Moderators: henkie, elbert, Moderafo's
quasi schreef: Langzaam werden hun kieuwen poten. Het lopen ging al een stuk makkelijker.
Arendsoog schreef:(...)
EDIT 11/1: ik vraag me bij nader inzien af of je niet een belangrijk deel van het (gereformeerd?) christelijk geloof over het hoofd ziet. Je omschrijft nl. het vormen van een God a.h.w. tweezijdig. Een soort uitvinding van de mens. (als ik je goed begrijp) Terwijl hierdoor toch de uiteindelijke zekerheid van het geloof verloren gaat, omdat de religie niet voortkomt uit God alleen, maar uit de mens (en God?) volgens jou. Daar past geen beschouwing van de religieuze ervaring, maar is God de werkelijke realiteit in het leven die alles doortrekt. Het leven hier-en-nu is dan (slechts?) een voorbereiding op de eeuwigheid. Ik hoop dat ik goed verwoord heb wat ik eigenlijk bedoel;)
EDIT2: Of met een citaat van dr. H. Bavinck: 'Wat baat mij ten slotte in de ure der smart en in het aangezicht van den dood, de onderwerping der aarde, de zegen der cultuur, de triumf der wetenschap en de aesthetische genieting der kunst? (vet van mij, A.)Wat baat het een mensch, dat hij de gansche wereld gewint, indien hij zijner ziele schade lijdt?' Uit: H. Bavinck, De zekerheid des geloofs, 2e 1903, p.15/16
hettys schreef:
Neeee. het waren de vinnen die langzamerhand poten werden, niet de kieuwen. De kieuwen verdwenen gewoon. behalve dan bij sommige mensen die nog steeds een soort van kieuwen krijgen, een aandoening die uitsluitend verklaarbaar is door door evolutie. zoals ook een staart of een vacht. En de vissen kregen longen. Heb je je ook al dromend afgevraagd waarom er vissen met longen zijn? En waarom er mensen zijn die kieuwen hebben?
Jij bent ook een een embryo geweest. met kieuwbogen. die wellicht verdwenen voor je werd gebroken.
gravo schreef:Ik zal proberen het punt waar het mij om gaat zo kort en krachtig mogelijk uit te leggen.
De hoofdzaken van het christelijk geloof (zeg maar de apostolische geloofsbelijdenis) moeten worden geloofd, willen ze de kracht hebben om ons te troosten, ons te redden en zalig (gelukkig) te maken. Wie gelooft zal zalig worden. Daarom: credo.
Wanneer ik zegt dat ik het geloof, zeg ik nadrukkelijk niet dat ik het kan bewijzen en dus wetenschappelijk betrouwbaar kan spreken over deze geloofsartikelen. Wetenschappelijk gezien zijn alle geloofsartikelen onwaarschijnlijk. Het bestaan van God, het concept van schepping, een leven na dit leven of opstanding uit de dood zijn wetenschappelijk niet aangetoond, noch zijn ze aannemelijk te maken, laat staan dat ze ooit zijn waargenomen. Dat vind ik een eerlijke en terechte constatering. Je kunt je wel in duizend bochten wringen om toch aan te tonen dat deze geloofszaken waarneembaar zijn, maar dat is, vrees ik, vrij vruchteloos.
Veel gelovigen zijn nu bang geworden. Zij denken dat God niet bestaat, omdat niemand Hem ooit heeft gezien en iedereen dat ook hardop zegt: "ik heb God nog nooit gezien". Zij voelen de waarheid van de wetenschap zo overrompelend dichtbij komen, dat ze huiveren voor de gedachte, dat hun geloof ijdel is. Dat het allemaal toch onzin is. Dat geloven geen zin meer heeft, omdat de waarheid haar wel achterhaalt. De angst is dat hun geloof een leugen blijkt te zijn.
