Sjaakje schreef:martien schreef:Begrijp je het verschil? het hangt er dus van af wat het DOEL is van een bepaald onderzoek.
Bedankt voor de x-de keer, dit snapte ik allang. Het doel van het boren in het ijs was me allang duidelijk, maar daarom kun je wel tegelijkertijd doen aan ouderdomsdatering.
Zeker. Maar je noemde het een "dateringsmethode" en dat is onjuist.
Hoe kom je er anders aan dat het ijs is van x-aantal jaar geleden? Ik ga er vanuit dat er een bepaalde jaarringentheorie is, die ik nog even ga bekijken.
Allemachtig. Je wil nu beweren dat het tellen van de jaarringen van een boom een "theorie" is, die wel es heel anders uit zou kunnen uitpakken?
De "jaarringen" in het ijs kunnen voor kortere perioden met het blote oog gezien worden. Voor langere periodes wordt gebruik gemaakt van andere methodieken, welke dan weer gevalideerd kunnen worden met de optische methode. Daarnaast zijn er ijkpunten die gebruikt worden om vast te stellen dat de methode juist is.
Daarnaast wordt in 1 van de links die ik aanhaalde aangegeven dat er meerdere technieken worden gebruikt, waaronder de opslag van kalk door bepaalde slakken.
Al die technieken geven met elkaar een consistent beeld. Op basis daarvan is het verloop van het klimaat gereconstrueerd. Voor wat betreft de samenstelling van de atmosfeer hebben we werkelijke samples.
Dat is gewoon simpel, helder, op feiten gebaseerde wetenschap.
Dan kan je daar wel weer aan gaan willen twijfelen, en dat mag natuurlijk, maar zolang er geen betere modellen zijn voor de paleoklimatologie houden we het op de uitkomsten van het huidige wetenschappelijke onderzoek.
"Precies 6000 jaar"? Dat is de aanname van de creationisten, ik heb je laten zin aan d ehand van diverse links dat de idiote veronderstelling dat er op de hele wereld een tropische atmosfeer heerste onjuist is op basis van boringen in het permafrost en het onderzoek daarvan.
Welnee, dat is de aanname van de evolutionisten. Er is een bepaalde ijslaag en daar zit de atmosfeer van 6000 jaar geleden in.
Nou loop je gewoon te kletsen.
De discussie ging over de betrouwbaarheid van de meteorologische juistheid van de rekensom dat t nooit veel water kan zijn, dat 6000 jaar geleden door regen naar beneden kon komen.
Die 6000 jaar is wat de CREATIONISTEN steeds aangeven, als tijdstip dat de zondvloed plaatsvond. Dat is dus HUN jaartal, niet van een ander. Ik laat zien dat ZELFS als je de door creationisten geponeerde globale omstandigheden aanneemt, dat beetje water maar heel weinig is.
De ouderdom van de ijslagen is geen aanname, maar een methodiek gebaseerd op de periodiciteit van de jaarlijkse neerslag, net als de periodiciteit van groei van een boom.
Die onderzoekingen leveren dus heel veel informatie op over periodes van 100.000 jaar terug, sommoge nog meer. In 1 van de artikelen die ik linkte wordt zelfs gesuggereerd dat men tot 1 miljoen jaar terug gaat.
De paleoklimatologie houdt zich dus met VEEEEL oudere klimaten bezig dan 6000 jaar.
Dus zeker, men kan op basis van die gelaagdheid uitspraken doen over het klimaat van 100.000 jaar geleden. Als je de documenten napluist, zie je dat men op dit moment zelfs claimt tot een miljoen jaar terug te kunnen.
Maar op zich is dat irrelevant voor de discussie.
Dat geloof ik zonder meer, maar dat staat ook nog aardig ter discussie, dus die claim vind ik nogal erg zwaar aangezet.
"DIE uitspraak? Welke? Die van een miljoen jaar?
De discussie begon over het klimaat van 6000 jaar geleden, in navolging van de rekensom over neerslag.
Dus over het klimaat van 6000 jaar terug (en 7000 en 8000 en 9000) hebben we geen discussie?
Je twijfelde aan de uitspraak dat er NIET grote hoeveelheden water konden uitregenen, om een "vloed" te vormen. Je twijfelde er niet alleen aan, je dacht zelfs dat die meteorologische uitspraak onjuist was.
Het gaat dus in die discussie om de vraag of mijn beschrijving van de atmosfeer en klimaat 6000 jaar geleden voldoende juist is om de uitspraak te kunnen doen dat t maar een klein beetje water oplevert.
Voor de permafrost onderzoekingen is 6000 jaar terug niet bijzonder. Dat gaat zonder problemen.
Het klimaat van die tijd was veel kouder dan de over de hele wereld 35 graden die ik aannam. Mijn rekensommetje zou dus met de werkelijke waarden voor het klimaat ingevuld, nog veel minder opleveren.
De uitspraak dat er dus meteorologisch gezien maar een klein beetje water kan ontstaan door regen is dus juist. En DAAR hadden we het over.
Dan moet wel je theorie over de permafrostboringen kloppen. Wat je namelijk in die permafrost heus niet terug hoeft te vinden is een periode van 40 dagen met een toename aan water.
Ahhhhhh....... Nou vat ik em. Dat heeft even geduurd.
