
De Filadelfiagemeente in Culemborg is in 1933 gesticht door Jacobus den Hartog en beschouwt zich als een "vrije gemeente op hervormde grondslag". De gemeente heeft ook een eigen site: http://www.kerkgenootschapfiladelfia.nl/index.html
Ook op Wikipedia heeft Kerkgenootschap Filadelfia een eigen pagina. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Filadelfia ... (Culemborg)
Hier staat dat er in deze gemeente geen sacramenten worden bediend en dat de kinderen dus niet gedoopt zijn. De gemeente sluit toekomstige doopbediening echter niet uit. Ook kent men (nog) geen ambten. Jan van Klinken, oud-columnist van het Reformatorisch Dagblad, schrijft Filadelfia trekken toe van een sekte, onder meer vanwege de centrale positie van Jacobus den Hartog in deze gemeente en de opmerkelijke gedachten van Den Hartog.
Tussen 2005 en 2011 is het aantal leden van de Filadelfiagemeente gestaag afgenomen, om diverse redenen. Onder meer omdat de Filadelfiagemeente alleen preken van Jacobus den Hartog leest en deze oud-voorganger een twijfelachtig seksueel leven had.
In zijn columns in het Reformatorisch Dagblad (september 2011) schreef Jan van Klinken onder meer het volgende over Jacobus den Hartog:
Wat in ieder geval van hem gezegd kan worden, is dat hij omstreden opvattingen had. Ook op zijn zelfbeeld valt het een en ander af te dingen. Zo zijn er de laatste jaren in kleine kring brieven opgedoken waarin hij zich verdedigt nadat was uitgekomen dat hij een buitenechtelijk kind had verwekt. De betreffende vrouw, zo schrijft Den Hartog, „heeft de schande aanvaard en is de hoer om mijnentwil. Maar nochtans ook de maagd Gods en de bruid van de hemelse Bruidegom, omdat de Almachtige mijn gerechtigheid is in eeuwigheid.” En: „Buiten deze bediening Gods, ben ik een zondaar, ja, de grootste der zondaren. Maar in de bediening Gods, ben ik als God Zelf.”
Zulke bijna blasfemische passages maken duidelijk dat er iets grondig mis was met deze man.
Jan van Klinken wijst tevens op de gang van zaken in de Filadelfiagemeente:
Het weinige wat in de loop der jaren naar buiten kwam, wees erop dat er binnen de gemeente een vrij strak regime heerste. Zeker toen er nog veel jeugd naar de kerk ging, was er nogal eens sprake van directe bemoeienis vanuit de leiding met de keuze van de huwelijkspartner. „De gebruikelijke wijze waarop men elders aan elkaar pleegt te komen” acht het kerkbestuur in een document uit 1994 „strijdig met het leven naar Gods wil.” Als voorbeeld wordt Izak genoemd. Zijn vader Abraham stuurt zijn knecht Eliëzer eropuit om een vrouw te zoeken.
Zelfs bestaande verkeringen moesten onder druk van leidinggevenden worden verbroken, ook al ging het om een koppel uit de eigen kerk. Gevolg van het huwen binnen de groep was dat velen familie van elkaar werden, zelfs in de vorm van neef-en-nichtrelaties.
In het tweede gedeelte schreef Van Klinken onder meer het volgende:
Een gemeente die zozeer focust op één persoon, moet er niet gek van opkijken dat ze met een sekte in verband wordt gebracht. Nu zijn er sekten in allerlei soorten en maten, maar hoezeer ze onderling verschillen, er zijn steeds sterke overeenkomsten. Een van de belangrijkste is dat alles draait om één bepaalde, dominante figuur. ... De leider mag dan al meer dan een halve eeuw uit de tijd zijn, alles wat hij vond, dacht en schreef is bepalend. De foto van Cobus den Hartog die vrijwel alle leden van Filadelfia in de woonkamer hebben staan, is in dit verband eveneens een veeg teken. Het wijst op een ongezonde cultus.
Een ander kenmerk van sekten is dat de groep een geïsoleerd bestaan leidt. Met de buitenwacht wordt niet of nauwelijks contact gemaakt.
Verder speelt het beschikbaar stellen van financiële middelen bij sekten en sektarische gezelschappen meestal een belangrijke rol.
Zie: http://www.refdag.nl/opinie/achterstevo ... g_1_590690
en: http://www.refdag.nl/opinie/achterstevo ... d_1_590691
Culemborg TV is tijdens Monumentendag 2013 bij Kerkgenootschap Filadelfia langs geweest:
http://www.culemborg.tv/videos/video/mo ... filadelfia
Is het terecht om Kerkgenootschap Filadelfia in Culemborg als een sekte te beschouwen?