Protestantse stromingen

Open voor alle onderwerpen en meningen

Moderators: henkie, elbert, Moderafo's

Gebruikersavatar
Scavence
Verkenner
Verkenner
Berichten: 26
Lid geworden op: 24 jan 2013 19:09

Protestantse stromingen

Berichtdoor Scavence » 25 jan 2013 20:50

Omdat het protestantisme zoveel stromingen heeft ben ik mij daar eens in gaan verdiepen. Niet zozeer om mij dan vervolgens te beperken tot die stroming maar juist om er een globale kijk op te krijgen. Ik vind het interessant om te zien wat er in de tijd allemaal is veranderd met de orthodoxe leer.

Het protestantisme is een van de drie grote stromingen (Rooms-katholieke Kerk, Oosters-orthodoxe Kerken en Protestantisme) binnen het christendom. Deze stroming is begonnen als een reactie tegen leerstellingen en praktijken in de middeleeuwse westerse Kerk in West-Europa in de vroege 16e eeuw die bekend staat als de Reformatie.

Vrijzinnigen: Vrijzinnig-protestantisme (of liberale christenen) is een stroming, grotendeels binnen de Protestantse kerk van Nederland, van mensen die hun christelijke geloof sterker laten bepalen door de eigentijdse cultuur dan de aanhangers van de tegenpool, het orthodox-protestantisme.

Midden-orthodoxie: Tot de Midden-Orthodoxe stroming behoort de middenmoot van de PKN. De meeste kerkgangers kennen de term Midden Orthodox niet eens. Ook waar de grens ligt met de Confessionele Vereniging is lang niet altijd even duidelijk.Toch behoort veruit het grootste gedeelte van de vroegere Nederlandse Hervormde Kerk en Gereformeerde Kerk hier toe. Scheuringen binnen deze stroming hebben zich nooit voorgedaan omdat men gewoon een onderdeel wilde blijven van bovengenoemde kerken. Toen het Samen op Weg proces op gang kwam dat op 1 mei 2004 leidde tot de PKN stonden deze kerken vooraan omdat men niets liever zag dan de eenwording van de kerken. Niet kijken naar wat de verschillen zijn maar juist de overeenkomsten omarmen.Er is een Bijbelse prediking maar men schrijft er niet de wet voor. Lange discussies over theologische verschillen of kleine details zul je hier niet horen. Er komen mensen uit alle lagen van de bevolking en meestal uit de wijk waarin de kerk staat, ook wel wijkgemeente genoemd.
In deze kerken gebruikt men de Nieuwe Bijbelvertaling en meestal wordt er uit het Liedboek voor de Kerken gezongen. De diensten verlopen rustig volgens een vaste volgorde en de diensten worden veelal door het orgel begeleid.

Modern-gereformeerden: "Modern-gereformeerd" is een benaming die gebruikt wordt voor die gereformeerden (met name uit de Gereformeerde Kerken in Nederland) die in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw geprobeerd hebben de gereformeerde orthodoxie aansluiting te laten vinden bij maatschappelijke ontwikkelingen. Onder invloed van meer eigentijdse opvattingen.

Orthodox-gereformeerden:

"Evangelicaal"

Het evangelisch christendom is een stroming binnen het orthodox-protestantisme. Het is ontstaan uit de opwekkingsbewegingen binnen het Amerikaanse en Engelse protestantisme in de 18e en 19e eeuw. In de 20e eeuw heeft deze christelijke stroming zich ook over de rest van de wereld verbreid. Deze christenen worden in het Engels 'evangelicals' genoemd, en in het Nederlands spreken we over 'evangelischen', 'evangelische christenen' en ook wel 'evangelicalen'. De evangelischen stellen de persoonlijke ervaring van de verlossing door Jezus Christus centraal. Zij hechten daarnaast groot belang aan evangelisatie.