Maar er is geen reden om bang te zijn. Het klopt inderdaad dat God niet zichtbaar is. We zien Hem toch elke dag niet?
En het klopt ook dat God niet bestaat. God is namelijk degene die het bestaande uit het niets creëert. God hoort zelf niet tot het bestaande, dus je kan moeilijk zeggen dat God bestaat, alsof Hij Zelf een schepsel zou zijn.
Van de pottenbakker zeggen we ook niet dat hij zelf in de oven gezet moet worden om tot stand gebracht te worden.
Nee, we hoeven niet bang te zijn, want alle geloofsartikelen worden pas werkelijk, zodra wij ze geloven. Niet wanneer ze bewezen worden (worden ze nooit). Ook niet wanneer ze echt blijken te zijn (blijken ze ook nooit te worden). Nee, geloven is overgave.
Wanneer wij ons overgeven aan God, dan pas wordt God levend voor ons. Dan pas ontstaat er een band. Dan wordt Hij pas in ons wakker. Dan pas wordt Hij levend. Dan pas wordt Hij geschapen. Dan pas maken wij Hem uit het niets. God ontstaat uit niets wat wij hebben.
Want niets hebben wij voorhanden. Niets kan de kloof tussen ons en God overbruggen. Niets kan ons tot Hem brengen. Ook de wetenschappelijk kennis leidt niet tot de vorming van God. Ook onze onderzoeken niet, of onze logica, onze redeneringen. Wij hebben niets. Niets kan ons redden. God moet uit Niets worden geschapen. Hoe komen wij aan God als we niets hebben? Geen bewijs, geen stem, geen teken? Hoe dan, als wij kennelijk met lege handen staan?
Alleen door geloof.
Wie kennis vermeerdert, vermeerdert smart. De wetenschap heeft ons alleen maar leegte, stilte, zinloosheid en doelloosheid te bieden. Een chaotisch en onverklaarbaar begin. Vervolgens een aaneenschakeling van toeval en uiteindelijk een dood en verkruimeld einde, een koud heelal. Indrukwekkend in al zijn verschrikkelijke en nihilistische eenzaamheid en leegte. Vol ongeloof ziet de moderen mens het op zich afkomen. In eindeloze apocalyptische beelden vergaat de aarde in oorlog, geweld en dodelijke natuurrampen. Alles met een kern van waarheid: namelijk de wetenschappelijke waarheid: eens verschroeit de zon het leven op aarde. Dat is de toekomst.
Fijn, wetenschap, dat we dat nu zeker mogen weten. Dat is pas een reden om bang te worden. het onvermijdelijke einde. Zo'n beetje het kernthema van alle moderne romans. God is dood. En als God dood is, gaat de mens ook dood. Hoe mooi de wetenschappelijke ontdekkingen ook zijn, we worden er steeds minder mens van. Ashes tot ashes.
(...)
Dat is hartelijke uitnodiging voor ongelovige en moderne, sceptische mensen, die God niet zien, die niets meer kunnen geloven, die eerlijk met de wetenschap tot de conclusie moeten komen: er is geen God, er is geen eeuwigheid, er is geen doel, er is geen toekomst, en...er was eigenlijk nooit een toekomst, er was nooit een plan, er was nooit enige hoop...dus....tja...wat wil je dan. Jammer, hoe mooi zou het zijn. Dat mensen vroeger steun hadden aan die verzinsels had misschien wel wat, maar dat kan nu echt niet meer. Het was toch gewoon niet waar, mensen. Kom op nou...ik ben toch niet achterlijk.
"Geloof alleen". Het geloof is de deur om binnen te gaan. Het geloof schept een nieuwe wereld, een nieuwe werkelijkheid. Het is een nieuwe geboorte, een geboorte uit God. Wie gelooft wordt herboren. Oftewel: wie tot God gaat moet geloven dat Hij is...en tegelijkertijd baart God jou opnieuw, maar nu met een eeuwig leven. Geloven leidt tot een ontmoeting. De een maakt de ander zichtbaar en hoorbaar.
