Berichtdoor TKF » 15 jun 2011 13:54
Wellicht verdienen enkele zaken duidelijkheid om mijn argumenten meer helder te maken.
1. Wat de boete voor langstudeerders betreft is het belangrijk dat je een goed begrip heb van dat voorstel en welke gevolgen dat heeft. Er zijn mensen die lang studeren, te lang en die verdienen zo'n boete ook. Echter, veel getalenteerde studenten die worden ook afgestraft. Als je gedurende je studie er dingen naast wil doen, zoals een bestuur of een project, dan moet je daarna alle vakken in een keer halen. Heb je een jaar vertraging en je haalt per ongeluk een vak niet omdat je daar moeite mee hebt (zoals statistiek) dan is het helaas pindakaas. De SGP steunt dit voorstel bij monde van Dijkgraaf, hij heeft alleen gezegd dat ze het een jaar wil uitstellen, welke mooie woorden men ook gebruikt. Men moet weten dat de plenaire vergadering vrijwel altijd van te voren is voorgekookt en niet meer dan een stuk theater is voor het volk. Dat geldt voor alle partijen. Slechts heel enkele keren laat men elkaar overtuigen door argumenten. Maar dit voorstel gaat studenten behandelen meer behandelen als nummers en niet meer als mensen. Alle universiteiten zijn tegen en een meerderheid van de hoogleraren ook. Maar die worden niet gehoord. Het gevolg zal een echte kenniscrisis worden. Ik kan me voorstellen dat de SGP hier minder moeite mee heeft; over het algemeen genieten relatief er minder mensen uit hun achterban hoger onderwijs; dit komt niet door de religieuze achtergrond, maar vooral omdat mensen uit landelijk gebied komen.
Om voorbeelden te geven; ik ken mensen die vol passie een studie doen, maar uit gezinnen komen met minder mogelijkheden. Ze doen een academische studie waar je geen hoog salaris mee krijgt (dat je met iedere academische studie een topsalaris krijgt is onzin); het is voor hen dus niet vanzelfspreken om duizenden euro's neer te leggen. Je moet de rotte appels pakken, maar niet de ambities van serieuze studenten blokkeren, en dat doet Zijlstra. Duitsland, België en Scandinavië hebben het beter voor elkaar, daar wordt geinvesteerd en worden geen blokkade opgeworpen voor ambities van studenten. Dat is al een lange trend; ik heb nooit meer dan ca. 10 contacturen per week en daarvan is 80% hoorcollege. Is dat nu academische vorming? En dan nog meer vragen van studenten (of zoals het CDA: basisbeurs behouden maar het collegegeld flink omhoogschroeven). Mensen die studenten als lui zien lezen te veel de Telegraaf en zien alleen de rotte appels. In Nijmegen is bijvoorbeeld maar 7/8% lid van een gezelligheidsvereniging en daarvan is maar een deel 'lui' of halen de media door hun rotte gedrag. Helaas overheerst dit simplistische beeld over studenten ook in orthodox-christelijke hoek.
2. Bij veel SGP'ers, hier en op twitter en andere kanalen, proef ik een enorm agonisme richting 'links'. Links is verkeerd; ik kreeg dat vroeger ook al mee op de verenigingen van de kerk en van de kansel. Als je dit zo zwart-wit ziet dan mis je echt wat. Het probleem is dat de 'linkse' partijen andere ideeën hebben over de formele positie van religie. En dat zit SGP'ers terecht dwars. Echter, als je de sociaal-economische agenda's bekijkt kunnen rechtse partijen nog wat leren van de 'linkse' als het om 'compatibiliteit' met de Bijbel gaat.