In Nederland wordt meestal de term 'evangelische beweging' gebruikt in plaats van het anglicisme 'evangelicaal', hoewel de term 'evangelisch' voor misverstanden kan zorgen. De term 'evangelicaal' wordt vooral gebruikt in kringen die zeer sterk beïnvloed worden vanuit de angelsaksische wereld. Aanhangers van de term 'evangelicaal' hanteren vaak ook een engere definitie van dit begrip. Kerken die tot de evangelische beweging worden gerekend, zijn de baptistenkerken, pinkstergemeenten, Vergadering van gelovigen en verschillende evangelische gemeenten. In de afgelopen decennia hebben ook traditionele protestantse kerken en enkele rooms-katholieke parochies elementen van het evangelische gedachtegoed overgenomen, met name voor wat betreft de geloofsbeleving en liederencultuur, maar ook wat betreft leerstellingen.

"Hervormd", "gereformeerd", "protestants" en "reformatorisch"

De woorden 'hervormd' en 'gereformeerd' betekenen taalkundig precies hetzelfde. In beide gevallen gaat het om kerken die uit de Reformatie of Hervorming zijn voortgekomen. Gereformeerd is een leenwoord, maar met de oudste rechten; hervormd is een etymologisch Nederlands begrip, maar wel pas sinds 1816 in gebruik. Leden worden "hervormd-gereformeerd" genoemd. De twee begrippen overlappen elkaar dus. Het onderscheid tussen hervormd en gereformeerd zegt overigens niets over de mate van vrij- of rechtzinnigheid: binnen de NHK waren alle stromingen aanwezig, van de meest vrijzinnige tot de meest rechtzinnige.

Doordat de NHK in 2004 met het grootste gereformeerde kerkgenootschap, de Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN), en de Evangelisch-Lutherse Kerk fuseerde tot de Protestantse Kerk in Nederland, is het onderscheid tussen "hervormd" en "gereformeerd" deels verdwenen. Veel plaatselijke gemeenten bleven als afzonderlijke gemeenten naast elkaar bestaan, maar er zijn ook plaatselijke gemeenten waarin hervormden en gereformeerden fuseerden. Deze worden "protestantse gemeenten" genoemd. Mede daardoor identificeert een deel van de vroegere hervormden en gereformeerden zichzelf enkel nog als "protestants". Dit roept echter nieuwe verwarringen op, omdat het begrip "protestants" ook een internationale verzamelnaam is voor alle niet-katholieke en niet-oosterse kerken binnen het christendom, met andere woorden alle christelijke kerken die sinds de Reformatie zijn ontstaan.

Bijkomende verwarring schept het drietal betekenissen van het woord "gereformeerd", die door elkaar heen gebruikt worden: men kan doelen op de gehele gereformeerde gezindte, óf uitsluitend op leden van de Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN), terwijl daarnaast de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) lange tijd de term "gereformeerd" voor hun eigen organisaties geclaimd hebben.

De bevindelijk gereformeerden gebruiken doorgaans de aanduiding "reformatorisch" voor hun eigen organisaties om zo het misverstand te vermijden dat deze behoren tot de in hun ogen minder orthodoxe GKN of de niet-bevindelijke GKV. In enkele gevallen wordt die term ook wel eens voor orthodox- en bevindelijk-gereformeerden samen gebruikt, met name wanneer het organisaties betreft die ontstaan zijn voor de jaren zeventig waarin de reformatorische zuil tot ontwikkeling kwam.

Mijn vraag is dus of er leden zijn die hier nog meer over weten, of boeken kennen die hierop gebaseerd zijn.
Handel zodanig dat gij de mensheid zowel in uw eigen persoon als in dat van ieder ander steeds tegelijk als doel en nooit alleen als middel nodig hebt.

Faramir

Re: Protestantse stromingen

Berichtdoor Faramir » 25 jan 2013 21:12

Zoek ook eens op baptisten, mormonen, jehova's getuigen, leger des heils en in mindere mate anglicanen. Allemaal protestantse sub-stromingen die ook in Nederland actief zijn.

Voor de rest is het eigenlijk een onbegonnen werk wil je het allemaal nauwkeurig in kaart brengen. Tegen die tijd dat je klaar bent zijn er al weer wat nieuwe evangelicale stromingen.

maaarten

Re: Protestantse stromingen

Berichtdoor maaarten » 26 jan 2013 16:18

Faramir schreef:Zoek ook eens op baptisten, mormonen, jehova's getuigen, leger des heils en in mindere mate anglicanen. Allemaal protestantse sub-stromingen die ook in Nederland actief zijn.

