Moderators: henkie, elbert, Moderafo's
Klopt. Dat is ook vaak mijn probleem met veel creationisten. De argumentatie bestaat uit het afgeven op de argumenten van de ander/wetenschap in plaats van zelf met degelijke argumenten te komen. Dat is zo jammer. Was voor mij ook een reden om af te haken.Mortlach schreef:Schermen met aannames komt nooit heel erg sterk over. Het is trouwens ook geen bewijs voor je eigen standpunt, alleen tegen dat van de ander. En dat is een fout die mensen vaak maken. Door evolutie te ontkrachten, bevestig je je eigen idee niet automatisch.
Dat denk ik ook, er zit een doel achter. Als je gelooft dan moet er een doel zijn waarom het is gegaan zoals het ging.Cicero schreef:Het lijkt me dat vergankelijkheid hier wel degelijk geïmpliceerd is, maar waar het eigenlijk om gaat is: worden de mens en zijn vrouw in Gen 2 sterfelijk geschapen of niet? Volgens mij wel, want waarom zou er anders de boom des levens zijn?
Natuurlijk Bartje. Dat wordt op dit forum niet ontkend. Alleen, wil je goed wetenschap bedrijven dan moet je net doen alsof God er niet is om zo aan ‘objectieve’ resultaten te komen. Dus in de methodes die gevolgd worden ben je dan naturalistisch/ atheïstisch bezig.Bartje schreef:Wat ik ook met die geloofsbelijdenis liet zien is in dit geval de eerste regel van belang.
Kort samengevat Hij heeft alles geschapen.
Vandaar dat ik zei: Het heeft met alles te maken
Mortlach schreef:Ik heb vanochtend een reactie gehad. Leuk en onverwacht. In zijn e-mail brengt Ds Mensink wel enige nuance aan en blijkbaar heeft zijn stuk toch een aantal reacties uitgelokt. Hij blijft bij de stelling dat evolutietheorie een 'verklaringstheorie' is en dus niet empirisch. Ik ben het daarmee uiteraard oneens, maar het was verder een prettige manier van communiceren.
Mortlach schreef:Het jammere is altijd dat er zo met die aannames wordt geschermd. Alsof die aannames volledig willekeurig zijn en ook totaal anders zouden kunnen zijn. Ja, er zijn zaken die wetenschappelijk niet te bewijzen zijn, maar nee, die zijn niet willekeurig en inwisselbaar. Aannames als "er bestaat een universum" en "logica klopt" kun je niet bewijzen, maar niemand die twijfelt of ze waar zijn.
Mortlach schreef:Het wordt soms zo voorgesteld alsof de hele theorie van de aannames aan elkaar hangt. Dat valt echt reuze mee. En tja, soms worden aannames die gewoon lijken te werken achteraf ingevuld als er iemand komt die slim genoeg is om een manier te vinden om ze toch te bewijzen. Dat gebeurt in de wiskunde heel regelmatig. Allerlei vermoedens en technieken die lijken te werken worden gebruikt en dan beginnen alle onderzoeken met "gegeven dat het Shio-McKenna-vermoeden klopt, geldt..."
Mortlach schreef:Schermen met aannames komt nooit heel erg sterk over. Het is trouwens ook geen bewijs voor je eigen standpunt, alleen tegen dat van de ander. En dat is een fout die mensen vaak maken. Door evolutie te ontkrachten, bevestig je je eigen idee niet automatisch.
Dummy schreef:Waarbij het alleen nogal lastig wordt om het met de Bijbel te harmoniseren.
Lock&Stock schreef:Alleen voor mensen die krampachtig vasthouden aan een hele specifieke interpretatie van de Bijbel. Ook op dit forum zitten genoeg christenen die geen enkel probleem hebben met die harmonisatie.
Dummy schreef:Ik denk dat we hier weer in een soort koker belanden. Filosofisch gezien is het namelijk maar zeer de vraag of dergelijke aannames juist zijn. De tweede zullen we moeten aannemen omdat we volgens een bepaalde logica redeneren, maar bestaat het universum? Bovendien kunnen we met dergelijke aannames onnoemelijk veel bewijzen, oftewel niks.
En tja soms zijn het gewoon aannames die helemaal niet blijken te kloppen. Daar hadden we bijvoorbeeld Gödel voor nodig. Dat heeft ook járen geduurd. En ik denk dat de wiskunde hierin niet het sterkste voorbeeld is. Het is het bewijzen van een aanname in één van de meest menselijke systemen binnen de wetenschap.
Waarbij het alleen nogal lastig wordt om het met de Bijbel te harmoniseren.
Je krijgt toch echt te maken met theologische consequenties zoals begrippen als de zondeval. Dat heeft niets te maken met het krampachtig vasthouden aan een specifieke interpretatie,
mijns inziens krijg je een veel minder rijke theologie. Het is juist een bepaald deel van de christenen die geen moeite hebben met harmonisatie. Dat zijn vaak ook christenen die, mijns inziens een meer op de mens gerichte theologie ontwikkelen. Waardoor je uiteraard dichterbij de wetenschap komt.
Mortlach schreef:Okee, schets even een situatie waarin de aanname "Het universum bestaat" onwaar is.
Mortlach schreef:Hoe je erbij komt dat je met die aanname onnoemelijk veel kunt bewijzen, mag je me toch even uitleggen. Ik zie het toch echt eerder als een "ik denk, dus ik besta".
Geen idee wat je met dat laatste bedoelt. Volgens mij bewees Godel dat axiomatische systemen nooit compleet zijn - dat betekent dat er binnen die systemen heel specifieke stellingen zijn die waar zijn, maar die niet als waar kunnen worden bewezen. Let op, als een stelling onwaar is, kan dat wel altijd worden bewezen, voor zover ik het begrepen heb. De aanname dat wiskunde compleet is, is inderdaad ontkracht.
Daar ben ik dan ook niet echt op uit.
Natuurlijk Bartje. Dat wordt op dit forum niet ontkend. Alleen, wil je goed wetenschap bedrijven dan moet je net doen alsof God er niet is om zo aan ‘objectieve’ resultaten te komen. Dus in de methodes die gevolgd worden ben je dan naturalistisch/ atheïstisch bezig.
Op deze manier kunnen christenen ook gewoon wetenschapper zijn.
antoon schreef:heleboel...
Volgens mij zijn we het gewoon met elkaar eens hoor
Dummy schreef:
Je krijgt toch echt te maken met theologische consequenties zoals begrippen als de zondeval.
Dummy schreef:Dat heeft niets te maken met het krampachtig vasthouden aan een specifieke interpretatie, mijns inziens krijg je een veel minder rijke theologie.
Dummy schreef:Het is juist een bepaald deel van de christenen die geen moeite hebben met harmonisatie. Dat zijn vaak ook christenen die, mijns inziens een meer op de mens gerichte theologie ontwikkelen. Waardoor je uiteraard dichterbij de wetenschap komt.
antoon schreef:fijn dat we ergens overeens kunnen zijn
Terug naar “[Religie] - Open forum”
Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 79 gasten