is zeggen dat de doelgever geen doel nodig heeft, of zelf het doel is. Maar met die logica had je ook gewoon bij "mens" kunnen stoppen.
Men komt gewoon niet goed uit bij de godtheorie. Als men liever leeft met een doelloos goddelijk bestaan, dan met een doelloos menselijk bestaan, dan is dat geen antwoord, maar slechts een keuze.
Het woord "doel" wordt gebruikt door creationisten als iets wat boven je staat, en dat is niet wat doel betekent. En dat is wat ook de godtheorie bevestigt. Een doel is niet meer dan een persoonlijke invulling dat je zelf geeft aan het bestaan. Want dat is ook wat de Godtheorie bevestigt.
Bij de godtheorie wordt klip en klaar duidelijk dat doel niet meer betekend dan invulling geven, en het woord doel houdt nergens in dat er een doelgever moet zijn die los van jezelf staat. Want wie is god's doelgever? Hijzelf? Dan kan de mens ook zijn eigen doelgever zijn.
Dus ja, ervan uitgaan dat alles een doel heeft, kan. Maar het suggereert nergens een God. Het suggereert enkel een doelgever, en duidelijk is doel niets meer betekent dan dat. Het stellen "Het menselijk bestaan heeft een doel nodig", kan prima beantwoord worden met, "dat doel is niet meer dan je eigen doelstelling". Maar dat was geen vraag, dat is een stelling.
Nergens komt God te voorschijn als antwoord. De vraag "Wat is het doel van het menselijk bestaan", is te beantwoorden met "Dat is wat je er zelf van maakt". Want dat is ook wat God doet uiteindelijk in de theorie, want dan komt er pas een gat in de stelling.
Het zelf een doel geven geeft een sluitend antwoord, bij het doel verplaatsen naar god, komt er een gat in de stelling en het is niet meer sluitend. Want dan rijst de vraag, "wat is dan het doel van god". Stellen dat god geen doel nodig heeft, is enkel een antwoord op de stelling dat "doelgeving een persoonlijke doelstelling is", want dat is wat een eventuele god ook doet.
De godtheorie ontkracht zichzelf waar het zich baseert op de noodzaak van een doelgever boven jezelf.