Voor de rest is het eigenlijk een onbegonnen werk wil je het allemaal nauwkeurig in kaart brengen. Tegen die tijd dat je klaar bent zijn er al weer wat nieuwe evangelicale stromingen.


Mormonen of jehova getuigen zijn toch wel van een heel andere orde dan andere Protestanten. Goed, historisch gezien liggen hun wortels misschien in Protestantse kerken, maar de leer van de reformatie hebben zij toch wel heel ver achter zich gelaten. M.i. kun je moeilijk nog van Christelijk, laat staan Protestants, spreken, wanneer men zelfs de belijdenissen uit de vroege Kerk niet meer gelooft (Apostolicum, Nicea-Constantinopel en geloofsbelijdenis van Athanasius). Ik voel me, als Gereformeerde in ieder geval meer verwant met de RKK en de Oosters-Orthodoxe kerk, dan met Jehova's of Mormonen, daar we met de RKK en de Oosters-Orthodoxe kerken nog de meest fundamentele belijdenissen gemeenschappelijk hebben.

Overigens, wat mij betreft geldt wat ik net over Jehova's en Mormonen heb gezegd ook voor vrijzinnigen en alle andere groepen die historisch misschien met de Protestanten verbonden zijn, maar alle rechte leer hebben laten varen.

Gebruikersavatar
henkie
Beheerder
Berichten: 3487
Lid geworden op: 10 sep 2002 15:05

Re: Protestantse stromingen

Berichtdoor henkie » 26 jan 2013 21:23


Gebruikersavatar
Scavence
Verkenner
Verkenner
Berichten: 26
Lid geworden op: 24 jan 2013 19:09

Re: Protestantse stromingen

Berichtdoor Scavence » 26 jan 2013 23:13

Dat dossier was me inderdaad later ook al opgevallen, ga ik zeker eens door werken. Ik vind dat die mormonen er maar een apart geloof op na houden. Maar zeker interessant om er tot op zekere hoogte iets van af te weten. Ik dank jullie voor de reacties. En mocht iemand nog meer stromingen kennen, zeker laten weten.
Handel zodanig dat gij de mensheid zowel in uw eigen persoon als in dat van ieder ander steeds tegelijk als doel en nooit alleen als middel nodig hebt.

salty
Luitenant
Luitenant
Berichten: 516
Lid geworden op: 17 jul 2005 00:57
Locatie: Jerusalem

Re: Protestantse stromingen

Berichtdoor salty » 29 jan 2013 19:39

*verwijderd i.v.m. off topic*
For YHWH the LORD is our judge,
the YHWH the LORD is our lawgiver,
the YHWH the LORD is our king;
it is HE who will save us.
Isaiah 33:22

Gebruikersavatar
Optimatus
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11377
Lid geworden op: 28 feb 2004 02:07
Locatie: Berkenwoude
Contacteer:

Re: Protestantse stromingen

Berichtdoor Optimatus » 31 jan 2013 12:33

Lichtzwaard schreef:Waar de Episcopale kerkregering weg valt krijg je scheuringen en sekte vorming en eigenwillige godsdienst aan de lopende band. #-o #-o #-o #-o ](*,) ](*,) :?


Vandaar dat er zoveel zich katholiek noemende kerken en kerkjes zijn: Rooms-Katholiek, Grieks-Katholiek, Oud-Katholiek, Vrij-Katholiek, Onafhankelijk Oud-Rooms-katholiek, Maronitisch-katholiek, Syrisch-katholieke, Syro-Malankara-katholiek, Chaldeeuws-katholiek, Syro-Malabar-katholiek, Armeens-katholiek, Georgisch-Armeens-katholiek, Ethiopisch-katholiek, Koptisch-katholiek, Albanees-katholiek, Bulgaars-katholiek, Byzantijns-katholiek, Georgisch-Byzantijns-katholiek, Hongaars Grieks-katholiek, Italo-Albanees-katholiek, Kroatisch-katholiek, Melkitisch Grieks-katholiek, Oekraïens Grieks-katholiek, Roemeens Grieks-katholiek, Roetheens-katholiek, Russisch-katholiek, Slowaaks-katholiek, Wit-Russisch-katholiek,

om er maar een paar te noemen.
Ceterum censeo imperium putinis delendum esse.

