Boekenlezer schreef:Je zit dan toch met het feit, dat de werkelijke situatie anders is dan hoe het beschreven staat. En nogal ingrijpend ook! Het lijkt mij dat dat toch als een van de eerste mogelijkheden oproept, dat datgene wat geschreven staat dan gewoon niet waar is, dus onzin. De Bijbel is in dat geval dan dus gewoon onbetrouwbaar, en daarmee het hele geloof wat op die Bijbel gebaseerd is. Dat is toch geen heel vreemde gedachtegang?
Het is in ieder geval een veel voorkomende gedachtengang. Genesis moet waar zijn, want anders is Jezus een leugenaar en ben ik bang dat ik na mijn dood ophoud te bestaan. Ik wil niet bang zijn, dus daarom moet Genesis wel waar zijn.
Dat er met de Bijbel niets mis is, maar met de letterlijke interpretatie, wordt dan weer door mensen afgedaan, want zie boven. Het is natuurlijk ook moeilijk, want als je het begin mythologisch leest, en het eind letterlijk, waar is dan de overgang, nietwaar? Bij welk vers precies?
Dus voordat je je in allerlei moeilijke bochten gaat wringen om die geliefde Bijbel dan toch maar te redden: geef eerst (minstens) een reden waarom bovengenoemde mogelijkheid werkelijk onmogelijk is, en naar het rijk der fabelen verwezen moet worden.
over welke mogelijkheid heb je het nu precies?
[quote
- evolutie: geleidelijke ontwikkeling van een aapachtige naar een mens; dus mensen en apen zijn sterk verwant aan elkaar, waaruit volgt dat zij een zelfde soort existentie hebben.
- schepping: apen en mensen zijn los van elkaar geschapen, al valt het dan toevallig wel op dezelfde dag (zesde dag); mensen en apen zijn dus niet verwant aan elkaar, en er is ook geen overgangsfase.
Werkelijk waar alles buiten de Bijbel om wijst op het eerste. Fossielen, gedrag, DNA, morfologie, het feit dat chimpansees kunnen spreken als je ze gebarentaal leert.
Val en verlossing staan met elkaar in verband. Maar in hoeverre is er in het evolutie-scenario sprake van een val? Dan was het kwaad er al lang vóór de mens er was! Dus had de mens niets te kiezen inzake goed en kwaad. Waar heeft het idee van verlossing dan betrekking op? Dat wordt dan wel vrij ingewikkeld.![]()
Het kwaad is zoiets vaags. Wat goed is voor de een, is kwaad voor de ander. Het is kwaad voor het hert dat wordt opgegeten door de wolf, maar voor de wolf is het goed. Die idyllische situatie waar zogenaamd alles 'goed' was, is een troop dat je in zo goed als alle culturen ziet terugkomen. Het is een hulpmiddel om uit te drukken wat er precies 'mis' is met deze wereld.
Dat de mens 'gevallen' is, voelen we als het goed is allemaal aan - sommigen wat meer dan anderen, maar het is een doorgedrongen overtuiging. Dat wil echter nog niet zeggen dat er één specifieke gebeurtenis moet zijn geweest die dat heeft veroorzaakt. Het betekent alleen dat we inzien dat niet alles goed gaat.
Het is veel gemakkelijker om te definiëren dat alles ooit goed was en dan alles daar genadeloos in te persen. De gebitten van roofdieren zijn toch echt gemaakt om vlees te eten. Wat dat betreft is de natuur behoorlijk efficiënt; ze doet geen dingen die niet werken. Maar jij zult toch moeten zitten en als iemand je een fossiele schedel van een sabeltandtijger voortzet moeten beweren dat dat ding gras at - zelfs al leggen we er coprolieten - fossiele poep - naast waar je de botscherven nog in kunt terugvinden...
Dan is je enige uitweg de conclusie dat dat fossiel dus van NA de zondeval moet zijn. Voor die sabeltandtijger is dat misschien nog wel vol te houden, maar voor fossiele dino-poep en -tanden is dat toch wel wat lastiger.