NEEN, Sjaakie, ik zeg NIET dat ik in de permafrost lagen 40 dagen neerslag terugzie. Nog es: NEEN.
Wat ik aangeef is dat we de klimatologische omstandigheden in die tijd best aardig kennen EN dat we lucht van die tijd hebben.
Voor de rekensom is de temperatuur van toen nier relevant, in die zin dat ik al het MEEST gunstige scenario koos, dus over de hele wereld 35 graden EN 100% vochtigheid.
Nu blijkt dat het klimaat toen helemaal niet tropisch was over de helewereld, getuige het simpele feit dat er uberhaubt ijs is van die ouderdom en nog veeel ouder.
Dan kan je het nog over de samenstelling hebben van de atmosfeer, wel daar hebben we "samples" van.
Kortom,
Bij de volgende omstandigheden:
1. Over de hele wereld 35 graden
2. 100% vochtigheid.
3. VOLLEDIGE condensatie
levert dat een laagje water op van een paar centimeter.
Nu blijkt dat 6000 jaar geleden er ijs lag op de twee polen, dus de aanname van over de hele wereld 35 graden is onjuist, het was daar veeel kouder. Dat geeft MINDER neerslag.
Dus dat laagje water zou nog dunner zijn.
Al was het veel kouder dan die 35 graden, in principe hoeft dat niks uit te maken. Dat heb ik reeds eerder betoogd.
Je betoogt het wel, maar het is onjuist.
Een lagere temperatuur geeft minder water per kubike meter lucht bij 100% relatieve vochtigheid.
Als er in Groenland of Antarctica ijs lag 6000 jaar geleden is er een bandbreedte van klimatologische omstandigheden waarbij dat kan. Denk aan global warming. Dat ijs kan alleen bestaan als de gemiddelde temperatuur op aarde beneden een bepaalde waarde ligt.
Het klimaat o aarde is een systeem, waar de gemiddelde temperatuur van het ene gebied samenhangt met de gemiddelde temperatuur elders.
Dus het simpele feit dat er ijs ligt op de noord en zuidpool zegt iets over de gemiddelde temperatuur op de evenaar. Dat is geen "erg boude uitspraak", dat is je bewust zijn van het feit dat het klimaat op deze aarde onderling samenhangt. Wil je dat ontkennen?
Als je het zo bedoelt, prima.
DUS de (creationistische) aanname dat de hele wereld tropisch was, is onjuist.
???
Wat moet ik HIER nou mee.... Wat voor "vernieuwende informatie" had je verwacht? Dat de aarde 6000 jaar geleden over het hele oppervlak een tropisch klimaat heeft?
Sorry, no can do.
Ik lever de informatie zoals die vanuit de fysische geologie en de paleoklimatologie aangeboden wordt, resultaat van gewoon, gedegen en op feiten gebaseerd wetenschappelijk onderzoek. Als dat geen "vernieuwende informatie" voor je oplevert, well, so be it.
Maar ik hoop dat je nou de uitspraak dat het meteorologische model dat die paar centimeter water oplevert als alles uitregent, een stevig onderbouwde uitspraak is en je twijfel daarover heb weggenomen.
Welnee, die is helemaal niet stevig onderbouwd, die is alleen fysisch volgens een theorie gebaseerd op huidige omstandigheden en op basis van extrapolatie juist is.
Nou nog es dan.
De onderbouwing bestaat uit de waarneming dat de neerslag op de polen periodiek is. Die periodiciteit wordt teruggevonden in de dichtheid van het ijs.
Daarnaast is de gevolgde methode te valideren door specifieke historische gebeurtenissen, waarvan de datum bekend is, te vergelijken met de gevonden ouderdom door de periodiciteit van de ijsdichtheid te meten.
Verder worden naast de ijsdichtheid (zie nde links) meerdere methodes gebruikt die dezelfde resultaten opleveren.
En dan zeg jij "niet stevig onderbouwd"?
Het gaat dus NIET om extrapolatie. Dat zou zo zijn als er geen methode zou zijn om de methode te valideren, maar die is er dus wel.
???
Ik dacht dat ik me toch had uitgeput in het beantwoorden van je vragen.
Welke heb ik gemist?
Ik vroeg simpelweg om de leeftijd van het ijs op Groenland. Maar bedankt voor de links!
In 1 van delinks vind je daar een heel verslag van. Dat ijs heeft een hele geschiedenis, doordat er periodieke ijstijden zijn geweest die het ijs hebben laten groeien en weer kleiner laten worden.
Uit mn hoofd geeft 1 van de links een beschrijving van de ijsboringen met als resultaat ijs van 100.000 jaar oud.
Maar dit is allemaal in feite slechts van zijdelinks belang voor de discussie zelf. Hier ging het om:
Kortom,
Bij de volgende omstandigheden:
1. Over de hele wereld 35 graden
2. 100% vochtigheid.
3. VOLLEDIGE condensatie
levert dat een laagje water op van een paar centimeter.
Je twijfelde aan de betrouwbaarheid van de "meteorologische bewering" en had zelfs het vermoeden dat ie onjuist was.
Zijn we het er nu over eens dat er dus maar een paar centimeter water kan uitregenen? Ook 6000 jaar terug?