Zo gelooft de mens in God, en schept hij God, doet Hem geboren worden. En op dezelfde manier schept God ook de mens en doet hem geboren worden. Ze kunnen niet zonder elkaar leven, ze staan in elkaar op. Ze zijn elkaars Opstanding, elkaars bestaansgrond.
Zoals de ene hand de andere tekent (zie de tekening van Escher).
De geloofsartikelen waarmee ik geloof, zijn die van de (gereformeerde?) christelijke geloofsartikelen.
Nee, ik kan ze niet ontlenen aan de wetenschap, en ik kan ze daar ook niet geverifieerd krijgen, maar ik kan ze wel geloven en zo het paradijs betreden.
Want wie gelooft zal zalig worden, al ware hij ook gestorven.
Zo lief heeft God de wereld gehad dat een ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.
Want..geheim: 't Gaat altijd weer om de liefde.
En dat weten wetenschappers ook best wel (maar alleen wanneer ze even geen wetenschapper zijn, maar als privé persoon hun kinderen omhelzen).
gravo
kinpruik schreef:Volgens mij is de evolutietheorie anno 2015 zo vreselijk onderbouwd dat er geen ontkennen meer aan is. Natuurlijk zijn er nog details onduidelijk, maar dat valt in het niks bij de kennis die er al wel is. Het merkwaardige aan de argumenten die tegen de evolutietheorie worden gebruikt is dat al die argumenten opgaan voor vrijwel elke wetenschappelijke theorie. Daarmee worden ze naar mijn idee ook vrij inhoudsloos.
The evolution of organized multicellularity is one of the most important and least understood transitions in the history of life (Grosberg and Strathmann, 2007; Maynard Smith and Szathmary, 1995; Bonner, 1998; King, 2004). Multicellularity – defined as the differentiation and spatial arrangement of cell types into functioning tissues within an integrated organism – evolved independently in several eukaryotic lineages, using unique mechanisms each time to drive the cellular functions necessary for tissue organization (Rokas, 2008; De Smet and Beeckman, 2011; Trillo and Nedelcu, 2015). Comparative analyses have established that many protein families involved in cell adhesion, signal transduction, and cell differentiation in modern animals first appeared in the genomes of unicellular eukaryotes that were progenitors of animals (King, 2003; Nichols et al., 2006; Richter and King, 2013; Rokas, 2008). Virtually nothing is known, however, concerning the molecular mechanisms by which these proteins’ functions evolved. - See more at: http://elifesciences.org/content/5/e101 ... DctG8.dpuf
Ik weet niet hoever je kennis reikt van biochemie en evolutie-biologie. Als je de moeite neemt slechts het begin van de introductie van het door Mortlach geciteerde paper door te nemen, zie je dat van de stap van eencelligen naar meercelligen nog maar weinig begrepen wordt. Ook over de moleculaire mechanismes van eiwit-evolutie weten we vrij weinig volgens de auteurs. Het is bijvoorbeeld ook verhelderend de decision letter en de author response onder het artikel te lezen.
Verder weet ik niet in hoeverre je dit topic al doorgelezen hebt. Er zijn wel een aantal wetenschapsfilosofische punten waarmee de betrouwbaarheid van de ET aan de kaak gesteld kan worden, of waarin de ET onderscheiden kan worden met andere wetenschappelijke theorieen zoals die in de natuurkunde of scheikunde. Ik ga dat nu niet allemaal weer herhalen, want dat kun je hierboven allemaal lezen. Je post is wat mij betreft dus overhaast generaliserend en daarmee ook vrij inhoudsloos.