3. Ik durf te stellen dat de huidige crises vooral te danken zijn aan wat men rechtse partijen noemt. Links is nooit aan bod geweest terwijl rechts altijd hard heeft lopen schelden op links, terwijl ze zelf slecht beleid veroorzaken. Na de Tweede Wereldoorlog heeft het CDA bijna onafgebroken geregeerd. Net als de VVD. De PvdA volgt op grote afstand. En in Nederland wordt 95% van het beleid gedicteerd door coalitiepartijen. Andere linkse partijen zijn zelden aan bod geweest. De kabinetten Drees waren de laatste kabinetten die echt sociaal-democratisch waren, maar dat kwam omdat de CDA-achterban toen ook anders was dan nu, meer christelijk-sociaal dan (christelijk-)conservatief. Om het argument sterker te maken: Den Uyl heeft nog een poging gedaan, maar de kabinetten Kok waren er alleen omdat het CDA bepaalde ethische voorstellen continue geblokkeerd heeft. Kok moest de liberale onvrede sussen door euthansie en het homohuwelijk in te voeren. Dit heeft er vervolgens toe geleid dat SGP'ers enorm agonistisch zijn richting de PvdA en D66. Maar blijkbaar zijn zij de rol van de VVD vergeten. D66 heeft ook enkele keren meegedaan, maar was toen vooral 'rechts' bezig op sociaal-economisch gebied. Geef D66 een minister voor Bestuurlijke Vernieuwing, dan maken zij een hoop goed op het economische beleid van VVD en CDA. Kortom, als we structurele problemen in Nederland hebben, dan zijn in de eerste plaats de VVD en het CDA hier schuldig aan.
4. Sterker nog, links heeft het nog nooit geprobeerd. Een mogelijke coalitie van PvdA, GroenLinks, SP (al dan niet met D66 of CU) heeft nooit een meerderheid gehad, altijd was het CDA erbij. Het is daarom onterecht om af te geven op links. Inderdaad, zij zullen een andere mening hebben over christelijke formele zaken in de maatschappij (anderzijds zullen zij de christelijke meerderheid altijd respecteren; aan de godsdienstvrijheid wordt niet getornd, Wilders doet dat wel, en CDA, VVD en SGP helpen hem indirect bij dit m.i. onbijbelse beleid). 'Links' (ik vind het vreselijk om in die termen te spreken, maar anders begrijpt men het niet meer omdat de media deze termen opgelegd heeft), zal meer de nadruk leggen op de eigen verantwoordelijkheid. Hier komen we bij een interessant dilemma: mensen hebben alle vrijheid, en dus hun eigen verantwoordelijkheid waarover ze ooit verantwoording af moeten leggen (de staat legt geen religie op) versus de verlokkingen die dit biedt. Maar bestaat geloven er ook uit juist hier zelf tegenwicht tegen te bieden in plaats van alleen maar over de verlokkingen te praten. De nadruk ligt nu op de verdorvenheid van de samenleving en ik vraag me af of dit niet iets anders uitgedrukt zou kunnen worden.
5. Wat de concrete voorstellen (Henkie) betreft; de VVD was inderdaad mede-indiener van het wetsvoorstel. Het is een liberaal principe wat ze willen veranderen. Maar nu doen ze een kosten-baten analyse: ze doen het nu later om de SGP te vriend te houden met een dode letter in de wet. De verandering komt er wel. Overigens mag van mij het verbod op godslastering blijven, al is het alleen uit respect voor het geloof. Wat de koopzondagen betreft: ik vind het vreemd als de SGP opeens in democratie gaat geloven. Binnen de VVD wil men die koopzondagen erg graag (die er van mij niet hoeven te komen; mensen komen anders nooit tot rust en de zondag is historisch en praktisch gezien hier de beste dag voor en het geeft gelegenheid om na te denken over diepere zaken). Zodra de SGP niet meer nodig is, zal de pro-koopzondagen stroming binnen de VVD zich roeren en komen die er. Het is alleen uitstelgedrag. Politicologen geloven niet in democratie zoals dat geinterpreteerd wordt. Wij kijken ook naar het logische gedrag van de politieke actoren. Wat de abortus en euthanasiewetgeving aangaat, los van dat mensen hier zelf voor deze verschrikkingen kiezen, paarsplus zou dit inderdaad 'helpen' in negatieve zin. Maar ik wil verder kijken; door het sociaal-economische beleid van dit kabinet gaat Nederland er nog verder op achteruit. Als je wil kan ik hier verder op ingaan. Zie ook mijn vorige punten.