CU en links

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

Gebruikersavatar
Klaas
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3348
Lid geworden op: 11 sep 2002 08:50

Berichtdoor Klaas » 01 nov 2002 11:45

Wat wil je nou van me Janneke?

Moet ik de CU een stelletje Godsloochenaars noemen op basis van een spotje dat ik niet gezien heb?

Groet,
Klaas
the words are what you trusted
but the eyes have final say
now you still got the devil left to pay

Gebruikersavatar
janneke
Sergeant
Sergeant
Berichten: 475
Lid geworden op: 12 sep 2002 13:05
Locatie: Moordrecht
Contacteer:

Berichtdoor janneke » 01 nov 2002 11:47

Klaas schreef:Wat wil je nou van me Janneke?

Moet ik de CU een stelletje Godsloochenaars noem op basis van een spotje dat ik niet gezien heb?

Groet,
Klaas


neej hoor, hoef je helemaal niet te doen! Maar je mag best toegeven dat tgewoon verschrikkelijk mieterig is, en niet oprecht uitkomen voor de zondag als rustdag!! Jij praat alles goed, dat is t m!

Gebruikersavatar
Omega
Nestor
Berichten: 1628
Lid geworden op: 10 sep 2002 15:52
Locatie: Midden-Betuwe

Berichtdoor Omega » 01 nov 2002 12:43

PS. het programma van de Christelijke Hogeschool Ede? Nee, dank je


Is mede gebaseerd op dat van de CU :lol:

Later meer.
Kust den Zoon, opdat Hij niet toorne...

Juliah
Mineur
Mineur
Berichten: 212
Lid geworden op: 18 sep 2002 19:03
Contacteer:

Berichtdoor Juliah » 01 nov 2002 17:26

Ik vind de CU soms best wel vaag. Na het WK voetbal stelde men voor in perspex(magazine van jongerencubvan de CU) om Guus Hiddink ere-voorzitter van de club te maken en onderzoek te doen naar de Zuid-koreaanse achterban van de CU in Nederland. :roll: Dit vond ik zo vaag!

Wat vinden jullie hier van?
~Get out and do what we were meant to do~

Gebruikersavatar
Omega
Nestor
Berichten: 1628
Lid geworden op: 10 sep 2002 15:52
Locatie: Midden-Betuwe

Berichtdoor Omega » 01 nov 2002 19:35

Ik ben op geen enkele manier verbonden aan de CU, campagne voeren doen ze dus maar mooi zelf.


Het was ook geen serieuze opmerking. Maar dat had je ongetwijfeld al in de gaten.

Ik verbaas me echter over het gemak waarmee de CU in een niet-christelijke, linkse hoek geplaatst wordt. Zonder inhoudelijk op standpunten in te gaan wordt een partij zo veroordeeld. Ik dacht dat moddergooien een typisch amerikaanse manier van campagne voeren was, maar dat was voordat ik op Refoweb kwam...


Ik neem aan dat deze opmerking niet aan mij gericht is ;-) Je moet echter ook niet vergeten dat er al heel veel discussies over de ChristenUnie zijn geweest op Refoweb, dus ook op het oude forum. Ik kan me dan ook wel voorstellen dat sommige mensen er moe van worden om steeds hun argumenten te herhalen. Maar je hebt gelijk: op louter kretologie zonder goede onderbouwing zitten we niet te wachten.

Waar het me om ging is dt je doet alsof 'linkse' onderwerpen als natuur en milieu niet in het programma van een christelijk partij thuis horen. Ook de SGP spreekt in haar verkiezingsprogramma over deze zaken. Je kunt dan verschillen van mening over de vraag wie dat evenwicht tussen economie en ecologie het beste vorm geeft, maar dat het thema milieu belangrijkt is kan een christen niet ontkennen.


Natuurlijk horen natuur en milieu thuis in het verkiezingsprogramma van een christelijke partij. Dat lijkt me volstrekt logisch en het tegendeel hoor je mij ook nergens beweren. Maar de wijze waarop deze aspecten gestalte krijgen moeten wel realistisch zijn. In de verkiezingsprogramma's van b.v. GL. D66, SP en CU is er juist onevenredig veel aandacht voor natuur en milieu. Bouwen en bewaren moeten met elkaar in evenwicht blijven. Met de nadruk op welzijn en welbevinden voor de mens en pas op de tweede plaats de flora en fauna.

Leuk, zo pats boem een christelijke partij in verband brengen met afgodsaltaren. Polemiek, polemiek...


Maar wel de waarheid. Overigens heeft mij dat ook bijzonder verbaasd. Vooral ook dat de relatief rechtse achterban van de RPF zich zo heeft laten inpakken door de links-intellectuele (of is dit een contradictie ;-) ) GPV'ers. Die laatste fractie schurkte al ruim voor de fusie tot CU tegen de PvdA aan.

Wel ben ik ervan overtuigd dat een beter economische situatie voor boeren niet aleen gelegen is in meer, meer.


Dat is waar. Maar dankzij de heiligverklaring van de ecologische hoofdstructuur kunnen agrariërs in dit gebied of in de periferie daarvan niet meer uitbreiden of andere activiteiten ontwikkelen. En dat laatste is juist zo bitter nodig om het hoofd boven water te houden. Ik kom veel op agrarische bedrijven. Een veehouder moet zo'n tien formulieren invullen om een vracht mest kwijt te raken. De regelgeving dankzij de milieumaatregelen van paars en de aankoop van grond voor natuur is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Het is dan ook volkomen logisch dat veel Nederlandse boeren stoppen of verkassen naar Canada, Polen of Denemarken. Bovendien is het natuurlijk volstrekt belachelijk dat wij in Nederland met onze milieumaatregelen 5 jaar voorlopen op de rest van Europa. Europese boeren en telers produceren dus veel goedkoper en dumpen hun bespoten produkten op de Nederlandse markt. Het waren PvdA, GL, SP, D66 en CU die het agrarische bedrijfsleven in Nederland deze strop om de nek hebben gelegd.

Ook de SGP is voorstander van de kilometerheffing, getuige hun program.


Klopt. De onnozelheid begint helaas ook daar al toe te slaan.

Trouwens, geld vrijmaken is een kwestie van prioriteiten. Er is wel geld, de vraag is hoe het verdeeld moet worden. Maar waar het om gaat is dat de CU wel degelijk oog heeft voor de lagere inkomens.


Zorg voor de lage inkomens vind je terug bij vrijwel alle partijen. Fondsen vrijmaken lukt niet als je vindt dat er meer geld gestopt moet worden in milieu en ontwikkelingssamenwerking. Dat laatste is ook al zo'n links thema. Natuurlijk is er miljarden te besparen. Begin maar eens met het stoppen van subsidies aan actie- en milieugroepen.

De vervuiler betaalt is m.i. een prima uitgangspunt, op voorwaarde dat er alternatieven zijn voor de (uitvoering van) vervuilende activiteiten en de activiteiten niet strikt noodzakelijk zijn.


Het uitgangspunt is prima, maar de uitwerking daarvan deugt van geen kant. Bovendien mag je zoiets nooit toepassen op levensbehoeften als gas en electriciteit, waar o.m. links (en CU) voorstander van is. De productiekosten worden ieder jaar doorberekend aan de consument. Bovendien komt daar nog eens een milieutoeslag op. De meeste mensen doen al hun uiterste best energie te besparen. Vervolgens worden ze gestraft met hogere energieprijzen. Krom toch? En dit is slechts één voorbeeld.

In elke partij zul je mensen vinden die bepaalde onderwerpen een bijzonder warm hart toedragen. Je moet de standpunten van dat soort persoenen echter wel binnen de kaders van de partijpolitiek zien.


Mijn verwijt is dan ook niet alleen aan Dick Stellingwerf gericht, maar aan de hele fractie.

Toch wordt dat helaas wel gesuggereerd. 'Kijk maar eens wat een linkse regering de laatste tijd op ethisch gebied te weeg gebracht heeft' is een kreet die ik geregeld tegenkom. Alsof dat typisch links is en alsof onze paarse kabinet strikt links was...


Feit is wel dat de initiatieven hiertoe uit de linkse hoek kwamen en dat slechts één rechtse partij (VVD) -en dan veelal nog met tegenzin- ze heeft ondersteund.

Een regering kan niet rechtvaardig zijn zonder sociaal te zijn. Ben jij van mening dat de CU een onrechtvaardig beleid voorstaat?


Mijn stelling was: niet alleen sociaal, maar ook rechtvaardig. Dus precies andersom. Probleem is vaak dat sociale kabinetten (en partijen) lang niet altijd rechtvaardig zijn. Dat werkweigeraars een normale uitkering krijgen b.v. is bepaald niet rechtvaardig. Of de CU een onrechtvaardig beleid voorstaat is wat lastig te beantwoorden. Zelf zullen ze ongetwijfeld beweren van niet. Als ik echter zie hoe sommige doelgroepen als b.v. agrariërs, jagers en vissers onevenredig getroffen worden door de verkiezingswensen van de CU, dan neig ik er naar om jouw vraag voorzichtig met "ja" te beantwoorden.
Kust den Zoon, opdat Hij niet toorne...

Gebruikersavatar
Klaas
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3348
Lid geworden op: 11 sep 2002 08:50

Berichtdoor Klaas » 10 nov 2002 18:58

Hoi Omega,

Jij: Natuurlijk horen natuur en milieu thuis in het verkiezingsprogramma van een christelijke partij. Dat lijkt me volstrekt logisch en het tegendeel hoor je mij ook nergens beweren.

OK, alleen was jij degene die natuur en milieu als linkse onderwerpen bestempelde. Als je vindt dat het op zich goede onderwerpen zijn moet je het niet als negatief punt van de CU noemen.

Jij: Maar de wijze waarop deze aspecten gestalte krijgen moeten wel realistisch zijn. In de verkiezingsprogramma's van b.v. GL. D66, SP en CU is er juist onevenredig veel aandacht voor natuur en milieu. Bouwen en bewaren moeten met elkaar in evenwicht blijven.

Daarover verschillen we dus van mening. Ik vind de aandacht wat de CU aangaat niet onevenredig.

Als bouwen en bewaren jarenlang niet in evenwicht geweest is, kunnen maatregelen noodzakelijk zijn die onevenwichtig lijken, maar die nodig zijn om het evenwicht te herstellen.

Jij: Met de nadruk op welzijn en welbevinden voor de mens en pas op de tweede plaats de flora en fauna.

In directe zin en op korte termijn kunnen maatregelen om dat evenwicht te herstellen of te bewaren ten koste gaan van het welzijn en welbevinden van de mens. We hebben echter niet alleen een verantwoordeijkheid op de korte termijn maar ook t.a.v. de generaties na ons.

Over afgodsaltaren schrijf je: Maar wel de waarheid.