Arendsoog schreef:Ik weet niet hoever je kennis reikt van biochemie en evolutie-biologie. Als je de moeite neemt slechts het begin van de introductie van het door Mortlach geciteerde paper door te nemen, zie je dat van de stap van eencelligen naar meercelligen nog maar weinig begrepen wordt. Ook over de moleculaire mechanismes van eiwit-evolutie weten we vrij weinig volgens de auteurs. Het is bijvoorbeeld ook verhelderend de decision letter en de author response onder het artikel te lezen.
The evolution of organized multicellularity is one of the most important and least understood transitions in the history of life (Grosberg and Strathmann, 2007; Maynard Smith and Szathmary, 1995; Bonner, 1998; King, 2004). Multicellularity – defined as the differentiation and spatial arrangement of cell types into functioning tissues within an integrated organism – evolved independently in several eukaryotic lineages, using unique mechanisms each time to drive the cellular functions necessary for tissue organization (Rokas, 2008; De Smet and Beeckman, 2011; Trillo and Nedelcu, 2015). Comparative analyses have established that many protein families involved in cell adhesion, signal transduction, and cell differentiation in modern animals first appeared in the genomes of unicellular eukaryotes that were progenitors of animals (King, 2003; Nichols et al., 2006; Richter and King, 2013; Rokas, 2008). Virtually nothing is known, however, concerning the molecular mechanisms by which these proteins’ functions evolved. - See more at: http://elifesciences.org/content/5/e101 ... DctG8.dpuf
kinpruik schreef:Verder dan wat populair-wetenschappelijke boekjes hier en daar reikt het inderdaad niet. Daar heb je gelijk in. Het ging me ook niet specifiek om dit artikel. Als je even googlet kom je duizenden papers tegen afkomstig van betrouwbare wetenschappelijke instellingen.
Ik heb het hele topic doorgelezen, plus bijna alle eerdere topics betreffende dit onderwerp (ook op andere fora, zoals Credible). Wat je zegt over wetenschapsfilosofie is gedeeltelijk waar, vrijwel alle bezwaren die ik gezien heb zijn toepasbaar op het gehele gebied van kennisvergaring. Het manke punt in wetenschap is dat wij als mensen niet over absolute kennis kunnen beschikken.
Extrapoleren is mede daarom een praktische noodzakelijkheid. Ditzelfde gebeurt overigens aan de lopende band in andere wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke gebieden, denk aan recherchewerk, of in mijn geval softwareontwikkeling. Nergens is dit een probleem en vrijwel overal levert het goede bruikbare resultaten op, mits goed toegepast. Waarom het bij de evolutietheorie dan ineens onhoudbaar zou zijn is mij nog steeds een raadsel.
Een veelvoorkomend argument/stelling die je hoort is dat soorten (wat dat ook moge zijn) allemaal gescheiden zijn, maar dat binnen een soort variatie mogelijk is. Daaruit kun je concluderen dat zowel de ijsbeer als de bruine beer binnen die visie een gemeenschappelijke voorouder kunnen hebben. Waarom zouden dan de beer en de wolf geen gemeenschappelijke voorouder kunnen hebben? Er wordt een volstrekt arbitraire grens getrokken in het taxonomisch stelsel die geen biologische basis heeft. Als die grens bestaat dan moet die aangetoond worden.
Mortlach schreef:Grappig, als ik dat stukje lees, dan haal ik daar echt iets anders uit. Kijk, dat we nog weinig tot niets weten zal deels wetenschappelijk understatement zijn, daar zijn ze vaak toe geneigd. Dat geeft verder niks, het geeft alleen aan dat er nog veel vruchtbaar onderzoek te verrichten valt voor de biochemische na ons.
De zin die mij het meest opviel was dat meercelligheid meerdere keren onafhankelijk van elkaar is geëvolueerd. Dat steekt een beetje een spaak in het wiel van de mensen die beweren dat eht allemaal te moeilijk is om uberhaupt 1 keer te gebeuren.
