Koken, bakken, etc. (4)

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

schelpje3
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11410
Lid geworden op: 23 apr 2010 13:57

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor schelpje3 » 21 dec 2013 11:04

Ik heb zo het menu van de laatste weken eens doorgelopen, maar er zit weinig Hollandse prak bij.
En dan is het nog een stamppot.
We eten wel geregeld aardappels, maar daar is ook goed mee te variëren.
Gekookt, gepoft, op de plaat in de oven, met een paar drupjes olijfolie, met of zonder schil, gebakken, gestampt, puree, zweedse aardappeltjes, in blokjes roergebakken in een gerecht, in de römertopf, gefrituurd.
Variëren met soorten aardappels en dan merk je dat elke aardappel anders smaakt, andere eigenschappen heeft.
Pakjes en zakjes gebruik ik bij hoge uitzondering, dan een kruidenmengsel, maar geen soepen, sauzen, jus, puree.
Het is vaak duur en veel te zout.
Vetten heb je zeker nodig ajl! Vooral in de winter omdat zo vit. A en D binnenkomt.
Voor kinderen en ouderen absoluut een noodzaak.
Stoofpeertjes kook ik in een flesje bessensap van flipje :D water toevoegen tot ze onder staan, als het kookt wat kaneel erover stuiven of een kaneelstokje erbij en vlak voordat ik de gare peertjes in de schaal giet, gooi ik er pas suiker door.
Tip van opoe: laat op ieder peertje een piepklein stukje schil zitten, vooral bij Gieser Wildemannen, dan worden ze superrood.

Gebruikersavatar
Wilsophie
Generaal
Generaal
Berichten: 7626
Lid geworden op: 21 feb 2012 12:50
Locatie: De Bult

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Wilsophie » 21 dec 2013 11:55

Toevallig ga ik stoofpeertjes maken voor de kleinkinderen en dat doe ik nu met |Gluhwein en stokje kaneel en wat speculaaskruiden.
De aardappeltjes die ik in de schil in de oven doe bestrooi ik ruim met rozemarijn, ik heb een kruidenwinkel ontdekt op internet en heb een doos gekocht van allerlei kruiden en specerijen en ik doe er wel een paar jaar mee.

Heb weer wel eens alle oude troep uit de kastjes weggedaan. Voor de feestdagen wil ik altijd alles op orde hebben. Schoon en overzichtelijk.
Vandaag ga ik appels schillen op mijn machientje die in één klap het klokhuis en de schil verwijdert en in plakken snijdt en dan ga ik ze drogen op mijn machine.
Dan neem ik ze gedroogd mee naar de kleinkinderen en die bereid je net als stoofpeertjes en typisch Urker gewoonte in het najaar omdat op zondag te eten.

Merisja
Luitenant
Luitenant
Berichten: 652
Lid geworden op: 15 feb 2008 19:10

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Merisja » 21 dec 2013 12:29

Stoofpeertjes maken wil ook wel eens! Hoe doe je dat, wilsophie? Klinkt lekker met gluhwein, kaneel en speculaaskruiden! Wat voor peren gebruik je dan?

Evelien
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11376
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:36

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Evelien » 21 dec 2013 13:03

Gewoon stoofperen ;-). Ze zijn nu volop verkrijgbaar.

schelpje3
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11410
Lid geworden op: 23 apr 2010 13:57

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor schelpje3 » 21 dec 2013 13:15

Merisja schreef:Stoofpeertjes maken wil ook wel eens! Hoe doe je dat, wilsophie? Klinkt lekker met gluhwein, kaneel en speculaaskruiden! Wat voor peren gebruik je dan?

Kijk wel uit naar Gieser Wildemannen, kleinere zoetere soort, of St. Rémy, een wat groter rinsige peer.
Tot tegen de kook aanbrengen en dan op het allerkleinste pitje, op een sudderplaatje.
Peertjes moeten gestoofd worden en niet gekookt.
Dan mogen ze de hele middag op blijven staan, het hele huis geurt er dan naar. :D

Gebruikersavatar
Wilsophie
Generaal
Generaal
Berichten: 7626
Lid geworden op: 21 feb 2012 12:50
Locatie: De Bult

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Wilsophie » 21 dec 2013 16:51

Inderdaad, dus dan is de snelkookpan niet echt goed.
Ik heb weer een topje van een vinger afgesneden, nu de pink, mens wat een bloedbad.
Enfin, het geurt allemaal heerlijk, vroeger deden we dat op een oliepitje. Die combi van gerechten en petroleum is toch een achterhaalde geur.

Gebruikersavatar
Wilsophie
Generaal
Generaal
Berichten: 7626
Lid geworden op: 21 feb 2012 12:50
Locatie: De Bult

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Wilsophie » 21 dec 2013 16:52

Ik dacht dat stoven altijd met open deksel en een klontje boter was. Heb ik dat mis, want ze heten "stoofperen'. Ik gebruik de Wilde Giezemannen.

EenVasteBurcht
Sergeant
Sergeant
Berichten: 370
Lid geworden op: 14 jul 2013 11:33
Locatie: Leiden

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor EenVasteBurcht » 21 dec 2013 17:28

Gieser Wiedeman (geen idee hoe je het schrijft) is inderdaad dé go-to stoofpeer. Heb hier ook nog een halve zak liggen :)

Wij stoven het altijd met wat suiker, een pijpje kaneel en een kruidnageltje. Maar ik had die specerijen niet in huis en heb ze met alleen suiker gestoofd, is óók heerlijk.