Onzin. Je hebt net zelf aangegeven dat aandacht voor natuur en milie niet typisch links is. Je kunt vinden dat de oplossingen een te ‘links’ karakter hadden, maar dat is wat anders dan offeren op linkse afgodenoffers. Natuur en milieu zijn schepping van God en geen afgodenoffers. Dat jij je verantwoordelijkheid t.o.v. die schepping anders verstaat dan de CU geeft je nog niet het recht dit soort taalgebruik te bezigen.

Jij: Dat is waar. Maar dankzij de heiligverklaring van de ecologische hoofdstructuur kunnen agrariërs in dit gebied of in de periferie daarvan niet meer uitbreiden of andere activiteiten ontwikkelen. En dat laatste is juist zo bitter nodig om het hoofd boven water te houden.

Het lanbouwbeleid moet m.i. dan ook gericht zijn op een omkeer in de landbouw. We moeten af van ‘meer en groter’ als enige oplossing. De CU is veel en veel duidelijker in het uitdragen van dit idee. We moeten niet de uitbreiding van natuurgebieden stilleggen als blijkt dat boeren dan niet meer kunnen uitbreiden maar we moeten ervoor zorgen dat boeren op een andere manier hun hoofd boven water kunnen houden. De SGP lijkt de huidige vorm van landbouw als een gegeven te beschouwen en zoekt op basis daarvan naar oplossingen. Dat vind ik een zwaktebod waar uiteindelijk zowel de boeren als het milieu niet beter van worden.

Jij: Ik kom veel op agrarische bedrijven. Een veehouder moet zo'n tien formulieren invullen om een vracht mest kwijt te raken. De regelgeving dankzij de milieumaatregelen van paars en de aankoop van grond voor natuur is de laatste jaren alleen maar toegenomen.

Boeren zijn door de tijd heen geregeld als speelbal gebruikt. Van bovenaf werd ze vaak van alles opgelegd. De paarse kabinetten waren daarin echt niet de eerste. Ook rechtse kabinetten konden er wat van.

Jij: Bovendien is het natuurlijk volstrekt belachelijk dat wij in Nederland met onze milieumaatregelen 5 jaar voorlopen op de rest van Europa. Europese boeren en telers produceren dus veel goedkoper en dumpen hun bespoten produkten op de Nederlandse markt.

Als land moet je de verantwoordelijkheid nemen die er genomen moet worden. Als er maatregelen nodig zijn om het milieu te beschermen dan moeten die genomen worden. Je kunt ook stellen dat de rest van Europa 5 jaar achter loopt. Daar moeten dan natuurlijk wel maatregelen tegenover staan die de nederlandse boer beschermen tegen oneerlijke concurrentie.


Jij: Fondsen vrijmaken lukt niet als je vindt dat er meer geld gestopt moet worden in milieu en ontwikkelingssamenwerking. Dat laatste is ook al zo'n links thema.

De kloof tussen rijk en arm is een grote schande voor het zogenaamde christelijke westen. Ik heb nooit begrepen dat maatregelen die erop gericht zijn die kloof kleiner te maken (ontwikkelingssamenwerking) zo weinig gesteind worden vanuit de christelijke hoek. Lees de bijbel eens na over wat God daarvan vindt.. Ik ben dan ook uitermate blij met de stellingname van de CU. Het is notabene zo ongeveer de enige partij die de link legt tussen de oneerlijk verdeelde rijkdom in de wereld en het vluchtelingen en immigratievraagstuk!

Jij: Feit is wel dat de initiatieven hiertoe uit de linkse hoek kwamen en dat slechts één rechtse partij (VVD) -en dan veelal nog met tegenzin- ze heeft ondersteund.

Maar de CU heeft dit soort voorstellen nooit gesteund. Het is dus niet eerlijk ze in het zelfde vakje te stoppen als de partijen die die voorstellen wel steunden.

Jij: Mijn stelling was: niet alleen sociaal, maar ook rechtvaardig. Dus precies andersom.

Ik keer de stelling bewust om: rechtvaardig en dus sociaal. Als je rechtvaardig bent bescherm je niet alleen de rijke maar zeker ook de arme. Het benadelen van de rijke ten voordele van de arme is niet onrechtvaardig maar juist rechtvaardig. Het is een bijbels principe dat de rijke verantwoordelijkheid heeft t.o.v. de arme.

Jij: Probleem is vaak dat sociale kabinetten (en partijen) lang niet altijd rechtvaardig zijn. Dat werkweigeraars een normale uitkering krijgen b.v. is bepaald niet rechtvaardig.

En dat is het enige voorbeeld dat je hebt? Ik vraag me af in hoeverre dit standpunt nog actueel is. Worden echte werkweigeraars nog steeds hetzelfde behandeld als mensen die om andere redenen werkloos zijn? Of zijn werklozen in jou wogen voor het grootste deel werkweigeraars?

Jij: Als ik echter zie hoe sommige doelgroepen als b.v. agrariërs, jagers en vissers onevenredig getroffen worden door de verkiezingswensen van de CU, dan neig ik er naar om jouw vraag voorzichtig met "ja" te beantwoorden.

Je focust je volgens mij wel heel erg op het milieu, ik geloof niet dat je daar veel mee hebt. De stellingname van de CU t.o.v. agrariërs is in mijn ogen echt niet onrechtvaardig, lees het verkiezingsprogramma er maar op na. Wat betreft de jagers vraag ik me af wat het probleem is. Heb je er moeite mee dat ze niet meer lekker op vossen mogen schieten of heb je het over beroepsjagers? Als je die laatste bedoelt (bestaan ze nog) dan moet je je afvragen of hun beroep nog noodzakelijk is. In hoeverre zou je hun taak niet over kunnen laten nemen door vrijwillgers?
Van vissers heb ik minder verstand. Zowel de CU als de SGP staan echter een duurzame visvangst voor. Doel je misschien op de shelpdiervisserij in de waddenzee? Ik las vorige week nog een artikel in de krant over het uitsterven van kanoeten in nederland. De oorzaak ligt in het feit dat het voedsel van deze vogels bijna niet meer in de waddenzee aanwezig is; allemaal weggevist...

Groet,
Klaas
the words are what you trusted

but the eyes have final say

now you still got the devil left to pay

Gebruikersavatar
Omega
Nestor
Berichten: 1628
Lid geworden op: 10 sep 2002 15:52
Locatie: Midden-Betuwe

Berichtdoor Omega » 10 nov 2002 22:20

OK, alleen was jij degene die natuur en milieu als linkse onderwerpen bestempelde. Als je vindt dat het op zich goede onderwerpen zijn moet je het niet als negatief punt van de CU noemen.


Natuur en milieu worden linkse onderwerpen als ze in een verkiezingsprogramma onevenredig veel aandacht krijgen. En daar is bij CU onmiskenbaar sprake van. Vanzelfsprekend mag je daar anders over denken. Maar als ik zie dat een groot deel van het verkiezingsprogramma zowel redactioneel als financieel (vergelijkbaar met GroenLinks) natuur- en milieugericht is, dan is objectief vast te stellen dat de weegschaal, wat met name deze twee partijen betreft, doorslaat. En dat gaat altijd ten koste van andere aspecten in de samenleving, zeker nu de economie op z'n gat ligt, werkloosheid en inflatie toenemen en de schuldenlast van de individuele burger alsmaar stijgt.

Als bouwen en bewaren jarenlang niet in evenwicht geweest is, kunnen maatregelen noodzakelijk zijn die onevenwichtig lijken, maar die nodig zijn om het evenwicht te herstellen.


Maar dat is juist het probleem. Milieubewegingen hebben ons de laatste jaren steeds laten geloven dat ons een milieuramp te wachten staat als we niet snel ingrijpen op allerlei vlakken. Dat is aantoonbaar een grote leugen, waar ons domme en goedgelovige volkje nogal eenvoudig intrapt. Als een soort zelfkastijding geven we vervolgens veel geld aan Greenpeace, Natuurmonumenten en tal van andere boodschappers van slecht nieuws. Een klein voorbeeld is de zure regen. Jarenlang zijn we met dit soort paniekverhalen doodgegooid. Ze lieten zelfs luchtfoto's zien van zogenaamde verzuurde bomen en bossen. De Veluwe zou een ware ramp te wachten staan. Iedereen moest zijn auto laten staan. Dat alleen zou redding geven. Boswachters riepen al snel dat hier sprake was van je reinste kolder, maar ja, goed nieuws is geen nieuws. Dus mochten de milieuboys gesubsidieerd doorliegen. Erg vervelend was alleen dat een jaar later de betreffende plekken weer heerlijk groen waren. Zelfs milieugroeperingen geloven nu in wonderen, want natuurlijk hebben ze zich niet vergist...

Kort samengevat. Er is al lang geen sprake meer van een verstoord evenwicht, tenzij je natuurlijk de prehistorie als ijkpunt neemt. Maar ja, dan moeten we dus terug naar pijl en boog en berenvellen. Dat zou overigens niet best zijn voor al al die klaplopende veganisten. Let wel: Een schoon milieu is belangrijk en regels zijn nodig om daar voor te zorgen. Ook dat is welzijn en welbevinden. Maar op dit moment zijn we flink aan het doorschieten.

Onzin. Je hebt net zelf aangegeven dat aandacht voor natuur en milie niet typisch links is. Je kunt vinden dat de oplossingen een te links; karakter hadden, maar dat is wat anders dan offeren op linkse afgodenoffers. Natuur en milieu zijn schepping van God en geen afgodenoffers. Dat jij je verantwoordelijkheid t.o.v. die schepping anders verstaat dan de CU geeft je nog niet het recht dit soort taalgebruik te bezigen.


Toen God de wereld schiep deed Hij dat om een volmaakte omgeving te creëren voor de mens en niet andersom. Het topstuk van die schepping is de mens. En die wordt nu door o.m. CU ondergeschikt gemaakt aan natuur en milieu. Vruchtbare grond wordt opgekocht en omgezet in natuurgebieden om allerlei diertjes en plantjes een veilige biotoop te bieden. Kokkel- en mosselvissers worden van grote delen in het Waddengebied verjaagd omdat anders de eidereenden (waar er honderdduizenden van zijn) in de winter te mager worden. Jagers mogen niet meer op (schadelijk) wild jagen. Het bijbelse principe dat flora en fauna er voor de mens zijn en niet andersom, wordt op een grove wijze geschonden. En dat is m.i. wel degelijk een offer aan de milieu-afgod. Dat een groot deel van de achterban van de CU dat ook zo ervaart blijkt wel uit de reacties die bij het partijbureau binnengekomen.

Het lanbouwbeleid moet m.i. dan ook gericht zijn op een omkeer in de landbouw. We moeten af van meer en groter; als enige oplossing. De CU is veel en veel duidelijker in het uitdragen van dit idee. We moeten niet de uitbreiding van natuurgebieden stilleggen als blijkt dat boeren dan niet meer kunnen uitbreiden maar we moeten ervoor zorgen dat boeren op een andere manier hun hoofd boven water kunnen houden. De SGP lijkt de huidige vorm van landbouw als een gegeven te beschouwen en zoekt op basis daarvan naar oplossingen. Dat vind ik een zwaktebod waar uiteindelijk zowel de boeren als het milieu niet beter van worden.