Mortlach schreef:Grappig, als ik dat stukje lees, dan haal ik daar echt iets anders uit. Kijk, dat we nog weinig tot niets weten zal deels wetenschappelijk understatement zijn, daar zijn ze vaak toe geneigd. Dat geeft verder niks, het geeft alleen aan dat er nog veel vruchtbaar onderzoek te verrichten valt voor de biochemische na ons. De zin die mij het meest opviel was dat meercelligheid meerdere keren onafhankelijk van elkaar is geëvolueerd. Dat steekt een beetje een spaak in het wiel van de mensen die beweren dat eht allemaal te moeilijk is om uberhaupt 1 keer te gebeuren.
Quasi schreef:Dit vind ik een opmerkelijke reactie. Op grond van wetenschappelijk onderzoek zou namelijk naar voren moeten komen dat men nog vrij weinig weet.
Dat is de manier van werken binnen de wetenschap. Maar op het moment dat dit niet uitkomt, dan is er ineens sprake van een wetenschappelijk understatement. Dat gebeurt precies op het moment dat er aan de stoelpoten van een overtuiging wordt gezaagd. En wel aan de overtuiging dat we al zo verschrikkelijk veel weten. En dit laat dus weer te meer zien hoe onwetenschappelijk deze overtuiging is.
Arendsoog schreef:Op een zeker moment gaan (naar ik weet, verbeter me als ik het mis) in de stamboom de organismes/meercelligen uit elkaar en ontwikkelen zich dan parallel verder. Ook hier krijg je weer aparte lijnen in de stamboom etc. Dat kan. Wanneer men dat precies plaatst, weet ik niet precies; doet er ook niet toe. Het breekpunt voor mij ligt in de stap van organische oersoep naar DNA/RNA/eiwitten. Op het moment dat je daar een waarschijnlijker verklaring voor vindt, dan het maar lang genoeg met licht schijnen, houd ik me aanbevolen![]()
Overigens: dat onafhankelijk van elkaar evolueren, zou men micro-evolutie kunnen noemenIs er nu wel of geen universele eerste organisme waarop alles teruggaat? Zijn het toch verschillende eencelligen die los van elkaar ontstonden? Wat is nu het begin van de evolutionistische stamboom? I don't know
Daar heb je gelijk aan. Twee dingen waarmee ik dan rekening houdt: 1) de ET is (vrijwel) geheel met zichzelf in overeenstemming. 2) Hoe ver reikt de ET? Een verklaring voor het ontstaan van het eerste leven is er nog niet; en zoals het artikel aangaf is bijvoorbeeld ook het moleculaire mechanisme van de stap eencellige naar meercellige (vrijwel) onbekend.
Inderdaad. Toch meen ik (zoals je al wel gelezen hebt, en waar Mortlach het niet mee eens is) te kunnen onderscheiden in historische en technische wetenschap. Daaraan kan een verschillende graad van zekerheid gekoppeld worden. Hoe lang iets geleden is, kan ook een maat zijn voor (on)zekerheid. Over de prehistorie kan een historicus in het algemeen ook minder dingen zeggen dan over de WO-II. Daartegenover staan bijvoorbeeld schei- en natuurkunde. Dit onderscheid is deels ook kunstmatig, want waar de genetica ophoudt en de ET begint, en waar het dan precies voor een YEC-ische visie verkeert gaat, weet ik niet exact aan te geven. (zie ook discussie hierboven)
Je doelt waarschijnlijk op het onderscheid dat veel YEC maken tussen micro- en macro-evolutie. De grens trekt men dan bij wat Genesis noemt het gevogelte, de wilde dieren etc. 'naar zijn aard' scheppen. Wat soort dat precies inhoudt op in de taxonomische rangorde, daarin is men soms flexibel. In ieder geval gaat men, om het bij jouw voorbeeld te houden, vaak niet verder terug dan de gemeenschappelijke beer, de gemeenschappelijke hond/wolf etc.