Faramir

Re: Protestantse stromingen

Berichtdoor Faramir » 31 jan 2013 13:22

Optimatus schreef:Vandaar dat er zoveel zich katholiek noemende kerken en kerkjes zijn: Rooms-Katholiek, Grieks-Katholiek, Oud-Katholiek, Vrij-Katholiek, Onafhankelijk Oud-Rooms-katholiek, Maronitisch-katholiek, Syrisch-katholieke, Syro-Malankara-katholiek, Chaldeeuws-katholiek, Syro-Malabar-katholiek, Armeens-katholiek, Georgisch-Armeens-katholiek, Ethiopisch-katholiek, Koptisch-katholiek, Albanees-katholiek, Bulgaars-katholiek, Byzantijns-katholiek, Georgisch-Byzantijns-katholiek, Hongaars Grieks-katholiek, Italo-Albanees-katholiek, Kroatisch-katholiek, Melkitisch Grieks-katholiek, Oekraïens Grieks-katholiek, Roemeens Grieks-katholiek, Roetheens-katholiek, Russisch-katholiek, Slowaaks-katholiek, Wit-Russisch-katholiek,

om er maar een paar te noemen.

De dikgedrukte zijn geünieerd kerken. Dat wil zeggen dat het katholieke kerken zijn geünieerd met de de RKK en dus de paus erkennen. Tijdens het grote schisma van 1054 scheidde zij zich af als onderdeel van de oosters-orthodoxe Kerk en zijn later teruggekeerd en hebben hun eigen liturgie volgens de oosterse ritus.

Je punt wordt dus niet echt gemaakt in deze bijdrage. Daarnaast, al zouden dit allemaal onafhankelijke kerken en geloofsgemeenschappen zijn, dan nog kan het nog niet in de schaduw staan van het protestantisme op dit vlak. 30.000, scheuringen en afscheidingen en daar lijkt nog steeds geen einde aan te zijn gekomen.

Gebruikersavatar
Optimatus
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11377
Lid geworden op: 28 feb 2004 02:07
Locatie: Berkenwoude
Contacteer:

Re: Protestantse stromingen

Berichtdoor Optimatus » 31 jan 2013 13:31

Heel leuk dat ze geünieerd zijn - dat weet ik ook wel - maar ze bestaan allemaal door- en naast elkaar met elk hun eigenaardigheden. Geünieerd betekent nog niet dat ze één enkel kerkgenootschap zijn. Sterker nog, ze hebben wellicht dezelfde chef in Rome, maar wel hun eigen liturgie en tradities en regels: het verplichte celibaat is in deze (soms piepkleine) kerkgenootschappen niet altijd van kracht. Geünieerd betekent eigenlijk meer zoiets als een confederale (zeg maar Zwitserse) structuur, meer niet.
Ceterum censeo imperium putinis delendum esse.

Faramir

Re: Protestantse stromingen

Berichtdoor Faramir » 31 jan 2013 13:39

Optimatus schreef:Heel leuk dat ze geünieerd zijn - dat weet ik ook wel - maar ze bestaan allemaal door- en naast elkaar met elk hun eigenaardigheden. Geünieerd betekent nog niet dat ze één enkel kerkgenootschap zijn.

Ze zijn wel degelijk 1. De ritus is enkel anders.
De Anglicaanse en Oud-Katholieke kerken erkennen elkaars wijdingen ook, maar zijn wel twee verschillende kerkgenootschappen.

Deze twee erkennen elkaars wijdingen ja. Maar dat is wel heel iets anders als geünieerd. Deze katholieke kerken kan je beter zien als het anglicaanse ordinariaat wat opgericht is om anglicanen met behoud van traditie te laten integreren in de katholieke Kerk.