Hoe je het ook went of keert, in de landbouw resulteert uiteindelijk alleen schaalvergroting in goedkopere produktie. Dat is nu eenmaal het economische principe. Voor biologische produkten (schaalverkleining) is vrijwel geen markt, mede veroorzaakt door het arbeidsintensieve aspect daarvan. De omkeer die de CU voorstaat is helaas een utopie. Alleen een handjevol linkse hotemetoten met een een goed salaris en enkele milieufreaks zijn bereid meer te betalen voor biologische produkten.

Boeren zijn door de tijd heen geregeld als speelbal gebruikt. Van bovenaf werd ze vaak van alles opgelegd. De paarse kabinetten waren daarin echt niet de eerste. Ook rechtse kabinetten konden er wat van.


Onder paars is de aanval op het boeren-CDA-bolwerk pas goed begonnen. Het aantal zelfmoorden onder boeren is nog nooit zo groot geweest als de afgelopen acht jaar. Loop maar eens een boerenerf op en roep maar eens het woord "Brinhhorst". Grote kans dat je een schot hagel in je achterwerk krijgt. De landbouw roemt die "goeie ouwe tijd" onder Braks, landbouwminister onder Lubbers.

Als land moet je de verantwoordelijkheid nemen die er genomen moet worden. Als er maatregelen nodig zijn om het milieu te beschermen dan moeten die genomen worden. Je kunt ook stellen dat de rest van Europa 5 jaar achter loopt. Daar moeten dan natuurlijk wel maatregelen tegenover staan die de nederlandse boer beschermen tegen oneerlijke concurrentie.


Welke verantwoordelijkheid bedoel je? Het verbieden van bepaalde bestrijdingsmiddelen in de fruitteelt en dan vervolgens fruit met dezelfde behandelmethode uit Polen, Spanje en Griekenland laten komen? Helaas is het volgens de Europese verdragen niet mogelijk om over te gaan tot een importverbod, dus maatregelen die jij waarschijnlijk bedoelt zijn verboden. De oplossing is echter simpel: voer in alle landen tegelijkertijd dezelfde restricties in. Maar ja, hier in Nederland willen we altijd roomser zijn dan de paus. Met als gevolg dat we de gehele agrarische sector de das om doen.

De kloof tussen rijk en arm is een grote schande voor het zogenaamde christelijke westen. Ik heb nooit begrepen dat maatregelen die erop gericht zijn die kloof kleiner te maken (ontwikkelingssamenwerking) zo weinig gesteind worden vanuit de christelijke hoek. Lees de bijbel eens na over wat God daarvan vindt.. Ik ben dan ook uitermate blij met de stellingname van de CU. Het is notabene zo ongeveer de enige partij die de link legt tussen de oneerlijk verdeelde rijkdom in de wereld en het vluchtelingen en immigratievraagstuk!


Inderdaad is de visie van de CU meer socialistisch dan christelijk. Het socialisme zegt: verdeel de rijkdom. Het christendom zegt: geef de armen wat ze nodig hebben. Principieel en inhoudelijk is dat een enorm verschil. Het resultaat nu is dat we allerlei linkse, corrupte en totalitaire regiems in Derde Wereldlanden financieel steunen en dat de hulp niet op de juiste plek terecht komt. Rijkdom verdelen is volstrekt zinloos en achterhaald. Het opstarten van projecten en steun ter plaatse, gericht op de toekomst en zelfstandigheid van de bevolking is het enige dat daadwerkelijk zoden aan de dijk zet (afgezien natuurlijk van voedselhulp waar nodig). En dat laatste is ook de visie van de SGP. Misschien dat we dat maar eens moeten gaan proberen nu blijkt dat de andere oplossingen niet helpen.

En dat is het enige voorbeeld dat je hebt? Ik vraag me af in hoeverre dit standpunt nog actueel is. Worden echte werkweigeraars nog steeds hetzelfde behandeld als mensen die om andere redenen werkloos zijn? Of zijn werklozen in jou wogen voor het grootste deel werkweigeraars?


Ik wist niet dat je om een bepaald aantal voorbeelden had gevraagd, anders had je die van mij best kunnen krijgen. Tal van voorbeelden zijn te noemen. Alleen al de houding van veel linkse gemeenten, die weigeren werkweigeraars te korten op hun uitkering. Of wat te denken van uitgeprocedeerde asielzoekers die in sommige gemeente gewoon gebruik mogen blijven maken van allerlei sociale voorzieningen. En is het rechtvaardig dat misdaad loont in ons land? Of dat je alleen christenen in het openbaar "honden, boeven en rovers" mag noemen terwijl? Hoeveel voorbeelden van een onrechtvaardige overheid wil je nog hebben?

Je focust je volgens mij wel heel erg op het milieu, ik geloof niet dat je daar veel mee hebt. De stellingname van de CU t.o.v. agrariërs is in mijn ogen echt niet onrechtvaardig, lees het verkiezingsprogramma er maar op na. Wat betreft de jagers vraag ik me af wat het probleem is. Heb je er moeite mee dat ze niet meer lekker op vossen mogen schieten of heb je het over beroepsjagers? Als je die laatste bedoelt (bestaan ze nog) dan moet je je afvragen of hun beroep nog noodzakelijk is. In hoeverre zou je hun taak niet over kunnen laten nemen door vrijwillgers?


Het milieu is een item waarop de CU probeert te scoren. Enkele uitzonderingen daargelaten is dat over het algemeen niet de reden waarom christenen op de CU stemmen. Het is bepaald geen verrassing om te zien hoe snel het electoraat van deze partij afneemt. SGP en CU staan nu in de peilingen op een gelijk aaantal zetels. Dat zegt m.i. genoeg over de koers van de CU en de ontevredenheid van haar achterban.

Met jagers heb ik trouwens niks. Wel is het zo dat ik als natuurliefhebber met afgrijzen steeds constateer dat er weer een nest jonge grutto's is leeggevreten door een vos. De overheid doet z'n uiterste best om met allerlei subsidies deze vogel te beschermen, maar laat tegelijkertijd na de grootste vijand daarvan aan te pakken. Vossen hebben in ons land geen natuurlijke vijand. Wat wil je daar aan doen? Wolven loslaten?

Beroepsjagers bestaan inderdaad nog. Die heten nu jachtopzieners. Behalve dat ze waar nodig ingrijpen in de wildstand, hebben ze vooral tot taak stroperij aan te pakken. Daartoe hebben ze opsporingsbevoegdheid. Lijkt me niet verstandig om dat door vrijwilligers te laten doen.

Zowel de CU als de SGP staan echter een duurzame visvangst voor. Doel je misschien op de shelpdiervisserij in de waddenzee? Ik las vorige week nog een artikel in de krant over het uitsterven van kanoeten in nederland. De oorzaak ligt in het feit dat het voedsel van deze vogels bijna niet meer in de waddenzee aanwezig is; allemaal weggevist...


Als je alles gelooft wat in de krant staat heb je een zwaar leven. Vogels die leven van schelpdieren eten nooit één bepaald soort. Dat kan dan ook nooit de reden van hun uitsterven zijn, want het stikt van de schelpdieren (mossels, kokkels, kreukels, mesheften, enz.) op het Wad. Als er vogels met uitsterven bedreigd worden heeft dat vrijwel altijd een andere oorzaak dan voedselschaarste. Ik ben overigens wel benieuwd met welk schelpdier de kanoet zich voedt.
Kust den Zoon, opdat Hij niet toorne...

Cybercurse
Luitenant
Luitenant
Berichten: 643
Lid geworden op: 11 sep 2002 14:24
Locatie: Zwolle
Contacteer:

Berichtdoor Cybercurse » 10 nov 2002 22:53

Prachtig stuk Omega, applaus!!

Gebruikersavatar
Klaas
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3348
Lid geworden op: 11 sep 2002 08:50

Berichtdoor Klaas » 11 nov 2002 23:46

Hoi Omega,

Ik heb het idee dat we het over natuur en milieu niet snel eens zullen worden. Ik krijg sterk de indruk dat jij aandacht voor genoemde zaken eigenlijk maar onzin vindt. Met de mond belijd je onze taak als rentmeesters, maar als het om concrete maatregelen gaat lijk je overal tegen te zijn. Je te overtuigen is dan ook waarschijnlijk te hoog gegrepen, ik zal dan ook voornamelijk ingaan op onwaarheden, halve waarheden etc.

Jij:
Natuur en milieu worden linkse onderwerpen als ze in een verkiezingsprogramma onevenredig veel aandacht krijgen.


Natuur en milieu zijn relevante onderwerpen die je 'links' en 'rechts' kunt invullen. Die invulling maakt van zo'n onderwerp niet een 'links'of 'rechts' onderwerp.

Jij:
Maar als ik zie dat een groot deel van het verkiezingsprogramma zowel redactioneel als financieel (vergelijkbaar met GroenLinks) natuur- en milieugericht is, dan is objectief vast te stellen dat de weegschaal, wat met name deze twee partijen betreft, doorslaat.


We hebben het over de CU, dus GL laat ik liggen. In het verkiezingsprogramma van de CU worden 12 speerpunten genoemd. Slechts 1 daarvan heeft betrekking op het milieu. Het hoofdstuk waarin milieuzaken behandeld worden behoort wat betreft de omvang tot de middenmoot en op de begroting is een bedrag van 490 miljoen opgenomen voor uitgaven aangaande het milieu op een totaal van 12650 miljoen aan uitgaven. Als je objectief zou zijn zou je moeten concluderen dat milieu geen ondergeschoven kindje is bij de CU, maar ook zeker niet het programmapunt bij uitstek.

Jij:
En dat gaat altijd ten koste van andere aspecten in de samenleving, zeker nu de economie op z'n gat ligt, werkloosheid en inflatie toenemen en de schuldenlast van de individuele burger alsmaar stijgt.


Dus als het economisch wat minder gaat mogen we er een potje van maken?

Jij:
Milieubewegingen hebben ons de laatste jaren steeds laten geloven dat ons een milieuramp te wachten staat als we niet snel ingrijpen op allerlei vlakken. Dat is aantoonbaar een grote leugen, waar ons domme en goedgelovige volkje nogal eenvoudig intrapt.


Dat dat aantoonbaar een grote leugen is is een halve waarheid. De waarheid is dat het milieu een dermate gecompliceerd onderwerp is dat onderzoekers het niet eens zijn over b.v. de invloed van de mens op het milieu en andere vraagstukken. Betekent dat dan dat we ons niets van milieuonderzoek aan moeten trekken? Dat is natuurlijk belachelijk. Wanneer er een mogelijk milieuprobleem geconstateerd wordt, is het de taak van de wetenschap e.e.a. te onderzoeken. Op basis van de resultaten van dit onderzoek dient het beleid uitgezet te worden. Dat wetenschappers altijd werken met beperkte middelen en beperkte kennis en dat wetenschappelijke resultaten dus nog wel eens bijgesteld worden is inherent aan het bedrijven van wetenschap. Dit is echter ook op andere terreinen geen reden om de wetenschap naast ons neer te leggen, waarom zouden we dat in het geval van het milieu dan wel doen? ALS er werkelijk iets mis is kun je later moeilijk de boel terugdraaien. Uitgestorven diersoorten krijg je niet terug...