De tip van de schillen is wel een goeie ! Bij mij werden ze maar een beetje roze. Misschien is het een idee om gewoon een flink stuk schil mee te koken en er na afloop uit halen?

Gebruikersavatar
Wilsophie
Generaal
Generaal
Berichten: 7626
Lid geworden op: 21 feb 2012 12:50
Locatie: De Bult

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Wilsophie » 21 dec 2013 17:32

Merisja schreef:Stoofpeertjes maken wil ook wel eens! Hoe doe je dat, wilsophie? Klinkt lekker met gluhwein, kaneel en speculaaskruiden! Wat voor peren gebruik je dan?


Speculaas kruiden kun je overal kopen en goedkope Glúhwein bevat die kruiden, en dan in principe de Gieser wildemannetjes maar ook de Remy peren gaan prima. Een scheutje roosvicees of bessensap wil ook als je bezwaar hebt tegen alcohol. Heb je een snelkookpan?

Gebruikersavatar
mw
Moderator
Berichten: 3673
Lid geworden op: 08 jul 2004 22:05
Locatie: de Bult

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor mw » 21 dec 2013 18:26

Stoofpeertjes kook ik in een flesje bessensap van flipje :D water toevoegen tot ze onder staan, als het kookt wat kaneel erover stuiven of een kaneelstokje erbij en vlak voordat ik de gare peertjes in de schaal giet, gooi ik er pas suiker door.
Tip van opoe: laat op ieder peertje een piepklein stukje schil zitten, vooral bij Gieser Wildemannen, dan worden ze superrood.

Alleen het recept lezen laat mij al watertanden! 8) Ik ga het met kerst zeker proberen.
Bedankt!
God nu is getrouw, Die niet zal toelaten dat u verzocht wordt boven wat u aankunt, maar Hij zal de uitkomst geven.... 1 Kor. 10:13 ged.

Merisja
Luitenant
Luitenant
Berichten: 652
Lid geworden op: 15 feb 2008 19:10

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Merisja » 21 dec 2013 20:24

@Wilsophie: Ik heb geen snelkookpan, maar als ik dit zo lees moet het denk ik wel gaan lukken :D Ga het voor Kerst eens proberen! Klinkt erg lekker iig.

schelpje3
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11410
Lid geworden op: 23 apr 2010 13:57

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor schelpje3 » 21 dec 2013 21:51

Je hebt helemaal geen snelkookpan nodig, die heb ik ook niet.
Ik ben juist van het slowcook principe.
Een gerecht als stoofpeertjes heeft alleen tijd en aandacht nodig.

Gebruikersavatar
-Judith-
Luitenant
Luitenant
Berichten: 609
Lid geworden op: 15 apr 2010 22:31

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor -Judith- » 22 dec 2013 13:16

Wij gaan 1e kerstdag bij mijn ouders eten, m'n zus en ik nemen allebei verschillende gerechtjes mee, ik heb beloofd dat ik (o.a.) sandwiches meeneem, maaaar bij ons gezin is het bij veel mensen zo 'wat de boer niet kent, dat eet ie niet'... Dus wie heeft er nog ideeën met lekkere sandwiches zonder tapenades, pesto e.d. ? Want op internet komt ik allerlei recepten tegen maar dan met tapenades en pesto, etc.....

Evelien
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11376
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:36

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Evelien » 22 dec 2013 13:25

Niet te moeilijk denken. Je neemt bijv. kipkerriesalade of een andere, wat ook erg lekker is een komkommersalade (ook heel makkelijk zelf te maken). Blaadje veld sla op het brood dan een lepel salade die dek je dan weer af met een blaadje veld sla.

Je kan ook roomkaas gebruiken, met plakjes komkommer.
Of je doet er nog wat gerookte zalm tussen of een stukje ham.

Gebruikersavatar
Wilsophie
Generaal
Generaal
Berichten: 7626
Lid geworden op: 21 feb 2012 12:50
Locatie: De Bult

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Wilsophie » 22 dec 2013 13:52

Je kunt een casinobrood kopen , korsten eraf en dan met deegroller het brood plat rollen.
Als het een platte lap is dan ga je hem van binnen..bekleden met bijvoorbeeld een laagje ham, een laagje boursin of andere kruidenkaas en dan weer een laagje ham zover dat je hem kun oprollen.
Goed stijf oprollen en inpakken in plastic folie met beide zijden als een tofee dicht draaien en dan in de vriezer of in de koelkast. En dan als hij goed koud is folie eraf en dunne plakjes snijden, je ziet dan het leuk effect van de kleurtjes in de rondjes sandwich. Wil je meer rood dan rose vanwege kerst neem dan rookvlees.
Wil je er groen tussen doen vanwege de kerst, dan gewoon fijne groene verse kruiden ertussen strooien naar smaak uiteraard.
Veldsla en rucola is ook heel lekker, maar dan kun je het niet invriezen wel met peterselie of bieslook e.d.
Neem wel een vers brood, dat rolt makkelijk uit.
Je kunt ook een casinobrood uithollen en vullen, maar dat is weer een ander recept.


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 36 gasten