Mortlach schreef:Toen het universum verder was uitgedijt (en dus was afgekoeld) ontstonden er waterstofatomen en helium, en konden de fotonen die al die tijd rondstuiterden eindelijk vrijkomen.
Om hier op door te gaan; de eerste sterren waren het gevolg van ophopingen van waterstof- en heliumatomen meteen na bovenstaand stadium die door de zwaartekracht steeds groter werden, nadat de ophopingen groot en zwaar genoeg waren begon kernfusie en waren de eerste sterren geboren. Kernfusie fuseert atomen waardoor atomen ontstaan met een hogere massa;

Waterstof (H) en Helium (He) zijn de lichtste atomen (helemaal bovenaan in de Periodieke Tabel), door deze te fuseren krijg je bijvoorbeeld Lithium (Li) of koolstof (C). Elk koolstof atoom in jouw lichaam, en dat zijn er redelijk veel, is geboren in een ster, waarschijnlijk een hele hele oude ster die al miljarden jaren geleden is verdwenen. De reden dat dit belangrijk is, is dat de vroege sterren een bepaalde samenstelling hadden, er waren simpelweg nog geen andere elementen dan waterstof en helium. Deze samenstelling is anders dan de sterren van nu (zoals onze zon), en aangezien we met telescopen ondertussen 13 miljard jaar terug kunnen kijken is het mogelijk de Oerknal theorie te toetsen. En inderdaad, hoe verder we terugkijken hoe "simpeler" de samenstelling van sterren wordt. Ook weer een bewijs voor de Oerknal theorie, net als achtergrond straling.