Jij:
Let wel: Een schoon milieu is belangrijk en regels zijn nodig om daar voor te zorgen. Ook dat is welzijn en welbevinden. Maar op dit moment zijn we flink aan het doorschieten.


De SP meldt in haar verkiezingsprogramma het tegenovergestelde: "De afgelopen jaren is de zorg voor natuur en milieu echter volslagen ten onrechte een ondergeschoven kindje geweest." Allemaal leugens uiteraard, maar toch...

Jij:
Het bijbelse principe dat flora en fauna er voor de mens zijn en niet andersom, wordt op een grove wijze geschonden.


Gods schepping is er echter niet om opgebruikt te worden door de mens. Wij hebben een verantwoordelijkheid t.o.v. God aangaande de manier waarop wij met de schepping omgaan. Duurzaamheid is dan ook een begrip dat door alle christelijke partijen gehuldigd wordt. Duurzaamheid houdt echter wel in dat je jezelf beperkingen oplegt. De mens moet dan soms even pas op de plaats maken; soms voor de natuur an sich, maar vaker voor de komende generaties. Jouw stellingname sluit elke beperking op menselijke activiteit uit. Ik geloof niet dat dat bijbels is.

Soms lijkt het misschien om futiliteiten te gaan. Ik merk er immers niets van als er straks misschien geen kanoeten of korenwolven meer zijn? Als je het menselijk belang boven dat van de natuur stelt kan dat concreet tot gevolg hebben dat diersoorten uitsterven. Voor jou misschien geen probleem, maar ik neem aan dat God ze niet per ongeluk geschapen heeft?

Jij:
Hoe je het ook went of keert, in de landbouw resulteert uiteindelijk alleen schaalvergroting in goedkopere produktie.


En toch is het de vraag of verdere schaalvergroting wenselijk is. Niemand zal ontkennen dat schaalvergoting op zich niet bevordelijk is voor het milieu. Ook het dierenwelzijn is er niet mee gebaat en rechtvaardig lijkt schaalvergroting alleen voor die boeren die die schaalvergroting daadwerkelijk mee kunnen maken. Tenslotte blijkt schaalvergroting ten koste te gaan van de kwaliteit van ons voedsel. Boeren een nog verder gaande schaalvergroting door de strot duwen is dan ook in meerdere opzichten niet wenselijk. De boeren zelf zitten daar ook helemaal niet op te wachten. Ja, uit financieel oogpunt natuurlijk wel, maar als ze konden doen wat hun hart hun ingaf zou de landbouw er wel wat anders uitzien.

Veel zinvoller lijkt het te streven naar een markt waar de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun waar. Dat heeft gevolgen voor de landbouw, maar vooral voor de andere kant van de markt: de consument. Zolang de consument een kwartje voordeel belangrijker vindt dan dierenwelzijn en milieu blijft die verandering inderdaad een utopie. Maar dat hoeft niet! Verander de wereld, begin bij jezelf...

Jij:
Onder paars is de aanval op het boeren-CDA-bolwerk pas goed begonnen. Het aantal zelfmoorden onder boeren is nog nooit zo groot geweest als de afgelopen acht jaar.


Ik kan me de demonstraties van boeren uit het pre-paars tijdperk nog levendig herinneren. Je kleurt de werkelijkheid nou wel erg mooi in naar jouw visie. In die goeie ouwe tijd onder Braks had men ook het nodige te klagen.

Jij:
Het socialisme zegt: verdeel de rijkdom. Het christendom zegt: geef de armen wat ze nodig hebben.


En wat hebben de armen dan nodig Omega? Wat hebben die 1 miljard mensen die van minder dan een dollar per dag moeten rondkomen nodig? Een extra dollar zodat ze tot de groep van mensen gaan behoren die van minder dan 2 dollar moet rondkomen? Samen vormen ze 56% van de wereldbevolking...

En is dat rechtvaardig? Is het rechtvaardig dat de arme lander voor elke dollar die ze aan ontwikkelingsgeld krijgen er zo'n 20 moeten afstaan aan de rijke landen aan rente voor leningen?

Mijn bijbel leert me wel anders. Kijk maar eens naar het verhaal van de rijke man en Lazarus. 'Geef de armen wat ze nodig hebben' is wel een erg slap aftreksel van de bijbelse boodschap. Maar ach, zolang je er zelf maar niet minder van wordt hè...

Jij:
Het resultaat nu is dat we allerlei linkse, corrupte en totalitaire regiems in Derde Wereldlanden financieel steunen en dat de hulp niet op de juiste plek terecht komt.


Uit het CU programma: Het huidige beleid om op het gebied van de bilaterale hulp (steun van overheid tot overheid) een beperkt aantal landen structureel te steunen verdient ondersteuning. Bij de selectie van deze landen worden criteria toegepast als: voldoende deugdelijk bestuur, actieve corruptiebestrijding en respect voor geestelijke vrijheidsrechten, in het bijzonder de vrijheid van godsdienst en eredienst.

Jij:
Het opstarten van projecten en steun ter plaatse, gericht op de toekomst en zelfstandigheid van de bevolking is het enige dat daadwerkelijk zoden aan de dijk zet (afgezien natuurlijk van voedselhulp waar nodig). En dat laatste is ook de visie van de SGP.


Maar niet alleen van de SGP. Ook de CU is een voorstander van ondersteuning van dergelijke projecten.

Jij:
Alleen al de houding van veel linkse gemeenten, die weigeren werkweigeraars te korten op hun uitkering.


Hallo, het gaat hier over de CU. Citaatje uit hun verkiezingsmanifest: "Maar wie niet wil werken, maar dat wel kan, "zal ook niet eten""

Jij:
En is het rechtvaardig dat misdaad loont in ons land?


En de CU is daar een voorstander van? Trouwens, weet jij uberhaupt een partij te noemen die daar voorstander van is?

Jij:
Of dat je alleen christenen in het openbaar "honden, boeven en rovers" mag noemen terwijl?


En de CU is daar een voorstander van?

Omega, je voert je strijd tegen links maar vrolijk verder. Met al je voorbeelden blijkt eens te meer dat de CU geen blaam treft, omdat ze absoluut geen voorstander is van dergelijke zaken.

Jij:
Wat wil je daar aan doen? Wolven loslaten?


Vanuit het oogpunt van de biodiversiteit zou dat een aardige zet zijn;-)

Jij:
Beroepsjagers bestaan inderdaad nog. Die heten nu jachtopzieners. Behalve dat ze waar nodig ingrijpen in de wildstand, hebben ze vooral tot taak stroperij aan te pakken. Daartoe hebben ze opsporingsbevoegdheid. Lijkt me niet verstandig om dat door vrijwilligers te laten doen.


Voor het ingrijpen in de wildstand zijn ze niet noodzakelijk. Uiteraard is er plaats voor de aanpak van stroperij. Dat staat echter volkomen los van het (volgens jou) onrechtvaardige beleid t.a.v. jagers.

Jij:
Als je alles gelooft wat in de krant staat heb je een zwaar leven.


Da's waar. Maar niet alles wat in de krant staat is onzin. Als er in 2000 122.000 kanoten geteld worden, in 2001 40.000 en dit jaar nog maar 17, dan is er toch wel wat aan de hand, of niet? Of zuigen de milieuactivisten dit soort getallen uit hun duim? Je kunt dan wel heel makkelijk roepen dat dat niet aan de visserij ligt, maar kom dan maar eens met bewijzen. De invloed van de schelpdiervisserij op de vogelstand is wetenschappelijk aangetoond. Kijk voor het originele bericht eens op http://www.wildekokkels.nl/persberichten/kanoeten.htm

Kun je direct mooi eens de rest van de site bekijken...

Groet,
Klaas
[url][/url]
the words are what you trusted

but the eyes have final say

now you still got the devil left to pay

Gebruikersavatar
Omega
Nestor
Berichten: 1628
Lid geworden op: 10 sep 2002 15:52
Locatie: Midden-Betuwe

Berichtdoor Omega » 12 nov 2002 18:07

Ik heb het idee dat we het over natuur en milieu niet snel eens zullen worden. Ik krijg sterk de indruk dat jij aandacht voor genoemde zaken eigenlijk maar onzin vindt. Met de mond belijd je onze taak als rentmeesters, maar als het om concrete maatregelen gaat lijk je overal tegen te zijn.


Ik vrees dat je het nog steeds niet begrepen hebt. Natuur en milieu zijn wel degelijk belangrijk en overheidsbemoeienis met deze sector blijft nodig. Nogmaals, waar het mij om gaat dat er nu sprake moet zijn van handhaving en stabilisering. Ons land is het meest dichtbevolkte van Europa. Het is volstrekt belachelijk om, zoals de CU wil, wonen en werken nog meer in elkaar te persen om de ecologische hoofdstructuur versneld te realiseren. Wat denk je dat dit kost, afgezien van het feit dat daarmee de welzijnsbeleving van dieren wordt gestimuleerd ten koste van die van mensen. Dus het bijbelse bouwen en bewaren, maar niet ons land volpompen met natuurgebieden en verbodsborden.

In het verkiezingsprogramma van de CU worden 12 speerpunten genoemd. Slechts 1 daarvan heeft betrekking op het milieu. Het hoofdstuk waarin milieuzaken behandeld worden behoort wat betreft de omvang tot de middenmoot en op de begroting is een bedrag van 490 miljoen opgenomen voor uitgaven aangaande het milieu op een totaal van 12650 miljoen aan uitgaven. Als je objectief zou zijn zou je moeten concluderen dat milieu geen ondergeschoven kindje is bij de CU, maar ook zeker niet het programmapunt bij uitstek.


Misschien heb je het volgende citaat uit het verkiezingsprogramma over het hoofd gelezen: "De keuze voor rentmeesterschap kleurt het programma groen."

Dus als het economisch wat minder gaat mogen we er een potje van maken?


Waar heb ik dat gezegd? Het is heel simpel. Zeker als er geen geld is moet je niet krampachtig onbereikbare doelstellingen willen realiseren. Want dat gaat ten koste van die sociaal-rechtvaardige samenleving die wij beiden (naar ik aanneem) voorstaan.

De waarheid is dat het milieu een dermate gecompliceerd onderwerp is dat onderzoekers het niet eens zijn over b.v. de invloed van de mens op het milieu en andere vraagstukken. Betekent dat dan dat we ons niets van milieuonderzoek aan moeten trekken? Dat is natuurlijk belachelijk. Wanneer er een mogelijk milieuprobleem geconstateerd wordt, is het de taak van de wetenschap e.e.a. te onderzoeken. Op basis van de resultaten van dit onderzoek dient het beleid uitgezet te worden. Dat wetenschappers altijd werken met beperkte middelen en beperkte kennis en dat wetenschappelijke resultaten dus nog wel eens bijgesteld worden is inherent aan het bedrijven van wetenschap. Dit is echter ook op andere terreinen geen reden om de wetenschap naast ons neer te leggen, waarom zouden we dat in het geval van het milieu dan wel doen? ALS er werkelijk iets mis is kun je later moeilijk de boel terugdraaien. Uitgestorven diersoorten krijg je niet terug...