Het heeft geen biologische basis zeg je. Daarin geef ik je (zover mijn kennis reikt) gelijk. Hooguit zou ik kunnen zeggen dat de tijd op de evolutionistische tijdschaal behoorlijk kort is, met name als we kijken naar het ontstaan van het eerste leven. In de biochemie kent men de Levinthal-paradox (https://nl.wikipedia.org/wiki/Levinthalparadox). Het is een paradox, die aangeeft dat eiwitvouwing niet het resultaat is van random uitproberen van bindingshoeken. Anders zou de tijd die nodig is om 1 eiwit juist te laten vouwen (zodat het functioneert) langer zijn dan de tijd dat het universum bestaat. Eiwitten vouwen echter op een tijdschaal van milliseconden. Nu is evolutie niet geheel een random proces te noemen. De fysische/chemische wetten gelden altijd op DNA/RNA/eiwit/metaboliet-niveau. Ik vind het echter frappant dat zo iets ingewikkeld als een levende cel ontstaat als resultaat van botsingen van moleculen, die op een bepaald moment ineens een RNA-molecuul vormen o.i.d.
kinpruik schreef:Elke goed onderbouwde wetenschappelijke theorie is intern consistent. Als dit niet zo zou zijn dan zou het geen goed onderbouwde theorie zijn. Het leuke van de ET is dat die niet alleen met zichzelf in overeenstemming is, maar met tal van andere theorieen op andere vakgebieden, denk aan geologie, cosmologie (in mindere mate), etc. De ET is duizenden keren geverifieerd met onafhankelijke andere theorieen. En wat blijkt, de theorie klopt gewoon.
kinpruik schreef:Daarnaast is het natuurlijk een drogreden dat omdat we de oorsprong van het leven niet kennen, de ET daarmee op losse schroeven komt te staan. De ET gaat niet over de oorsprong van het leven, maar heeft als aanname dat er leven is. Dat is een empirisch aantoonbaar juiste aanname volgens mij. Het is een beetje als zeggen dat we het weer niet kunnen voorspellen omdat we niet precies weten hoe het komt dat water condenseert en in een wolk verandert.
Het onderscheid tussen 'historische' en 'technische'/'observeerbare' wetenschap is voornamelijk verzonnen door jonge-aarde-creationisten. In de normale wetenschap wordt dit onderscheid vrijwel niet gebruikt. En als dit onderscheid er is, waarom vallen de verslagen in de Bijbel dan niet onder 'historische wetenschap'?
kinpruik schreef:Het onderscheid tussen micro- en macroevolutie is hetzelfde als het onderscheid tussen een meter wandelen en 10 kilometer wandelen. Het is exact hetzelfde proces. En als dieren naar 'hun aard' geschapen zijn, wat is dan de 'aard' van bijvoorbeeld de hyena? Of het vogelbekdier? Of de Tiktaalik?
Daarnaast is evolutie door middel van natuurlijke selectie absoluut geen 'random' proces. Er zit een random element in, maar het proces door natuurlijke selectie is strikt niet random. Alles wat niet werkt sterft namelijk. Het random element is de variatie die optreedt bij het doorgeven van erfelijke eigenschappen aan nakomelingen. Die variatie zorgt ervoor dat de ene nakomeling een mogelijk voor- of nadeel heeft ten opzichte van de andere nakomelingen, waardoor die ene nakomeling dus gemiddeld genomen meer nakomelingen krijgt, waardoor dat specifieke voordeel weer wordt doorgegeven aan andere nakomelingen.
Daarnaast is het jongeaardecreationisme volgens mij gewoon meetbaar onjuist. We kunnen namelijk gewoon opmeten hoe oud het universum minimaal zou moeten zijn (d.m.v. roodverschuiving). Oudeaardecreationisme is daarmee een veel plausibelere verklaring dan het jongeaardecreationisme.
Terug naar “[Religie] - Open forum”
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 71 gasten