Ik ben na deze eerste zin al afgehaakt, want volgens mij klopt dat niet.Janvanverweg schreef:in het oude verbond staat het naleven van de wet centraal.
Deut. 10:12 Nu dan, Israël, wat vraagt de HEERE, uw God, van u dan de HEERE, uw God, te vrezen, in al Zijn wegen te gaan, Hem lief te hebben en de HEERE, uw God, te dienen, met heel uw hart en met heel uw ziel,
enz.
Deut. 30:6 De HEERE, uw God, zal uw hart en het hart van uw nageslacht besnijden, om de HEERE, uw God, lief te hebben met heel uw hart en met heel uw ziel, zodat u leven zult.
Deut. 30:19 Ik roep heden de hemel en de aarde tot getuigen tegen u: het leven en de dood heb ik u voorgehouden, de zegen en de vloek! Kies dan het leven, opdat u leeft, u en uw nageslacht,
20 door de HEERE, uw God, lief te hebben, Zijn stem te gehoorzamen en u aan Hem vast te houden – want Hij is uw leven en de verlenging van uw dagen – om te blijven in het land dat de HEERE uw vaderen, Abraham, Izak en Jakob, gezworen heeft hun te geven.
Micha 6:8 Hij heeft u, mens, bekendgemaakt wat goed is
en wat de HEERE van u vraagt:
niets anders dan recht te doen,
goedertierenheid lief te hebben
en ootmoedig te wandelen met uw God.
Dat mag je wat mij betreft het "naleven van de wet" noemen, maar het gaat hier net zo goed om de relatie met de Heere, niets meer en niets minder. Bovendien: is dit in het nieuwe testament zoveel anders? Leg dit eens naast:
Rom. 13:8 Wees niemand iets schuldig dan elkaar lief te hebben; want wie de ander liefheeft, heeft de wet vervuld.
9 Want dit: U zult geen overspel plegen, u zult niet doden, u zult niet stelen, u zult geen vals getuigenis geven, u zult niet begeren, en welk ander gebod er ook is, wordt in dit woord samengevat, namelijk hierin: U zult uw naaste liefhebben als uzelf.
10 De liefde doet de naaste geen kwaad. Daarom is de liefde de vervulling van de wet.
Ja maar: in het OT moest je toch de wet navolgen om daardoor zegen te ontvangen? (dat schrijf je in je openingspost).
Ja, dat klopt in zekere zin, maar we moeten wel goed opletten in welke context dat gezegd wordt. De wet wordt gegeven NA de uittocht uit Egypte, de bevrijding door God. Evenzo worden ons als nieuwtestamentische gelovigen ook geboden voorgehouden NA de bevrijding door Christus. Want ook wij zijn op weg naar het beloofde land en als we menen dat we vanzelf wel in dat beloofde land komen zonder navolging van Christus, dan komen we net zo hard om als de Israëlieten in de woestijn. Dan ontvangen we ook geen zegen. Lees daarvoor 1 Kor. 10 maar na.
1 En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan,
2 en dat allen in Mozes gedoopt zijn in de wolk en in de zee,
3 en allen hetzelfde geestelijke voedsel gegeten hebben,
4 en allen dezelfde geestelijke drank gedronken hebben. Zij dronken namelijk uit een geestelijke rots, die hen volgde; en die rots was Christus.
5 Maar in de meesten van hen heeft God geen welgevallen gehad, want zij zijn neergeveld in de woestijn.
6 En deze dingen zijn gebeurd als voorbeelden voor ons, opdat wij niet zouden verlangen naar kwade dingen, zoals ook zij verlangd hebben.
7 En word geen afgodendienaars zoals sommigen van hen, zoals geschreven staat: Het volk ging zitten om te eten en te drinken en zij stonden op om te feesten.
8 En laten wij geen hoererij bedrijven, zoals sommigen van hen hoererij bedreven hebben, en op één dag vielen er drieëntwintigduizend.
9 En laten wij Christus niet verzoeken, zoals ook sommigen van hen Hem verzocht hebben en door de slangen omgekomen zijn.
10 En mor niet, zoals ook sommigen van hen gemord hebben en omgekomen zijn door de verderver.
11 Al deze dingen nu zijn hun overkomen als voorbeelden voor ons, en ze zijn beschreven tot waarschuwing voor ons, over wie het einde van de eeuwen gekomen is.
12 Daarom, wie denkt te staan, laat hij oppassen dat hij niet valt.
13 Meer dan een menselijke verzoeking is u niet overkomen. En God is getrouw: Hij zal niet toelaten dat u verzocht wordt boven wat u aankunt, maar Hij zal met de verzoeking ook de uitkomst geven om die te kunnen doorstaan.
Leidt dit nu alles tot wetticisme? Nee, en ook de verbondsleer zoals die door gereformeerden wordt aangehangen heeft niet die bedoeling en als het goed is ook niet die uitwerking. Als het die uitwerking wel heeft, dan is het een ontsporing van de verbondsleer, maar dan is dat niet de fout van het verbond zelf, maar van wat we ervan maken.