Jij hebt het over wetenschappers, ik over milieugroepen. Je moet geen appels en peren vergelijken. De paniekverhalen van de milieubeweging blijken veelal op onzin te berusten. Er wordt ingespeeld op angstgevoelens bij de bevolking, waardoor het milieu een hot item blijft. Met als gevolg dat de subsidiekraan voor deze beroepsactivisten weer een stukje verder open gaat. Als we het hebben over wetenschappelijk onderzoek, dan spreken we over een heel andere dimensie. Vanzelfsprekend worden er diersoorten met uitsterven bedreigd en die dienen wel degelijk beschermd te worden. Ik zou het b.v. een goede zaak vinden om dierentuinen die op dit terrein gezamenlijk aan fokprogramma's werken, hierin te subsidiëren.

De SP meldt in haar verkiezingsprogramma het tegenovergestelde: "De afgelopen jaren is de zorg voor natuur en milieu echter volslagen ten onrechte een ondergeschoven kindje geweest." Allemaal leugens uiteraard, maar toch...


De zorg voor bepaalde aspecten in de natuur is inderdaad een ondergeschoven kindje geweest onder Paars. B.v. weidevogels worden massaal opgevreten door vossen omdat CU en zijn linkse consorten vonden dat de vos niet meer bejaagd mocht worden. Als je dit soort stommiteiten uithaalt moet je niet gaan zeuren.

Gods schepping is er echter niet om opgebruikt te worden door de mens. Wij hebben een verantwoordelijkheid t.o.v. God aangaande de manier waarop wij met de schepping omgaan. Duurzaamheid is dan ook een begrip dat door alle christelijke partijen gehuldigd wordt. Duurzaamheid houdt echter wel in dat je jezelf beperkingen oplegt. De mens moet dan soms even pas op de plaats maken; soms voor de natuur an sich, maar vaker voor de komende generaties. Jouw stellingname sluit elke beperking op menselijke activiteit uit. Ik geloof niet dat dat bijbels is.


Je rukt met het betreffende citaat mijn bijdrage aardig uit z'n verband. Je kunt het een niet los zien van het ander. Duurzaamheid is niet alleen beschermen, maar ook gebruiken. Waar vind ik in de Bijbel dat er niet gevist en gejaagd mag worden. Nederland heeft (nog) de meest gezonde wildstand van Europa. Hoe denk je dat dat komt? Er is toch geen jager die het in z'n hoofd haalt om z'n jachtveld leeg te schieten. Het gevolg is namelijk dat hij volgend jaar z'n geweer aan de kapstok kan hangen. Alleen al uit eigenbelang zijn jagers natuurvorsers bij uitstek.

Soms lijkt het misschien om futiliteiten te gaan. Ik merk er immers niets van als er straks misschien geen kanoeten of korenwolven meer zijn? Als je het menselijk belang boven dat van de natuur stelt kan dat concreet tot gevolg hebben dat diersoorten uitsterven. Voor jou misschien geen probleem, maar ik neem aan dat God ze niet per ongeluk geschapen heeft?


Ik zou het betreuren als de betreffende diersoorten in Nederland verdwijnen, maar dat is nog geen reden om voor die paar beesten andere belangrijke economische activiteiten in het betreffende gebied te verbieden of er miljoenen aan belastingcenten in te steken. In Limburg zijn b.v. de laatste korenwolven gevangen, is er mee gefokt en zijn ze op andere plekken uitgezet. Prima zo. Waar de rest van de kanoeten is, weet ik niet. Waarschijnlijk nog ergens in Denemarken. Maak je niet ongerust. Ze komen vanzelf terug. Dood zijn ze niet, want er zijn geen lijken gevonden. Overigens, het hoort nu eenmaal bij de natuur dat soorten verdwijnen. Daar hoeven we niet zo dramatisch over te doen. Dinosaurussen leven ook niet meer en ik heb niet de indruk dat we dat nu zo jammer vinden.

En toch is het de vraag of verdere schaalvergroting wenselijk is. Niemand zal ontkennen dat schaalvergoting op zich niet bevordelijk is voor het milieu. Ook het dierenwelzijn is er niet mee gebaat en rechtvaardig lijkt schaalvergroting alleen voor die boeren die die schaalvergroting daadwerkelijk mee kunnen maken.


Waarom zou schaalvergroting niet bevorderlijk kunnen zijn voor het milieu? De praktijk bewijst juist het tegendeel. Waar agrariërs meer ruimte krijgen, zijn ze ook bereid om meer te doen voor natuur en milieu. Je ziet b.v. dat er complete velden met bladrammenas worden aangeplant en dat langs percelen natuurstroken worden aangelegd. Een prima ontwikkeling, mede mogelijk gemaakt door de schaalvergroting. Waar geen schaalvergroting mogelijk is, kunnen andere maatregelen genomen worden om boeren een menswaardig bestaan te geven. Maar dat betekent dat je lokale overheden moet dwingen om daar aan mee te werken in hun vergunningenbeleid.

Tenslotte blijkt schaalvergroting ten koste te gaan van de kwaliteit van ons voedsel.


Ik ben wel erg benieuwd waar je dit vandaan haalt. De kwaliteit van voedsel heeft niets met schaalvergroting te maken, maar alles met zaai/kweekgoed, productie en het productieproces. En ondanks dat we in Nederland op grote schaal voedsel produceren, staat de kwaliteit daarvan bepaald niet ter discussie. In tegendeel. De meeste producten zijn inmiddels gecertificeerd. We hebben veel en grote boomgaarden, maar ons fruit behoort tot de wereldtop.

Boeren een nog verder gaande schaalvergroting door de strot duwen is dan ook in meerdere opzichten niet wenselijk. De boeren zelf zitten daar ook helemaal niet op te wachten. Ja, uit financieel oogpunt natuurlijk wel, maar als ze konden doen wat hun hart hun ingaf zou de landbouw er wel wat anders uitzien.


Laat de boeren zelf maar kiezen. Als wij onze regelgeving beperken en onze veel te hoge milieu-eisen in de agrarische sector bijstellen, dan kunnen boeren goedkoper produceren en is verdere schaalvergroting niet nodig. Jammer dat de CU daar geen voorstander van is.

Veel zinvoller lijkt het te streven naar een markt waar de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun waar. Dat heeft gevolgen voor de landbouw, maar vooral voor de andere kant van de markt: de consument. Zolang de consument een kwartje voordeel belangrijker vindt dan dierenwelzijn en milieu blijft die verandering inderdaad een utopie. Maar dat hoeft niet! Verander de wereld, begin bij jezelf...


Probleem is dat het niet alleen bij een kwartje blijft, maar dat een forse prijsverhoging het gevolg is als je het productieproces in de landbouw wilt veranderen. En dat tast de koopkracht van burgers aan. Ik lees nergens dat de CU het koopkrachtverlies om deze reden wil compenseren. De CU wil wel dat in 2010, op 15 procent van het landbouwareaal biologisch wordt geproduceerd. Er is maar één mogelijkheid om dat te bereiken: de grenzen afsluiten voor buitenlandse producten en de accijnzen op niet-biologisch geproduceerde producten fors verhogen. Volslagen kolder dus.

Ik kan me de demonstraties van boeren uit het pre-paars tijdperk nog levendig herinneren. Je kleurt de werkelijkheid nou wel erg mooi in naar jouw visie. In die goeie ouwe tijd onder Braks had men ook het nodige te klagen.


Klopt. Boeren klagen altijd. Ook onder Braks waren er protesten, vooral tegen het melk- en mestquotum. Maar het toenmalige CDA/VVD-kabinet maakte het de agrariërs niet onmogelijk hun bedrijf voort te zetten. En dat is onder Paars wel gebeurd. Veel boeren hebben inmiddels hun bedrijf beëindigd of zijn geëmigreerd naar Canada, Denemarken en Polen.

En wat hebben de armen dan nodig Omega? Wat hebben die 1 miljard mensen die van minder dan een dollar per dag moeten rondkomen nodig? Een extra dollar zodat ze tot de groep van mensen gaan behoren die van minder dan 2 dollar moet rondkomen? Samen vormen ze 56% van de wereldbevolking...


Het lijkt me dat ze in eerste instantie voedsel en kleding nodig hebben. En dat lukt niet door corrupte regiems in stand te houden met onze ontwikkelingsgelden, zoals onder Paars het geval was. Er is maar één oplossing en dat is ontwikkelingshulp aan de bron. Het opzetten van bedrijfjes b.v., zodat mensen zelf in hun levensbehoefte kunnen voorzien. Dat is rechtvaardig en niet het dom pompen van alsmaar meer geld in een bodemloze put.

Mijn bijbel leert me wel anders. Kijk maar eens naar het verhaal van de rijke man en Lazarus. 'Geef de armen wat ze nodig hebben' is wel een erg slap aftreksel van de bijbelse boodschap. Maar ach, zolang je er zelf maar niet minder van wordt hè...


Rare opmerking. Jij weet toch niet wat ik bijdraag aan organisaties die zich met de Derde Wereld bezig houden? Maar inderdaad gééf ik en dat is wat anders dan délen. Misschien dat jij wel jouw geld en goederen deelt met een Derde-Wereldburger?

Uit het CU programma: Het huidige beleid om op het gebied van de bilaterale hulp (steun van overheid tot overheid) een beperkt aantal landen structureel te steunen verdient ondersteuning. Bij de selectie van deze landen worden criteria toegepast als: voldoende deugdelijk bestuur, actieve corruptiebestrijding en respect voor geestelijke vrijheidsrechten, in het bijzonder de vrijheid van godsdienst en eredienst.


Ook uit het CU-programma: "Internationaal milieubeleid en de daadwerkelijke wil om bij te dragen aan het dichten van de welvaartskloof tussen Noord en Zuid staan hoog op de agenda. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking wordt daarom verhoogd. Vanuit het oogpunt voor rechtvaardige verhoudingen is verhoging van het budget voor ontwikkelingssamenwerking niet meer dan vanzelfsprekend. De ChristenUnie wil het budget verhogen van 0,8% nu, naar 1,0% van het Bruto Nationaal Product in 2006, waarna een verdere verhoging naar 1,3% BNP aan de orde is."

Het dichten van de welvaartskloof is voor de CU het argument om het budget voor ontwikkelingssamenwerking fors te verhogen. Het delen van de rijkdom is een socialistisch principe, diaconia is bijbels.

En de CU is daar een voorstander van? Trouwens, weet jij uberhaupt een partij te noemen die daar voorstander van is?


Ik mag hopen dat de CU daar geen voorstander van is, anders hadden ze er nog een probleem bij. Ik hoef je trouwens niet uit te leggen, hoop ik, dat links gelooft in de goedheid van de mens. Geef iedereen een goede opleiding en de misdaad behoort tot het verleden. Het was Joop den Uil die in navolging van zijn grote voorbeeld Karel Marcus dit principe in zijn vaandel droeg. En nog steeds vinden SP en GroenLinks partijen dat je misdadigers eigenlijk niet moet straffen maar heropvoeden.

Omega, je voert je strijd tegen links maar vrolijk verder. Met al je voorbeelden blijkt eens te meer dat de CU geen blaam treft, omdat ze absoluut geen voorstander is van dergelijke zaken.


Het betroffen voorbeelden in het kader van een onrechtvaardige samenleving. Ze hadden slechts zijdelings iets met de CU te maken (steun aan het Paarse regiem).

Voor het ingrijpen in de wildstand zijn ze niet noodzakelijk. Uiteraard is er plaats voor de aanpak van stroperij. Dat staat echter volkomen los van het (volgens jou) onrechtvaardige beleid t.a.v. jagers.


Jagers houden de wildstand gezond d.m.v. het wegschieten van oude en zieke dieren. Normaal gesproken gebeurt dat door predatoren. Maar aangezien we die niet meer hebben in Nederland, is die taak overgenomen door jagers en jachtopzieners. Helaas vinden actiegroepen en de CU het veel diervriendelijker dat deze dieren dagenlang liggen te creperen van ellende voor ze dood gaan. Een triest voorbeeld hiervan vormen de hekrunderen op de terreinen van Natuurmonumenten.

Als er in 2000 122.000 kanoten geteld worden, in 2001 40.000 en dit jaar nog maar 17, dan is er toch wel wat aan de hand, of niet? Of zuigen de milieuactivisten dit soort getallen uit hun duim? Je kunt dan wel heel makkelijk roepen dat dat niet aan de visserij ligt, maar kom dan maar eens met bewijzen.


Ja, zoals ik al eerder zei zitten de kanoeten waarschijnlijk op een andere plek. Op hun vakantieadres nog misschien? Dat is mogelijk. Ze kunnen namelijk vliegen, net als andere vogels die hier alleen 's winters of zomers verblijven. Je vraagt of ik kan bewijzen dat het niet aan de visserij ligt? Wat is dat nu voor een rare vraag? Er zijn geen kanoeten op een bepaald eiland en ik moet bewijzen dat het niet aan de visserij ligt? Bewijs eerst maar eens dat het wel aan de visserij ligt. Dat is namelijk de volslagen kolderieke bewering van de actiegroep Wilde Kokkels. Als morgen Texel verzinkt in de Waddenzee, krijgen ongetwijfeld ook de vissers de schuld. Het enige dat ik hoef aan te tonen is dat er genoeg kokkels en mossels in de Waddenzee liggen. En dat is vrij simpel. Vraag aan een mosselvisser of je mee mag varen en hij zal je zoveel kokkels en mossels laten zien dat je er nachtmerries van krijgt.

De invloed van de schelpdiervisserij op de vogelstand is wetenschappelijk aangetoond.


Ja, maar niet in de Waddenzee. Op slechts 4 procent van het Wad mag namelijk op schelpdieren worden gevist. De andere delen van het Wad, inclusief de droogvallende mosselbanken, zijn beschermd natuurgebied. Dus plek genoeg voor vogels. Misschien zijn het trouwens wel de eidereenden en scholeksters die te veel voedsel wegvreten voor de snavels van de kanoeten. Misschien is het een optie om die te straffen. Daar zijn er meer van dan ooit en hun aantal neemt jaarlijks toe.
Kust den Zoon, opdat Hij niet toorne...

Gebruikersavatar
Klaas
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3348
Lid geworden op: 11 sep 2002 08:50

Berichtdoor Klaas » 13 nov 2002 23:48

Hoi Omega,

Jij:
Ik vrees dat je het nog steeds niet begrepen hebt. Natuur en milieu zijn wel degelijk belangrijk en overheidsbemoeienis met deze sector blijft nodig.


Goed, je spreekt je dus voornamelijk uit tegen de realisering van de ecologische hoofdstructuur. Maar het kan aan mij liggen hoor, maar ik heb je nog niet positief horen spreken over 1 concrete milieumaatregel. Elke maatregel kraak je af. Vind je het gek dat ik dan de indruk heb, dat je het milieu niet zo hoog hebt?

Jij:
Misschien heb je het volgende citaat uit het verkiezingsprogramma over het hoofd gelezen: "De keuze voor rentmeesterschap kleurt het programma groen."


Die keuze is inderdaad een principiële keuze. Ook de SGP kiest echter voor rentmeesterschap. Als die keuze een programma groen kleurt kleurt ook het SGP programma groen. Jij stelde dat het milieu zo ongeveer het belangrijkste thema was. De paragraaf waaruit je het citaat haalt wil weergeven dat verschillende gebieden de aandacht van de CU hebben. Het milieu is er daar één van. De paragraaf in z’n geheel weerlegt de stelling dat de CU een overmatige belangstelling voor het milieu zou hebben. Het is één van de onderwerpen. Niet HET onderwerp.

Jij:
Het is heel simpel. Zeker als er geen geld is moet je niet krampachtig onbereikbare doelstellingen willen realiseren. Want dat gaat ten koste van die sociaal-rechtvaardige samenleving die wij beiden (naar ik aanneem) voorstaan.


Dat die doelstellingen onbereikbaar zijn is jouw mening. Welke doelstellingen zijn op milieugebied volgens jou dan wel haalbaar en zouden we dus moeten nastreven?

Jij:
Jij hebt het over wetenschappers, ik over milieugroepen.


Inderdaad, maar ik vergelijk niets. Ik geef mijn mening. Mijn mening is dat milieugroepen geregeld problemen signaleren maar dat het beleid afgestemd moet zijn op een wetenschappelijke analyse van de problematiek in kwestie. De CU is, volgens mij, net als de SGP voorstander van dit standpunt. Jij doet echter alsof milieugroeperingen de drijfveer zijn van het milieubeleid van de CU. Dat lijkt me sterk overdreven.

Jij:
Ik zou het b.v. een goede zaak vinden om dierentuinen die op dit terrein gezamenlijk aan fokprogramma's werken, hierin te subsidiëren.


Maar als het habitat van deze dieren voorgoed verknald is rest voor deze dieren slechts een leven in de dierentuin. Daarom moet ook de leefwereld van deze dieren beschermd worden.

Jij:
B.v. weidevogels worden massaal opgevreten door vossen omdat CU en zijn linkse consorten vonden dat de vos niet meer bejaagd mocht worden. Als je dit soort stommiteiten uithaalt moet je niet gaan zeuren.


Allereerst was de CU volgens mij voorstander van de notie van CDA en VVD om de jacht op de vos regionaal toe te staan. Misschien baseer ik me op verouderde informatie, maar ik dacht dat dat ergens in maart speelde...

Daarnaast is het bewijs dat vossen massal weidevogels opeten op z’n minst discutabel. Wetenschappers wijten het teruglopen van de weidevogelstand aan o.a. de te lage grondwaterstand, overbeweiding, overbemesting en te vroeg maaien. Menselijke oorzaken dus, wetenschappers geloven niet zo in de fabeltjes over de vos. Maar mocht uit wetenschappelijk onderzoek blijken dat de vos wél grote schade aanricht, dan hoor je mij niet protesteren tegen het toestaan van de jacht op het dier. Al heb ik bij de methode nog wel m’n vraagtekens.

Jij:
Waar vind ik in de Bijbel dat er niet gevist en gejaagd mag worden. (...) Er is toch geen jager die het in z'n hoofd haalt om z'n jachtveld leeg te schieten. Het gevolg is namelijk dat hij volgend jaar z'n geweer aan de kapstok kan hangen.


Natuurlijk mag dat, maar dan wel op een duurzame manier. Dat mensen niet zo slim zijn als jij denkt blijkt wel uit het feit dat soms blijkt dat de pap op is. Onlangs nog bleek dat de kabeljauw (?) in de noordzee bijna ‘op’ is. Vissers zagen het al lang aankomen maar bleven toch vissen. Ook op andere gebieden is er sprake van roofbouw. Regulering is dan ook wel degelijk noodzakelijk.

Jij:
Ik zou het betreuren als de betreffende diersoorten in Nederland verdwijnen, maar dat is nog geen reden om voor die paar beesten andere belangrijke economische activiteiten in het betreffende gebied te verbieden of er miljoenen aan belastingcenten in te steken.


Maar zijn we het er wel over eens dat bescherming van deze dieren ons wel iets mag kosten? Miljoenen belastingcenten is een uiterste en het stillegen van economische activiteit ook. Economische activiteit kan ook elders ontplooit worden. Je stapt naar mijn gevoel wel makkelijk heen over het uitsterven van dieren. Als een evolutionist me zou vertellen dat dat er nou eenmaal bijhoort vind ik dat begrijpelijk. Maar als je gelooft in een Schepper kun je dan zo makkelijk je schouders ophalen over het uitsterven van dieren? Zou God dat ook doen?

Jij:
Waar de rest van de kanoeten is, weet ik niet. Waarschijnlijk nog ergens in Denemarken. Maak je niet ongerust. Ze komen vanzelf terug.


Als je niet weet waar ze zijn kun je er niet zeker van zijn dat ze vanzelf wel terug komen. En dode lichamen? In Groenland zul je er niet over struikelen al sterft de hele poulatie uit.

Jij:
Je vraagt of ik kan bewijzen dat het niet aan de visserij ligt? Wat is dat nu voor een rare vraag?


Ik weet niet of dat een rare vraag is. Wetenschappers schijnen wel een verband te zien tussen de kokkelvisserij en de vogelpopulatie in de waddenzee. Als jij dan zo stellig meent dat dat niet zo is ga ik ervan uit dat je goede argumenten hebt.

Jij:
Het enige dat ik hoef aan te tonen is dat er genoeg kokkels en mossels in de Waddenzee liggen. En dat is vrij simpel. Vraag aan een mosselvisser of je mee mag varen en hij zal je zoveel kokkels en mossels laten zien dat je er nachtmerries van krijgt.


De hoeveelheid gevangen kokkels blijft inderdaad aardig op peil, maar dat is hoogstwaarschijnlijk te danken aan de hedendaagse techniek. Een op peil blijvende vangst zegt niet direct iets over een eventueel teruglopend aantal schelpdieren.

Ik:
De invloed van de schelpdiervisserij op de vogelstand is wetenschappelijk aangetoond.


Jij:
Ja, maar niet in de Waddenzee.


Ik raad je nogmaals aan de artikelen op wildekokkels.nl eens te lezen. Wetenschappers leggen wel degelijk dat verband voor de Waddenzee.

Jij:
Misschien zijn het trouwens wel de eidereenden en scholeksters die te veel voedsel wegvreten voor de snavels van de kanoeten. Misschien is het een optie om die te straffen. Daar zijn er meer van dan ooit en hun aantal neemt jaarlijks toe.


Vorig jaar stierven er ’s winters 21.000 eidereenden. Hoogstwaarschijnlijk als gevolg van ondervoeding. Zeggen de wetenschappers.

Jij:
Waarom zou schaalvergroting niet bevorderlijk kunnen zijn voor het milieu? (...)Waar agrariërs meer ruimte krijgen, zijn ze ook bereid om meer te doen voor natuur en milieu.


En dat ze uberhaupt wat moeten doen is grotendeels de oorzaak van de schaalvergroting. Je moet de zaken niet omkeren broeder. Daarnaast kan (verdergaande) schaalvergroting nooit samengaan met het beheer van de landschappelijke kwaliteit door boeren zoals die SGP die voorstaat. Schaalvergroting (lees: ruilverkaveling) is de grote oorzaak van het achteruit hollen van de landschappelijke kwaliteit van het platteland.

Jij:
De kwaliteit van voedsel heeft niets met schaalvergroting te maken, maar alles met zaai/kweekgoed, productie en het productieproces.


De roep om meer en geodkoper vlees gaat niet ten koste van de kwaliteit van dat vlees? En zijn de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden zo bevorderlijk voor het milieu en onze gezondheid? Daarnaast is introductie van gentechnologie in de land- en tuinbouw nou ook niet echt bevorderlijk voor de gezondheid.

Jij:
Als wij onze regelgeving beperken en onze veel te hoge milieu-eisen in de agrarische sector bijstellen, dan kunnen boeren goedkoper produceren en is verdere schaalvergroting niet nodig. Jammer dat de CU daar geen voorstander van is.


De CU is in ieder geval voor de beperking van de regelgeving. Dat moet echter niet leiden tot een grotere liberalisering van de landbouw. Helaas blijkt dan nl. dat boeren zich vooral laten leiden door economische motieven. (Dat geldt trouwens niet allen voor boeren, begrijp me goed, zo werkt onze samenleving noe eenmaal)

Jij:
Probleem is dat het niet alleen bij een kwartje blijft, maar dat een forse prijsverhoging het gevolg is als je het productieproces in de landbouw wilt veranderen. En dat tast de koopkracht van burgers aan.


Tja, als je alleen in dollars kunt denken is dat wellicht een probleem. Waar het om gaat is dat de burger weer prioriteiten gaat stellen op het gebied van voedsel. Ga je voor de laagste prijs of ga je voor het beste voedsel? Wij eten, met ons modale inkomen, geregeld biologische produkten en in ieder geval alleen biologisch vlees. Toch mag ik niet klagen over onze koopkracht ;-)

Jij:
De CU wil wel dat in 2010, op 15 procent van het landbouwareaal biologisch wordt geproduceerd.


Nou even afgezien van de vraag of dit haalbaar is; vind je het streven op zich goed of vind je biologisch voedsel onzin?

Jij:
Maar het toenmalige CDA/VVD-kabinet maakte het de agrariërs niet onmogelijk hun bedrijf voort te zetten
.

Laat ik duidelijk zijn, ik ben absoluut geen voorstander van Paars. De problemen in de landbouw kun je echter niet alléén op het conto van Paars schrijven. Het is een opeenstapeling van factoren, inclusief maatregelen uit eerdere kabinetten.

Over armoedebestrijding zeg je:
Het lijkt me dat ze in eerste instantie voedsel en kleding nodig hebben.


Ik zou daar nog een dak boven hun hoofd aan toe voegen. Hoe dan ook, we kunnen in ieder geval vaststellen dat grote delen van de wereldbevolking niet beschikken over bovengenoemde zaken. Er moet dus op dat gebied nog heel wat gebeuren.

Jij:
Er is maar één oplossing en dat is ontwikkelingshulp aan de bron.


Maar privé initiatief is daarvoor niet het enige middel. Ook ontwikkelingshulp vanuit de overheid kan op die manier gestalte krijgen.

Jij:
Rare opmerking. Jij weet toch niet wat ik bijdraag aan organisaties die zich met de Derde Wereld bezig houden?


Sorry, ik doelde niet specifiek op jou met die opmerking, ik bedoelde het algemeen. Veel mensen staan niet te springen om meer te betalen aan ontwikkelingssamenwerking. Om dan toch nog enigszins goed voor de dag te komen gooit men het op privégiften. Helaas blijkt uit de jaarlijkse cijfers dat de gemiddelde nederlander bar weinig uitgeeft aan goede doelen.

Ik geloof dat hier een taak ligt voor de overheid en wel om een drietal redenen:
- privégiften blijken in de praktijk tegen te vallen, zeker als het economisch wat minder gaat;
- wij zijn als westerse wereld medeverantwoordelijk voor de huidige situatie in de derde wereld, doordat we de landen aldaar in het verleden geëxploiteerd hebben. Daarom is oplossing van dit probleem ook een taak van de overheid;
- helaas is geld investeren niet het enige dat noodzakelijk is. De problemen liggen vaak veel dieper. Je noemde zelf al corrupte regimes, maar ik denk ook aan de staatsschuld die als een strop om de nek van veel landen ligt en het feit dat door diverse economische maatregelen het voor ondernemers uit de derde wereld onmogelijk is eerlijk op onze markten te concureren. Dit zijn zaken waar de overheid invloed op kan uitoefenen en wij, als burgers niet.

Jij:
Het dichten van de welvaartskloof is voor de CU het argument om het budget voor ontwikkelingssamenwerking fors te verhogen. Het delen van de rijkdom is een socialistisch principe, diaconia is bijbels.


Nogmaals de vraag: is de enorme kloof tussen rijk en arm rechtvaardig?

De CU wil het budget voor ontwikkelingssamenwerking verhogen van 0,8% naar 1,3%. Ik weet niet wat jij delen noemt, maar dit zijn volgens mij de kruimels die van onze tafel vallen, meer niet. Als ik deze verdeelsleutel zou toepassen wanneer ik pepernoten geef aan kinderen dan krijg ik geheid ruzie...

Of het delen van rijkdom al dan niet socialistisch is doet er niet toe. Het gaat erom of de verhoging van het budget voor ontwikkelingssamenwerking bijbels te rechtvaardigen is. Als we zien wat de bijbel zegt over de zorg voor armen lijkt een discussie over 0,8% of 1,3% belachelijk.

Deut. 15:11
Want de arme zal niet ophouden uit het midden des lands; daarom gebiede ik u, zeggende: Gij zult uw hand mildelijk opendoen aan uw broeder, aan uw bedrukten en aan uw armen in uw land.


Is 0,8% ‘mildelijk’?

Ik weet het, hiervoor wordt gesproken over geld uitlenen aan de armen. Prima, maar daarvoor gelden dan wel een aantal bijbelse restricties. Allereerst mag er volgens de wet van Mozes geen rente gevraagd worden voor een lening. Ten tweede lezen we in Deut. 24:17 dat je het kleed van een weduwe niet als pand mag aannemen. De armsten worden dus door de wet in bescherming genomen. Vergelijk dat eens met onze praktijk richting ontwikkelingslanden. Zoals gezegd betalen deze voor elke dollar aan ontwikkelingsgeld er 20 terug aan de westerse landen om de rente en aflossing van leningen te betalen.

Daarnaast is delen wel degelijk bijbels. Lees b.v. Hand. 4:35&35 er maar eens op na:
Want er was ook niemand onder hen, die gebrek had; want zovelen als er bezitters waren van landen of huizen, die verkochten zij, en brachten den prijs der verkochte goederen, en legden dien aan de voeten der apostelen. En aan een iegelijk werd uitgedeeld, naar dat elk van node had.


Jij:
Ik hoef je trouwens niet uit te leggen, hoop ik, dat links gelooft in de goedheid van de mens.


Links heeft daar niet het alleenrecht op. Ik schat dat het overgrote deel van niet-christelijk Nederland daarin gelooft.

Jij:
En nog steeds vinden SP en GroenLinks partijen dat je misdadigers eigenlijk niet moet straffen maar heropvoeden.


Straffen staat voor velen alleen in het teken van heropvoeding. De genoemde partijen staan daarin niet alleen. De CU stelt overigens voor een snelle en harde aanpak van de criminaliteitte zijn.

Jij:
Ze hadden slechts zijdelings iets met de CU te maken (steun aan het Paarse regiem).


Maar dan moet je wel man en paard noemen als je op die steun doelt. Door allerhande zaken aan te dragen waar de CU absoluut niet voor is, schep je een verkeerd beeld.

Groet,
Klaas
the words are what you trusted

but the eyes have final say

now you still got the devil left to pay

Gebruikersavatar
Omega
Nestor
Berichten: 1628
Lid geworden op: 10 sep 2002 15:52
Locatie: Midden-Betuwe

Berichtdoor Omega » 19 nov 2002 17:19

Maar het kan aan mij liggen hoor, maar ik heb je nog niet positief horen spreken over 1 concrete milieumaatregel.


Ik kan me onder Paars ook geen milieumaatregel herinneren waar ik bijzonder positief over was. Tijdens de kabinetten Lubbers werd er m.i. meer zinvol ingegrepen. Daarbij denk ik aan b.v. het gescheiden inzamelen van afval, het verplicht stellen van de catalysator en het stimuleren van schone brandstoffen en milieuvriendelijke vormen van energie.

Als die keuze een programma groen kleurt kleurt ook het SGP programma groen.


Met dit verschil dat de SGP hier bepaald niet mee te koop loopt en haar milieumaatregelen veel minder ingrijpend zijn. Je zou dan ook hooguit kunnen spreken van lichtgroen. De CU definieert milieu als haar belangrijkste onderwerp door het citaat: "De keuze voor rentmeesterschap kleurt het programma groen." Daar is ze blijkbaar nogal trots op. Daarmee geeft de partij zelf aan dat dit HET onderwerp is.

Welke doelstellingen zijn op milieugebied volgens jou dan wel haalbaar en zouden we dus moeten nastreven?


In ieder geval een doelstelling die haalbaar is en de steun heeft van het brede publiek. Gescheiden inzamelen is zo'n voorbeeld dat in dit opzicht redelijk succesvol is gebleken. Je moet dus mensen bij het milieu betrekken en ze niet met het milieu belasten, zoals de laatste jaren is gebeurd.

Jij doet echter alsof milieugroeperingen de drijfveer zijn van het milieubeleid van de CU. Dat lijkt me sterk overdreven.


Ze laten zich er anders wel door sturen, d.m.v. het stellen van schriftelijke vragen. En de keuze van de Dierenbescherming voor Stellingwerf als "dierenbeschermer" van het jaar komt echt niet uit de lucht vallen.

Maar als het habitat van deze dieren voorgoed verknald is rest voor deze dieren slechts een leven in de dierentuin. Daarom moet ook de leefwereld van deze dieren beschermd worden.


In Nederland zijn er vrijwel geen dieren die een beperkte habitat hebben, althans zodanig dat ze maar op één plek kunnen leven. Dat is ook nog eens gebleken bij de korenwolf, die succesvol ergens anders is uitgezet.

Wetenschappers wijten het teruglopen van de weidevogelstand aan o.a. de te lage grondwaterstand, overbeweiding, overbemesting en te vroeg maaien. Menselijke oorzaken dus, wetenschappers geloven niet zo in de fabeltjes over de vos.


Je bedoelt met wetenschappers, sommige biologen in dienst van natuurorganisaties. Deze fabel ken ik ook. Wel vreemd dan dat in de wetlands ook nauwelijks weidevogels te vinden zijn. Van overbemesting is al jaren vrijwel geen sprake meer en (te) vroeg maaien gebeurt al eeuwenlang. Bovendien doen de meeste boeren inmiddels aan nestbescherming i.s.m. de Vogelbescherming. Dus die argumenten zijn eenvoudig te weerleggen. Alleen stadse sukkels trappen nog in dit soort onzin, want die worden via de tv-reclames doodgegooid met de kretologie van Milieudefensie en aanverwante clubjes. Ik kan iedereen aanbevelen eens een kijkje te gaan nemen op het platteland en eens met een jachtopziener te gaan praten. Er gaat een wereld voor je open.

Al heb ik bij de methode nog wel vraagtekens.


Op welke manier wil je dan de vos aanpakken? Hun eieren weghalen soms ;-)

Dat mensen niet zo slim zijn als jij denkt blijkt wel uit het feit dat soms blijkt dat de pap op is. Onlangs nog bleek dat de kabeljauw (?) in de noordzee bijna op is. Vissers zagen het al lang aankomen maar bleven toch vissen.


Beter is: mensen zijn hebzuchtig. Daarom is regulering via regelgeving nodig. Vanzelfsprekend ben ik daar niet tegen. Onze maatschappij hangt aan elkaar van de regels en als we ons daar aan houden loopt het over het algemeen prima. Maar sommige regels hebben nu eenmaal een averechts effect. Alleen wil dat maar moeilijk doordringen in de hersenen van het linkse conservatisme.

Maar als je gelooft in een Schepper kun je dan zo makkelijk je schouders ophalen over het uitsterven van dieren? Zou God dat ook doen?


Als rentmeester van de schepping hebben wij onze taak en zullen we daar verantwoording over moeten afleggen. Overigens zijn we als mensen niet altijd verantwoordelijk voor het uitsterven van diersoorten. Na de zondvloed was b.v. de leefomgeving voor de sauriërs zodanig veranderd dat ze uitstierven. Indirect was de mens natuurlijk schuldig aan de zondvloed, maar niet in directe zin aan de gevolgen daarvan.

Wetenschappers schijnen wel een verband te zien tussen de kokkelvisserij en de vogelpopulatie in de waddenzee. Als jij dan zo stellig meent dat dat niet zo is ga ik ervan uit dat je goede argumenten hebt.


Het zijn niet mijn argumenten, maar die van andere wetenschappers. En degenen die een oorzakelijk verband zien tussen het wegblijven van sommige vogelsoorten op het Wad en de schelpdiervisserij, zijn voornamelijk in dienst van milieu- en actiegroepen. Zou dat toeval zijn?

Een op peil blijvende vangst zegt niet direct iets over een eventueel teruglopend aantal schelpdieren.


In dit geval wel. De techniek is de laatste jaren hetzelfde gebleven en het gebied waar gevist mag worden is alleen maar kleiner geworden. Dus dan moeten er wel meer kokkels zijn.

Ik raad je nogmaals aan de artikelen op wildekokkels.nl eens te lezen. Wetenschappers leggen wel degelijk dat verband voor de Waddenzee.


Nogmaals, die geciteerde 'wetenschapper' is wel 'toevallig' in dienst van de milieubeweging. Als betrokkene weet ik exact hoe dat werkt. Het ANP krijgt een verontrustend persbericht van een actiegroep. Ze trekken dat na bij een woordvoerder van die club, die 'toevallig' bioloog is. Het artikel wordt vervolgens -soms met wederhoor- gepubliceerd. De milieujongens gebruiken vervolgens een deel van dat 'objectieve' verhaal om aan te tonen hoe ernstig de situatie is en publiceren dat in een papieren uitgave of op hun site. En daarmee is de cirkel weer rond.

Vorig jaar stierven er 's winters 21.000 eidereenden. Hoogstwaarschijnlijk als gevolg van ondervoeding. Zeggen de wetenschappers.


Het zijn er misschien nog wel meer. Jammer dat ze er niet bij vertellen dat het aantal eidereenden op de Waddenzee ieder jaar desondanks fors toeneemt omdat het er stikt van de schelpdieren. En deze toename is natuurlijk belachelijk. Die krengen fokken maar raak en vreten ons (door mosselvissers bij elkaar verzameld op percelen) kostbare voedsel op. Wat mij betreft wordt de helft van dit schadelijke wild opgeruimd. Alleen is het onduidelijk hoe dat zou moeten.

Schaalvergroting (lees: ruilverkaveling) is de grote oorzaak van het achteruit hollen van de landschappelijke kwaliteit van het platteland.


Het is het één of het ander. Zonder schaalvergroting is een gezonde landbouw niet mogelijk. Je wilt toch niet terug naar de jaren dertig met z'n grote armoede en duizenden keuterboertjes. En als boeren meer mogelijkheden en financiële ruimte hebben, blijkt ook dat ze bereid zijn om de kwaliteit van het platteland te bevorderen. Tenminste, dat is de dagelijkse praktijk.

De roep om meer en goedkoper vlees gaat niet ten koste van de kwaliteit van dat vlees? En zijn de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden zo bevorderlijk voor het milieu en onze gezondheid?


Inderdaad hoeft meer en goedkoper vlees niet ten koste te gaan van de kwaliteit, zolang je tenminste niet rommelt met de kwaliteitseisen en -controles. Nederland is daar een prima voorbeeld van. Bestrijdingsmiddelen zijn helaas onmisbaar voor de kwaliteit van onze producten. Je moet maar eens biologisch geteeld fruit vergelijken met normaal fruit. Een andere manier om wormen en ander ongedierte uit ons voedsel houden is er niet. Ik vrees dat ze zich weinig aantrekken van een bord met "verboden voor ongedierte". En met de schade voor onze gezondheid valt het enorm mee. Die is zelfs niet eens aantoonbaar. Het grootste probleem is de verstuiving, maar ook daar zijn inmiddels oplossingen (zij het dure) voor bedacht: de tunnelspuit b.v. waarbij er geen chemische middelen meer in het milieu terecht komen.

Ga je voor de laagste prijs of ga je voor het beste voedsel? Wij eten, met ons modale inkomen, geregeld biologische produkten en in ieder geval alleen biologisch vlees. Toch mag ik niet klagen over onze koopkracht.


Zolang ik nog niet kan proeven en constateren dat biologisch vlees smakelijker resp. gezonder is, blijf ik bij het normale kwaliteitsvlees van de slager. Wel vraag ik naar Nederlandse producten, omdat ik: 1. daar alle vertrouwen in heb. 2. consumptie zie als een steun in de rug van het agrarisch bedrijfsleven.

Nou even afgezien van de vraag of dit haalbaar is; vind je het streven op zich goed of vind je biologisch voedsel onzin?


Een ieder zijn eigen hobby. Marktwerking is een kwestie van vraag en aanbod. Zolang er vraag is naar biologisch voedsel vind ik de productie er van prima. We moeten echter geen behoefte creëren d.m.v. dwang enerzijds of subsidies anderzijds. Overigens ben ik zowiezo tegen landbouwsubsidies, behoudens voor innovatie.

De problemen in de landbouw kun je echter niet alléén op het conto van Paars schrijven. Het is een opeenstapeling van factoren, inclusief maatregelen uit eerdere kabinetten.


De landbouw heeft twee grote problemen: overproductie in bepaalde sectoren en de voor Europese begrippen veel te strenge milieu-eisen. Dat laatste is met name te wijten aan de achtereenvolgende Paarse kabinetten. Denk b.v. maar eens aan de invoering van de mestboekhouding. Het is natuurlijk van de zotte dat mest uit gebieden waar sprake is van een overschot, niet vervoerd mag worden naar regio's waar een tekort is.

Helaas is geld investeren niet het enige dat noodzakelijk is. De problemen liggen vaak veel dieper. Je noemde zelf al corrupte regimes, maar ik denk ook aan de staatsschuld die als een strop om de nek van veel landen ligt en het feit dat door diverse economische maatregelen het voor ondernemers uit de derde wereld onmogelijk is eerlijk op onze markten te concureren. Dit zijn zaken waar de overheid invloed op kan uitoefenen en wij, als burgers niet.


Je hoort me ook niet zeggen dat we het budget voor de ontwikkelingshulp moeten inkrimpen. Natuurlijk ligt hier een taak voor de overheid. Probleem is echter dat onder de meeste kabinetten, maar met name ook onder Paars, het geld op een verkeerde wijze besteed is. Om enige invloed te houden op de veelal corrupte regiems, kun je ze de staatsschuld niet kwijtschelden. Zodra ze daar namelijk van verlost zijn, verdwijnen nieuwe leningen in de zakken van bestuurders of worden er wapens van gekocht. Een oplossing zou zijn, alleen de landen met een democratie het grootste deel van de staatsschuld kwijt te schelden.

Nogmaals de vraag: is de enorme kloof tussen rijk en arm rechtvaardig?


Rechtvaardigheid is dat wij van onze rijkdom iets geven aan de armen. Het is nu eenmaal praktisch onmogelijk om te delen. Je kunt in de Kalehariwoestijn geen Vredesteinfabrieken gaan neerzetten. Wil je de mensen daar helpen dan zul je (indien mogelijk) moeten zorgen voor de aanwezigheid van water, zodat ze zelf hun voedsel kunnen verbouwen. En zo zijn er nog wel enkele praktische voorbeelden te noemen. Daarmee houdt het voor ons in principe op. Je kunt nu eenmaal de hele Derde Wereld niet voorzien van een tv en wasmachine.

De CU wil het budget voor ontwikkelingssamenwerking verhogen van 0,8% naar 1,3%. Ik weet niet wat jij delen noemt, maar dit zijn volgens mij de kruimels die van onze tafel vallen, meer niet. Als ik deze verdeelsleutel zou toepassen wanneer ik pepernoten geef aan kinderen dan krijg ik geheid ruzie...


Laten we eerst maar eens die 0,8 procent op een juiste wijze besteden. Als dat gebeurt, is met mij best te praten over een verhoging van het budget. Anders blijven we geld storten in een bodemloze put. En gezien ons nationale problemen met de enorme wachtlijsten en alleenstaande ouders die nauwelijks rond kunnen komen, kunnen we dat geld vooralsnog zelf prima gebruiken.

Daarnaast is delen wel degelijk bijbels. Lees b.v. Hand. 4:35&35 er maar eens op na.


Het gaat om rijke mensen die een deel van hun goederen verkopen zodat de armen geen gebrek hebben. Valt je niet op dat het hier gaat om geloofsgenoten? Dus geen vreemden.
Kust den Zoon, opdat Hij niet toorne...


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 33 gasten