Niet dat het ter zake doet, maar het is echt wezenlijk anders dan de toestand in het protestantisme.

boer
Majoor
Majoor
Berichten: 2343
Lid geworden op: 20 mar 2011 12:11
Locatie: far far away.

Re: Protestantse stromingen

Berichtdoor boer » 31 jan 2013 13:44

Optimatus schreef:Heel leuk dat ze geünieerd zijn - dat weet ik ook wel - maar ze bestaan allemaal door- en naast elkaar met elk hun eigenaardigheden. Geünieerd betekent nog niet dat ze één enkel kerkgenootschap zijn. Sterker nog, ze hebben wellicht dezelfde chef in Rome, maar wel hun eigen liturgie en tradities en regels: het verplichte celibaat is in deze (soms piepkleine) kerkgenootschappen niet altijd van kracht. Geünieerd betekent eigenlijk meer zoiets als een confederale (zeg maar Zwitserse) structuur, meer niet.


Zolang het roomse doopsel in refo kerken geaccepteerd wordt en andersom is het voor mij allemaal een grote hutspot.
Zoals Christus al voorzei, het koninkrijk der hemelen (de geestelijke wereld) is als een gigantische boom, waarin allerlei gevogelte nestelt.
Of 3 maten meel, waarin de vrouw verderfelijk zuurdesem in verstopt, welke het gehele deeg verzuurd.
het is allemaal uitgekomen.

Gebruikersavatar
Optimatus
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11377
Lid geworden op: 28 feb 2004 02:07
Locatie: Berkenwoude
Contacteer:

Re: Protestantse stromingen

Berichtdoor Optimatus » 31 jan 2013 13:49

Ik heb geen probleem met het "Roomse doopsel". Ik ben allang blij dat er tenminste één sacrament nog enigszins over en weer geaccepteerd wordt. Uiteindelijk is de doop een verbond van God met een mens en het lijkt me zeer ongepast om daar als mensen over te blijven kibbelen.

Excuses, Faramir, ik heb mijn vorige posting veranderd, omdat ik mijn eerste versie niet voldoende vond als reactie op jouw posting.
Ceterum censeo imperium putinis delendum esse.

Faramir

Re: Protestantse stromingen

Berichtdoor Faramir » 31 jan 2013 17:00

Optimatus schreef:Excuses, Faramir, ik heb mijn vorige posting veranderd, omdat ik mijn eerste versie niet voldoende vond als reactie op jouw posting.

Dat geeft niet. Maar volgens jouw mening is Zwitserland dus ook geen land en is bijvoorbeeld de PKN ook niet 1 kerk?

Gebruikersavatar
Optimatus
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11377
Lid geworden op: 28 feb 2004 02:07
Locatie: Berkenwoude
Contacteer:

Re: Protestantse stromingen

Berichtdoor Optimatus » 31 jan 2013 18:27

Zwitserland is naar buiten toe een land, dat klopt, maar verder doen alle kantons waar ze zin in hebben.
Ceterum censeo imperium putinis delendum esse.

Lichtzwaard
Kapitein
Kapitein
Berichten: 887
Lid geworden op: 16 apr 2005 09:04

Re: Protestantse stromingen

Berichtdoor Lichtzwaard » 03 feb 2013 15:50

De dikgedrukte zijn geünieerd kerken. Dat wil zeggen dat het katholieke kerken zijn geünieerd met de de RKK en dus de paus erkennen. Tijdens het grote schisma van 1054 scheidde zij zich af als onderdeel van de oosters-orthodoxe Kerk en zijn later teruggekeerd en hebben hun eigen liturgie volgens de oosterse ritus. ----CITAAT.

En daarbij gaat het ook om de Apostolische Successie die verloren is gegaan bij de calvijnse stroming in de Reformatie;gelukkig is de Apostolische Successie wel behouden gebleven in de Anglicana en de de Lutherse Kerk Noord Europa,
VERITAS VOS LIBERABIT.


Terug naar “[Religie] - Open forum”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten